بیماری گال یا جرب (Scabies Disease) نوعی بیماری پوستی است که مسری بوده و با نشانه هایی چون جوش های ریز قرمز رنگ به همراه خارش های پوستی شناخته می شود .این بیماری جزو بیماری های انگلی طبقه بندی می شود و می تواند در هر جنس و هر سنی ایجاد شود .برای آشنایی بیشتر با این بیماری به ادامه مقاله سلامت وب امروز توجه بفرمایید . |
بیماری گال چیست؟
فهرست مطالب
Toggleبیماری گال (Scabies Disease) نوعی بیماری پوستی مسریست که توسط عاملی انگلی به نام ( انگل سارکوپتس ) ایجاد می شود .این انگل با لانه کردن در زیر پوست سبب بروز جوش های قرمز رنگ بر روی سطح پوست می شود.در زیر عکس گال را مشاهده می نمایید :
عامل مولد بیماری گال را بیشتر بشناسید
عامل مولد بیماری گال نوعی حشره هشت پا با جثه ای بسیار ریز می باشد که چشم انسان قادر به مشاهده آن نمی باشد .انگل سارکوپتس یا کنه خارش آور انسانی نام های دیگر این حشره می باشند .این حشره با لانه سازی در زیر بالاترین لایه پوست سبب بروز جوش های قرمز رنگ همراه با خارش بر روی پوست می شود .این حشره قادر است دو تا سه روز بدون تماس با انسان زنده بماند .
بیماری گال چگونه به دیگران سرایت می کند؟
بیماری گال اغلب از شخص آلوده به این بیماری به فرد سالم منتقل می شود .تماس پوستی افراد و استفاده از وسایل شخص مبتلا به بیماری گال مانند رختخواب، لباس و یا مبلمان میتواند سبب ابتلا به این بیماری در افراد سالم شود .بنابراین این بیماری در پانسیون ها ،مراکز مراقبتی بزرگ ،خوابگاه ها ،خانه های سالمندان و مهد کودک ها بیشتر مشاهده می شود و کودکان ،مادران کودکان خردسال ،افراد ساکن در خانه سالمندان، خوابگاه ها و مراکز مراقبتی بزرگ بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند .
آیا بیماری گال خطرناک است؟
شاید اکنون این سوال برایتان پیش آمده باشد که آیا بیماری گال خطرناک است در پاسخ به این سوال باید گفت این بیماری در صورت تشخیص و درمان به موقع خطرناک نبوده و قابل سرایت به دیگران نمی باشد.
نشانه های ابتلا به بیماری گال چه زمانی نمایان خواهد شد؟
پس از لانه سازی و اسکان کنه عامل گال در زیر پوست مدتی طول می کشد تا نشانه های گال نمایان شود .در صورت سابقه ابتلا به گال معمولا خارش یک الی 4 روز بعد آغاز خواهد گشت در غیر این صورت علایم بالینی این بیماری پس از گذشت 2 الی 6 هفته نمایان خواهد شد .
نشانه های ابتلا به بیماری گال
- خارش پوست که معمولا در شب ها به اوج می رسد به نحوی که ممکن است از خوابیدن فرد در طی شب جلوگیری کند .
- بروز جوش های بر آمده و به صورت خطی که مشابه کهیر، گزیدگی های کوچک، غدد زیر پوست و یا اگزما می باشند .
- ایجاد زخم که در اثر خارش بیش از حد پوست ایجاد می شود و در برخی موارد ممکن است این زخم ها عفونی شوند .
انواع بیماری گال
نوع شدید بیماری گال ،بیماری گال کراسته می باشد .در افراد مبتلا به این بیماری لایه پوست بسیار ضخیم گشته و کنه های مولد این بیماری در این ناحیه تجمع می نمایند .با تجمع این کنه ها و تخم گذاری آن ها میزان جوش و خارش در این ناحیه پوستی افزایش می یابد و احتمال ابتلا به عفونت در افراد مبتلا به این نوع از گال افزایش می یابد .نام دیگر این بیماری گال نروژی می باشد و حتی می تواند سبب ورود عفونت به خون و بیماری سپسیس گردد.
گال در چه نقاطی از بدن بیشتر دیده می شود؟
این بیماری انگلی ممکن است در هر نقطه ای از بدن ایجاد شود اما متداول ترین مکان هایی که کنه گال در زیر پوست آن لانه سازی می کند این مناطق از بدن می باشد :
- پوست بین انگشتان و اطراف ناخن های دست
- زیر بغل
- بازوها، آرنج و مچ دست
- بخشهایی از پوست که با لباس یا جواهر پوشیده میشوند مانند باسن، کمر، آلت تناسلی و پوست اطراف نوک سینه، بند ساعت ،زیر حلقه یا انگشتر
چه عواملی در افزایش احتمال ابتلا به این بیماری نقش دارند؟
همانطور که می دانید سیستم ایمنی بدن به مثابه یک سد دفاعی در مقابل ورود عوامل بیماری زا به بدن مقاومت کرده و با سرکوب عوامل خارجی و محرک ها از بروز التهاب و ابتلا به انواع بیماری ها جلوگیری می کند .حال تصور کنید که سیستم ایمنی شما ضعیف بوده و قدرت کافی برای دفاع در برابر محرک ها و عومل خارجی را نداشته باشد در این صورت شانس ابتلا به انواع بیماری ها علی الخصوص گال در شما افزایش خواهد یافت .افرادی که در ادامه به معرفیشان می پردازیم افرادی هستند که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و بنابراین ریسک ابتلا به این بیماری در آن ها بیشتر از سایرین می باشد :
- افراد مسن
- افراد مبتلا به ایدز
- افراد مبتلا به لنفوم و یا لوسمی
- افراد دارای عضو پیوندی
- افراد مبتلا به بیماری های اتوایمیون
بیماری گال چگونه تشخیص داده می شود؟
در صورت بروز و یا مشاهده هر یک از علایم ذکر شده سریعا به یک پزشک متخصص بیماری های عفونی و یا یک متخصص پوست مراجعه کنید .پزشک تنها با مشاهده پوست شما و معاینه دقیق جوش ها و زخم های ایجاد شده بر روی پوست شما قادر به تشخیص این بیماری می باشد.در برخی مواقع ممکن است پزشک برای بررسی دقیق تر و مشاهده نمونه در زیر میکروسکوپ اقدام به نمونه برداری از پوست شما نماید .این عمل اصلا دردناک نبوده و به آسانی قابل انجام می باشد .در صورت مشاهده کنه مولد این بیماری و تخم های آن ابتلا به این بیماری در شما قطعی شده و می بایست در صدد درمان این بیماری باشید .
بیماری گال چگونه درمان می شود؟
برای درمان و ریشه کن نمودن این بیماری همانند بیماری شپش خود فرد و نزدیکان وی می بایست تحت درمان قرار گیرند .پزشک با تجویز داروهای خوراکی نظیر داروهای ضد حساسیت و آنتی بیوتیک به همراه کرم ها و لوسیون های پوستی این بیماری را در شما درمان می نماید .
طول درمان بیماری گال چقدر است؟
برای این که بدانید طول درمان بیماری گال چقدر است به این موضوع خوب توجه نمایید .در صورت تشخیص سریع و به موقع این بیماری و مراجعه به پزشک پروسه درمان این بیماری یک هفته بوده و از بین بردن تمامی علایم این بیماری و بهبودی کامل چهار هفته زمان خواهد برد .
مهم ترین داروهای مورد استفاده در درمان بیماری گال کدامند؟
- کرم 5% پرمترین
- لوسیون 25% بنزیل بنزوات
- پماد 10% گوگرد
- کرم 10% کروتامیتون
- لوسیون 1% لیندان
- لوسیون پراموکسین
این داروها جهت استعمال موضعی بوده و می بایست طبق دستور متخصص پوست برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته و تشدید علایم این بیماری و درمان گال مصرف گردند .همچنین مصرف قرص آنتی هیستامین و داروهای آنتی بیوتیک برای کنترل و کاهش خارش و جلوگیری از عفونت با تجویز پزشک توسط شما ضروری می باشد .
بیماری گال کراسته چگونه درمان می شود؟
همانطور که در بندهای پیشین اشاره نمودیم بیماری گال کراسته نوع شدید این بیماری می باشد بنابراین برای درمان این نوع از این بیماری نیاز به داروهای قویتری می باشد .مصرف داروی آیورمکتین که به دو شکل آمپول و قرص می باشد جهت درمان این بیماری ضروری به نظر می رسد .این دارو با آزادسازی گاما آمینوبوتریک اسید سبب بلوکه شدن رشته های عضلانی بندپایان و مرگ انگل عامل این بیماری می شود .
روش های گیاهی و خانگی درمان گال
علاوه بر مصرف داروها شما می توانید جهت درمان گیاهی گال از روش های زیر استفاده نمایید :
1-روغن درخت چای
روغن درخت چای با دارا بودن ترکیبی به نام terpinen-4-OL دارای خواص ضد التهابی، ضد عفونی کنندگی، ضد انگلی، ضد باکتریایی و ضد قارچی می باشد .از این رو استعمال موضعی آن در درمان این بیماری سودمند می باشد .برای استفاده از روغن درخت چای کافیست مقدار کمی روغن درخت چای را با مقدار کمی روغن زیتون مخلوط نمایید و پس از آغشته نمودن پنبه به این ترکیب از آن جهت مالش بر روی مناطق آسیب دیده به مدت 2 الی 3 هفته استفاده کنید .
2-سرکه سفید
سرکه سفید به علت ماهیت اسیدی که دارد سبب تغییر PH پوست و مرگ کنه های مولد این بیماری می شود .جهت درمان گال با سرکه کمی سرکه سفید و آب را با هم مخلوط کرده و سپس این محلول را به وسیله یک توپک پنبه ای به پوست آسیب دیده بمالید و پس از گذشت نیم ساعت پوستتان را بشویید .
3-آلوئه ورا
گیاه آلوئه ورا با دارا بودن خواص ضد عفونی کنندگی و آنتی باکتریال گیاه مناسبی برای کاهش تحریکات پوستی ناشی از این بیماری می باشد .برای استفاده از خاصیت خنک کنندگی و مرطوب کنندگی این گیاه ،ژل این گیاه را استخراج نموده و بر قسمت های آسیب دیده پوست بمالید و پس از گذشت نیم ساعت اقدام به شست و شوی پوست خود نمایید .
4-روغن اسطوخودوس
روغن اسطوخدوس روغن گیاهی دیگریست که از آن می توان جهت از بین بردن انگل گال استفاده نمود .با افزودن مقدار کمی از این روغن به آب گرم داخل وان و استحمام با آن خارش پوستتان را تسکین دهید .
5-سرکه سیب
سرکه سیب نیز به دلیل داشتن خاصیت اسیدی و خواص آنتی باکتریال راه خانگی دیگری برای درمان این بیماری در طب سنتی شناخته شده است .جهت درمان گال با سرکه سیب مقدار کمی سرکه سیب را با آب رقیق نموده و بر روی موضع مبتلا به این بیماری به وسیله پنبه بمالید و پس از نیم ساعت پوستتان را بشویید .
6-زردچوبه
زردچوبه ادویه ای با خواص ضد التهابی و آنتی باکتریال است که می تواند به عنوان یک ماده گیاهی موثر در کاهش علایم این بیماری به شمار آید .برای درمان این بیماری با زردچوبه کافیست یک قاشق غذاخوری زردچوبه را با چند قطره آب لیمو مخلوط کنید .خمیر به دست آمده را بر روی پوست خود بمالید و پس از گذشت یک ساعت پوست خود را بشویید .
در صورت باقی ماندن زخم های ناشی از این بیماری چه باید کرد؟
در صورت باقی ماندن زخم های این بیماری و رفع زخم های ایجاد شده می توانید از تکنیک لایه برداری شیمیایی و لیزر درمانی استفاده کنید .در ادامه این نوشته سلامت وب به معرفی روش های ذکر شده خواهیم پرداخت.
1- لیزر درمانی
جهت از بین بردن اثرات ناشی از این بیماری بر روی پوست استفاده از تکنیک لیزر سودمند می باشد .روکش نمودن پوست با استفاده از لیزر سبب تحریک کلاژن سازی و بهبود ظاهر پوست خواهد شد .بدین منظور لیزر فرکشنال Co2 گزینه مناسبی جهت نفوذ به لایه های عمیق پوست و بازسازی ظاهر پوست می باشد .این روش درمانی بدون درد بوده و نیاز به دوره نقاهت طولانی مدت ندارد .
2-لایهبرداری شیمیایی
لایه برداری پوست به روش شیمیایی با استفاده از سمی شیمیایی روشی مناسب و محبوب جهت از بین بردن آثار این بیماری بر روی پوست شناخته شده است .با لایه برداری پوست سلول های آسیب دیده پوست حذف شده و سلول های جدید پوستی جایگزین آن خواهد شد .