عفونت گوش یکی از مشکلات رایج در میان مردم است و عمدتا به دلیل آلودگی و شرایط نامطلوب قرار گیری گوش اتفاق می افتد .این عفونت مسری نبوده و تنها منجر به بروز مشکلات متعددی نظیر تورم، التهاب، سرماخوردگی شدید، عفونت های گلو و واکنش های آلرژیک می شود.از این رو درمان عفونت گوش را سرسری نگرفته و در صورت مشکوک بودن به این موضوع حتما به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید .سلامت وب امروز نیز می تواند به شما در تشخیص عفونت گوش از روی علایم آن و روش های درمان آن کمک بسیاری نماید . |
عفونت گوش چیست؟
عفونت گوش نوعی عفونت باکتریایی یا ویروسی است که معمولا سبب درگیر شدن گوش میانی می شود .این بیماری سبب تجمع مایعات و التهاب در گوش میانی گشته و در برخی افراد دردناک است .عفونت گوش به دو دسته حاد و مزمن تقسیم می شود که هر کدام می توانند علایم بالینی مختلفی داشته باشند .
چه عواملی سبب عفونت گوش می شوند؟
عفونت گوش به علت متورم و یا مسدود شدن قسمتی از گوش به نام «شیپور استاش» اتفاق می افتد. شیپور استاش لوله های کوچکی هستند که از هردو گوش مستقیما به پشت گلو راه دارند.اما مهم ترین علل انسداد شیپور استاش موارد زیر می باشد:
- آلرژیها
- سرماخوردگی
- عفونت های سینوسی
- کشیدن سیگار
- عفونت و تورم لوزه سوم
- تغییرات فشار هوا
خطر ابتلا به عفونت گوش در چه افرادی بیشتر از سایرین است؟
- کودکان
- افرادی که در ارتفاعات زندگی می کنند و هر گونه تغییرات ارتفاع را تجربه می کنند.
- افرادی که در معرض دود سیگار قرار دارند.
- افرادی که در هوای آلوده زندگی می کنند.
علایم ابتلا به عفونت گوش
شایعترین علایم ابتلا به عفونت گوش در بزرگسالان موارد زیر می باشد که ممکن است به صورت پایدار و یا قطعی در یک گوش و یا دو گوش مشاهده شود .
- درد خفیف یا احساس ناراحتی در داخل گوش
- تب بالای 38 درجه
- احساس فشار مداوم در داخل گوش
- خروج ترشحات چرک مانند از گوش
- ناشنوایی
عفونت گوش چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص عفونت گوش می بایست به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید .پزشک با بررسی و معاینه گوش های شما به وسیله دستگاهی به نام اتوسکوپ که دارای چراغ و لنز بزرگ نمایی است هر گونه مشکل را می تواند در گوش شما تشخیص داده و بر اساس وضعیت آن بیماری شما را تشخیص دهد .وجود علایم زیر می تواند عفونت گوش را در شما به پزشک اعلام نماید :
- قرمزی، حباب های هوا یا مایعات چرک مانند در گوش میانی
- ترشح مایعات از گوش میانی
- سوراخ در پردهی گوش
- وَرم یا تخریب پردهی گوش
عفونت گوش چگونه درمان می شود؟
در صورت حاد بودن عفونت گوش پزشک با استفاده از داروهای آنتی بیوتیک برای عفونت گوش و قطره عفونت گوش را در شما درمان می نماید .اما در صورت پیشرفت این بیماری انجام سی تی اسکن ،تست شنوایی یا نمونه برداری از مایع گوش امری ضروری بوده و پس از انجام این روش ها بهترین راهکار را برای درمان عفونت گوش به شما پیشنهاد می کند .
شایع ترین روش های درمان عفونت گوش
- استفاده از کمپرس گرم به وسیلهی قرار دادن حوله بر روی گوش
- مصرف مسکّن های ضد التهاب مانند ایبوپروفن یا استامینوفن
- استفاده از قطره های گوش
- مصرف داروهای ضداحتقان مانند پزود افدرین
درمان خانگی عفونت گوش
استفاده از روغن پونه کوهی،روغن رزماری،روغن درخت چای،روغن ریحان ،روغن زیتون ،روغن اسطوخدوس،روغن خردل،روغن اوکالیپتوس و روغن سیر به علت دارا بودن خواص ضد باکتریایی و ضد ویروسی یک راهکار عالی به عنوان درمان خانگی برای عفونت گوش به شمار می رود .استفاده از این روغن های گیاهی سبب تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب در دستگاه تنفسی و کانال گوش می شود.درمان عفونت گوش با سیر و درمان عفونت گوش با پیاز و قرار دادن آن در سوراخ گوشتان از سایر روش های خانیگ درمان این عارضه می باشد .
عوارض ناشی از عدم درمان عفونت گوش
- ناشنوایی
- تأخیر گفتار در کودکان
- ماستوئیدیت (عفونت استخوان ماستوئید در جمجمه)
- مننژیت (عفونت باکتریایی غشاهای پوشانندهی مغز و نخاع)
- پارگی پردهی گوش.
چگونه از ابتلا به عفونت گوش جلوگیری نماییم؟
- رعایت بهداشت و شست و شوی مرتب دستها
- استفاده نکردن از پستانک در نوزادان
- تغذیهی کودک با شیر مادر
- پرهیز از قرارگیری در معرض دود سیگار
- انجام بهموقع واکسیناسیون در کودکان
نتیجه گیری
عفونت گوش که به عنوان اوتیت حاد نیز نامیده می شود، یک بیماری دردناک است که در کودکان بیشتر از بزرگسالان رخ می دهد. عفونت های گوش اغلب خود به خود از بین رفته و در برخی موارد می توانند با برخی از درمان های خانگی درمان شوند. علائم عفونت گوش عبارتند از درد گوش، شنوایی کاهش یافته، تخلیه مایعات از گوش، مشکل خواب، از دست دادن تعادل و از دست دادن اشتها که تمامی این موارد می توانند با مراجعه به پزشک و رعایت دستورات او به راحتی از بین روند .بهترین چرک خشک کن برای عفونت گوش با توجه به نوع عفونت تعیین می شود در صورتی که پزشک برای رفع مشکل شما آنتی بیوتیک تجویز نمود دورهی درمان را بدون قطع خودسرانهی دارو ادامه بدهید.چرا که در صورت عدم درمان عفونت گوش با راهکارهای ارائه شده نیاز به جراحی برداشتن آدنوئید خواهید داشت .