یکی از بیماری های مربوط به دستگاه تنفسی بیماری به نام برونشیت است که به دو صورت حاد و مزمن ایجاد می شود .این بیماری می تواند با داشتن علایمی مشابه سرماخوردگی سبب ایجاد سرفه های شدید شود . پیگیری روند درمان به علت عفونی شدن ریه ها از موارد ضروری در این بیماری بوده و می تواند از بروز برونشیت مزمن جلوگیری نماید .با سلامت وب امروز همراه باشید تا در مورد برونشیت ،علل ایجاد،علایم این بیماری و نحوه تشخیص و درمان آن اطلاعات جامع و کاملی کسب نمایید . |
برونشیت چیست؟
برونشیت یکی از بیماری های سیستم تنفسی است که علایم بروز آن تا حدود بسیار زیادی مشابه سرماخوردگی یا آنفولانزا می باشد .این بیماری به دو صورت حاد و مزمن ایجاد می شود و درصد بروز آن در مبتلایان به آسم و بیماری آمفیزم ریوی بیشتر از سایرین می باشد.
انواع برونشیت
- برونشیت حاد:مدت دوره بیماری کمتر از ده روز بوده ولی سرفه ها تداوم خواهد داشت .
- برونشیت مزمن:در صورت تداوم سرفه ها بیش از ده روز فرد دچار برونشیت مزمن شده و سایر علایم بیماری نیز مجددا بازخواهد گشت.
علائم ابتلا به برونشیت
علائم برونشیت به علایم سرماخوردگی و آنفولانزا شبیه بوده و به علت منشاء ویروسی این بیماری شامل موارد زیر می باشد:
- آبریزش بینی
- گلو درد
- خستگی
- عطسه
- خسخس سینه
- احساس سرما در بدن
- دردهای عضلانی
- سرفه همراه با خلط
عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به برونشیت
- استعمال دخانیات
- در معرض دود سیگار بودن
- ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن
- رفلاکس معده
- قرار گرفتن در معرض گرد و غبار ، گازها و آلاینده های شیمیایی
- سرماخوردگی های درمان نشده
علت برونشیت چیست؟
عمده ترین علت برونشیت حاد عفونت های ویروسی، باکتریایی بوده و در برخی موارد عوامل محیطی و شرایط خاص ریه مانند ابتلا به آسم نیز در بروز این بیماری موثر می باشند.
سیر پیشرفت بیماری برونشیت
با ورود عفونت به بدن سرفه ها آغاز می شود و معمولا سرفه ها به صورت خشک بوده و پس از گذشت چند روز سنگین و خلط دار می شوند .شایع ترین علامت برونشیت سرفه همراه با خلط و تغییر رنگ خلط ریه ها از سفید به سبز و زرد می باشد .این سرفه ها می تواند از 10 روز تا سه هفته ادامه داشته باشد و در صورت عدم تشخیص به موقع و درمان به صورت مزمن تبدیل شود.
برونشیت چگونه تشخیص داده می شود ؟
در صورت مشاهده هر یک از علایم ذکر شده هر چه سریع تر به یک متخصص ریه یا گوش و حلق و بینی مراجعه کنید .پزشک با بررسی و معاینه بالینی و شنیدن شرح حال شما با چک کردن تنفس به صدای ریه های شما در حین معاینه گوش می دهد .همچنین در مورد میران سرفه ها،خشک یا خلط دار بودن آن ،رنگ ترشحات پشت حلق و مشکلات تنفسی از شما سوالاتی را می پرسد .برای اطمیننان بیشتر پزشک با استفاده از تصویربرداری ریه به وسیله اشعه ایکس و در برخی موارد سی تی اسکن ریه التهاب ریه و یا سایر مشکلات ریه را در وجود فرد تشخیص می دهد و برای اطمینان بیشتر ممکن است درخواست آزمایش خون نیز برای تشخیص سایر عفونت های موجود در بدنتان به جز عفونت ریه نماید .
