گیاه بید و فواید دارویی آن+مضرات عرق بید

درخت سبز و لطیف بید همان طوری که سایه خنکی دارد برگ و به خصوص پوست شاخه های آن نیز تازه و خنک است و پوست آن مصارف پزشکی فراوانی دارد .گیاه بید در تولید صنایع آرایشی و بهداشتی و دارویی کاربرد گسترده ای دارد که در مقاله امروز سلامت وب با فواید دارویی گیاه بید و اثرات درمانی آن در طب سنتی بیشتر آشنا می شوید.

گیاه بید چیست؟

گیاه بید White willow با نام علمی Salix species یکی از گیاهان دارویی سودمند است که در صنایع آرایشی بهداشتی و عطرسازی از آن استفاده می شود.طبع گیاه بید سرد و تر بوده و علاوه بر کاربردهای یاد شده از آن در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری های استفاده می شود .عکس درخت بید را می توانیید در زیر مشاهده فرمایید :

عکس درخت بید


ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه بید

گیاه بید حاوی تانن ها و فلاونوئیدهایی مشابه آپیژنین ،آلدئیدهای آروماتیک مثل سالیدوروزوئید وانیلین و اسیدهای وانیلیک، کافئیک و پارا کوماریک بوده و عصاره برگ درخت بید حاوی نوعی اسید سالیسیلیک طبیعی می باشد.


نام های دیگر گیاه بید

گیاه بید با نام های دیگری مشابه خلاف، صفصاف،بید مجنون،فوکا، وی، ویدار،بیدخشتی، صفصاف مشفق، سیاه بید، بید سیاه، سرخ بید، دیو سفید،سالیکس و فشفشه  نیز شناخته می شود.

انواع درخت بید


انواع گیاه بید

انواع درخت بید شامل موارد زیر می باشد:

  1. بید سفید
  2. بید انجیر یا همان گیاه کرچک
  3. بید قرمز
  4. بید کانادایی
  5. بید خشت دوست کبد بوده و داروی خنکی است.
  6. بید گیاه

بید گیاه چیست؟

بید گیاه نام دیگر آن مرغ است که در مازندران به آن سگ واش می گویند .در کنار جویبارها و مرغزارها می روید و یکی از دوستان کبد است و باعث سفتی زمین و جلوگیری از نفوذ آب می گردد قسمت مورد استفاده اش ریشه و ساقه است آب آن را بجوشانید اولین آب آن را دور بریزید و مجددا بجوشانید و در سه نوبت بنوشید .


تاریخچه استفاده از گیاه بید

قدمت این گیاه در حدود 4000 سال پیش می باشد .حکیمان یونانی مانند بقراز از این گیاه برای رفع تب و کاهش درد زایمان استفاده می نموده اند .در قرن 18 میلادی از پوست و برگ درخت بید به عنوان تب بر و کاهنده درد و التهاب استفاده  شد و یک کشیش انگلیسی برگ درخت بید را در درمان تب ناشی از مالاریا موثر شناخت و سپس در قرن 19 میلادی پژوهشگران و محققان کشورهای ایتالیا، آلمان و فرانسه، ماده‌ای را از برگ و پوست درخت بید به نام سالیکس استخراج نمودند که خواص درمانی بی شماری دارد .

درخت بید معمولی


گیاه شناسی گیاه بید

گیاه یا درخت بید معمولی دارای ارتفاعی در حدود 25 متر می باشد که دارای برگ هایی در حدود 5 تا 10 سانتی متر و گل هایی به رنگ زرد می باشد .اندام دارویی این گیاه پوست قهوه ای آن (چوب درخت بید ) و برگ آن می باشد که مزه ای قابض و تلخ دارد .


خواص درمانی گیاه بید

در ادامه شما می توانید با خواص ارزشمند دارویی و درمانی گیاه بید آشا شوید و با استفاده از آن بسیاری از دردها و ناراحتی های خود را درمان نمایید .

چوب درخت بید


1.ضد التهاب

پوست درخت بید حاوی آنتی اکسیدان های بسیار قوی می باشد که سبب شده است استفاده از آن در درمان دردهای التهابی ،کاهش التهاب بدن و درمان بیماری های ناشی از التهاب مانند روماتیسم،بیماری های قلبی و عروقی و بیماری‌ های دردناک مفصلی مانند کمر درد سودمند باشد .بر اساس تحقیقات انجام شده استفاده از پوست بید یا عصاره آن در این زمینه بسیار سودمند است .


