میوه بلوبری یک میوه کوچک اما بسیار پر خاصیت است که سرشار از ویتامین ها ،آنتی اکسیدان ها و املاح معدنی بوده و از همین رو می تواند عملکرد اندام های بدن را تقویت کرده و از بروز بسیاری از بیماری ها پیشگیری نماید.برای آشنایی بیشتر با این میوه کوچک جادویی توجه شما را به مطالعه ادامه مقاله سلامت وب امروز جلب می نماییم. |
میوه بلوبری چیست؟
میوه بلوبری با نام انگلیسی Blueberries یک میوه کوچک دوست داشتنی بسیار مغذی و مقوی بوده که خواص اعجاب انگیزی برای سلامتی و زیبایی به همراه دارد .این میوه که به عنوان توت آبی ،تمشک آبی،یا زغال اخته آبی نیز شناخته می شود پادشاه میوه هاست و از مغذی ترین انواع توت ها شناخته می شود.این میوه هم خانواده میوه کرن بری بوده و طبع بلوبری سرد و خشک می باشد.
تاریخچه کاشت بلوبری
این میوه خوشمزه و آبدار بومی آمریکای شمالی است و مردمان این سرزمین اولین کسانی بودند که از این میوه استفاده کردند .در ابتدای قرن بیستم الیزابت وایت در ایالت نیوجرسی آمریکا اقدامات لازم برای کاشت بلوبری را در این منطقه آغاز نمود و در ادامه تلاش های او گیاه شناسی آمریکایی به نام فردریک کاوالی تلاش کرد تا گونه های جدیدی از این میوه را خلق و تولید نماید .کاشت این میوه امروزه در سراسر جهان انجام می شود و هم چنان آمریکای شمالی (کانادا-مکزیک-آمریکا و…) به عنوان اولین و بزرگ ترین تولید کنندگان این میوه در جهان به شمار می روند.
مشخصات ظاهری بلوبری
این میوه نوعی میوه درختی است که ارتفاع درخت میوه بلوبری آن بین 10 سانتی متر تا 4 متر متغیر می باشد.برگ های این گیاه سبز و بیضی شکل بوده و طول آن ها بین 1 تا 8 سانتی متر متغیر می باشد .گل های این گیاه در رنگ های سفید،قرمز،صورتی کم رنگ مشاهده شده و به شکل شیپوری می باشند .میوه بلوبری چه شکلی است؟ این میوه قطری در حدود 5 تا 6 میلی متر داشته و به صورت نارس و به رنگ سبز می باشد.این میوه سپس قرمز و در هنگام رسیدن رنگ میوه بلوبری به رنگ بنفش تیره در می آید و داخل میوه بلوبری دانه های ریزی وجود دارد.زمان برداشت بلوبری بین ماه های اردیبهشت تا آبان بوده و زمان دقیق و اصلی برداشت این میوه ماه مرداد می باشد که در تقویم آمریکا به نام ماه ملی بلوبری نام گذاری شده است.
حقایق تغذیه ای بلوبری
این میوه کوچک اما قدرتمند طعم شیرینی داشته و حاوی عناصر تغذیه ای مفید و بسیار مقوی است .هر فنجان بلوبری (148 گرم) در حدود 85 کالری داشته و سرشار از ویتامین آ،ویتامین ث،ویتامین های گروه ب ،ویتامین ای،ویتامین کا و عناصر معدنی هم چون منیزیم،آهن،پتاسیم،زینک،سدیم،منگنز و …. می باشد.این میوه سرشار از تانن و آنتی اکسیدان هایی هم چون فلاونوئیدها،آنتوسیانین ،سالیسیلیک اسید و گالیک اسید نیز می باشد.
خواص و فواید بلوبری
مهم ترین و اصلی ترین خواص میوه بلوبری برای سلامتی عبارت است از :
1.ضد سرطان
این میوه کوچک دارای سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها بوده و در نتیجه مصرف آن می تواند از اثرات مخرب رادیکال های آزاد بر روی سلول های بدن جلوگیری کرده و خطر پیری زودرس،بیماری های التهابی و سرطان را تا حدود بسیار بالایی کاهش داده و از بروز موارد نامبرده جلوگیری نماید .میوه و برگ بلوبری سرشار از آنتی اکسیدانی به نام آنتوسیانین است و رنگ این میوه به علت وجود این ماده می باشد.
2.کاهش کلسترول
استرس اکسیداتیو سلولی می تواند در اکسیده شدن کلسترول بد خون نیز تاثیر داشته باشد و آغاز ابتلا به بیماری های قلبی به شمار آید .مصرف روزانه این میوه سبب کاهش سطح کلسترول و پیشگیری از ابتلا به تصلب شرایین و گرفتگی عروق خواهد شد .هم چنین وجود پتاسیم در این میوه سبب شده است تا مصرف این میوه ارتباط مستقیمی با کاهش فشار خون در افراد داشته باشد .مصرف روزانه 2 تا 3 فنجان دمنوش بلوبری سبب کاهش فشار خون و کاهش بروز خطر حملات قلبی خواهد شد.
3.بهبود عملکرد سیستم عصبی
با مصرف این میوه و دمنوش آن می توان از پیری مغز و زوال حافظه جلوگیری نمود ،عملکرد سیستم عصبی و نرون ها را بهبود بخشید و عدم تمرکز را به راحتی از بین برد .اگر می خواهید از سلامت مغز خود محافظت نمایید مصرف این میوه را فراموش نکنید .
4.درمان دیابت
ترکیبات فعال موجود در این میوه در کنترل قند خون موثر بوده و آنتوسیانین موجود در آن در حساسیت انسولین و سوخت وساز صحیح گلوکز نقش موثری دارد و از همین رو مصرف آن می تواند در درمان دیابت مفید واقع گردد.
5.درمان عفونت ها
ویتامین ث موجود در این میوه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و با بهبود میزان گلبول های سفید در خون از بدن در برابر عوامل بیماری زا و عفونی محافظت می نماید .نوشیدن دمنوش بلوبری با تامین آب مورد نیاز بدن و جلوگیری از کم آبی بدن در کاهش خطر ابتلا به عفونت ها نقش چشمگیری دارد.
6.محافظت از کبد
وجود سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها درون میوه و برگ بلوبری سبب شده است تا مصرف این میوه در محافظت از کبد ،پیشگیری از ابتلا به بیماری هایی هم چون هپاتیت،سیروز کبدی،کبد چرب و سرطان کبد بسیار مفید و موثر باشد.
7.بهبود عملکرد گوارش
فیبر بالای این میوه سبب افزایش حرکت روده ها ،بهبود عملکرد گوارش و آسان شدن عمل دفع و پیشگیری از ابتلا به یبوست خواهد شد .
8.قاعده آور
میوه و دمنوش بلوبری قاعده آور بوده و در افزایش خون ریزی قاعدگی بسیار مفید و موثر می باشد و دردها و کرامپ های قاعدگی را کاهش می دهد.
9.کاهش وزن
مصرف این میوه به علت داشتن فیبر بالا در از بین بردن چربی های شکم و رفع نفخ شکم موثر بوده و بدین ترتیب مصرف این میوه موجب کاهش وزن می گردد.
10.بهبود وضعیت پوست و مو
این میوه با دارا بودن سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها و اسید سالیسیلیک از اثرات مخرب رادیکال های آزاد بر روی پوست جلوگیری کرده و در رفع خشکی پوست ،آکنه،روشن شدن رنگ پوست،بسیار مفید و سودمند می باشد.مصرف بلوبری رشد مو را نیز تقویت نموده و از ریزش مو و سفید شدن موها جلوگیری می نماید.
نحوه خرید و نگهداری بلوبری
میوه بلوبری را می توان به صورت تازه،خشک و کمپوت تهیه و خریداری نمود .در هنگام خرید میوه بلوبری به تازه بودن و سفت بودن گوشت میوه و نرم و براق بودن ظاهر میوه توجه نمایید و از خرید میوه های قرمز و چروکیده خودداری نمایید.این میوه را می توان پس از شست و شو در یخجال به مدت 10 روز نگه داری کرد و برای مصرف در زمان طولانی تر آن را به صورت بسته بندی شده در فریزر نگه داری نمایید.
نحوه مصرف بلوبری
شما می توانید از این میوه برای تهیه دمنوش،سالاد میوه،کمپوت،اسموتی،بستنی،دسر و … استفاده نمایید .میزان مجاز مصرف این میوه در سنین مختلف متفاوت بوده و مصرف مجاز دمنوش بلوبری در بزرگسالان 3 فنجان در روز می باشد.
عوارض بلوبری
مهم ترین مضرات میوه بلوبری در اثر استفاده نادرست از آن شامل موارد زیر می باشد:
1.مصرف این میوه و دمنوش آن قاعده آور بوده لذا مصرف این میوه در دوران بارداری می تواند خطر سقط جنین را به همراه داشته باشد.
2.زیاده روی در مصرف این میوه سبب بروز اسهال می شود .
3.در صورت دارا بودن سابقه آلرژی غذایی به علت وجود سالیسیلیک اسید درون این میوه آن را با احتیاط مصرف کنید.
4.مصرف آن به علت رقیق نمودن خون هم زمان با داروهای رقیق کننده خون هم چون وارفارین و آسپرین مجاز نمی باشد.