میوه کامکوات یکی از مرکبات دوستداشتنی که لقب کوچک ترین عضو خانواده مرکبات را به خود اختصاص دادهاست. این میوه زیبا، خوشرنگ و خوشمزه سرشار از خاصیت بوده و از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار میباشد.در مقاله امروز سلامت وب میتوانید با کامکوات و خواص جادویی آن برای سلامتی و زیبایی آشنا شده و از نحوه مصرف این میوه کوچک زینتی مطلع گردید. |
میوه کامکوات چیست؟
میوه کامکوات با نام انگلیسی (kumquat ) و نام علمی (citrusjapnica )میوهای بسیار خوشمزه، خوش عطر و پرفایده از خانواده مرکبات است که ظاهری شبیه به پرتقال و پوستی نارنجیرنگ دارد. اندازه و شکل این میوه شبیه خرما یا زیتون بوده و با پوست و بدون پوست قابل استفاده میباشد. نام دیگر میوه کامکوات پورنج یا پرتقال زینتی بوده و طبع کامکوات سرد میباشد.
مشخصات ظاهری درخت کامکوات
درخت کامکوات از جمله گیاهان گلدار دولپهای متعلق به راسته افراسانان، تیره سدابیان و سرده مرکبات است. این درخت همیشه سبز دارای برگهایی کوچک و میوههایی کوچک و نارنجی رنگ به اندازه 2/5 تا 3/5 سانتی متر میباشد. گوشت این میوه ترش و پوست آن نرم و شیرین بوده و درون این میوه همانند سایر مرکبات لایهلایه میباشد. این درخت میوه از نوع مقاوم ترین نوع مرکبات بوده و در دمای منفی 6 درجه نیز پا بر جا باقی میماند. ارتفاع درخت کامکوات در حدود 3 تا 3/5 متر بوده و گلهای آن معطر و سفید رنگ میباشد. زمان گلدهی کامکوات فصل تابستان و زمان رسیدن میوه کامکوات فصل پاییز و زمستان میباشد. تکثیر کامکوات از طریق کاشت بذر و قلمهزدن بوده و این گیاه بومی کشور چین میباشد که امروزه در سایر نقاط جهان بهویژه استانهای شمالی کشور ایران کاشت این میوه رواج دارد.
ارزش تغذیهای میوه کامکوات
این میوه به دلیل دارا بودن انواع ویتامینها از جمله ویتامین های گروه ب، ویتامین آ،ویتامین ث، ویتامین ای، ویتامین کا و عناصر معدنی همچون سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منیزیم، منگنز، زینک و آنتیاکسیدانهایی هم چون آلفا- کاروتن، بتا- کریپتوگزانتین، لوتئین و زگزانتین از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار میباشد.
تاریخچه میوه کامکوات
کامکوات واژهای چینی است که از دو کلمه « کام» و « کوات» تشکیل شدهاست . نام این میوه به معنای پرتقال طلایی بوده و توسط فردی به نام رابرت فورچون پس از انتقال از چین به اروپا این نام برای این میوه انتخاب شدهاست.
خواص جادویی کامکوات برای سلامتی و زیبایی
این میوه کوچک اما قدرتمند و بسیار آبدار دارای خواص درمانی بسیار بالایی است که در ادامه شما را با مهمترین خواص میوه کامکوات آشنا مینماییم.
1- محافظت از سلامت قلب و عروق
وجود سطح بالایی از فلاونوئیدها و سایر ترکیبات آنتیاکسیدانی درون این میوه از قلب و عروق در برابر بیماریها محافظت نموده و سلامتی آنها را تضمین مینماید.فیتوسترولهای موجود در کامکوات سطح کلسترول را در خون تنظیم کرده و پتاسیم موجود در این میوه در کنترل فشار خون مؤثر است. از همین رو مصرف این میوه از غلظت خون و تصلیب شرائین جلوگیری کرده و خطر ابتلا به حملات قلبی را تا حدود بسیار زیاذی کاهش میدهد
2- تقویت سیستم ایمنی بدن
این میوه غنی از آنتیاکسیدانها و ویتامین ث بوده و مصرف آن همانند سایر مرکبات در تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش سطح التهابات نقش بسزا و مؤثری دارد. با کامکوات میتوانید از بدن خود در برابر انواع عفونتها محافظت کرده و از تکثیر و رشد بیرویه سولها وسرطانی شدن آنها جلوگیری نمایید.
3- کاهنده وزن
این میوه بسیار کم کالری است و 80 درصد وزن آن را آب تشکیل دادهاست. فیبر و آب فراوان موجود در این میوه سبب کاهش میزان کالری کامکوات و مفید بودن استفاده از آن در رژیمهای لاغری شدهاست
4- درمان دیابت
ترکیبات موجود در این میوه هم چون فلاونوئیدها، نئوکریوسیتینها و پونکیرینها در کاهش قند خون ناشتا، تنظیم ترشح هورمون انسولین و درمان دیابت کاربرد وسیعی دارند. بنابراین با مصرف این میوه میتوانید به راحتی دیابت را تحت کنترل درآورید.
5- بهبود عملکرد سیستم گوارشی
این میوه سرشار از فیبر و آب بوده و مصرف آن در درمان یبوست نقش بسیار مفیدی دارد. اما بهتر است بدانید چنانچه درون معده و روده دارای توده میباشید از مصرف این میوه با پوست به دلیل انسداد روده و تشدید مشکلات گوارشی میبایست خودداری نمایید.
6- پیشگیری از سنگ کلیه
مصرف این میوه به علت دارا بودن اسیدسیتریک در درمان و دفع سنگ کلیه نیز نافع است و میتواند از تشکیل و تجمع سنگ و شن در کلیهها و مثانه جلوگیری نماید.
7- مفید برای زنان باردار
مصرف این میوه به دلیل دارا بودن مواد مغذی و ضروری در دوران بارداری بلامانع است. ویتامین ث و سایر عناصر تغذیهای موجود در این میوه انرژی مورد نیاز در طی این دوران را به خوبی فراهم نموده و از بروز ورم و یبوست وافسردگی که از عوارض شایع این دوران به شمار می روند جلوگیری مینماید.
8- ضد التهاب
ویتامین آ و ث موجود در این میوه آن را به میوهای ضد التهاب تبدیل نموده است. لذا مصرف این میوه در پیشگیری و درمان بیماریهای التهابی همچون روماتیسم مفید به نظر میرسد.
9- محافظت از سلامت چشم
ویتامین آ و بتا کاروتن دو ماده ضروری برای محافظت از سلامت چشم و تقویت قدرت بینایی میباشند. میوه کامکوات با دارابودن سطح بالایی از دو ماده ذکر شده از چشم در یرابر ابتلا به بیماریهای چشمی مراقبت نموده و خطر ابتلا به آب مروارید را تا حدود بسیار زیادی کاهش میدهد.
10- محافظت از استخوانها
کامکوات با دارا بودن کلسیم، پتاسیم، ویتامین ث، منیزیم و منگنز برای سلامت استخوانها و تقویت و ترمیم آنها نیز مفید و سودمند میباشد.
11- زیبایی پوست و مو
وجود ویتامینهای گروه ب، ویتامین ث، ویتامین آ و ویتامین ای در این میوه آن را به میوهای مفید برای تأمین زیبایی پوست و مو تبدیل نموده است. مصرف کامکوات در افزایش طراوت، جوانی و شادابی پوست و تقویت و پرپشتی موها مفید میباشد.
12- سایر خواص
- ضد سرفه
- پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا
- درمان کمخونی
- انرژی بخش
- رفع بوی بد دهان
- جلوگیری از بروز مشکلات دندانی و لثهای
نحوه خرید و نگهداری میوه کامکوات
شما میتوانید جهت خرید کامکوات به تمامی فروشگاههای عرضه کننده میوه در سطح شهر خود مراجعه کرده و این میوه را به صورت بسته بندی و یا فله خریداری نمایید. این میوه در دمای اتاق قابل نگهداری بوده و برای محافظت از کیفیت و افزایش دوام و ماندگاری می بایست آن را در جای خنک نگهداری کنید.
نحوه مصرف کامکوات
شما میتوانید از این میوه برای تهیه انواع کیک، دسر، بستنی،شیرینی، ژله،مربا، مارمالاد به صورت تازه و خام و یا پخته استفاده نمایید. دمنوش کامکوات و سالاد زمستانی تهیه شده از این میوه به همراه اسفناج سایر روش های استفاده از این میوه خوش طعم و بهرهمندی از مزایای آن میباشد.همچنین خوردن مربای کامکوات به همراه چای در عصرهای سرد پاییزی بسیار دلچسب می باشد.
نحوه خوردن کامکوات
نحوه خوردن میوه کامکوات بسیار ساده است .کامکوات را میتوانید پس از شستن و میکروبزدایی همراه با پوست و بدون هسته میل کنید و در صورتی که از ارگانیک نبودن میوه اطمینان ندارید از مصرف پوست آن خودداری کرده و جهت خارج نمودن هسته تنها کافی است این میوه را به صورت عمودی برش دهید.
مضرات کامکوات
برای جلوگیری از مضرات کامکوات از زیادهروی در مصرف این میوه خودداری نمایید. مصرف زیاد این میوه سبب بروز مشکلات گوارشی و آلرژیهای پوستی و غذایی می گردد.