یکی از بیماری های شایع پوستی بیماری به نام زگیل است که به صورت زواید گوشتی و سفت بر روی نقاط مختلف پوست در اندازه های متفاوتی ظاهر می شود و می تواند زیبایی ظاهری پوست را خدشه دار نماید .در سلامت وب امروز به معرفی انواع زگیل ها ،علت ایجاد و راه های درمان آن ها پرداخته ایم که مطالعه این نوشته می تواند در این زمینه اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهد . |
زگیل چیست؟
زگیل با (نام علمی: Verruca) نوعی بیماری شایع پوستی است که به صورت زواید گوشتی سفت می تواند در نقاط مختلف بدن ایجاد شده و به زیبایی پوست لطمه بزند .این زواید پوستی در اثر تماس مستقیم پوست با نوعی ویروس به نام ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد می شوند و همین امر سبب رشد غیر عادی سلول های پوست می شود .این زواید پوستی انواع و اندازه های مختلفی دارند که در ادامه سلامت وب امروز به معرفی انواع آن می پردازیم:
انواع زگیل
انواع زگیل شامل موارد زیر می باشد:
1.زگیل های معمولی:رشد این زواید پوستی که بافت خشن و گنبدی شکلی دارند و بیشتر به رنگ خاکستری یا قهوه ای دیده می شوند به صورت تکی یا به صورت دستهجمعی در هر نقطه از بدن علی الخصوص پوست دست می باشد .
2.زگیل کف پا:زواید پوستی ایجاد شده در کف پا علاوه بر دردناک بودن در هنگام راه رفتن دارای پوست سفت و ضخیم بوده و دارای لکه تیره ای در داخل می باشند .
3.زگیل های مسطح: این زواید کوچک و مسطح به رنگ صورتی، قهوهای روشن یا زرد روشن بوده و در اثر تیغ زدن موها به سایر نواحی پوست سرایت میکنند.
4.زگیل نخی: این زواید پوستی به رنگ پوست و دارای بافتی خشن و ضخیم می باشند . این زواید به شکل یک رشتهی نخی روی پوست اطراف دهان، بینی و ناحیه رشد ریش در صورت ایجاد میشوند.
5.زگیل زیر ناخن: این زواید پوستی نیز در زیر ناخن یا اطراف آن رشد کرده و رشد ناخن را کند می کنند .
6.زگیل های خوشه ای:از رشد و تجمع چندین زگیل ، زواید بزرگتری به نام زگیل های خوشه ای به وجود می آید.
علل ابتلا به زگیل
مهم ترین علت زگیل در زگیل تناسلی مسری بودن آن می باشد البته عوامل دیگری نیز در بروز این عارضه موثر است که در زیر به معرفی مهم ترین آن ها می پردازیم:
- تضعیف سیستم ایمنی بدن
- سنین پایین یعنی کودکی و نوجوانی
- وجود خراشیدگی یا بریدیگی بر روی پوست
- عوامل ارثی
- عدم فعالیت صحیح کبد و کلیه
- آلودگی موضع به ویروس مولد این عارضه یعنی ویروس پاپیلوم انسانی (HPV)
علایم ابتلا به زگیل
بهتر است بدانید که زگیل ها انواع و اندازه های مختلفی دارند و برخی از آن ها بدون درد و برخی دیگر بسیار دردناکند .زگیل های جدید سریع تر از انواع قدیمی رشد می کنند و اگر چه برخی از مشکلات پوستی ظاهر مشابه زگیل دارند (برخی از انواع سرطان پوست، میخچه، تگ های پوستی) اما کاملا از این ضایعه پوستی متمایز می باشند .
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر در اثر بروز این عارضه پوستی تحت فشار هستید ،اگر این زواید پوستی دردناک و یا دارای ترشح می باشند و در نهایت اگر علائم این زواید پوستی برایتان مشکل ساز شده و زیبایی پوستتان را خدشه دار نموده است هر چه سریع تر به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا مشکل شما را به دقت بررسی کرده و برای تشخیص زگیل و تعیین نوع آن تدابیر لازم را اتخاذ نماید.
