بیماری کبد چرب و انواع آن +علایم و عوارض کبد چرب

بیماری کبد چرب یکی از بیماری های شایع در این سال های اخیر است که علت اصلی بروز آن را به سبک زندگی مدرنیته شهرنشینی و مصرف فست فودها و غذاهای چرب و شیرین فراوری شده نسبت داده اند .این بیماری د مراحل اولیه به صورت خاموش بوده و در صورت پیشرفت این بیماری و ظهور علایم آن متوجه ابتلا به این بیماری می شوند .با توجه به شیوع بالای بیماری کبد چرب سلامت وب امروز مقاله ای کامل و جامع را در مورد این بیماری تهیه نموده است که تقدیم حضورتان می گرددد .توصیه می کنیم مطالعه این مقاله را به تمامی عزیزانی که سلامتیشان برایتان مهم است پیشنهاد کنید .

بیماری کبد چرب چیست؟

بیماری کبد چرب Fatty Liver یکی از بیماری های شایع و مزمن در کشور است که در اثر تجمع چربی در سلول های کبد ایجاد می شود. شیوع این بیماری در افرادی که دچار اختلال در متابولیسم بدن بوده و چربی و قند خون بالایی دارند بیشتر از سایرین می باشد.برای درک بهتر این موضوع ابتدا شما را با عملکرد کبد در بدن آشنا نموده و سپس به تشرییح دقیق تر این بیماری خواهیم پرداخت.

بیماری کبد چرب


وظایف کبد در بدن

یکی از مهم ترین اندام های داخلی بدن کبد است که تصفیه مواد سمی از خون ،  سنتز پروتئین ها و ذخیره ریز مغذی های مورد نیاز بدن از وظایف اصلی این ارگان حیاتی در بدن به شمار می رود. اگر به تدریج چربی ها در سلول های کبدی انباشته شده و در آن ها متمرکز شوند التهاب کبد ایجاد شده و با مختل شدن عملکرد طبیعی کبد فرد دچار بیماری کبد چرب غیر الکلی خواهد شد .با وجود استرس و بروز بیماری های مربوط به سیستم ایمنی التهاب سلول های کبدی بیشتر شده و این بیماری وارد فاز دوم خود خواهد شد .در این صورت اگر این بیماری به موقع تشخیص داده نشود کبد چرب پیشرفت نموده و وارد فاز سه ،سیروز کبدی و مراحل بدخیم تری خواهد شد.


انواع بیماری کبد چرب

انواع بیماری کبد چرب بر اساس میزان پیشرفت این بیماری درجه بندی می شود .کبد چرب گرید 1،گرید 2و گرید 3 از شایع ترین انواع این بیماری می باشند .در زیر به تفکیک به بررسی هر کدام از این موارد خواهیم پرداخت.

کبد چرب گرید 3


1.کبد چرب گرید 1

در کبد چرب گرید 1 تجمع چربی تنها در سطح خارجی کبد بوده و از این رو نمی تواند تاثیر چشمگیری برا کاهش عملکرد کبد داشته باشد .این نوع از این بیماری معمولا بدون علامت بوده و بدون نگرانی قابل بهبودی می باشد .افراد مبتلا به این درجه از کبد چرب با تغییر عادات غذایی ،سبک زندگی و مصرف داروهای  تجویز شده توسط پزشک می توانند به راحتی این عارضه را درمان نمایند .


2.کبد چرب گرید 2 

در این حالت بیماری شدت یافته و درمان آن کمی سخت تر و زمان بر خواهد بود.در این وضعیت ممکن است برخی از پارانشیم های کبدی آسیب ببینند که دارو درمانی راه قطعی کنترل و درمان کبد چرب گرید 2 می باشد.


3.کبد چرب گرید 3

این وضعیت شدیدتر و خطرناک تر از دو حالت قبلی بوده و نیزمند درمان فوری می باشد .در کبد چرب گرید 3 دیواره کبد و بافت های کبدی دچار مشکل شده و دیافراگم مسدود شده است.


