موز یکی از میوه های گرم و پر انرژی است که به علت دارا بودن طعمی شیرین طرفداران بسیار فراوانی داشته و در میان تمامی افراد از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار می باشد .این میوه گرمسیری یکی از پر مصرف ترین و پر خاصیت ترین میوه ها در جهان بوده که در سلامت وب امروز علاوه بر آشنایی بیشتر با این میوه در مورد خواص آن می توانید اطلاعات جامع و کاملی را کسب نمایید . |
موز چیست؟
موز با نام انگلیسی Banana و ﻧﺎﻡ ﻋﻠﻤﯽ Musa sapientum یکی از میوه های بسیار پر خاصیت و چهارمین گیاه پر مصرف در سطح جهانی است که تمامی اجزای آن خاصیت غذایی و دارویی داشته و سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی است .طبع میوه موز گرم و تر بوده و طعم آن شیرین می باشد که با مشخصات ظاهری زیر شناخته می شود .
مشخصات ظاهری گیاه موز
این گیاه متعلق به گیاهان گلدار تک لپه ای و جز راسته زنجبیل سانان بوده و جزو گیاهان علفی طبقه بندی می شود.برگ های این گیاه بسیار بزرگ و پهن و در حدود 2 متر بوده و گل های آن به شکل مجتمع و سنبله مانند می باشد .میوه این گیاه در ابتدا به رنگ سبز بوده و پس از رسیدن رنگ آن تبدیل به زرد می گردد .
با توجه به زمان سریع رسیدن این میوه کشاورزان و باغداران موز را هنگامی که هنوز سبز است از درخت چیده و سپس بسته بندی نموده و به نقاط مختلف ارسال می کنند.بهتر است بدانید موز در واقع، محصول درخت نیست. بلکه از یک نوع بوته درخت مانند بدست میآید که ساقه و شاخه ضخیمی ندارد و ارتفاع آن 3 تا 7متر میرسد و علت این که آن را درخت نمیدانند این است که در هر مرحله پس از چیدن میوه ساقه و شاخههای آن را هم میکنند و از زمین خارج میکنند چون یک بار بیشتر میوه نخواهد داد.
تاریخچه موز
در تاریخچه موز آمده است که در قرن چهاردهم میلادی پرتغالی ها این میوه را در سواحل گینه پیدا نموده و با خود به جزایر قناری بردند و سپس از آن جا به نواحی گرم کشور آمریکا انتقال یافت .کشت این میوه در حدود چهار هزار سال قبل در کشور هند رواج پیدا نمود و بیش از 50 سال است که باغ های این میوه در نواحی جنوب شرقی کشور مانند استان سیستان و بلوچستان کاشت و برداشت این گیاه را انجام می دهند .
ترکیبات غذایی موجود در موز
این میوه میوهای گرم و پر انرژیست که ارزش غذائی آن برابر با گوشت میباشد و فاقد چربی کمی میباشد. این میوه به علت دارا بودن مواد قندی سرشار از ویتامین های گروه ب ،ویتامین ث و آ بوده و مقدار آهن و فسفر و کلسیم موجود در 40 گرم آرد سفید گندمی که در 60 گرم آب جوشیده خمیر شده باشد با این میوه برابر است . بقیه املاح معدنی که در آرد سفید موجود است نیز در موز یافت میشود منتها بمقداری زیادتر مثلاً کلر موجود در این آرد سه برابر کمتر از کلر موجود در این میوه است و مس موجود در این میوه چهار برابر تعداد موجود در آرد سفید است منیزیم موجود در این میوه 5 برابر آرد و پتاسیم و منگنز آن 10 برابر و چربی و هیدرات دو کربن آن تقریباً برابر با آرد است و تنها مواد پروتید آرد کمی بیشتر است.
از آنجا که ویتامینهای موجود در موز برخلاف آرد سفید الک شده محفوظ ماندهاند املاح معدنی آن هم در مجاورت این ویتامینها خیلی بهتر از املاح موجود در آرد جذب بدن میشود. بخصوص املاح آهن که برای مبارزه با کمخونی بکار میرود، با کمک ویتامینهای C قابل جذب شدن به بدن است و بوسیله موز خیلی بهتر از نان وارد بدن میشود.این میوه به اندازهی سیب و گلابی ویتامینهای c و A دارد و همچینین حاوی یک اسید آمینه بی نظیر به نام تریپتوفان می باشد .در هر 100 گرم از این میوه 100 میلیگرم کالری موجود است.
