یکی از بیماری های عفونی مسری مربوط به دستگاه گوارش بیماری به نام حصبه است که از طریق مصرف غذا و آشامیدنی های آلوده به انسان انتقال می یابد .بنابراین حصبه می تواند زندگی فرد بیمار را تهدید کرده و جان او را به خطر بیندازد .با توجه به خطرناک بودن این بیماری سلامت وب امروز با هدف معرفی این بیماری ،علایم ،نحوه تشخیص و روش های درمان این بیماری تهیه و گرد آوری شده است . |
حصبه چیست؟
حصبه Typhoid نوعی بیماری مسری عفونی است که توسط نوعی عفونت باکتریایی به نام سالمونا ایجاد می شود . این بیماری در زبان فرانسه “جوشیدن روده” نامیده می شود و به علت بروز تب و بروز اختلال در سیستم گوارشی بدن در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع سبب مرگ فرد مبتلا می شود .کاشف بیماری حصبه فردی به نام هانس رابرت کخ می باشد با مطالعه این مقاله خواهید دانست حصبه چیست و چگونه درمان می شود.
علت بروز بیماری حصبه
آیا بیماری حصبه واگیردار است؟ بیماری تیفوئید (تب حصبه) از طریق مصرف مواد غذایی و آب آلوده و همچنین تماس نزدیک با یک فرد آلوده به فرد منتقل می شود.شیوع این بیماری در مناطق دور افتاده و فاقد امکانات بهداشتی ونبود آب تصفیه شده فراوان بوده و منابع اصلی ورود عفونت این بیماری کشور های هند، اسپانیا، مصر، ترکیه، تونس، پرتقال و مراکش می باشد.این بیماری در ایران در تمام فصول فراوان است ولی شیوع آن در فصل تابستان و پائیز بیشتر است.
علایم بیماری حصبه
علایم این بیماری معمولا حدود 1-2 هفته طول می کشدتا نمایان شود .شایع ترین و اصلی ترین علایم بیماری حصبه به شرح زیر می باشد:
1.تب بالا
بالا بودن تب همیشه نشانه وجود عفونت در بدن است .بنابراین بابلا بودن تب (39 تا 40 درجه سانتیگراد) را جدی گرفته و به علت همراه بودن آن با علایم زیر برای بررسی سلامتی خود به یک پزشک مراجعه کنید .
2.علایم ثانویه
علائم ثانویه این بیماری شامل سردرد، ضعف عمومی یا احساس ضعف، درد معده، یبوست یا اسهال، استفراغ و از دست دادن اشتها، بثورات پوستتی و همچنین ضربان قلب غیرعادی و آرام – معمولا کمتر از 60 ضربه در دقیقه می باشد.
سیر پیشرفت بیماری حصبه
میکروب بیماری تیفوئید از راه دهان وارد دستگاه گوارش می شود. زمانی که باکتری سالمونا به روده می رسد، از طریق مخاط روده به داخل بافت زمینه ای روده نفوذ می نماید.در صورت عدم مقابله سیستم ایمنی با این باکتری ،تکثیر باکتری آغاز شده و عفونت ها وارد جریان خون می شود .اکنون علایم بیماری نمایان شده و در صورت عدم تشخیص به موقع باکتری ها به مغز استخوان، کبد و مجاری صفرا نفوذ می کنند .در فاز دوم این بیماری باکتری به داخل بافت ایمنی روده کوچک نفوذ کرده و در این حال علائم شدید روده کوچک آغاز می شود.تب شبه حصبه نیز نوعی بیماری عفونی است که توسط نوعی باکتری دیگر ایجاد شده و اگر چه شبیه به حصبه می باشد اما علایم آن خفیف می باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
با مشاهده هر یک از علایم ذکر شده هر چه سریع تر به یک متخصص بیماری های عفونی مراجعه کنید .پزشک با مشاهده علایم بالینی و شنیدن شرح حال شما از روش های زیر برای تشخیص این بیماری استفاده می نماید.
