وقتی اسم تخمه آفتابگردان را می شنویم ناخود آگاه دورهمی های خانوادگی و تماشای فیلم و فوتبال در کنار اعضای خانواده در ذهنمان تداعی می شود .اما شاید ندانید که این تخمه های سیاه کوچک منبع غنی از ویتامین ها و مواد معدنی می باشند و مصرف آن ها به عنوان میان وعده می تواند در تامین انرژی روزانه شما نقش مهمی داشته باشد .در مقاله سلامت وب امروز می خواهیم به معرفی خواص تخمه آفتابگردان ،املاح معدنی و ویتامین های موجود در آن و…. با شما صحبت کنیم . |
تخمه آفتابگردان
تخمه آفتابگردان با داشتن سطح بالایی از ویتامین ها و مواد معدنی در حفظ کارکرد بهینه بدن و تامین انرژی مورد نیاز روزانه شما نقش چشمگیری دارد .طبع تخمه آفتابگردان گرم و خشک می باشد. این ماده غذایی خوشمزه خواص زیادی برای سلامتی بدن دارد که در مقاله امروز به بررسی آن خواهیم پرداخت.
ارزش تغذیه ای و ترکیبات موجود در تخمه آفتابگردان
تخمه آفتابگردان منبع غنی از ویتامین ها و آنتی اکسیدان هایی نظیر ویتامین ای ،ویتامین آ ،ویتامین های خانواده گروه ب علی الخصوص ویتامین ب 5 و اسیدهای چرب اشباع نشده چند باندی به نام اسیدلینولئیک و املاح معدنی هم چون فسفر، منگنز، روی، پتاسیم، منیزیم، آهن ،سلنیوم و کلسیم می باشد .آهن موجود در این ماده غذایی برابر یا بیشتر از مواد غذایی نظیر جوانه گندم ،جگر و زرده تخم مرغ می باشد.
خواص تخمه آفتابگردان
این دانه های روغنی جادویی خواص درمانی بی شماری دارند که بسیاری از ما از آن غافل هستیم .از این رو در ادامه به خواص اعجاب برانگیز تخمه آفتابگردان اشاره می کنیم:
1- کاهنده کلسترول
مصرف این تخمه به علت دارا بودن نوعی امگا 6 یا اسیدهای چرب اشباع نشدهی پُلی، ماننداسید لینولئیک برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید است .همچنین وجود فیتواسترول ها در این ماده از افزایش کلسترول بد خون (LDL) جلوگیری کرده و با کاهش میزان کلسترول خون سلامت قلب و عروق را تضمین می نماید .همچنین منیزیم موجود در این ماده از بروز سکته قلبی جلوگیری کرده و با تنظیم فشار خون سلامت کلی قلب را تضمین می نماید.
2- کاهش التهابات بدن
وجود ویتامین ای و سلنیوم در این تخمه سبب کاهش التهابات بدن و درمان بیماری های ناشی از التهاب در بدن می شود .همه ما به خوبی می دانیم افزایش سطح التهاب در خون توسط تست ساده ای به نام ESR،CRP اندازه گیری می شود و عامل التهاب علت اصلی بروز سرطان ها ،سکته ها و ابتلا به روماتیسم می باشد .بنابراین با مصرف تخمه آفتابگردان سطح التهابرا در بدن کاهش دهید.
3-افزایش رشد کودکان
تخمهی آفتابگردان برای رشد کودکان و تقویت زنان باردار بسیار مفید است .این ماده غذایی سرشار از اسیدفولیک و ویتامین ب5 بوده و در ساخت سلول های جدید DNA و RNA نقش مهمی دارد. یکی از مهم ترین خواص تخمه افتاب گردان در بارداری ساخت گلبول های قرمز در بدن ، نگه داشتن هموسیستئین در حالت عادی، جلوگیری از آسیب های نخاعی جنین و کمک به رشد و تکامل جنین بوده که تمامی این مزایا به علت وجود اسید فولیک موجود در تخمه کسب می شود.
4-مفید برای پوست و مو
مصرف تخمه آفتابگردان از پوست شما در برابر آسیب های ناشی از اشعه UV محافظت کرده و سبب شادابی و جلای پوست می شود .وجود ویتامین ای در این ماده در جوان سازی پوست مفید بوده و اسیدهای چرب ضروری مانند لینولئیک اسید و استریک اسید در درمان آکنه و جوش صورت ناثیر بسیار مثبتی دارند .یکی دیگر از فواید این ماده خواص تخمه آفتابگردان برای مو می باشد .املاح معدنی موجود در این تخمه با بهبود جریان خون درون پوست سر سبب تغذیه بهتر فولیکول ها و در نتیجه تقویت و افزایش رشد مو می شود.
5-تخمه آفتاب گردان و کبد چرب
تخمه آفتابگردان عطردار و طعم دار و کمی بو حاوی چربی بسیار بالایی است .این چربی ها برای بدن مضر بوده و در صورت زیاده روی در مصرف این نوع تخمه شاهد افزایش کلسترول خون و ابتلا به عارضه ای به نام کبد چرب باشیم .بنابراین برای بهره مندی از خواص تخمه آفتابگردان برای کبد به علت وجود اسیدهای چرب مفید حتما تخمه آفتابگردان خام را خریداری کرده و میل نمایید .
مضرات تخمه آفتاب گردان
تخمه آفتابگردان علاوه بر دارا بودن مزایای متنوع برای سلامتی در صورت زیاده روی در مصرف می تواند مضرات بی شماری را به همراه نیز داشته باشد .مهم ترین مضرات زیاده روی در مصرف این ماده گیاهی بروز عوارض زیر می باشد:
- تخمه آفتابگردان چاق کننده است و مصرف تخمه های آفتابگردان بو داده و معطر پیامدی جز اضافه وزن و چاقی برایتان نداشته و زیاده روی در مصرف تخمه آفتابگردان و کبد چرب ارتباط مستقیمی با هم داشته و به همین علت ممکن است به سادگی به کبد چرب مبتلا شوید. بنابراین برای جلوگیری از جذب کالری و چربی بیشتر تنها می توانید 28 گرم از این ماده را به عنوان میان وعده مصرف کنید .
- افزایش کلسترول خون و فشار خون در صورت استفاده از تخمه های بود داده و نمک اندود شده
- بروز جوش و آکنه در صورت زیاده روی در مصرف این نوع تخمه
نحوه مصرف تخمه آفتابگردان
- همواره از تخمه آفتابگردان را به صورت تازه و خام استفاده کنید.
- از زیاده روی در مصرف آن بپرهیزید.
- از آن می توانید به عنوان یک میان وعده استفاده کنید و یا در تهیه ته دیگ ها،سالادها و …. استفاده کنید .
خواص تخمه آفتابگردان در طب سنتی
- درمان سرفه:این ماده درمان سرفه بوده و سرفه را آسان و الاط را نرم می نماید .
- درمان گال یا جرب:خوردن تخمه آفتابگردان گال را برطرف می کند .
- تقویت اعصاب:در بیماری اعصاب مفید بوده و اعصاب را تقویت می کند.
- افزودن قوه باء:قوه باء را تقویت کرده و شهوت را افزایش می دهد.
- رقت قلب:می گویند مصرف این ماده سبب تحریک عواطف و رقت قلب و احساسات می شود.
- درمان تصلب شرایین :بر اساس تحقیقات انجام شده در دانشگاه مونترال کانادا ماده استخراج شده از روغن تخمه آفتابگردان حاوی ترکیبی به نام سولوتین می باشد که این ترکیب در درمان ضایعات آتروم یا همان تصلب شرایین نقش سودمندی دارد.