یکی دیگر از سین های نوروزی که امروز قصد معرفی خواص آن را داریم میوه ای به نام سنجد است که به صورت خشک شده قابل مصرف بوده و در طب سنتی و حتی در روایات اسلامی به علت داشتن فواید بی شمار بر مصرف سنجد توصیه و تاکید شده است.سلامت وب امروز نیز به معرفی این میوه نوروزی و خواص بی شمار آن پرداخته است. |
میوه سنجد چیست؟
میوه سنجد یا زیتون روسی Elaeagnanceae با نام علمی Elaeagnusan gastifolial یکی دیگر از اجزای خوراکی سفره هفت سین است که به رنگ قهوه ای بوده و دارای طبعی خشک و سرد می باشد.این میوه درختی بوده و خصوصیات گیاه شناسی آن به شرح زیر است:
گیاه شناسی میوه سنجد
میوه سنجد میوه ای درختی می باشد که ارتفاع این درخت در حدود 2 تا 5 متر بوده و در برخی مواقع خاردار و یا بدون خار می باشد.برگ های این گیاه بیضوی دراز و نوک تیز ،گل های معطر آن کوچک و شبیه زنگ به رنگ زرد در سطح داخل و به رنگ نقره ای در سطح خارجی پوشش گل است. گل های این گیاه به سه صورت نر – ماده ، نر و ماده است که در گل های نر درخت سنجد 4 پرچم و در گل های ماده منحصراً یک مادگی و در گل های هر مافردویت 4 پرچم و یک مادگی دیده می شود. میوه سنجد به شکل بیضی ، گوشت دار و مشابه زیتون بوده که به رنگ زرد نارنجی مایل به قرمز می باشد.طبع سنجد سرد و خشک ،طعم سنجد شیرین می باشد. درخت سنجد بومی اروپا و آسیای شمالی بوده و در ایران در نواحی استپی کشور مانند آذربایجان، کردستان ،کرمانشاه، همدان ، اصفهان ،فارس،خراسان و تهران می روید.نام های دیگر درخت سنجد درکتب مختلف شامل غبیده بادام ، چوب دانه ، نقد ، بل، صرع الکلبه ذکر نموده اند.
ارزش غذایی و ترکیبات تغذیه ای میوه سنجد
میوه سنجد سرشار از ویتامین A،ویتامین B12،ویتامین ث،ویتامین ای،ویتامین کا و عناصر معدنی هم چون پتاسیم،کلسیم،منیزیم،آهن و فسفر می باشد.فلاونوئیدهایی مانند کاتچین،اپی کاتچین،گالوکاتچین و اسیدهای چربی مانند پالمتیک اسید،اولئیک اسیدو لینولنیک اسید در این میوه به وفور یافت می شود.
سنجد در سفره هفت سین نماد چیست؟
خواص درمانی سنجد
در ادامه شما را با مهم ترین خواص میوه سنجد برای سلامتی آشنا خواهیم کرد .با مصرف این میوه شگفت انگیز می توانید مزایای سلامتی زیر را کسب نمایید.
1.ضد سرطان
مصرف میوه سنجد خطرات مربوط به استرس اکسیداتیو را در سلول ها کاهش داده و خطر ابتلا به انواع سرطان ها را تا حدود بسیار زیادی کاهش می دهد.در واقع عصاره سنجد می تواند رشد تومورها را محدود کرده و از رشد غیرطبیعی سلول های سرطانی در بدن جلوگیری نماید.
2. جوان سازی پوست صورت
این میوه حاوی ویتامین ث بسیار بالایی است بنابراین مصرف آن میزان ساخت کلاژن را افزایش داده و از این طریق به جوانسازی پوست و کاهش چین و چروک پوست کمک می کند.
3.تقویت کننده موها
جوشاندن سنجد و برگ سنجد در روغن زیتون و ماساژ پوست سر و موها با این ترکیب در افزایش رشد موها و تقویت تارهای مو نقش تعیین کننده ای دارد.
4.کاهنده قند خون
این میوه به علت دارا بودن خواص ضد التهابی عملکرد لوز المعده را بهبود بخشیده و می تواند به علت داشتن طعمی نسبتا شیرین جایگزین مناسبی برای قند و شکر به شمار آید .بنابراین برای بهره مندی از خواص سنجد برای دیابت مصرف این میوه را جدی گرفته چرا که با مصرف آن می توان قند خون را کاهش داده و از این طریق به درمان بیماری دیابت کمک نمود.
5.دوستدار سلامت دستگاه گوارش
فیبرها ،پلی فنول ها و کاروتنوئید های موجود در این میوه در درمان مشکلات گوارشی علی الخصوص درمان زخم معده و یبوست مفید بوده و مصرف آن برای کاهش گرفتگی روده ها و درمان بیماری کولیت اولسراتیو روده مفید می باشد.
6. درمان کبد چرب
خواص سنجد برای کبد چیست؟ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در این گیاه سبب شده است تا میوه سنجد دارای خواص دیوروتیکی قوی باشد و مصرف آن به پاکسازی و سم زدایی کبد کمک نموده و می تواند در درمان بیماری کبد چرب و سایر بیماری های کبدی مفید واقع شود.