بیماری حصبه چگونه تشخیص داده می شود ؟
پزشک با درخواست انجام آزمایش کشت خون و مدفوع وجود یا عدم وجود باکتری سالمونا را در بدن شما تایید می نماید.همچنین با انجام یک سونوگرافی شکمی می توان از بزرگ شدن کبد و طحال اطلاع یافت چرا که بزرگ شدن این دو اندام در اغلب مواقع نشانه مثبتی برای وجود بیماری تیفوئید می باشد.در نهایت برای بررسی بیشتر آزمایش گرفتن مغز استخوان انجام می شود.همچنین با انجام آزمایش ویدال می توان وجود آنتی بادی ضد آنتیژن های سطحی (آنتیژن O) یا آنتی ژن های فلاژل (آنتیژن H) را در خون بررسی نمود .
بیماری حصبه چگونه درمان می شود؟
پس از تایید وجود این بیماری در فرد پزشک برای درمان این بیماری از داروهای آنتی بیوتیک استفاده می نماید .فلوئوروکوئینولون ،سفتریاکسون و سیپروفلوکسازین سه مورد از رایج ترین آنتی بیوتیک ها برای درمان تب تیفوئید هستند. آنتی بیوتیک ها را طبق دستور پزشک خود مصرف کزده و دوره درمان را کامل نمایید.
علل بروز بیماری حصبه در طب بوعلی سینا
بر اساس کتب بر جای مانده از ابوعلی سینا مصرف سبزی و میوه نشسته و آلوده ،داروهای خون ساز،تابش و حرارت خورشید،انجام کار فکری زیاد ،زیاده روی در مصرف خرما،عسل ،شیر نجوشیده ،بادمجان،انگور،خربزه،قند، شیرینی ،شکلات،سکنجبین و پوست مرغ می تواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد .
درمان بیماری حصبه با داروهای گیاهی
جهت درمان بیماری حصبه با داروهای گیاهی مصرف ویتامین ث،نعناع،سوپ «جوجه+هویج+پیاز+جعفری+تره+نعناع+سیر »،لیموترش تازه،آب هویج،آب لیمو شیرین (روزی شش لیوان )،توت فرنگی ،آب «خیار +کرفس»روزی سه لیوان،به مدت سه روز هر روز سه کیلو گرم پیاز را رنده کرده و دو پای مریض را تا قوزک ضماد کنید و سپس پاها را بشویید و خشک کنید،عصاره پیه گیاه حنظل،خزه کلپ،روغن زیتون،غذاهای دریایی،محلول شیر خشت در شیر و سیب قرمز را فراموش نکنید .
چگونه از بروز بیماری حصبه پیشگیری کنیم؟
برای پیشگیری از بروز حصبه به توصیه های زیر توجه نموده و حتما به آن ها عمل نمایید:
- بهداشت را رعایت کرده و دست هایتان را تمیز بشویید.
- اگر قصد سفر به کشورهای توسعه نیافته را دارید، بر حسب دستور پزشک عمل واکسیناسیون را انجام دهید.
- از مصرف غذا و آب آلوده ،گوشت های خام ،میوه های نشسته و سبزیجات نشسته اجتناب کنید.
- از نوشیدن آب تصفیه نشده و غیر بهداشتی خودداری نمایید.
- از خرید خوراکی از دستفروشان و دوره گردان خیابانی خودداری کنید .
واکسن حصبه
واکسن های مختلفی برای محافظت از بدن در برابر این بیماری وجود دارند که به دو نوع تزریقی و خوراکی تقسیم می شوند .نوع تزریقی واکسن حصبه عوارض کمتری داشته و تزریق یک دوز از آن ها کافی بوده و می تواند تا سه سال اثر محافظتی آن در بدن باقی بماند .
عوارض عدم درمان بیماری حصبه
اگر بیماری تیفوئید درمان نشود می تواند سبب بروز عوارض حصبه مانند سوراخ شدن روده و یا خونریزی شدید از مخاط روده شود.سایر عوارض این بیماری عبارت است از :
- ورم آپاندیس
- ورم کیسه صفرا
- نارسائی قلبی
- مننژیت
- آماس کلیهها (پیلونفریت)
- تورم مفصلی