خواص درمانی موز
مهم ترین خواص درمانی موز در طب سنتی عبارت است از:
1. بهترین غذای کودکان
با توجه به محتوای ویتامین ها و املاح معدنی موجود در این میوه موز غذای بسیار کاملی برای کودکان محسوب می شود و خواص موز برای کودکان شامل جلوگیری از کم خونی ،بهبود رشد،افزایش استحکام استخوان ها و دندان ها، تقویت حافظه و جلوگیری از بروز مشکلات ذهنی می باشد .بنابراین بهتر است هر قدر که ممکن است به جای حریره و فرنی و گندم پختهای که به بچهها میدهند موز خام را بشکل حریره درآورده به آنها بدهند ولی در اصل برای بچههای خیلی کوچک بهتر است این حریره را کمی گرم کرد و داد.
2.درمان و کاهنده اوره خون
اشخاصی که بنا به توصیه پزشک رژیم غذای بدون نمک دارند و همچنین اشخاصی که اوره اضافی در خون دارند میتوانند از موز و شیر مخصوص (سدیم گرفته شده) میل نمایند.
3.بهبود عملکرد قلب و عروق
اشخاصی که دچار بیماری قلبی هستند از این میوه می توانند برای بهبود عملکرد قلب خود و کاهش فشار خون استفاده نمایند .چرا که این میوه همانند سایر میوه جات بر قلیائیت خون افزوده و در نتیجه در صافی و پاکی و تعادل خون و جلوگیری از تصلب شرایین بسیار موثر است .
4.درمان اسهال
برای درمان اسهال های حاد چه در بزرگسالان و هم چینن اطفال می بایست این میوه را پخته و بصورت پوره در آورند (300 تا 500 گرم از آن) سپس با کمی آب برنج مخلوط و به بیماران بدهند.
5.جوانسازی و زیبایی پوست
مصرف این میوه به صورت خوراکی و موضعی می تواند در زیبایی و جوانسازی پوست تاثیربسزایی داشته باشد.این میوه به علت دارا بودن سطح بالایی از ویتامین ث در تحریک کلاژن سازی در پوست و افزایش خاصیت کشسانی پوست بسیار موثر بوده و مهم ترین خواص موز برای پوست شامل سفید شدن رنگ پوست،رفع جوش،جوان شدن ، شاداب شدن پوست ،رفع چین و چروک و لک از روی پوست می باشد .
6.غذایی مفید برای بدنسازان و ورزشکاران
این میوه غذایی مفید برای بدنسازان و ورزشکاران به شمار می رود .خواص موز در بدنسازی شامل تقویت ماهیچه ها،تامین انرژی مورد نیاز برای ورزش و کمک به عضله سازی می باشد .
7.کاهنده درد
این میوه به علت برخورداری از الکترولیت ها و مواد معدنی کاهنده درد بسیار قوی است و در گرفتگی های عضلانی بسیار موثر و کارآمد عمل می کند .به علت دارا بودن چنین مزیت هایی فواید موز برای کمر شامل کاهش دردهای کمر و دیسک و خون رسانی بهتر در فضای مهره ها و ستون فقرات خواهد بود.
نحوه استفاده از موز
تا میتوانید از مصرف موزهای سبز و کال و یا کهنه و سایه خودداری کنید. مقدار 10 عدد از این میوه و 1/5 لیتر شیر بدون سدیم برای تامین غذایی 24 ساعت یک نفر کافیست و در حدود 2000کالری تولید می کند. موز خشک شده هم با وجود اینکه ویتامین c خود را از دست داده است همچنان میوهای خوب و قابل استفاده است. بنابراین شما می توانید از این میوه به صورت تازه و خشک شده استفاده نمایید و برای بهره مندی از خواص آن این میوه را به تنهایی یا به همراه شیر مصرف نموده و در تهیه دسرها،بستنی ها،کیک و شیرینی ها از این میوه استفاده نمایید.
مضرات موز
بطور کلی میتوان گفت این میوه میوه بیضرریست ولی برای در امان ماندن از مضرات موز مصرف این میوه به صورت خام برای اشخاصی که دستگاه گوارشی حساسی دارند ممکن است تولید امتلاء معده و نفخ و یبوست نماید و بعلاوه کسانی که نمیتوانند مواد قندی را بخوبی هضم کنند و همچنین عدهای از مبتلایان به ورم روده بخصوص بیماران مبتلا به قند و اشخاص چاق (بعلت زیادی قند موجود در موز) نباید از آن بخورند.