گیاهان دارویی بی شماری در طبیعت وجود دارند که هر کدام دارای خواص منحصر بفرد و مخصوص به خود بوده و در درمان بیماری های خاصی قابل استفاده می باشند .با توجه به کمتر بودن عوارض جانبی داروهای گیاهی و عوارض جانبی برخی از داروهای شیمیایی در مقاله سلامت وب امروز تصمیم گرفتیم تا یک گیاه دارویی بی نظیر دیگر به نام گیاه شاه بیزک را خدمتتان معرفی نماییم .مطمئنا مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی را در مورد این گیاه و خواص درمانی آن در اختیار شما قرار خواهد گذاشت . |
گیاه شاه بیزک چیست؟
گیاه شاه بیزک یکی از گیاهان دارویی است که به عنوان یکی از گیاهان مفید در طب سنتی از آن برای درمان بسیاری از بیماری ها و رفع بسیاری از مشکلات استفاده می نمایند .در ادامه با این گیاه و خواص درمانی گیاه شابیزک بیشتر آشنا خواهید شد .
گیاه شناسی گیاه شاه بیزک
گیاه شابیزک متعلق به خانواده ی Solanaceae، گیاهی چندساله و علفی است که دارای ساقه ای استوانه ای به ارتفاع یک تا یک و نیم متر ،ریشه ای دراز ، ضخیم و گوشتی به رنگ سبز کثیف یا حنایی رنگ و برگ هایی به صورت متناوب و به رنگ سبز تیره به شکل بیضی و نوک تیز می باشد . گل های گیاه شاه بیزک درشت و به شکل زنگوله آویزان می باشد که جام آن ها به رنگ قرمز قهوه ای یا قهوه ای تیره ی مایل به بنفش شبیه گل انار می باشد.میوه گیاه شاه بیزک کروی، کمی پهن و کوچک تر از آلبالو است که در فصل تابستان ظاهر می شود .این میوه در ابتدا به رنگ سبز ،سپس قرمز و پس از اینکه کاملاً رسید سیاه رنگ می شود .میوه این گیاه دارای تخم زیادی بوده و آبدار و کمی شیرین است .
مناطق رویش گیاه شاه بیزک
گیاه شاه بیزک در ارتفاعات کوه ها، امتداد پرچین ها و جنگل های شاخه زار به طور وحشی در مناطق مختلف اروپا و آسیا کاشته می شود.رویش این گیاه در مناطق شمالی ایران بیشتر در کوهستان های جلفگ، گرگان، مازندران،توالش،اسالم،خلخال دیده شده است.
نام های دیگر گیاه شاه بیزک
گیاه شاه بیزک با نام های دیگری مانند بلادن ، بلادانه ، شاه بیزک ، بلادون ،گیاه لفاح ، ست الحسن جمشید کش شناخته می شود .
ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه شاه بیزک
آلکالوئیدهای سمی مانند آتروپین و هیوسیامین در این گیاه به وفور یافت می شود به نحوی که تمامی قسمت های گیاه شاه بیزک سمی بوده و در نتیجه دارای بوی تهوع آور و غیرقابل تحمل می باشد.
خواص گیاه شابیزک در طب سنتی
خواص گیاه بلادونا در طب سنتی بی شمار بوده و در ادامه شما با مهم ترین خواص این گیاه یا خواص گیاه بلادون آشنا می شوید :
- درمان دردهای مفصلی و روماتیسمی
- درمان صرع،جنون ،فلج ناشی از پارکینسون و اختلالات سیستم عصبی
- درمان دردهای سرطانی
- درمان دل پیچه های توام با درد و اسهال خونی
- درمان بیماری های عفونی
- درمان مشکلات تنفسی مانند آسم و سیاه سرفه
- گشاد کننده مردمک چشم
- درمان شب ادراری و بی اختیاری ادرار
- درمان سردرد
- درمان عفونت گوش
- درمان سندروم روده تحریک پذیر
- ضد اسپاسم عضلانی
- کاهنده درد کیسه صفرا
- کاهنده ترشح غدد عرقی
- آرامبخش
- درمان کزاز
- ضد استفراغ
- کاهنده درد آپاندیس و قولنج های کبدی
- کاهش علایم قاعدگی و گرگرفتگی در زنان یائسه
نحوه استفاده از گیاه شاه بیزک
در طب قدیم برای بیماری های مختلف دم کرده گیاه شاه بیزک را مصرف می کردند .برای تهیه دمکرده یا جوشانده گیاه شاه بیزک حدود یک گرم از برگ و گل و میوه و ریشه ی این گیاه را در دو لیتر آب جوش به مدت پانزده دقیقه دم کرده و مصرف می نمایند .همچنین می توان میوه های رسیده را در آبکش ریخته ،شسته و سپس خشک کرده و از آن استفاده کنید .البته لازم به ذکر است بدانید در مورد مصرف این گیاه به علت سمی بودن آن حتما با پزشک خود مشورت نموده و از مصرف خودسرانه این گیاه جدا خودداری نمایید.
عوارض مصرف گیاه شاه بیزک
گیاه شاه بیزک اگر چه خاصیت دارویی فراوانی دارد اما مصرف بی رویه آن خطرناک بوده و خطر مرگ را به همراه دارد .به همین دلیل در استان مازندران به این گیاه جمشید کش می گویند زیرا فردی به نام جمشید، با خوردن میوه آن مرده است.تمامی اعضای این گیاه به شدت سمی بوده و مصرف آن در کودکان سبب مرگ کودکان می شود .مهم ترین عوارض مصرف گیاه شاه بیزک شامل گشادی مردمک چشم، قرمزی صورت، سردرد، کف کردن دهان، هذیان گویی، تلو تلو خوردن، نداشتن قدرت حرکت می باشد .بنابراین برای جلوگیری از بروز این عوارض حتما مصرف آن باید زیر نظر و به دستور پزشک باشد.
مصرف گیاه شاه بیزک آری یا خیر؟
شاید پس از مطالعه این مقاله این سوال برای شما نیز پیش آمده که اگر این گیاه دارای این همه عوارض جانبی است،پس فایده آن چیست؟گیاه سمی بلادانه دارای خواص مثبت و منفی بوده و تنها در صورت مصرف به اندازه و تحت نظر پزشک می توانید از مزایای درمانی آن استفاده نمایید در نتیجه مصرف خودسرانه این داروی گیاهی می تواند زیانبار و مرگ بار به شمار آید