7. درمان سرماخوردگی
وجود ویتامین ث فراوان در میوه سنجد در تقویت سیتم ایمنی بدن مفید بوده و مصرف این میوه در پیشگیری و درمان بیماری هایی مانند سرماخوردگی، آنفلونزا، گلودرد، سرفه و تب مفید می باشد.
8. کاهنده وزن
فیبر بالای موجود در این میوه سبب کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری در طی روز می شود.با مصرف این میوه به راحتی می توانید وزن خود را کاهش داده و لاغر شوید.
9. پوکی استخوان
کلسیم و فسفر فراوان موجود در این میوه در تقویت و استحکام استخوان ها تاثیر بسزایی دارد و مصرف این ماده گیاهی قدرتمند می تواند در پیشگیری و درمان پوکی استخوان مفید باشد.
10.کاهنده فشار خون
مصرف سنجد در کاهش فشارخون نقش موثری دارد.فلاونوئید ها و آلکالوئیدهای موجود در این میوه علاوه بر کاهش فشار خون در سلامت قلب و عروق تاثیر بسزایی دارد.
مصرف میوه سنجد در دوران بارداری و خواص این میوه برای کودکان
وجود ذخایر ارزشمند ویتامینی و معدنی در این میوه می تواند در درمان تهوع دوران بارداری ،تقویت سیستم ایمنی بدن زن باردار و بهبود تکامل و رشد جنین مفید بوده و مصرف آن برای نوزادان و کودکان نیز مزایای سلامتی فراوانی دارد .
سایر خواص میوه سنجد
بهترین سنجدها بزرگترین و شیرین ترین آن هاست. طبع این میوه سرد و خشک و بیوست آور بوده و کم کالری از لحاظ غذائیت می باشد . برای اطفال سازگار و مقوی معده و مانع اثرات صفرا است . و از ریختن باد نزله به دماغ جلوگیری می کند و برای درمان و جلوگیری از عوارضی مثل قی، اسهال صفراوی ، زخم روده ، اثر رطوبت ، سرفه حاد و گرم ، سردرد نافع است.
خواص شکوفه میوه سنجد
شکوفه سنجد که سفید مایل به زرد است بسیار خوشبو ، محرک قوه باء بخصوص در زنان گرم و خشک برطرف کننده رودل وگیرها، دفع کننده بو ، مقوی قلب ، برطرف کننده تب و لرزهای سرد، و بیماری های سینه مثل تنگی نفس، زخم ریه و عوارض دماغی نافع است . و برای درمان بیماری های کبدی مثل استسقاء زردی ، یرقان نافع است و پخته کامل آن در روغن زیتون جهت درد مفاصل ، خارش پوست ، رشد مو مفید و موثر است. عرق این گل برطرف کننده بادهای معده در سایر موارد مثل خود سنجد کمی ضعیفتر است.
خواص آرد یا پودر هسته میوه سنجد
آرد سنجد یا پودر سنجد نیز دارای خواص ذکر شده این میوه بوده و مصرف آن به همراه شیر علی الخصوص شیر و بادام در پیشگیری و درمان رماتیسم، آرتروز و پوکی استخوان بسیار مفید می باشد.
خواص برگ سنجد
در برگ سنجد نیز مقادیر بالایی از آهن، مس، کادمیوم، روی، کروم، نیکل، کبالت و تانن یافت می شود و خواص آن در طب سنتی شامل بهبود سریع تر زخم ها و درمان جای زخم می باشد.
مقدار مجاز مصرف میوه سنجد
به مقدار خوراک طبی سنجد در هر وحله برای هر نفر 50 عدد و مقدار مصرف پخته شکوفه برای آن برای هر نفر در هر مرحله 5گرم می باشد.
کاربرد های میوه سنجد
شما می توانید این میوه را به تنهایی و به صورت خشک شده مصرف نمایید و یا از برگ های آن ضماد یا دمنوش تهیه کرده و بدین طریق از خواص درمانی این ماده بهره مند شوید.هسته های این میوه نیز می توانند در تهیه روغن سنجد مورد استفاده قرار گرفته و به عنوان روغنی مناسب برای شفاف سازی و جوانسازی پوست استفاده شوند.
مضرات میوه سنجد
اگرچه تاکنون شواهدی دال بر مشاهه عوارض و مضرات میوه سنجد و مضرات پودر و هسته سنجد مشاهده نشده است اما توجه به این نکات را نباید نادیده گرفت:
- مصرف زیاد این میوه می تواند سبب پایین آمدن شدید فشار خون شود.
- این ماده انعقاد خون را کند کرده و مصرف آن قبل از اعمال جراحی ممنوع می باشد.
- زیاده روی در مصرف این ماده می تواند سبب زرد شدن پوست شود.
- مصرف این ماده برای اشخاصی که معده خشک داشته یا دچار یبوست هستند مضر است.
- خنثی کننده زیان آن در صورت احساس عوارض یا به عبارتی مصلح میوه سنجد شکر است.