آمفیزم ریوی چیست؟علل و درمان آمفیزم ریوی با طب بوعلی سینا

آمفیزم ریه (پرهوایی ریه) یکی از بیماری های ریوی است که علرضه بسیار نادری بوده و معمولا بر اثر آسم یا برونشیت مزمن ایجاد می شود .این بیماری در مردان شایع تر از زنان بوده و بیشتر در سنین بزرگسالی اتفاق می افتد .برای آشنایی بیشتر با آمفیزم ریوی ، از علت تا پیشگیری و درمان آمفیزم ریوی با طب بوعلی سینا و یا طب مدرن با ادامه سلامت وب امروز همراه باشید.

 آمفیزم ریوی چیست؟

آمفیزم ریوی Emphysema نوعی بیماری نادر ریوی است که در طی آن کیسه های هوایی موجود در ریه ها آسیب دیده و دیواره های آن با گذشت زمان تضعیف می شوند و در نتیجه فضایی که به ورود هوا اختصاص داشت کوچک شده و همین امر سبب کاهش حجم ریه ها و میزان اکسیژن وارد شده به آن خواهد شد .در نتیجه فرد مبتلا به این بیماری در بازدم دچار مشکل شده و نمی تواند هوای تازه را به ریه های خود ارسال نماید .اکثریت قریب به اتفاق مبتلایان به این بیماری مبتلا به برونشیت مزمن نیز می باشند.

آمفیزم ریوی


علل و درمان آمفیزم ریوی در طب بوعلی سینا

پر هوایی ریه چیست ؟آمفیزم ریوی  همان پر هوایی ریه است که بر اساس طب بوعلی سینا به دلایلی مانند برونشیت مزمن،آلودگی هوا ،عوامل ارثی،دخانیات،پنیر،بستنی،خامه ترش،ماست،تخمه آفتابگردان،روغن آفتابگردان،گرمی (خوراکی های تند و شیرین)آب سرد،غذای چرب -ثقیل -شور و سرخ کرده،سنجد،جگر حیوانات،جوانه گندم ایجاد می شود .درمان سنتی آمفیزم شامل  مصرف عسل+شیر کم چرب،جوشانده سیر در شیر،آب شلغم یا ترب + عسل (هر ساعت یک قاشق مک بزنید )،خوراکی های دارای طبع سرد (ترش و بی مزه)میوه،فلفل تند،سیر،پیاز،خردل،ترب کوهی و شیر می باشد .


در هنگام ابتلا به آمفیزم ریوی چه اتفاقی برای ریه های شما خواهد افتاد ؟

در واقع این بیماری به معنای نابودی پارانشیم ریوی می باشد و در اثر عدم تشخیص به موقع و درمان آن خاصیت ارتجاعی ریه ها و دیواره آلوئول آن از بین می رود .ابتلا به این بیماری سبب کاهش سطح تنفسی و اشکال در جذب اکسیژن می‌شود. در اثر این عارضه شاهد به روی هم افتادن مجاری هوایی به روی هم یا کولاپس و پر هوایی ریه خواهیم بود .با پیشرفت تدریجی این بیماری نارسایی تنفسی اتفاق خواهد افتاد .

درمان سنتی آمفیزم


انواع آمفیزم ریوی

انواع آمفیزم شامل موارد زیر می باشد:

  • آمفیزم سنتروآسینار
  • آمفیزم پان‌آسینار
  • آمفیزم پاراسکتال یا آسینار دیستال
  • آمفیزم غیرطبیعی یا بی‌قاعده

علل ابتلا به آمفیزم ریوی

اصلی ترین علل ابتلا به آمفیزم ریوی استعمال دخانیات و به دنبال آن تخریب یا اختلال در ساخت رشته‌های الاستیک و سایر اجزای سپتوم بین آلوئولی می باشد .همچنین آلودگی هوا و تنفس دود و گرد و غبار حاصل از مواد شیمیایی در ابتلا به این بیماری نقش دارند .