برونشیت چگونه درمان می شود؟
معمولا برونشیت حاد با درمان های خانگی به راحتی قابل مداوا خواهد بود اما در صورت پیشرفت این بیماری استفاده از داروها برای درمان برونشیت ضروری به نظر می رسد .جهت درمان قطعی برونشیت استفاده از داروها بسیار مهم بوده و پزشک از آنتی بیوتیک مناسب برونشیت به همراه مسکن ها برای کاهش علایم این بیماری جهت درمان بیمار استفاده می نماید .مسکن های غیر استروییدی مانند استانمینوفن،ناپروکسن ،اسپری های استنشاقی و آنتی بیوتیک هایی مانند سفکسیم ،کوآموکسی کلاو،سفالکسین و…از رایج ترین داروهای درمان برونشیت مزمن می باشند .
درمان خانگی برونشیت
- مایعات زیاد مثل آب یا چای بنوشید .
- برای مرطوب نگهداشتن هوای منزل و نرم شدن مخاط بینی از دستگاه بخور استفاده کنید .
- دمنوش زنجبیل به همراه عسل ،دمنوش آویشن به همراه عسل از متداول ترین و موثرترین دمنوش های درمان برونشیت می باشند .دمنوش آویشن برای برونشیت می تواند التهاب دستگاه تنفسی را کاهش داده و با دارا بودن خواص آنتی باکتریال روند بهبود شما را تسریع نماید .
برونشیت در کودکان و نوزادان
بروز بیماری برونشیت در نوزادان و کودکان نیز به علت آلرژی،بزرگ بودن لوزه ها ،حضور در مکان هایی مانند مدارس و زمین های بازی یشتر از بزرگسالان شایع می باشد .علایم این بیماری در کودکان مشابه علایم ایجاد شده توسط این بیماری در بزرگسالان می باشد . برای درمان این بیماری مراجعه به پزشک و خودداری از مصرف خودسرانه داروها ضروری و الزامی می باشد .
آیا این بیماری خطرناک است؟
افراد مبتلا به حالت مزمن این بیماری در صورت عدم درمان در معرض خطر ابتلا به بیماری پنومونی یا (سینهپهلو) قرار دارند .بنابراین استفاده از آنتی بیوتیک های تجویزی توسط پزشک به صورت منظم برای جلوگیری از خطرات برونشیت یا ابتلا به سینه پهلو بسیار مهم می باشد .بنابراین در پاسخ به سوال آیا برونشیت خطرناک است باید گفت که عدم توجه به دستورات پزشک در زمان ابتلا به برونشیت مزمن می تواند سبب التهاب شدید ریه و بیماری پنومونی شود .پس این بیماری را جدی گرفته و دستورات پزشک خود را با دقت و به صورت منظم انجام دهید.
مقایسه برونشیت با سینه پهلو یا ذاتالریه
- منشاء برونشیت در بیشتر موارد ویروسی بوده ولی منشاء پنومونی باکتریایی می باشد.
- برونشیت مجراهای برونشی (نایژهها) را درگیر و ملتهب کرده ولی سینه پهلو باعث التهاب انتهایی ترین بخش ریه ها به نام کیسه های تنفسی (alveoli) میشود.
آیا این بیماری واگیردار است؟
برونشیت حاد یک بیماری واگیردار بوده و در اثر انتشار بزاق بیمار در اثر سرفه، عطسه یا …به راحتی به دیگران انتقال می یابد .اما نوع مزمن این بیماری به علت ملتهب کردن ریه ها واگیردار نمی باشد.
درمان برونشیت/سینه پهلو/ذات الریه با طب بوعلی سینا
عوامل ایجاد یا تشدید کننده این بیماری تورم و التهاب لوله های برونش،مصرف ترشی،حبوبات،مواد قندی،لبنیات،غذهای شور و چرب،کمبود «مس،منگنز،نقره،طلا و ویتامین ب1»و کشیدن سیگار می باشد .برای درمان آب انگور+یک قرص مخمر،سوپ«کلم+اسفناج+گشنیز+سیر+هویج+پیاز+کرفس+گندم+جو+ آب لیموی تازه »،شلغم(پخته یا آب آن با عسل)،شربت «کلم قرمز(1 کیلوگرم)+شکر یا عسل+آب»،دم کرده افسنتین(هر نیم ساعت یک قاشق مک بزنید)،سه قطره تنتور تاج الملوک را روی قند بچکانید و چای را با آن میل کنید ،چند تکه چینی شکسته را داغ کنید و در شیر بیندازید و یک دقیقه بجوشانید و صاف کنید و سپس با کمی عسل شیرین نموده و بنوشید.سیب قرمز،گلابی و سربت کلم بنفش را فراموش نکنید.