2.تب بر

مهم ترین و اصلی ترین خاصیت بید خاصیت تب بری آن می باشد به نحوی که حکیمانی مانند جالینوس و بقراط از پوست بید سفید برای درمان تب، سرماخوردگی و آنفلوانزا استفاده می نموده اند .

انواع درخت بید


3-ضد تصلب شرایین

مصرف دم نوش پوست بید سفید به علت دارا بودن خاصیت روان کنندگی خون و کاهش خطر لختگی خون درون مویرگ های قلب و مغز در پیشگیری از بروز احتمال سکته‌ های مغزی و حمله‌ های قلبی بسیار موثر است.


4.درمان میگرن

مصرف مرتب روزانه یک فنجان دمنوش پوست بید سفید برای درمان سردردهای میگرنی بسیار سودمند است .بدین منظور برگ تازه درخت بید را کوبیده و ضماد آن را مانند حنا بر سر بگذارید.


5.درمان دردهای روماتیسمی

عصاره‌ی پوست بید به علت دارا بودن ترکیبی به نام سالیسین در کاهش درد بیماران روماتیسمی موثر بوده و مداومت بر مصرف عصاره‌ی پوست بید تحت نظر پزشک از پیشرفت این بیماری یا ابتلا به آن جلوگیری می‌کند.


6.کاهش دردهای قاعدگی

التهاب دیواره‌ی رحم و انقباض‌ های مربوط به فعالیت‌ های هورمونی دوران قاعدگی اصلی ترین علل بروز دردهای قاعدگی می باشند .مصرف دمنوش پوست درخت بید چند روز قبل از شروع قاعدگی با تنظیم ترشح هورمون پروستاگلاندین و کاهش التهاب سبب تسکین دردهای قاعدگی و برطرف نمودن سندورم پیش از قاعدگی می شود.


7.درمان درد دندان

خواص ضد التهابی و تسکین دهندگی پوست درخت بید در رفع درد دندان موثر است.با جویدن یک تکه‌ی کوچک از پوست بید سفید و یا قرار دادن آن بر روی دندان دردناک می توانید تا زمان رسیدن به دندانپزشک درد خود را تسکین دهید .

درخت بید سفید


سایر خواص درمانی گیاه بید

  1. معالجه‌ی اسهال خونی
  2. درمان بی‌خوابی ناشی از ضعف اعصاب است.
  3. تقویت دستگاه گوارش
  4. درمان شوره سر و بلند شدن مو
  5. زیبایی و جوانی پوست
  6. تصفیه خون و ….

طبع گیاه بید


روش تهیه دمنوش گیاه بید

جهت تهیه دمنوش گیاه بید، یک قاشق چای‌خوری پوست خرد شده‌ی بید سفید را در یک فنجان آب سرد ریخته و بگذارید تا هشت ساعت در آن بماند. سپس آن را صاف کرده و کمی عسل یا شکر به آن اضافه کرده و سپس میل نمایید.


عرق بید

عرق بید یکی از فراورده های گیاهی تهیه شده از تقظیر برگ و پوست درخت بید است که خواص درمانی بسیاری دارد .برای بهره مندی از خواص این عرق گیاهی قبل از غذا نصف استکان از آن را میل نمایید.طبع عرق بید سرد بوده و خواص درمانی آن شامل موارد زیر می باشد:

  1. درمان تب های شدید
  2. درمان درد های تناسلی
  3. درمان یرقان
  4. درمان تشنج
  5. برطرف کننده شوره سر
  6. تسکین دردهای مفصلی

مضرات عرق بید

مضرات عرق بید به علت زیاده روی و عدم مصرف مصلح آن می تواند شامل کاهش اسپرم و کاهش توان باروری در زنان باشد.همچنین عرق بید برای کودکان مضر بوده و مصرف آن سبب بروز بیماری نادر و خطرناکی به نام «سندروم ری» در آن‌ ها می‌شود.

مضرات عرق بید


مضرات گیاه بید

  • یکی از مضرات گیاه بید در اثر زیاده روی در مصرف آن بروز واکنش های آلرژیک یا مشکلات گوارشی می باشد.
  • زیاده روی در مصرف آن سبب کاهش میل جنسی می شود .
  • مصرف آن در زنان دچار خونریزی شدید و افراد مبتلا به زخم معده و اثنی عشر و زنان باردار و شیرده ممنوع می باشد.
  • مصرف پوست درخت بید در افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی و آسم ممنوع می باشد .
  •  در صورت استفاده از گیاهانی مانند ژینگو و داروهای مدر و رقیق کننده خون یا داروهای ضد التهابی از مصرف پوست این گیاه خودداری نمایید .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top