یکی از میوه های نوبرانه بهاری میوه شیرین،کوچک و خشمزه ای به نام توت سفید است که بر بلندای درخت توت خودنمایی می کند .این درخت میوه خود را در فصل بهار تقدیم به تمامی عابران و رهگذران کرده و بسیار بخشنده است .این میوه کوچک اما پر خاصیت خواص بی شماری داشته و به صورت تازه و خشک قابل مصرف می باشد .در سلامت وب امروز می توانید با خواص توت سفید،شیره توت و توت خشک آشنا شده و اطلاعات مفیدی را در مورد این میوه کسب نمایید. |
توت سفید چیست؟
توت سفید میوه ای نرم ،کوچک و با گوشتی لذیذ است که دارای انواع مختلفی بوده و تاکنون بیش از 16 گونه از این میوه را در سراسر جهان شناسایی نموده اند .این میوه پرخاصیت و پر کالری با داشتن طعمی شیرین به صورت تازه و خشک قابل مصرف می باشد.طبع میوه توت سفید گرم و مرطوب بوده و مشخصات گیاه شناسی آن به شرح زیر می باشد.
ترکیبات تغذیه ای توت سفید
این میوه دارای کربوهیدرات،پروتئین،سدیم،پتاسیم،قند،کلسیم،آهن،ویتامین آ،ویتامین ث،ویتامین های ب1،ب2وب3 می باشد .با مصرف هر 100 گرم از این میوه می توانید حدود 43 کالری انرژی دریافت کنید .
خواص درمانی توت سفید
این میوه خوشمزه با دارا بودن ترکیبات غذایی مفید ،ویتامین ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن خواص درمانی بی شماری برای بدن داشته که در ادامه شمار اب مهم ترین فواید درمانی توت سفید برای سلامتی آشنا می کنیم.
1.پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی
توت سفید سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی علی الخصوص آنتوسیانید است.وجود چنین ترکیباتی در این ماده خوراکی درکاهش کلسترول موثر بوده و با پاکسازی خون از سموم میزان تولید خون را افزایش داده و به نحوی در تصفیه خون موثر است .با توجه به همین موارد می توان گفت که مصرف توت سفید در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی موثر است.
2.ضد سرطان
آنتی اکسیدان های موجود در این میوه در مقابله با اثرات مخرب رادیکال های آزاد بر بدن اثرات سودمندی دارند و از آسیب دیدن بافت ها و سلول های بدن محافطت می کنند .با مصرف توت می توان با انواع سرطان ها مقابله نموده و از سلامتی بدن محافظت نمود.
3.درمان دیابت
قند موجود در توت از نوع گلوکز طبیعی است و در نتیجه مصرف آن برای بیماران دیابتی مفید بوده و سلامت افراد دیابتی را به خطر نخواهد انداخت .با جایگزین نمودن توت خشک به جای قند و شکر می توانید از افزایش قند خون جلوگیری نمایید.
4.کاهنده وزن
فیبر فراوان موجود در این میوه می تواند در سوختن چربی های قهوه ای بدن ،افزایش متابولیسم و در مان چاقی اثر بسزایی داشته و مصرف آن به لاغری و کاهش وزن کمک بسیاری می نماید.
5.زیبایی پوست و مو
وجود ویتامین ث در این میوه در جوانسازی پوست،پاکسازی پوست صورت،درمان کک و مک و روشن شدن رنگ پوست موثر بوده و با مصرف این میوه می توانید زیبایی و لطافت را به پوست خود هدیه کنید.
6.افزایش طول عمر
اگر خواهان داشتن عمری طولانی هستید افزودن توت سفید را به منوی غذایی روزانه خود فراموش نکنید .ترکیبی ارزشمند به نام رزوراترول (resveratrol نوعی فیتونوترینتی)در این میوه است که در پیشگیری از ابتلا به بدن به انواع بیماری ها نقش داشته و سبب داشتن طول عمری طولانی درافراد می شود .
7. بهبود عملکرد گوارش
مصرف این میوه با پاکسازی سموم از بدن در درمان بیماری کبد چرب موثر بوده و وجود فیبر و پکتین فراوان در آن در رفع یبوست و تسهیل عملکرد گوارش نقش سودمندی دارد.
استفاده از توت در دوران بارداری و شیردهی
استفاده از توت سفید در دوران بارداری و شیردهی برای جلوگیری از بروز حساسیت های غذایی ناخواسته و آسیب دیدن جنین باید با احتیاط صورت گرفته و برای بهره مندی از خواص این میوه آن را به صورت خشک مصرف نمایند .
سایر خواص توت در طب سنتی
بهتر است بدانید شاه توت و تمشک هم جزو این خانواده محسوب می شوند. توت به انواع مختلف ترش و شیرین و سفید و سیاه (قرمز تیره رنگ) تقسیم شده است. ترش آن را شامی یا شرابی یا شاه توت می گویند و شیرین آن را رسمی مینامند . توت شیرین گرم و مرطوب ملین، مدر، زیاد کننده ،خون پاک تحریک کننده قوه با، موافق سینه و ریه و فکر و حواس می باشد. برطرف کننده رودل،مفید برای کبد و برای طحال مضر است. مفید برای مبتلایان به آبله و حصبه و افزاینده شیر زنان است.