زگیل چگونه درمان می شود؟
در بیشتر موارد این زواید پوستی بی ضرر بوده و به صورت خود به خود از بین می روند اما در صورتی که این زواید پوستی موجبات درد و آزار شما را فراهم کرده است بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید تا اقدامات درمانی لازم و مناسب برای درمان زگیل برایتان انجام شود .رایج ترین شیوه های درمان این مشکل پوستی عبارت است از:
1.فریز کردن زگیل (کرایوتراپی)
در این روش با استفاده از نیتروژن مایع زگیل ها فریز شده و با تشکیل یک تاول در اطراف زگیل پس از یک هفته، بافت مردهی زگیل میافتد.
2.استفاده از کانتاریدین
ترکیب این ماده با سایر مواد شیمیایی و استعمال موضعی آن بر روی زگیل سبب بروز تاولی بر روی این عارضه پوستی خواهد شد .سپس پوست منطقه مورد نظر بانداژ شده و در نهایت پس از گذشت مدتی تاول ایجاد شده منجر به کنده شدن زگیل می شود .
3.دارو درمانی
استعمال داروهای تزریقی و موضعی نیز می تواند در این زمینه مفید باشد .بلئومایسین یکی از داروهای تزریقی است که برای کشتن ویروس زگیل قابل استفاده می باشد .همچنین دارویی به نام ایمیکموئید (آلدارا) به صورت کرم برای استعمال موضعی در درمان زگیل های تناسلی مورد استفاده قرار می گیرد .
4.جراحی جزئی
در صورتی که سایر روش های درمان مفید واقع نشود پزشک از روش جراحی برای از بین بردن این زائده استفاده می نماید.در حین این جراحی پس از برش زگیل با تیغ جراحی ریشه آن از طریق یک سوزن الکتریکی سوزانده می شود .روش کرایوتراپی یکی از روش های مفید در این زمینه می باشد .
5.لیزر درمانی
لیزر درمانی یکی از روش های بسیار موثر و کاربردی برای زگیل های مقاوم به درمان می باشد .با تاباندن اشعه لیزر به بافت زگیل خونرسانی به مویرگ های تغذیه کننده ریشه زگیل در نزدیکی لایهی درمیس پوست قطع شده و در نهایت زگیل خشک شده و می افتد.
6.درمان گیاهی
برای درمان گیاهی زگیل مصرف ویتامین های گروه ب و ویتامین د ،نقره،«یک حبه قند +آب دهان +آرد گندم» را به مدت یک شب بر روی موضع ببندید و صبح بکنید؛یک حبه سیر پوست گرفته را در سرکه بپزید و گرم گرم با پارچه روی موضع ببندید (چهار تا شش بار) و بعد از نرم شدن زگیل را بکنید ؛قطره های مخصوص زگیل را از داروخانه تهیه کرده و از آن استفاده کنید .فراموش نکنید که این قطره ها حاوی مواد بسیار خطرناکی است که می بایست از دسترس اطفال دور نگهداشته شود و مراقب باشید به چشم نرود .در نهایت ضماد جوشانده گیاه سپستان در شیره خرما برای درمان این عارضه مفید می باشد .
دوره ریکاوری بعد از درمان چه قدر طول میکشد؟
دوره ریکاوری پس از درمان بسته به نوع روش استفاده برای درمان متغیر می باشد.در صورت استفاده از کرم ها و محلول های موضعی این زایده پوستی به تدریج از بین رفته و درد و ناراحتی شما بسیار کم خواهد بود اما در صورت استفاده از روش جراحی یا لیزر درمانی بین چند روز تا چند هفته احساس درد خواهید داشت .
آیا میتوان از بروز زگیل پیشگیری نمود؟
برای پیشگیری از بروز زگیل به موارد زیر توجه نمایید:
- از پا برهنه رفتن در محیط های گرم و مرطوب مانند حمام و استخر خودداری نمایید.
- از استفاده از وسایل مشترک دیگران خودداری کنید
- در محیطهای عمومی مانند استخر، حتما کفش یا دمپایی مخصوص حمام بپوشید.
- از تماس پوستی با افرادی که مبتلا به این عارضه پوستی می باشند اجتناب کنید.
- از کندن زگیل و هر گونه دستکاری آن خودداری نمایید.