اگر به تقویم نگاه کنید می بینید زمان بسیار اندکی تا پایان سال باقی مانده است و کم کم بهار دارد از راه می رسد .با آمدن بهار زمین لباس نو بر تن کرده و مناظر اطرافمان زیبایی خاصی به خود می گیرند و چشم ها را نوازش می دهند .بنابراین به رسم دیرین شروع به آماده سازی اجزای سفره هفت سین کرده و با پهن کردن این سفره ایرانی به رسم نیاکانمان به پیشواز بهار و استقبال سال نو می رویم .خوراکی های رنگارنگی در این سفره وجود دارند که با حرف سین شروع می شوند در روزهای پایانی سال تصمیم گرفته ایم تا در سلامت وب شما را با سین های خوراکی سفره هفت سین و خواص تغذیه ای آن آشنا نماییم. |
میوه سیب یکی از سالم ترین میوه هاست که یکی از اجزای سفره نوروزی هفت سین است و از زمان قدیم و بنا به روایات مذهبی از زمان ( آدم و حوا ) وجود داشته و همان طور که روایت شده حوا سیبی به آدم داد. مثلی انگلیسی می گوید: خوردن یک میوه سیب در روز همیشه دکتر را از شما بدور می دارد یعنی نیازی به دکتر پیدا نمی کنید.
خواص تغذیه ای میوه سیب
میوه سیب میوه ای بهشتی است که از ارزش تغذیه ای بسیار بالایی برخوردار می باشد. میوه سیب حاوی اسید فرمیک ، اسیدکاپروئیک، اسید فسفریک ، اثر آهلیک ، اثر کامیریلیک، اسید کالیک _ پتاس و سود _ برم _ ارسنیک – سیلیس _ آهک _ آهن _ منیزیم_ کلر _ آلومینیم بوده و ویتامین های سیب شامل ویتامین آ و 15% ویتامین Bب و 20% درصد ویتامین cث می باشد.
میوه سیب در سفره هفت سین
سیب چیست؟ اگر چه در بسیاری آیین ها سیب به عنوان میوه ای ممنوعه شناخته می شود اما بهتر است بدانید قرار دادن سیب در سفره هفت سین نمادی از سلامتی و زیبایی است .این میوه هچنین سمبلی از عشق و دوستی است وقرار دادن آن در سفره هفت سین نوروزی می تواند سلامت و تندرستی خانواده را در سال جدید تضمین نموده و لطف الهی را شامل اعضای خانواده نماید .
خواص درمانی میوه سیب
با توجه به ویتامین ها وسایر عناصر مغذی موجود در این میوه خواص درمانی میوه سیب به شرح زیر می باشد:
1.درمان بوی بد نفس و دهان
کسانی که دهان و دندان آن ها چرکی است و بوی نفس آن ها بد است بهتر است ابتدا مقداری جعفری بمدت یک ربع در دهان بجوند تفاله آن را خارج کنند سپس یک عدد سیب را خوب بجوند و بخورند.
2.درمان یبوست
خواص سیب زرد در طب سنتی چیست؟هرگاه پس از هر وعده غذا یک عدد سیب درختی را که قبلا” بریان شده است بهمراه به اندازه یک فندق کره بعنوان دسر میل کنید مبتلا به یبوست نخواهید شد و اگر هم یبوست داشته باشید از دست آن رهائی خواهید یافت زبراسیب بریان شده و کوره ای پخته شده غذای ملین و کاملی است. شما می توانید با خوردن کمپوت سیب (ناشتا ) هم خود را از شر یبوست خلاص کنید یا لااقل هرشب قبل از خواب یک عدد سیب را کاملا” بجوید یا اگر دندان شما خوب نیست آنرا رنده کرده بخورید.در واقع میوه سیب در عین حال دارای خاصیت دوگانه ایست هم لینت بخش و هم جمع کننده است. برای کسانی که دستگاه گوارش و هضم حساس دارند سیب خام و له شده مناسب تر است بهرحال بیماران معده کمتر بخورند. کسانی که دچار بیماری دیابت (قند) هستند در خوردن آن تعادل را حفظ کنند و مربای آنرا بخورند.
3.درمان اوره
سیب از تمام میوه جات کمتر نمک طعام دارد در نتیجه برای مبتلایان به اوره مفید است. پوست سیب را خشک کرده بصورت گرد در بیاورید و بمقدار یک قاشق در یک فنجان آب مخلوط کرده بنوشید ضد اوره و گشاینده ادرار است.
4.درمان رماتیسم و نقرس
( باسیب رنده شده یا پخته یا جوشیده و با حتی جوشانده پوست خشک سیب ) جوشانده سیب رماتیسم و نقرس را برطرف می سازد . چون در اثر مطالعات ثابت شده که تانن و املاح پتاسیم مانع از تشکیل اسید اوریک می شوند به همین جهت فواید خوردن سیب ناشتا برای مبتلایان به نقرس و روماتیسم بی شمار بوده و بهتر است این دسته از بیماران این میوه را همه روزه میل کنند.
5.درمان اسهال
سیب کال بعضی از اسهال ها را بخوبی معالجه کرده و در سیب ماده ای به نام پکتین Pectine وجود دارد که علاوه بر خواص دیگر دفع کننده اسهال است . درضمن سیب درمان یبوست هم هست.در زمان جنگ جهانی 1918 – 1914 عده ای از بیماران اسهالی از جبهه جنگ به عقب جبهه منتقل و در یک باغچه روستائی تحت درمان بودند از خوردن میوه منع شده بودند و روزانه تعدادی از آنها می مردند یک روز دکتر متوجه شد نسبت بهبود بیماران بیشتر و مرگ و میر آنها قطع شده پس از تحقیقات متوجه شد بیماران توجه به دستورات پزشکی شب ها دزدکی ازسیب های کال و نیم رس باغچه خورده و بهبود یافتهاند. بنابراین برای درمان اسهال 120 گرم برگ یا پوست خشک درخت سیب را در یک لیتر آب سرد بخیسانید پس از خیس خوردن بمدت 12 دقیقه بجوشانید بعد آنرا بمدت 12 دقیقه کنار بگذارید که هم خنک شود و هم خوب دم بکشد سپس آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید پس از هر وعده غذا یک فنجان بنوشید این داروی ساده بهترین درمان اسهال است. دکتر خلیلی می گوید خوردن یک سیب در صبح ناشتا درمان اسهال و وبای کودکان است.
6.درمان ورم و ضرب دیدگی چشم
سیب را رنده کنید و ضماد نمائید چاره آن است.
7.درمان بیماریهای جرب و کچلی
یک عدد سیب را به دو قسمت ببرید داخل این دو نیمه را گود کنید و درآورید مقدار جزئی گوگرد در این گودی بگذارید و دوباره دو نیمه را به هم بچسبانید و با تکه نخی محکم بهم ببندید کنار حرارت کوره با اجاق یا بخاری بگذارید تا در حرارت ملایم پخته شود پس از پخته شدن کامل آنرا له کنید و بهم بمالید تا مخلوط شود حال این مرهم را روی محل عارضه بگذارید و ببندید.
8.درمان ناراحتی های گرم معده و حرارت آن و اسهال های صفراوی و انواع استفراغ ها
یک سبب ترش را خشک کرده بکوبید پودر آنرا مخلوط با آب انار و سایر شربت های مشابه بنوشید بسیار نافع است .
9. درمان انواع ورمهای گرم
در ابتدای شروع قبل از کهنه شدن ضماد سیب کال کوبیده شده نافع است .
10.تقویت قوهباء و ضعف دل
ابتدا مربای گل قند ( از گل سرخ تهیه می شود ) تهیه سپس شیره آن را بگیرند و نصف وزن آن گل و شکوفه درخت سیب مخلوط و مربا تهیه کنند.
11.آرام و صبور کردن نوزادان و اطفال
آب سیب چون معده آن ها را از سموم و میکروب پاک می کند به آنها آرامش می بخشد و صبورشان می کند.
12.درمان کلسترول اضافی خون با سیب
یک قاشق سوپخوری پوست خشک سیب را ریز ریز کنید و در یک فنجان بزرگ آبجوش بریزید و روی آتش بگذارید تا بمدت 15 دقیقه بجوشد بعد آن را صاف کنید و بنوشید و همه روزه دو بار بعد از غذا این جوشانده ساده را بنوشید بطور قطع کلسترول اضافی خون شما کم خواهد شد.
13.درمان حساسیت یا ضعف دستگاه گوارش
بهترین نسخهها نسخه و دستورالعملی است که دکتر Bricher برای بیماران خود در بیمارستان خصوصیش در سوییس توصیه و تجویز می کرد. سیب را رنده کنید قدری سبوس جو سیاه که قبلا” در عسل خیس شده باشد با قدری آب لیمو ماست و چند دانه مغز گردو و بادام کوبیده مخلوط کنید همه روزه صبح ناشتا از این معجون تقویت میل کنید تا دستگاه گوارش وظیفه خود را به خوبی انجام داده و مرتب و قوی شود.
14.درمان لکنت زبان کودکان
دادن آب سیب و آب انگور بسیار مفید و سودمند است.
15.درمان زکام و سیاه سرفه
چهار عدد سیب را پوست کنده قطعه قطعه کنید داخل یک لیتر آب بریزید یک مشت کشمش و 15 گرم عناب به آن بیفزائید سپس آن را یک ساعت بجوشانید سپس صاف کنید و با 150 گرم شکر شیرین کنید و دوباره روی آتش بگذارید تا به قوام آید و شربت سفتی شود. سپس هربار چند قاشق از آن بخورید .بعلاوه دمکره 30 گرم شکوفه آن در یک لیتر آب شربت سینه بسیار موثری است (شکوفه خشک یا تر).جوشانده سیب داروی موثری برای درمان عوارض دستگاه تنفسی سرفه و زکام و عوارض سرماخوردگی است .
16.پماد زخم با سیب
دکتر (هاورز ) میگوید بنظر پیرزنهای قدیمی فرانسه سیب پخته را با پیه از خوک و روغن نباتی مخلوط کنید مرهم بسیار خوبی برای زخمها و جراحات خواهد بود. و بهمین جهت کلمه پماد از pom بزبان فرانسه گرفته شده است . 2ـ اگر سیب را در هاون بکوبید و آنرا در شیره خودش بپزید مرهمی بوجود می آورید که زخم های شدید را درمان می کند. 3- مخلوطی از آب سیب و روغن زیتون نیز شفا دهنده زخمهاست.
17.درمان درد گوش
موقع خوابیدن سیبی راکه کوره پزشده بگوش بمالید یا کمی از آن بگذارید بخوابید فورا ” ساکت می شود.
18.درمان مالش و ناراحتی معده
دکتر جزایری در اسرار خوراکی ها شرح داده در پاریس دچار ناراحتی معده و پیچش آن شبیه زخم معده شده بوده است بعلت آن پی برده پس از یادداشت کردن غذاهای روزانه متوجه شده روزهائی که سیب خورده راحت تر بوده و لذا با خوردن سیب خود را درمان کرده است (روزانه ۱ تا ۲ عدد).
19.درمان یرقان
دکتر کیلور دهاورز غذا شناس نامی جهان ذکر کرده که پزشک جوانی مبتلا به یرقان شده بود از خوردن هر غذائی اکراه داشت همسرش سیب قرمزی را قارچ کرده در دهان او گذاشت با میل تمام خورد لذا با منحصر کردن غذای سیب بکلی درمان یافت.
20. درمان تورم ریه و روده ها
برای درمان بیماریهائی که منشاء روماتیسمی دارند 2تا 3 میوه سیب را قارچ قارچ کنید یکربع ساعت بجوشانید کمی هم شیرین بیان بیافزائید بسیار نافع است .
21.درمان بیماری های قولنج کلیه
یک سیب را با پوست چهار قسمت کنید نیم لیتر آب داغ آن بریزید پس از دم کشیدن شیرین کنید و بنوشید. شربت گرد پوست سیب یک با یک قاشق دیگر در یک فنجان آب بسیار مفید است.
22.درمان تبخال
2 تا 3 عدد سیب را بدون اینکه پوست بکنید قطعه قطعه کنید و در یک لیتر با آب سرد بخیسانید پس از خیس خوردن مدت 15دقیقه بجوشانید سپس آن را 10 دقیقه بجوشانید و سپس 10 دقیقه کنار بگذارید حال می توانید از این شربت خوشمزه پس از هر وعده غذا 2 فنجان بنوشید مصرف مرتب این جوشانده پس از چند روز تبخال شما را برطرف می کند.
23.درمان اختلالات کلیهها و شاش بند
روزی 2 بار جوشانده پوست سیب بنوشید. این جوشانده افزاینده ادرار است . حتی در موارد شاش بند همراه با تحریک کلیهها و مثانه هم میتواند جلد از جوشانده پوست سیب کمک بگیرید برای پی بردن بطرز تهیه به قسمت کلسترول خون مراجعه شود.