توت ترش: سرد و خشک،یبوست آور و جمع کننده، فرو نشاننده غلیان و فشار خون و عطش و برطرف کننده صفرا بخصوص غرغره آن تلخی دهان و غلظت مواد صفرائی را از دهان و حلق می شوید. پودر یا خود توت خشک ترش برای درمان زخم معده اسهال شدید مفید است.
رب یا شیره توت: رب آن می تواند عینا جانشین توت ازهر لحاظ باشد.
1.درمان مسمومیت و سرسام و جنون ، و درد کمر : هرگاه پخته توت ترش را با عسل و انجیر مخلوط کنند درمان کننده سموم و سر سام و جنون و درد کمر خواهد بود پخته برگ آن نیز همین خواص را دارد.
2.درمان سودا: هرگاه ۳۰ گرم تفاله شاه توت را با ۲۵۰ گرم انجیری که با نیم لیتر آب پخته شده باشد و نصف آب آن جوش رفته باشد مخلوط کنند مسهل بسیار قوی برطرف کننده ناراحتی های سوداوی خواهد بود.
3. دندان: مزمزه آب تهیه شده از برگ و پوست پخته درخت توت برای دندان نافع است و جویدن کتیرای آن نیز همین اثر را دارد.
4. درمان گزیدگی حشرات: ضماد آب یا روغن برگ توت برای درمان رطیل و گزیدگی سایر حشرات مفید است.
5.درمان جوش های سرخ خارش دار: ضماد مخلوطی از آب یا روغن برگ توت و سرکه در حمام برای دفع این جوشها بسیار مفید است.اصولاً ضماد برگ تازه آن خشکی پوست و آبسه های گرم و کورک و زخم را التیام می دهد و برگ تازه آنرا پخته و ضماد ناراحتیهای پوست کنید.
5. درمان زخم و سوختگی از آتش: ترکیب ضمادی از آب برگ توت و روغن زیتون برای درمان سوختگی و زخم ناشی از آن مفید است.
6. درمان شقاق و ترک ها: ضمادی از توت نارس مخلوط با سرکه بسیار مفید است.
7.درمان مرض قند یا دیابت: خوردن توت مخصوصاً توت خشک با وجودی که قند دارد بسیار مفید است و به نظر دکتر جزایری بعیدنیست حاوی انسولین باشد. به نحوی که دکتر لوکلوک جوشانده برگ توت را درمان قطعی بیماری قند می دانست.
توت خشک چیست؟
با خشک کردن توت سفید در مقابل آفتاب توت خشک به دست می آید، توت خشک بسیار شیرین بوده و در سبد خشکبار قرار می گیرد .توت خشک بسیار پرخاصیت و پرکالری بوده و با داشتن آنتی اکسیدان، فیبر، انواع ویتامین، تانن، املاح معدنی، پکتین و سقز به عنوان یک میان وعده ی مغذی به شمار می آید. این ماده غذایی دارای خواص توت تازه بوده و تنها نکته قابل توجه در مورد مصرف توت خشک مضرات آن است .برای درامان ماندن از مضرات توت خشک از زیاده روی در مصرف آن پرهیز نموده تا دچار تغییرات انسولین در بدن و به موازات آن افزایش قند خون نشوید .
شیره توت سفید و خواص آن
شیره توت یکی از فراورده های مفید گیاهی است که از ترکیب آب با توت تازه و پخت آن ها به دست می آید .این ماده سرشار از آهن بوده و متخصصان طب سنتی عقیده دارند که مخلوط شیرهی توت، شیرهی خرما و شیرهی انگور، به علت داشتن آهن فراوان در تامین خون مورد نیاز بدن و بهبود عملکرد خون رسانی در بدن و درمان کم خونی بسیار مفید خواهد بود .سایر خواص شیره توت به شرح زیر است :
- درمان خستگی، استرس، اضطراب و افسردگی
- پیشگیری و درمان یبوست
- پاکسازی خون
- افزایش قوای جنسی
بهترین زمان مصرف توت سفید
بهترین زمان مصرف توت سفید برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته صبح ها با معده خالی و یا مابین وعده ناهار و شام است .در این زمان هضم این میوه به آسانی انجام شده و مشکلات گوارشی مانند نفخ برایتان ایجاد نخواهد شد.
عوارض و مضرات توت سفید
اگرچه این میوه خواص درمانی بی شماری دارد اما در کنار این خواص این میوه می تواند در برخی افراد سبب بروز عوارض ناخواسته ی زیر گردد .بنابراین با رعایت موارد زیر مضرات توت سفید را به صفر رسانده و از تمامی مزایای درمانی این میوه به نحو احسن بهره مند شوید .
- مصرف این میوه در دوران بارداری و شیردهی باید با احتیاط صورت پذیرد .
- افراد مبتلا به دیابت در مورد میزان مصرف این میوه با پزشک خود مشورت نمایند تا دچار کاهش قند خون یا هیپوگلیسمی نشوند .
- زیاده روی در مصرف این میوه در بروز اسهال و دل پیچه نقش دارد .
- مصرف آن پس از صرف غذاهای سنگین گوشتی سبب نفخ خواهد شد .
- زیاده روی در مصرف آن در افراد گرم مزاج سبب بروز مشکل خواهد شد .
- توت شیرین برای طحال مضر است .
- توت ترش اشتها را کم می کند.
- توت خشک ترش برای سینه و اعصاب مضر است و چاره آن عسل است.