علائم و نشانه های بیماری کبد چرب

این بیماری معمولا در مراحل اولیه فاقد علامت خاصی بوده و در صورت پیشرفت ،مهم ترین علایم بیماری کبد چرب  شامل موارد زیر می باشد :

  • بی اشتهایی
  • کاهش وزن
  • درد شکمی
  • ضعف فیزیکی
  • کوفتگی و خستگی
  • شکم متورم و پر از مایع شده
  • زردی سفیدی چشم
  • گیجی
  • علائم کبد چرب در صورت مانند کک‌ ومک ، لک صورت و زردی پوست

بیماری کبد چرب بیشتر در چه افرادی دیده می شود؟

با توجه به تحقیقات و ارزیابی های صورت گرفته مشخص گردیده است که شیوع این بیماری در افراد چاق،افرادی که رژیم غذایی نامناسب و پر چربی دارند و بسیار کم تحرک و دارای چربی خون ،فشار خون و قند خون بالایی می باشند بیشتر از سایرین می باشد.

علائم کبد چرب در صورت


بیماری کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص بیماری کبد چرب می توان از معاینات فیزیکی ،سونوگرافی ،سایر روش های تصویر برداری مانند سی‌تی‌اسکن، ام‌آرآی و انجام آزمایش‌ خون برای اندازه گیری سطح کلسترول،تری گلیسیرید خون،آنزیم های کبدی(SGPT یا ALT) و (SGOT یا AST) استفاده نمود.


روش های درمان بیماری کبد چرب

پس از تشخیص ابتلا به کبد چرب و تعیین نوع گرید آن از طریق سونوگرافی کبدی پزشک با توجه به وضعیت و سن شما بهترین روند درمانی را برایتان تجویز خواهد نمود .دارودرمانی شایع ترین روش درمان بیماری کبد چرب می باشد .استفاده از داروهایی مانند قرص گیاهی لیورگل،متفورمین، رزیگلیتازون ، پیوگلیتازون و آنتی‌اکسیدا‌ن‌ هایی مانند ویتامین E می تواند در درمان این بیماری تاثیر مثبتی داشته باشد .البته فراموش نکنید مصرف این داروها بدون تجویز پزشک ممنوع بوده و ممکن است برایتان عوارضی را ایجاد نماید بنابراین حتما با دستور پزشک این داروها را تهیه نموده و مصرف نمایید.

درمان بیماری کبد چرب


چگونه از ابتلا به بیماری کبد چرب پیشگیری کنیم؟

مهم ترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب تغییر عادات غذایی و تحرک کافی در طول روز است.تزریق واکسن های هپاتیت A و B از آسیب دیدن بیشتر کبد جلوگیری کرده و می تواند در پیشگیری از ابتلا به این بیماری سودمند باشد.

کبد چرب گرید 1


بیماری کبد چرب از علت تا درمان با طب ابوعلی سینا

ابوعلی سینا معتقد است عواملی مانند بالا رفتن کلسترول و تری گلیسیرید و چربی خون،هر گونه عفونت مانند سل،مسمومیت (بر اثر کلروفرم -فسفر -…)،الکلیسم مزمن،کمبود پروتئین،اختلالات ژنتیکی ،عدم معالجه دیابت،کمبود METHIONINE،داروهای ضد تشنج شیمیایی،گوشت پرچربی،سوسیس،کالباس،پیتزا،ساندویچ،سس،رب،لبنیات چرب،پوست ماهی یا مرغ،شیرینی ،غذاهای سرخ کرده و چرب در بروز این بیماری اثر بسزایی دارند و ایشان برای درمان مصرف پتاسیم،منیزیم،روی،سیلیکون،روی،فسفر،ید،لسیتین،رژیم کنترل و کاهش تری گلیسیرید و کلسترول،روزی سه لیوان آب «پرتقال یا سیب قرمز یا انگور یا گلابی »،روزی سه تا پنج لیوان عرق کاسنی،دم کرده پوست برنج،آب ده تا بیست عدد لیموترش(روزانه)،دم کرده چای سبز،ماست+شوید+زیره+خیار(با پوست)،رژیم کدوی سبز آب پز+هویج آب پز+آب لیموترش تازه،کباب جگر سیاه ،آبغوره (ناشتا یا با خورش)،عرق «زیره (4)+کاسنی(4)+شوید(2)» (برحسب گرم )-روزی دو تا چهار لیوان ،ماء الشعیر (روزی دو تا چهار لیوان ) رامفید دانسته و به بیماران توصیه نموده اند.

پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب


عوارض بیماری کبد چرب چیست؟

شایع ترین عوارض بیماری کبد چرب چروکیدگی و انهدام بخش‌ هایی از کبد،ابتلا به واریس مری و معده ،بزرگ شدن طحال،عدم امکان هضم مایعات و تجمع سموم در بدن ،ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و متابولیکی و در در دراز مدت ابتلا به سرطان‌ های کبدی خواهد بود.

تشخیص کبد چرب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *