کلسیم و فسفر ترکیبات بسیار با ارزشی در بدن انسان هستند و نبود هرکدام از آن ها ویا افزایش و کاهش جزئی این ترکیبات خطرناک است .غدد پاراتیروئید (Parathyroid) چهار غده مجزا ی بسیار کوچک هستند که پشت غده تیروئیدقرار دارند که با ترشح هورمونی به نام پاراتورمون، میزان کلسیم خون را کنترل و به ساخت استخوانها و دندانهاى سالم کمک مىکنند.
پاراتورمون، باعث آزاد شدن کلسیم از استخوانها به خون میشود و تعداد فعالیت سلولهای استخوانخوار را افزایش میدهد. همچنین مانع دفع کلسیم از کلیهها شده و با فعال کردن ویتامین D جذب کلسیم را در روده بالا میبرد.کلسیم در اعمال مختلفی از جمله کار طبیعی اعصاب و عضلات، متابولیسم استخوان، انعقاد خون و نفوذپذیری طبیعی غشای سلولها شرکت دارد و کاهش یا افزایش غیرطبیعی آن دارای آثار متعددی است.
اختلالات غدد پاراتیروئید
افزایش سطح هورمون پاراتورمون ، پرکاری پاراتیروئید نامیده میشودوکاهش هورمون پاراتورمون را کم کاری پاراتیروئید مینامند.
علائم پرکارى پاراتیروئید
ضعف و خستگی، زیادی ادرار، سنگ کلیه، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، استئوپنی (کاهش توده استخوانی) و شکستگی استخوان.
2- علائم کمکارى پاراتیروئید
گرفتگی دردناک عضلات در صورت، دست ها، بازوها و گاهی پاها ،شکاف برداشتن ناخن ها، عدم تکامل مناسب دندان ها، صرع و تشنج ،عقبماندگی ذهنی در کودکان،آب مروارید، آسیب مغزی، اختلالات ضربان قلب، نارسایی احتقانی قلب، مشکل در تنفس ، ناهنجاری دندانی و صرع و تشنج از عوارض احتمالی کمکارى تیروئید است.
مصرف مکمل کلسیم و ویتامین D از راه خوراکى سطح خونى کلسیم را به حد عادى مىرساند. ولی درمان باید تا آخر عمر ادامه یابد.
علل کمکارى پاراتیروئید
1- جراحی گردن یا وارد آمدن صدمه به گردن
2- اختلال خودایمنی ژنتیکی
3- تابش اشعه به غده تیروئید
البته لازم به ذکر است که گهگاه غدد پاراتیروئید از همان اول تولد وجود ندارند.
آزمایش PTH
این تست برای تعیین علت عدم تعادل کلسیم؛ ارزیابی عملکرد پاراتیروئید تجویز می شود .نمونه خون از طریق فروبردن سوزن داخل ورید بازو به دست می آید وجدیدا نیاز به ناشتایی ندارد.