آشنایی با روش تشخیصی به نام آندوسکوپی

آندوسکوپی چیست و چگونه انجام می شود؟

اسم آندوسکوپی شاید ترسناک به نظر برسد ولی روش تشخیصی دقیق و مطمئنی برای دیدن داخل بدن شما و روئیت دستگاه گوارش و بررسی آن می باشد اگر شما می خواهید بدانید آندوسکوپی چیست و چگونه انجام می شود و اطلاعات کافی را پیرامون این روش تشخیصی به دست آورید خواندن این مطلب می تواند  برایتان مفید واقع شود

آندوسکوپی چیست و چه مزایایی دارد؟

بهتر است بدانید آندوسکوپی کلمه ای لاتین است که از دو بخش “آندو” به معنای درون چیزی و “اسکوپی” به معنای مشاهده و دیدن تشکیل شده است.بنابراین آندوسکوپی یک عبارت کلی است و آندوسکوپ به هر وسیله ای گفته میشود که توسط آن بتوان جایی از درون بدن را مشاهده کرد.آندوسکوپی از معده را گاستروسکوپی (گاسترو به معنای معده) و آندوسکوپی از روده را کولونوسکوپی (کولون به معنای روده) و یا مثلا آندوسکوپی از مثانه را سیستوسکوپی (سیست به معنای مثانه) میگویند.همه ی اینها بطور کلی روش های آندوسکوپی هستند که به واسطه ی آن جایی از درون بدن را مشاهده میکنند.

آندوسکوپ های اولیه فقط از چند آینه و عدسی ساخته شده بودند ولی حالا جای خود را به دستگاه های پیشرفته حاوی فیبر نوری و دوربین های ویدئویی داده اند که با استفاده از آنها تصاویر واضح و روشنی از درون بدن را میتوان با کیفیت بسیار بالا روی مانیتور بدست آورد.آندوسکوپ ها واجد مجاری خاصی برای کشیدن مایعات و دمیدن هوا و فرستادن پنس های مختلف برای بیوپسی و یا ابزار های خاصی برای بکار گیری لیزر یا پروسه های درمانی دیگر هستند لذا آندوسکوپ ها کاربرد های مختلف و متنوع تشخیصی و درمانی دارند.

آشنایی با روش تشخیصی به نام آندوسکوپی

 استفاده از آندوسکوپی در تشخیص بیماری های گوارشی

بهترین و دقیق ترین روش برای ارزیابی بسیاری از بیماریهای گوارشی استفاده از اندوسکوپی است زیرا به این وسیله ضایعات را می توان بطور مستقیم مشاهده ودر صورت لزوم نمونه برداری نمود.روش جایگزین مناسبی در دسترس نیست و عکس برداری در بهترین شرایط حدود شصت در صد دقت در تشخیص دارد . بدین ترتیب بیماریها و ضایعات مهمی ممکن است نادیده باقی مانده و پیشرفت کند .

آندوسکوپی به چه صورت انجام می شود؟

انجام آندوسکوپی فقط به چند دقیقه وقت نیاز دارد.از آنجایی که لازم است در هنگام آندوسکوپی، معده شما خالی باشد، باید بعد از خوردن شام، دیگر هیچ چیزی نخورید تا هنگام آندوسکوپی ناشتا باشید.

برای انجام آندوسکوپی، باید بر روی پهلو چپ خود دراز بکشید.به گلوی شما یک اسپری بی‌حس کننده زده می شود تا چیزی احساس نکنید.

همچنین یک قطعه کوچک محافظ در بین دندان های شما قرار داده می شود. این کار باعث میشود که دندان های شما آسیبی نبیند و نیز دندان های شما هم به آندوسکوپ صدمه نزنند.

وقتی که شما آماده بودید، پزشک، سر آندوسکوپ را روی زبان شما قرار داده و آن را به سمت گلو می‌برد ، در این هنگام ممکن است اوق بزنید اما نگران نشوید زیرا این واکنش طبیعی است . پزشک از شما می‌خواهد که قورت دهید، با این کار، مری باز شده و آندوسکوپ داخل آن می شود و سپس به سمت پایین و معده می‌رود.

در طی این مدت، یک پرستار دائما مراقب شما خواهد بود. وقتی که سر آندوسکوپ وارد معده شد، از طریق یک لوله که در آندوسکوپ قرار دارد، معده باد می شود تا مشاهده داخل آن بهتر انجام شود.در صورت مشاهده موارد مشکوک، پزشک ممکن است اقدام به نمونه‌برداری از بافت معده (بیوپسی) نماید که این کار، کاملا بدون درد می‌باشد.وقتی که کار پزشک تمام شد، آندوسکوپ به بیرون کشیده می شود.

رعایت نکات ضروری قبل و بعد آندوسکوپی

اگر قرار است برای شما آندوسکوپی انجام شود، حتما به موارد زیر توجه داشته باشید:

۱- در صورتی که به بیماری‌هایی مثل هپاتیت یا ایدز مبتلا هستید، حتما پیش از انجام اندوسکوپی این موارد را به پزشک خود اطلاع دهید؛ چرا که پزشکان به منظور پیشگیری از انتقال این بیماری‌ها از یک فرد به فرد دیگر، برای مبتلایان به این بیماری ها از تدابیر خاصی استفاده می‌کنند.

۲- قبل از انجام هر گونه اندوسکوپی، تمام داروهای مصرفی را به پزشک بگویید، به ویژه درباره داروهای ضدانعقاد، ممکن است پزشک ترجیح بدهد یک یا چند روز قبل از انجام اندوسکوپی، بعضی داروهای شما قطع شوند.

۳- اگر به اختلالات خونریزی دهنده مبتلا هستید، حتما این موضوع را به اطلاع پزشک برسانید تا اقدامات لازم را برای مقابله با خطرات احتمالی مهیا کند.

۴- هر زمان که برای انجام اندوسکوپی مراجعه می‌کنید، تمام مدارک پزشکی خود را همراه داشته باشید.

۵- روز انجام اندوسکوپی، به تنهایی به بیمارستان یا محل انجام اندوسکوپی مراجعه نکنید و حتما کسی را با خود همراه داشته باشید.

۶- نگران درد و ناراحتی نباشید. پزشکان برای تخفیف درد و ناراحتی بیماران، معمولا از داروهای مسکن، مخدر یا خواب‌آور به میزان لازم استفاده می‌کنند تا انجام این اقدامات برای بیمار قابل تحمل باشد.

7- گاهی لازم است بیمار ساعاتی پس از انجام اندوسکوپی در بیمارستان یا محل اندوسکوپی تحت نظر باشد. این موارد را در برنامه‌ریزی زمانی خود لحاظ کنید.

8-پس از انجام اندوسکوپی اگر دچار هر مشکلی نظیر خونریزی، درد بیش از حد، تهوع و استفراغ یا تب شدید، هر چه سریع‌تر مساله را با پزشک خود در میان بگذارید.

منبع : وب سایت دکتر قاسمی

ویرایش وگرد آوری : سلامت وب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *