یکی از شایع ترین بیماری های پوستی وجود لک ها در بدن است که سبب نازیبا شدن پوست می شود هرچند که انجام اقدامات پیشگیری بهتر از درمان لک ها است ولی برای درمان لک های ایجاد شده ابتدا باید ریشه بروز این لک ها را پیدا نمود و سپس به درمان این لک ها پرداخت این مطلب به بررسی این موضوع می پردازد |
لک های پوستی چرا و چگونه به وجود می آیند؟
تصور شما از یک چهره زیبا چیست چهره ای صاف یا پر از لک .لک هایی که در خیلی از مواقع پیشگیری از ایجاد آنها چندان هم سخت نیست. در این مطلب درباره دلایل بروز این لک های پوستی و نحوه پیشگیری و درمان آنها گفت وگو کرده ایم.رنگ پذیری پوست به هموگلوبین، کاروتنوئید و ملانوسیت ها بستگی دارد و بیشترین تاثیر را ملانین بر رنگ پوست می گذارد. تغییرات رنگ پوست به ۲ شکل است؛ یا رنگ ذاتی و ژنتیکی است یا اکتسابی که در اثر مواجهه با نور خورشید بروز می کند. در نواحی مختلف بدن چون تراکم ملانوسیت ها یا سلول های حاوی ملانین تفاوت دارد، رنگ پوست ممکن است متفاوت باشد. در اثر تحریکات درونی و بیرونی و افزایش سلول های رنگ ساز، لک های پوستی ظاهر می شود. عوامل مختلفی در این بین نقش دارد که از آن جمله می توان به اختلالات ژنتیکی، عفونت های موضعی، داروها، مواد شیمیایی، تغذیه و سوءتغذیه، بدخیمی های پوستی، اختلال های هورمونی، بارداری و… اشاره کرد.
آیا بروز لک ها در صورت محدود به سن و یا جنس خاصی می باشد؟
این به دلیل بروز لک بستگی دارد. برخی لک ها در مردان و برخی در زنان شایع ترند و برخی به دوران کودکی مربوط هستند و برخی در سالمندی ظاهر می شوند.
شایع ترین دلیل بروز لک ها چیست؟
شایع ترین علت بروز لک، نور آفتاب است و شایع ترین نوع لک، لک های بارداری است که بیشتر در خانم ها به رنگ قهوه ای به شکل قرینه و به تدریج ظاهر می شود. بعضی خانم هایی که از قرص های جلوگیری از بارداری استفاده می کنند نیز دچار همین لک ها می شوند. گاهی بعد از اتمام بارداری یا قطع مصرف قرص، لک برطرف می شود اما گاهی تا سال ها باقی می ماند.
کدام لک ها مختص دوران کودکی می باشند؟
کک و مک از ۵ سالگی ظاهر و بیشتر روی نقاط باز بدن دیده می شود. این نوع لک مخصوصا در افرادی که پوست روشن و موهای قرمز یا چشمان آبی دارند بیشتر دیده می شود و با افزایش سن روشن می شود. کک و مک گرچه از نظر زیبایی آزاردهنده است اما خطری برای سلامت ندارد.
کدام لک ها مختص دوران سالمندی می باشند؟
لک های پیری که از نامشان هم مشخص است به دنبال تماس طولانی مدت با نور آفتاب و افزایش سن ظاهر می شوند. این لک ها مسطح و قهوه ای رنگ در صورت و پشت دست ها هستند و به مرور پررنگ تر و وسیع تر می شوند و باید حتما معاینه شوند زیرا ممکن است به ضایعات بدخیم تبدیل شوند.
نقش تغذیه در بروز لک چیست؟
بله، برخی لک ها به دنبال کمبود ویتامین B۱۲ بروز می کند. این لک ها در افرادی که پوست تیره دارند شایع تر است. کمبود ویتامین A، اسید فولیک و کم خونی هم می تواند باعث بروز این مشکل شود.
نقش داروها در بروز لک ها چیست؟
بله، بسیاری از افراد می گویند از پوستشان در برابر آفتاب محافظت می کنند اما دلیل بروز لک را نمی دانند. مصرف برخی داروها از جمله قرص های ضدبارداری، ضدمالاریا و برخی داروهای روان پزشکی رنگ قهوه ای یا آبی تیره روی پوست ایجاد می کند. داروهای شیمی درمانی و داروهایی که پوست را به نور حساس می کنند نیز می توانند باعث بروز لک باشند.
