گیاه گلپر و خواص دارویی آن در طب سنتی +عوارض گلپر

 

گیاه گلپر یکی از ادویه های خوشبو و بسیار مفید است که علاوه بر آن که در صنایع غذایی می توانید از آن به عنوان یک طعم دهنده استفاده کنید می توانید از مزایای بی ششمار این گیاه برای سلامتی بدن نیز بهره مند شده و بدین طریق از ابتلا به بسیاری از بیماری ها پیشگیری نموده و همچنین مسیر پیشرفت بیماری ها را در همان ابتدای ابتلا مسدود نمایید .سلامت وب ، در مقاله امروز خود به معرفی گیاه گلپر و خواص درمانی آن پرداخته است تا شما عزیزان در مورد این گیاه و اثرات جادوییش اطلاعات بیشتری را کسب نمایید .

گیاه گلپر چیست؟

گیاه گلپر یا گوله پر با نام انگلیسی Angelica spice و نام علمی Heracleum persicum یکی از گیاهان مفید و بسیار پر خاصیت است که علاوه بر دارا بودن ارزش خوراکی در طب سنتی نیز مصارف دارویی داشته و بسیاری از اطبا طب سنتی از این گیاه و خواص متعدد آن برای درمان بیماری های مختلفی استفاده نموده و نتایج مثبتی را کسب کرده اند .طبیعت و مزاج گیاه گلپر گرم و خشک بوده و مشخصات گیاه شناسی آن به شرح زیر می باشد:


مشخصات ظاهری گیاه گلپر

گلپر گیاهی گلدار و دو لپه ای ،چند ساله و متعلق به تیره چتریان است که دارای ریشه ای مخروطی شکل، مستقیم و منشعب و به رنگ سفید مات بوده و ساقه آن استوانه ای شکل و شیار دار و پوشیده از کرک می باشد.برگ های این گیاه به رنگ سبز تیره ، گل های آن سفید رنگ و میوه آن تخم مرغی شکل، معطر و به رنگ سبز تیره به طول 5/1 تا 1 سانتی مترمی باشد.ارتفاع ساقه این گیاه در حدود 75 تا 150 سانتی متر بوده و بومی ایران می باشد و نواحی کاشت گیاه گلپر در ایران بیشتر در نواحی نمناک کوهستانی ایران هم چون نواحی شمالی البرز، ییلاق جواهرده، گچسر، شمیرانات ، توچال و غرب ایران استان هایی مانند لرستان می باشد.تمامی اجزای این گیاه دارای خاصیت درمانی بوده و ترکیبات شیمیایی موجود در آن عبارت است از:

خواص درمانی گلپر در طب سنتی


ترکیبات شیمیایی گیاه گلپر

مهم ترین ترکیبات شیمیایی موثر موجود در این گیاه شامل استات هکسیلیک، استات استیلیک و بوتیرات متیلیک ، بوتیرات اتیلیک و اسیدهای مختلف دیگری است که منشاء بوی تند این گیاه به شمار می روند.

فواید گلپر


خواص درمانی گیاه گلپر در طب سنتی

مهم ترین خواص درمانی گیاه گلپر در طب سنتی عبارت است از:


1.بهبود دهنده مشکلات گوارشی

این گیاه به دلیل دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی فراوان و اثرات ضد نفخ می تواند در درمان نفخ شکم و نفخ معده بسیار مفید و موثر واقع شده و به هضم بهتر غذاها کمک نماید .این ماده تقویت کننده و گرم کننده معده و روده ها بوده و می تواند در درمان تنبلی روده ها اثر سودمندی داشته باشد و به بهبود فرایند گوارش در ارگان های گوارشی کمک شایانی نماید .


2.تقویت حافظه

برای تقویت حافظه خود و بهبود بیماری های روحی و روانی هم چن صرع می توانید از گلپر و مزایای درمانی بی شمار آن استفاده نمایید و قدرت حافظه خود را افزایش داده و حملات صرع را کاهش دهید .


