شمال ایران یکی از مناطق بکر و سرسبز در بالاترین نقطه کشور عزیزمان ایران است که به عنوان گزینه اول سفرهای داخلی محسوب می شود .این منطقه علاوه بر دارا بودن مناظر زیبا و چشم نواز دارای سوغاتی های خوشمزه ای مانند زیتون ،برنج،چای،کلوچه،ترشی و مرباها و …. است که هر کدام می توانند به عنوان ره آورد سفر شما از این سرزمین برای عزیزان و دوستانتان به شمار آیند .سلامت وب امروز تصمیم گرفته است تا در نوشته امروز خود به معرفی یک از مرباهای خوشمزه این دیار یعنی مربای شقاقل بپردازد . |
گیاه شقاقل چیست؟
گیاه شقاقل با نام انگلیسی :Parsnips و (نام علمی: Pastinaca sativa) یکی از گیاهان پر خاصیت است که از خانواده هویج به شمار آمده و به عنوان یک سبزی بسیار پر خاصیت شناخته شده است .نام های دیگر گیاه شقاقل هویج وحشی ، هشفیفل ،زردک صحرایی، اشقاقل ، هشقیقل ، ششقاقل ، گزربر ، ریشه گزربری ، زردک ریگی می باشد .طعم شقاقل شیرین و خوشمزه و طبع شقاقل گرم و تر (دموی ) می باشد.
مشخصات ظاهری گیاه شقاقل
گیاه شقاقل گیاهی خودرو و پایاست که ارتفاعی در حدود 20 تا 25 سانتی متر دارد .برگ های آن به شکل بیضی دراز و دندانه دار با بریده های نامنظم نوک تیز و به رنگ سبز روشن می باشد، بر روی ساقه راست این گیاه گل های چتری زرد رنگی به چشم می خورد که تخم دایره ای شبیه تخم گلپر از آن آویزان است،ریشه شقاقل دراز و گوشتی و بسیار خوشمزه و آبدار بوده و رنگ آن زرد می باشد.
ترکیبات تغذیه ای گیاه شقاقل
مهم ترین ترکیبات این سبزی خوشمزه را می توانید در جدول ارزش تغذیه ای زیر مشاهده کنید که شقاقل به دلیل دارا بودن چنین ترکیباتی ازخواص درمانی بسیار بالایی برخوردار بوده و از این رو در گروه گیاهان دارویی طبقه بندی می گردد.
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
آب | 82 کالری |
پروتئین | 5/1 گرم |
چربی | 5 گرم |
هیدرات کربن | 13 گرم |
کلسیم | 45 میلی گرم |
فسفر | 62 میلی گرم |
آهن | 6 میلی گرم |
سدیم | 8 میلی گرم |
پتاسیم | 379 میلی گرم |
ویتامین آ | 30 واحد |
تیامین | 0/07 میلی گرم |
ریبوفلاوین | 0/08 میلی گرم |
نیاسین | 0/1 میلی گرم |
ویتامین ث | 10 میلی گرم |
خواص درمانی گیاه شقاقل
در ادامه نوشتار امروز شما می توانید با خواص ارزشمند این گیاه دارویی و یا این سبزی خوشمزه و بسیار مغذی آشنا شوید :
1.حفظ سلامت استخوان ها
کلسیم موجود در این ماده گیاهی عاملی مهم در حفظ سلامت استخوان های شما محسوب شده و در نتیجه مصرف این گیاه می تواند از شکستگی استخوان جلوگیری کرده و خطر شکستگی استخوان بر اثر پوکی استخوان را به حداقل برساند.
2.حفظ سلامت قلب و عروق
3.زیبایی و جوانسازی پوست
- جوانسازی پوست
- رفع چین و چروک
- رفع کک و مک
- رفع لک های پوستی
4.سلامت دستگاه گوارش
فیبر بالای درون این ماده گیاهی سبب شده است تا شقاقل در بهبود عملکرد سیستم گوارشی نقش بسزایی داشته باشد.با مصرف شقاقل یبوست را به راحتی می توانید درمان کرده و عملکرد روده و معده خود را در فرایند هضم غذا بهبود بخشید.
5.کاهنده وزن
مصرف گیاه شقاقل برای لاغری نیز بسیار مفید است .شما به راحتی می توانید از محتوای فیبر و پروتئین بالای این گیاه به منظور رفع سلولیت و درمان چاقی های شکمی استفاده کنید و به راحتی وزنتان را کاهش دهید.
6.تقویت قوای جنسی
گیاه شقاقل در تقویت قوای جنسی مردان، ازدیاد اسپرم و درمان ناباروری های مردانه نقش بسیار موثری دارد .خوردن ریشه شقاقل خام و شیر نعوظ آور بوده و ترکیب شقاقل ،دارچین ، فلفل ، زنجبیل و مقل ارزق در ازدیاد اسپرم و رفع مشکلات و ضعف جنسی بسیار موثر و کارآمد است.
7.تقویت سیستم ایمنی بدن
خوردن ریشه تازه این گیاه بصورت خام در رفع خستگی جسمی، کسالت و ضعف عمومی بدن موثر بوده و می تواند در تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش توان دفاعی بدن در مقابل بیماری ها تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
نحوه استفاده از گیاه شقاقل
خرید شقاقل این ریشه زرد رنگ ،ترد و آبدار شقاقل که شبیه ریشه هویج است بیشتر در استان های شمالی کشور علی الخصوص استان مازندران انجام می شود و این گیاه به صورت سبزی خوراکی در تهیه آش و سوپ های مختلف مصرف می شود.ریشه شقاقل چیست؟ قسمت مورد استفاده و درمانی گیاه شقاقل ریشه آن است که مربای تهیه شده از آن بسیار خوشمزه و مقوی است.همچنین سوپ تهیه شده از شقاقل و پیاز و پیاز فرنگی از بهترین داروهای ادرار آور است که هرگاه برگ شقاقل نیز به آن افزوده شود برطرف کننده انواع رماتیسم هاست.ریشه این گیاه بسیار دیر هضم و سنگین است بنابراین مصرف آن به صورت مربا بیشتر توصیه می شود.
مضرات گیاه شقاقل
برای در امان ماندن از مضرات شقاقل به موارد زیر توجه نمایید:
- زیاده روی در خوردن آن باعث نفخ و باد شکم و سردرد است که برای رفع ضرر آن از گیاهان لعابدار استفاده کنید.
- مصرف آن اگرچه از سقط جنین جلوگیری می کند اما در دوران بارداری می بایست تحت نظر پزشک صورت گیرد .
- با توجه به گرم بودن طبع این گیاه مصرف آن در گم مزاجان باید با رعایت اعتدال انجام شود.