اینکه می گویند روی زخم های تازه ترمیم شده هم باید کرم ضد آفتاب زد چون آفتاب باعث لک در محل جای زخم می شود، درست است؟
بله، برخی لک ها به دنبال التهاب پوست ایجاد می شوند. پوست کسانی که دچار آکنه هستند، زخم می شود یا جوش هایشان را دستکاری می کنند، مبتلا به لوپوس هستند یا پوستشان تحت سایش است یا لیزر می کنند اگر در تماس با نور آفتاب باشند، تیره می شود. کسانی که صورت را کیسه می کشند هم ممکن است با تکرار این عادت دچار لک شوند.
بیماری ها چه نقشی در بروز لک ها دارند؟
بیماری هم می تواند عامل بروز لک باشد. در پوست مبتلایان به برخی بیماری ها از جمله آسم، مشکلات کبدی و ریوی، روماتیسم و… لک های تیره به وجود می آید.
آیا ممکن است شغل هم در شکل گیری لک های پوستی تاثیر داشته باشد؟
بله، مثلا لک های شغلی به دنبال تماس پوست با آسفالت یا ترکیب های روغنی و نور خورشید به وجود می آیند. این نوع لک ها باید حتما به وسیله پزشک بررسی و اگر لازم است، نمونه برداری و درمان شوند. گاهی هم پدها و ادکلن ها عامل بروز لک هستند. وقتی برخی ترکیب های شیمیایی عطرها و ادکلن ها روی پوست اسپری می شود، لک تیره ایجاد می کند. این مشکل به خصوص در آقایانی که ادکلن را به گردن یا پشت گوش اسپری می کنند، بیشتر دیده می شود.
آیا پیشگیری از بروز لک ها امکان پذیر است؟
در مورد برخی لک ها بله اما برخی دیگر مثل کک و مک ژنتیکی هستند و راه پیشگیری ندارند. از بروز لک ناشی از داروها یا بیماری ها هم نمی توان پیشگیری کرد، مگر اینکه دلیل بروز بیماری را رفع کرد. بیشتر داروها را هم باید شب ها استفاده کرد تا حساسیت به نور بیشتر نشود. یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از بروز بسیاری از لک ها استفاده مکرر و مرتب از ضدآفتاب هاست که باید باتوجه به SPF تعیین شده و نوع پوست فرد استفاده شود. قرار نگرفتن در نور شدیدآفتاب مخصوصا بین ۱۰ساعت صبح تا ۴ بعد از ظهر و استفاده از پوشش مناسب یعنی کلاه و عینک آفتابی می تواند کمک کننده باشد. ترکیب های شیمیایی نباید با پوست در تماس مستقیم باشند و اگر با توجه به شغلتان با این مواد در تماس هستید، باید از محافظ هایی مثل دستکش و ماسک استفاده کنید. عطر را هم باید به لباس اسپری کرد.
لک های پوستی چگونه درمان می شود؟
در درمان برخی از لک های پوستی، استفاده از لایه بردارها یا پیلینگ شیمیایی سطحی با دوز مناسب توصیه می شود. استفاده از داروهای ضدلک یا روشن کننده ها که ترکیب های بی رنگ کننده از جمله هیدروکینون و کورتیکواستروئید دارند نیز می تواند موثر باشد. گاهی درمان های موضعی کافی نیست و به درمان های لیزری با میکرودرم ابریژن نیاز است. در این صورت باید حتما به پزشک مراجعه کرد زیرا انتخاب درست پارامترهای درمانی بسیار مهم است.برخی اقدامات نابجا باعث ماندگاری و پررنگ شدن لک می شود. تمام روش های درمان چه موضعی چه لیزر باید با توجه به شرایط بیمار و رنگ پوست و وسعت و عمق لک انتخاب شوند. طی درمان باید از کرم های پوشاننده استفاده کرد تا فرد از نظر ظاهری ناراحت نباشد و روند درمان طی شود. لک های پوستی معمولا در کسانی که پوست و رنگ چشم روشن و کسانی که موهای قرمز دارند، شایع تر از افراد دیگر بروز می کنند.
منبع : وب سایت دکتر رحیمی
ویرایش و گردآوری : سلامت وب