انواع آمفیزم

 


عوامل موثر در افزایش ریسک ابتلا به آمفیزم ریوی

  1. استعمال دخانیات
  2. افزایش سن
  3. عوامل وراثتی و سابقه ابتلا به این بیماری در خانواده
  4. قرار گرفتن در معرض دود سیگار و آلودگی های هوایی

علائم آمفیزم ریوی

این بیماری ممکن است تا سال ها خاموش مانده و بدون علایم باقی بماند .اما مهم ترین نشانه آمفیزم ریوی تنگی نفس می باشد که معمولا به تدریج به وجود می آید و شروعی پیش‌ رونده و بحرانی دارد. بنابراین در صورت احساس تنگی نفس و سرفه های مداوم می بایست به یک پزشک ریه مراجعه کنید .

پرهوایی ریه چیست


آمفیزم ریوی چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر به طور مداوم دارای تنگی نفس هستید و فعالیت های روزانه شما دچار اختلال شده است به پزشک مراجعه کنید .پزشک با معاینه فیزیکی ریه های شما و بررسی سوابق پزشکی شما با استفاده از روش های تشخیصی زیر می تواند وجود این بیماری را در شما تایید یا رد نماید .این روش ها عبارتند از :

  1. آزمایشات تصویربرداری (عکسبرداری با اشعه ایکس -سی تی اسکن – ام آر آی)
  2. تست های آزمایشگاهی برای اندازه گیری میزان اکسیژن موجود در خون
  3. تست عملکرد ریه

ایا امفیزم درمان دارد


آمفیزم ریوی چگونه درمان می شود؟

آیا آمفیزم درمان دارد ؟این بیماری همانند بیماری انسداد ریه قابل درمان نبوده و تنها روش های ارائه شده در زیر می تواند به کنترل علایم ناشی از این بیماری کمک نماید .متداول ترین روش های درمان این بیماری عبارتند از :

درمان تخریب ریه

 


1- درمان دارویی

استفاده از برونشودها ،استروئیدهای استنشاقی و آنتی بیوتیک ها


2-درمان های کمکی

شامل توانبخشی ریوی و اکسیژن درمانی می باشد که در کنار این روش ها تغذیه درمانی نیز مفید خواهد بود .


3-عمل جراحی

بسته به شدت آمفیزم، ممکن است روش جراحی به شما پیشنهاد شود .جراحی کاهش حجم ریه با حذف قسمت های اسیب دیده ریه و پیوند ریه برای درمان عدم کارایی ریه و درمان تخریب ریه از رایج ترین روش های جراحی برای درمان این بیماری می باشند .


4-تغییر در شیوه زندگی

با تغییر در شیوه زندگی می توانید علایم این بیماری را کاهش داده و حتی متوقف سازید و یا از بروز این بیماری جلوگیری نمایید.بدین منظور نکات و موارد زیر را رعایت کنید:

  1. سیگار نکشید.
  2. از قرار گرفتن در برابر محرک های تنفسی (بخار رنگ خودرو،بوی ماشین،عطر ها و …) اجتناب کنید .
  3. ورزش کنید
  4. از بدن خود در برابر هوای سرد محافظت کنید.
  5. واکسیناسیون را جدی بگیرید .
  6. درمان عفونت های تنفسی و سرماخوردگی های خود را سرسری نگیرید .
  7. نوشیدن مایعات فراوان را فراموش نکنید .

علل ابتلا به آمفیزم


عوارض‌ احتمالی عدم درمان آمفیزم ریوی

  • مستعد بودن‌ نسبت‌ به‌ بروز عفونت‌ هاي‌ ريه‌
  • بيماري‌ انسدادي‌ مزمن‌ ريوي‌ (COPD)
  • نارسايي‌ تنفسي‌ يا روي‌ هم‌ خوابيدن‌ ريه‌
  • نارسايي‌ احتقاني‌ قلب‌

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *