سرطان کلیه چیست؟+روش های تشخیص و درمان سرطان کلیه

سرطان کلیه ، نامی کاملا ترسناک است که می تواند در صورت عدم تشخیص به موقع پیامدهای ناگواری به همراه داشته باشد. این نوع از سرطان همان گونه که از نامش پیداست با هدف قرار دادن سلول‌های اوروتلیال درون لگنچه‌ های کلیه  سبب ابتلای کلیه ها و سرطانی شدن سلول های بافت این اندام شود .این سرطان همچنین می تواند با متاستاز خود به بیرون از کلیه گسترش یافته و به ریه‌‌ها، استخوان‌ها و یا کبد نفوذ نماید .برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این سرطان و راه های تشخیص و درمان آن مقاله سلامت وب امروز را مطالعه بفرمایید .

سرطان کلیه چیست؟

سرطان کلیه یکی از  انواع سرطان است که با تکثیر نامتعارف سلول های سرطانی در بافت کلیه ایجاد می شود و از این طریق عملکرد کلیه که همانا فیلتر نمودن و پاکسازی سموم از بدن می باشد را دچار اختلال می نماید .این بیماری در مردان بیشتر از زنان شایع بوده و عموما در افراد بالای 40 سال شیوع بیشتری دارد .

سرطان کلیه


نشانه های ابتلا به سرطان کلیه کدام است؟

  • احساس درد در پهلوها یا یک طرف پهلو
  • وجود خون در ادرار
  • احساس فشار در شکم
  • وجود توده قابل لمس
  • فشار خون بالا
  • تب و تعریق بدن
  • خستگی
  • سردرد مداوم
  • لاغری و کاهش وزن شدید
  • کم خونی
  • تورم در ناحیه پا و مچ پا

عکس سرطان کلیه


وجود چه عواملی سبب افزایش ریسک ابتلا به سرطان کلیه خواهد شد؟

  • استعمال دخانیات
  • چاقی مفرط
  • فشار خون بالا
  • دیالیز طولانی‌ مدت

مرحله بندی سرطان کلیه

  1.  تومور و سلول های سرطانی تنها در بافت کلیه یافت می شوند و به اندازه 7 سانتی‌متر و حداکثر یک توپ تنیس می باشند.
  2.  تومور سرطانی بزرگ‌تر از 7 سانتی‌‌متر بوده و سلول‌ های سرطانی همچنان فقط در کلیه یافت می‌شوند.
  3.  تومور فراتر از کلیه‌ها نرفته‌، اما سلول‌های سرطانی دردستگاه لنفاوی و یا لایه‌ های چربی و بافت‌ های فیبری (لیفی) احاطه کننده کلیه‌ها نیز یافت می شود .
  4.  تومور از بافت فیبریوس (لیفی) که کلیه‌ها را دربرمی‌گیرد فراتر رفته و علاوه بر کلیه ها ،غده لنفاوی و سایر قسمت‌های بدن از قبیل ریه‌‌ها راه یافته است.

درمان قطعی سرطان کلیه


انواع سرطان کلیه

1- سرطان سلول کلیوی (Renal Cell Cancer) یا سرطان کلیه rcc یا آدنوکارسینوم (Adenocarcinoma) کلیوی

2- کارسینوم سلول ترانزیشنال (Transitional Cell Carcinoma)

3-تومور ویلم (Wilm’s Tumor) یا سرطان کلیه در کودکان


سرطان کلیه چگونه تشخیص داده می شود؟

روش های مختلفی برای تشخیص سرطان کلیه وجود دارد که در زیر به رایج ترین آن ها اشاره می نماییم:


1-معاینات بالینی

پزشک اورولوژ با معاینه علایم حیاتی مانند تب و فشار خون بیمار و لمس پهلو های او وجود این بیماری را تا حدودی تشخیص می دهد.

متاستاز سرطان کلیه


2-تست IVP

برای انجام این تست پزشک ، رنگ خاصی را به داخل ورید بازو تزریق می کند. رنگ در بدن حرکت کرده و به وسیله کلیه ها دریافت می شود. رنگ یا ماده حاجب تزریق شده سبب درخشش کلیه ها در زیر اشعه ایکس و ایجاد تصاویر واضحی از کلیه ها خواهد شد و بدین وسیله تومورهای کلیه و مشکلات دیگر را نشان خواهد داد.

 


3-آزمایش خون و ادرار

رایج ترین تست های خونی برای بررسی عملکرد کلیه ها تست کراتینین و اوره می باشد .و انجام تست ادرار به منظور بررسی وجود خون در ادرار می باشد.

تشخیص سرطان کلیه با سونوگرافی


4-بیوپسی (نمونه برداری)

خارج نمودن تکه ای از بافت کلیه برای بررسی سلول های سرطانی با استفاده از روش های نمونه برداری

سرطان کلیه rcc


5-سی تی اسکن و سونوگرافی

تشخیص سرطان کلیه با سونوگرافی و سی تی اسکن نیز امکان پذیر می باشد .اما عکس سرطان کلیه با استفاده از تصاویر تهیه شده از طریق روش سی تی اسکن واضح تر می باشد .


سرطان کلیه چگونه درمان می شود؟

انتخاب بهترین طرح درمان برای بیمار وابسته به سیر پیشرفت بیماری ،سن و جنس بیمار و سلامت عمومی وی دارد.برای درمان برخی از بیماران تنها از یک روش و برای برخی دیگر از ترکیبی از روش های درمانی که در زیر ارائه می شود استفاده می کنند.با هم روش های درمان این بیماری را مرور می کنیم:


1-جراحی

روش جراحی برای خارج نمودن کلیه مبتلا از بدن نفرکتومی (Nephrectomy) نامیده می‌شود و بسته به پیشرفت سرطان ممکن است شامل بداشتن کامل کلیه و یا جزیی از کلیه ها شود .این روش از معمول ترین روش های درمان قطعی سرطان کلیه شناخته شده است و می تواند از متاستاز سرطان کلیه به سایر اندام های بدن تا حدود بسیار زیادی جلوگیری نماید .

درمان قطعی سرطان کلیه

 


2-آمبولیزه کردن شریان

آمبولیزه کردن شریان، نوعی درمان موضعی برای بررسی وضعیت تومور در افرادی است که امکان جراحی برای آن ها وجود ندارد و از این طریق می توان به کاهش علائم سرطان کلیه در این دسته از افراد مبتلا کمک بسیاری نمود. با قرار دادن یک لوله باریک (کاتتر) در داخل رگ خونی پا و عبور لوله از داخل رگ خونی اصلی (شریان کلیه) می توان با انسداد جریان خون و اکسیژن و دیگر مواد مورد نیاز جهت رشد تومور از رشد آن جلوگیری نمود.

,آیا سرطان کلیه کشنده است


3-پرتو درمانی

در روش پرتو درمانی  از پرتوهایی با انرژی بالا برای از بین بردن سلول‌ های سرطانی استفاده می‌شود. که در این روش ممکن است شاهد بروز عوارضی نظیر حالت تهوع، استفراغ، اسهال، ناراحتی در دفع ادرار و ….پس از انجام پرتو درمانی باشیم.


4-شیمی درمانی

در روش شیمی درمانی با استفاده از تزریق داروهای ضد سرطان به بدن و ورود آن ها به گردش خون و انتقال به سراسر بدن از پیشرفت این بیماری جلوگیری می نمایند .این روش می تواند عوارضی نظیر ریزش مو، کم‌اشتهایی، تهوع و استفراغ، اسهال و یا سوزش لب و دهان را به همراه داشته باشد .


نتیجه گیری

سرطان کلیه یکی از شایع ترین انواع سرطان می باشد که شیوع آن در مردان بیشتر از زنان می باشد . در پاسخ به سوالات  آیا سرطان کلیه درمان دارد و آیا سرطان کلیه کشنده است ؟باید بگوییم این سرطان در صورت تشخیص به موقع می تواند به راحتی درمان شده و از متاستاز و عوارض جبران ناپذیر آن تا حدود بسیار زیادی جلوگیری نمود . بنابراین در صورت مشاهده هر یک از علایم و نشانه های ذکر شده در این مقاله هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا پزشک با استفاده از روش های تشخیصی معرفی شده در این مقاله بتواند میان این بیماری و سایر بیماری هایی که علایمی مشابه با سرطان کلیه دارند بهترین تشخیص را ارائه دهد .

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top