3.تقویت قوای جنسی

این ماده به دلیل دارا بودن طبع گرم و خشک در تقویت نیروی جنسی مردانه بسیار موثر بوده و از انزال زودرس جلوگیری کرده و سبب بهبود کیفیت و کمیت اسپرم در مردان می گردد .


4.آنتی باکتریال

این ماده گیاهی به دلیل دارا بودن خواص آنتی باکتریالی ضد عفونی کننده ای بسیار قویست و می تواند در درمان عفونت های تنفسی و گوارشی مورد استفاده قرار گرفته و آن ها را به صورت کامل از بین برد .

خواص گلپر برای درمان التهاب بدن


5.ضد التهاب

گلپر دارای خواص ضد التهابی بوده و به عنوان یک ضد التهاب قدرتمند در درمان بیماری های ورم مفاصل و نقرس بسیار مفید می باشد .چنان چه مبتلا به دردهای استخوانی می باشید از خواص گلپر برای درمان التهاب بدن غافل نشوید .


6.بهبود عملکرد قلب و عروق

برای بهبود عملکرد قلب و عروق ،کاهش فشار خون با گلپر و کاهش سطح چربی خون و جلوگیری از انسداد عروق کرونر حتما از این گیاه استفاده نمایید و بدین ترتیب از سلامت قلب و عروقتان محافظت نمایید .


7.سایرخواص

خوردن کم این ماده باعث شادی و نشاط گشته و سموم بدن را به خوبی دفع می نماید .خوردن آن شیر زنان را افزایش داده و سبب تعریق زیاد بدن می شود .این ماده در ضمن ادرار افزا،باز کننده جریان قاعدگی ،قطع کننده بلغم و اشتها آور بوده و به عنوان مسکن سینه درد و عرق النساء و درمان سکسکه نیز می توان از آن استفاده نمود.ساقه و برگ این گیاه که گلپر ترشی نامیده می شود دارای خواص ریشه و میوه این گیاه بوده و مصرف خوراکی آن ها می تواند سلامتی عمومی بدن شما را تضمین نماید .


کاربرد گیاه گلپر

گلپر یکی از محصولات مفید ایرانی است که متاسفانه زیاد مورد توجه عموم مردم قرار نگرفته است و با توجه به این که در گذشته می پنداشتند این ماده سبب تقویت نیروی بدن می شود آن را به هرکول پهلوان افسانه ای نسبت داده اند .جوانه ها و ساقه های نورسته این گیاه بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و دانه های خشک این گیاه که دارای اسانس های معطر است مصرف عمومی و همگانی دارد .از این گیاه به عنوان طعم دهنده در صنایع قنادی و شیرینی پزی، در صنایع دارویی در تهیه محلول های دهان شویه و خمیر دندان و عامل ضد نفخ در تهیه داروهای ضد نفخ ،در عکاسی به عنوان عامل حساس کننده در بی رنگ کردن فیلم های عکاسی و …. استفاده می شود .

کاربرد گلپر


نحوه مصرف گلپر

با توجه به این که میزان مجاز روزانه گلپر در حدود 4 گرم می باشد شما می توانید آن را با انار، يا سيب زمينى پخته يا باقلاى پخته مصرف کنید  تا از ايجاد نفخ آن ها جلوگيرى نمايید.

میزان مجاز گلپر


مضرات گیاه گلپر

مهم ترین مضرات گلپر عبارت است از :

  1. زیاده روی در مصرف این گیاه موجب سقط جنین می گردد لذا زنان باردار مجاز به استفاده از این گیاه نمی باشند .
  2. مصرف زیاد گلپر سبب تپش قلب می گردد .
  3. عصاره این گیاه سمی است و در هنگام تماس با پوست موجب  خارش، قرمزی، اگزما و سوزش پوست خواهد شد.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *