عفونت روده یکی از مشکلات شایع ایجاد شده درون روده هاست که می تواند منشأ ویروسی و باکتریایی داشته و سلامتی و زندگی عادی فرد را تحت تأثیر قرار دهد. اگر می خواهید در مورد این بیماری، علل ایجاد، علائم، روش های تشخیص و درمان آن بیشتر بدانید، به ادامه مقاله امروز توجه بفرمایید. |
عفونت روده چیست؟
عفونت روده نوعی بیماری گوارشی عفونی است که در اثر وجود میکروب های موجود در مواد غذایی یا عدم رعایت بهداشت فردی بروز پیدا می نماید و می تواند روده بزرگ و یا روده کوچک را به تنهایی یا به صورت توأمان درگیر نماید.باکتری ها، ویروس ها و انگل ها به عنوان عامل اصلی بروز این بیماری شناسایی شده اند که در ادامه در مورد هر یک از آن ها توضیحاتی را ارائه خواهیم نمود.
علل ابتلا به عفونت روده
رایج ترین علل ابتلا به عفونت روده شامل موارد زیر می باشد:
1- عفونت باکتریایی:
شایع ترین باکتری های مولد عفونت روده کمپیلوباکتر، سالمونلا و اشرشیاکلی می باشد که این باکتری ها با مصرف غذای آلوده به راحتی وارد بدن می گردند.
2- عفونت ویروسی:
عفونت های ویروسی در اثر مصرف آب یا غذای آلوده ایجاد شده و 2 ویروس نورو ویروس و روتا ویروس از اصلی ترین عوامل عفونت ویروسی روده به شمار می روند.
3- عفونت انگلی:
کرمک ها و کرم های نواری با حمله به بدن و تکثیر، سبب عفونت انگلی خواهند شد.
عوامل ایجاد یا تشدید کننده عفونت روده
ابوعلی سینا مهم ترین عوامل ایجاد یا تشدید کننده این عارضه را یبوست یا اسهال شدید، غذاهای نفاخ، غذاهای چرب و ثقیل، سس، رب، غذاهای نشاسته ای، ادویه، غلات، حبوبات، آب سیب زمینی خام، گرمی (خوراکی های تند و شیرین)، سوسیس، کالباس، پیتزا، قارچ، ساندویچ، گوشت های چرب، آب نوشیدن همراه غذا، آبگوشت، اسپاگتی، تخم مرغ، املت، خرما، ارده شیره، شیره خرما، ترب سیاه یا سفید، نوشیدن بیش از حد چای کنسرو، پوست ماهی یا مرغ عنوان نموده اند.
علائم ابتلا به عفونت روده
مهم ترین و رایج ترین علایم ابتلا به عفونت روده عبارت است از:
- حالت تهوع و استفراغ
- یبوست یا اسهال
- دل درد
- دل پیچه
- از دست دادن اشتها
- تب
- نفخ
- سردرد
- بی خوابی
- جوش ها و بثورات پوستی
بیماری عفونت روده چگونه تشخیص داده می شود؟
سیستم ایمنی بدن مسئول مبارزه با عوامل بیماریزاست و به همین جهت در صورت خفیف بودن این بیماری سیستم ایمنی به سرعت با عامل مولد این بیماری مبارزه نموده و با قلع و قمع آن ها از پیشرفت بیماری جلوگیری می نماید. اما در صورت مشاهده هر یک از عوامل فوق و طولانی شدن روند بیماری می بایست هرچه سریع تر به پزشک متخصص عفونی یا گوارش مراجعه کنید. پزشک پس از شنیدن شرح حال، معاینه بالینی از آزمایش های زیر را برای تشخیص بیماری عفونت روده استفاده می نماید.
1.آزمایش مدفوع
- آزمایش خون از حیث شمارش سلولهای خونی و وجود عفونت با انجام تست های CBC، ESR و CPR
- رادیولوژی روده با استفاده از محلول باریم برای شفاف سازی محیط روده درحین عکسبرداری با اشعه ایکس
بیماری عفونت روده چگونه درمان می شود؟
پس از تشخیص علت ابتلا به این بیماری با استفاده از روش های تشخیصی نامبرده پزشک با توجه به عامل مولد بیماری از روش های متفاوتی برای درمان بیماری عفونت روده استفاده می نماید.
1- عفونت باکتریایی:
در صورت بروز اسهال در بیمار تجویز داروهای آنتی بیوتیک همانند کوتریوکسازول و یا یدوکینول به همراه مصرف مایعات فراوان یا سرم مفید و مؤثر می باشد.
2- عفونت ویروسی:
در این حالت پزشک با تجویز سرم های نمکی و ارایه ی رژیم های غذایی همچون مصرف موز، سیب و سینه پخته شده ی مرغ به همراه استراحت را در درمان این عارضه مفید می داند.
3- عفونت انگلی:
برای درمان عفونت های انگلی و از بین بردن کامل آن ها تجویز داروهایی همچون مترونیدازول، مبندازول، آلبندازول و پرازی کوانتل م یتواند مؤثر بوده و روند درمان و بهبودی را در فرد مبتلا تسریع نماید و از سرایت آن به سایر افراد خانواده جلوگیری نماید.
درمان عفونت روده با طب ابوعلی سینا
ابوعلی سینا پزشک شهیر ایرانی برای درمان گیاهی عفونت روده مصرف ویتامین های ۶B و D استفاده از ملین گیاهی (جوشانده ی سنا – روغن زیتون – آش آلو و …)، دم کرده ی «زیره + بادیان + نعناع تازه» با نبات با عسل، دمکرده ی افسنطین – هر سه ساعت یک قاشق مک بزنید؛ دمکرده ی تخم گشنیز (3) + تخم شوید (5) + بومادران (3) + زنجبیل (1) + زیره (2) + بادیان (2) + تخم هویج (5)» (برحسب گرم)، رژیم انگور رسیده، روغن نارگیل (روزی یک قاشق) شیر داغ + مالت جو، ماست + نعناع یا پونه یا سوسنبر + پیاز + خیار + شوید تازه + گردوی بوداده، آب ترب با عسل، شربت آبلیمو با عسل، آب هویج + پودر نبات، روی پلو همیشه زیره بریزید و با غذاها کمی شوید میل کنید؛ یک استکان عرق بادیان (پیش از غذا) مفید دانسته اند.
چگونه از بروز بیماری عفونت روده پیشگیری نماییم؟
برای پیشگیری از بروز ابتلا به بیماری عفونت روده به موارد زیر توجه نمایید:
1- دستهایتان را مرتب با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه بشویید.
2- از تماس با گوشت خام، سبزیجات و میوه های نشسته، جداً خودداری کنید.
3- از مصرف غذاها و گوشت های خام و نیم پز، جداً خودداری کنید.
4- بهداشت فردی خود را رعایت کنید.
5- از دست زدن و نوازش حیوانات خودداری کنید.
6- از مصرف غذاهایی که از سلامت آن ها اطمینان ندارید، امتناع کنید.
عوارض بیماری عفونت روده چیست؟
در صورت عدم درمان صحیح و کامل این بیماری عوارض بیماری عفونت روده به شکل ابتلا به بیماری مننژیت، سندروم روده ی تحریک پذیر و تضعیف شدید سیستم ایمنی بدن بروز پیدا می نماید که این امر در افراد مبتلا به بیماری های نقص ایمنی همانند ایدز و بیماری هپاتیت می تواند عوارض جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.