24.درمان و نحوه جلوگیری از پیری زودرس
اگر هر روز صبح آب یک سیب تازه را بنوشید هیکل شما خوش اندام مانده و پیری بسراغ شما نخواهد آمد. برای تهیه این آب سیب به هیچ وجه را با پوست سیب را نکنید.
25.درمان ورم شدید روده بزرگ یا گریپ سخت
هرگاه مبتلا به ورم حاد روده بزرگ شدید میتوانید با خوردن سیب خود را معالجه کنید. در این گونه موارد بایستی بجای تمام غذاها تا 2 روز 500 تا 2500 گرم سیب بدون هسته را رنده کنید و بخورید و در این 2 روز غذای دیگری نخورید.
26.تب بری
میوه سیب تب بر بسیار خوبیست بخصوص آب سیب . از امام صادق (ع) روایت شده که میوهای تب برتراز سیب نیست .
27.اثرات ضدعفونی سیب
سیب دارای خاصیت ضد عفونی خوبی بوده و در این مورد برای کلیه اطفال و امراض مفید است . بخصوص اثر ضد عفونی کننده کال آن بیشتر است .
28.درمان سایر بیماری ها
میوه سیب سنگ های کلیه _ دل بهم خوردگی _ کوه گرفتگی _ دریازدگی- هوا و آفتاب زدگی _ ویار زنها _تب _ تنگی نفس _ بی اشتهایی را درمان می کند. خوردن سیب تقریبا ” کال بسیار مفید است بخصوص برای اسهال خونی بشرطی که خوب جویده شود.همچنین میوه سیب مسواک طبیعی دندان است دندانه ا را سالم و دهان را ضد عفونی می کند. برای جلوگیری از ابتلاء به بیماری قند ( فلبیت ) خوردن سیب بسیار مفید است. سیب برای تسکین بیماری های عصبی بسیار مفید است و از طرفی میوه سیب درمان کم خونی است.
نحوه مصرف میوه سیب
ما می توانید میوه سیب را به صورت تازه و یا پخته استفاده کنید .استفاده از این میوه در تهیه انواع شربت ها ،کمپوت ها،دسرها،مارمالادها ، نوشیدنی ها و کیک ها می تواند طعم دلپذیری را به این خوراکی ها بیفزاید .بهتر است بدانید مربای سیب مقوی قلب و معده می باشد. اصولا سیب داروی طبیعی قلب است مربای آن هم بسیار مفید است.
مقدار مجاز استفاده از میوه سیب در روز
یک تا یک و نیم کیلو سیب در روز پیشاب را می افزاید مجاری ادرار را می شوید. خون را تصفیه می کند، آزمایشات خون نشان داده که آزوت سروم در این موارد کاملا کم می شود و بالعکس ذخیره قلیائی افزون می گردد.
مضرات میوه سیب
اگرچه میوه سیب دنیایی از خاصیت است اما با رعایت برخی موارد می توان از بروز عوارض ناخواسته جلوگیری نموده و مضرات سیب را کاهش داد .
- بیماران مبتلا به امراض کبدی در خوردن آن تعادل را حفظ و کمتر بخورند مگر رنده شده یا کمپوت آن .
- ورزشکاران و کارگران و مبتلایان به کم خونی بهتر است آب سیب کمتر بخورند.
- خوردن زیاد میوه سیب ترش شجاعت را از بین می برد و در انسان ترس میآفریند.
- زیاد خوردن سیب بخصوص کال آن سبب تب های مختلف ، فراموشی ، باد و نفخ شکم و درد عضلات خواهد شد
- خنثی کننده زیان آن یا مصلح میوه سیب خوردن گل قند و دارچین است.
چرا بهتر است میوه سیب را با پوست بخوریم؟
دیاستازهای بدن انسان مثل هورمون ها و ویتامین ها وظایفی از قبیل تهیه قند و سوخت و بعضی شیرهها هستند و دیاستازها مثل زنبور عسلی که از شیره گیاهان مختلف عسل تهیه میکند نشاسته ها را گرفته و قند تحویل گلو می دهند و در اصل یک نوع واسطه و میانجی هستند. از طرفی چون دیاستازها معمولا” در روی پوست میوه جات هستند بهتر است که میوه ها با پوست خورده شوند که در مورد سیب بیش از سایر میوه جات در این باره تاکید شده است.اگر قصد کندن پوست سیب را دارید برای سهل پوست کندن سیب برای تهیه مربا و غیره اول آن را یک دقیقه در آب گرم بگذارید سپس پوست بکنید.