گیاه خار شتر یکی از گیاهان دارویی پر فایده و بسیار پر خاصیت است که اثرات درمانی آن در درمان بسیاری از بیماری ها به اثبات رسیده است .این گیاه دارای خواص و ویژگی های بی نظیری می باشد که به همین علت موضوع سلامت وب امروز به معرفی این گیاه اختصاص داده شده است . |
گیاه خار شتر چیست؟
گیاه خار شتر با نام انگلیسی CAMELTHORN و نام علمی ALHAGI SP یکی از معروف ترین ،کاربردی ترین و پر مصرف ترین گیاهان دارویی است که به دلیل دارا بودن اثرات درمانی فوری سال هاست که توجه بسیاری از اطبا و مردم را به سمت خود جلب نموده است .طبع خار شتر گرم و خشک بوده و مشخصات ظاهری گیاه شناسی بوته خارشتر به شرح زیر می باشد:
مشخصات ظاهری گیاه خار شتر
گیاه خار شتر گیاهی گلدار،دو لپه ای ،پایا ،متعلق به خانواده باقلائیان ، چند ساله و دارای ارتفاعی در حدود 20 تا 120 سانتی متر با ریشه هایی عمیق ،شاخه های متعدد خاردار سبز رنگ می باشد.خارهای این گیاه دارای طولی به اندازه 1 تا 6 سانتی متر و با نوک زرد بوده و برگ های این گیاه سبز رنگ وگل های قرمز و ارغوانی رنگ این گیاه در محور خارها قرار دارند .میوه این گیاه ناشکوفا و به صورت تسبیحی و تا حدودی مشابه شکل هسته خرما بوده و حاوی 4 تا 7دانه میباشد.میوه خار شتر را ترنجبین (تَراَنگَبین) به معنی عسل تر می نامند و این گیاه بومی عربستان، مصر، سوریه و هند می باشد.نامهای دیگر خارشتر شامل خاراشتر، خاربز و علف ترنجبین و نام عربی این گیاه،که نام علمی این گیاه از آن استخراج شده است الحاج نام دارد .
ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه خار شتر
این گیاه حاوی ترکیبات قندی مختلفی از قبیل منوساکاریدهای گلوکز و فروکتوز -دی ساکارید(ساکارز)و تری ساکارید(منو تیوز) که حلال در آب می باشند بوده و سرشار از آنتی اکسیدان هایی به نام تانن و آنتو سیانین می باشد .
خواص درمانی گیاه شتر
در ادامه می توانید از مهم ترین خواص گیاه خار شتر در طب سنتی و کاربرد های درمانی این گیاه مطلع گردید.
1.مفید برای درمان مشکلات گوارشی
اگر جزو افرادی هستید که به صورت مداوم دچار یبوست و یا اسهال می باشید می توانید روی مزایای درمانی این گیاه حساب کنید .افزودن یک مثقال ازاین گیاه به آب سرد برای درمان یبوست مفید بوده و افزودن یک مثقال از آن در آب گرم برای درمان اسهال مفید است
2.دفع کننده سنگ های کلیه و مثانه
خواص خارشتر برای کلیه چیست؟ مصرف عرق خار شتر یا جوشانده این گیاه به علت دارا بودن خوص دیوروتیک برای دفع سنگ های کلیه و مثانه بسیار مفید است .برای اثر بخشی بیشتر این گیاه جوشانده این گیاه را همراه با کامل ذرت تهیه فرمایید .
3.تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
مواد موجود در ریشه خارشتر سبب تقویت سیستم ایمنی بدن گشته و در نتیجه از این گیاه می توان به عنوان دارویی مناسب برای درمان ایدز ،سرطان ها و انواع بیماری های مرتبط با نقص سیستم ایمنی بدن استفاده نمود .
4.رفع بی خوابی
خارشتر به عنوان گیاهی آرام بخش ، برطرف کننده استرس و اضطراب بوده و در نتیجه مصرف دمنوش این گیاه برای درمان بی خوابی بسیار مفید و کاربردی می باشد.
5.درمان کبد چرب
کبد چرب نوعی بیماری است که در اثر شهر نشینی ،عدم تحرک و مصرف فراوان قندها و چربی ها ایجاد می شود .برای درمان کبد چرب می توانید از مزایای درمانی گیاه خار شتر استفاده کرده و با پاکسازی سموم از کبد خود عملکرد و کارایی کبد خود را بهبود بخشید.
6.کاهنده وزن
گیاه خار شتر گیاهی چربی سوز است که با دارا بودن خاصیت مدر و معرقی خود به همراه چربی سوزی از چاقی و اضافه وزن جلوگیری کرده و مصرف آن روزانه به همراه آب در ذوب چربی های تجمع یافته در تمامی نواحی بدن تاثیر قابل توجهی داشته باشد .
7.درمان بیماری های تنفسی
اگر دچار آسم،سیاه سرفه،سرفه های طولانی مدت و برونشیت می باشید برای رفع مشکلات تنفسی نامبرده می توانید از این گیاه استفاده نمایید و بدین ترتیب با پاکسازی سیستم تنفسی خود انواع عفونت های موجود در این مجاری را از بین برده و درمان نمایید .
8.تصفیه کننده خون
چنان چه می خواهید غلظت خون را از بین برده و از تجمع و رسوب پلاک ها در عروق خونی محافظت کرده و بدین ترتیب احتمال خطر حملات قلبی و مغزی را به صفر برسانید روی مزایای درمانی این گیا حساب کنید و با نوشیدن عرق خار شتر یا دمنوش این گیاه خون خود را تصفیه کنید .
9.درمان دردهای روماتیسمی
اگر دچار روماتیسم می باشید و می خواهید دردهای مفصلی ناشی از این بیماری را که بسیار سخت و طاقت فرسا می باشند را تسکین دهید روغن برگ های خار شتر را به عنوان ضماد بر روی مفاصل دردناک خود قرار داده و با ماساژ این روغن دردهای مفصلی خود را التیام دهید .
10.درمان عفونت ها
این گیاه با دارا بودن خواص آنتی باکتریال در درمان انواع عفونت ها موثر و سودمند بوده و شما می توانید از این گیاه در درمان انواع عفونت های ایجاد شده در نقاط مختلف بدن استفاده نمایید .
اشکال مختلف مصرف گیاه خار شتر
شما می توانید این گیاه را به صورت جوشانده،دم نوش و عرق خار شتر استفاده نمایید .برای تهیه عرق خار شتر لازم است ابتدا مقداری آب و ریشه گیاه خار شتر را با هم جوشانده و سپس با استفاده از فرایند تقطیر اسانس و عرق این گیاه را خارج نمایید .
میزان مجازاستفاده ازگیاه خار شتر
با توجه به طبع گرم خارشتر ،بنابراین چنان چه گرم مزاج هستید، می بایست میزان مساوی از عرق خارشتر، عرق بابونه و کاسنی را باهم مخلوط کرده وروزانه در سه نوبت و هر بار یک فنجان از این ترکیب میل کنید .در صورت داشتن طبع سرد می بایست از مخلوط مساوی عرق خارشتر، عرق بابونه و عرق بادرنجبویه استفاده نموده و روزانه سه بار و هر بار یک فنجان از این ترکیب را بنوشید .
مضرات گیاه خار شتر
برای در امان ماندن از مضرات گیاه خارشتر به موارد زیر توجه نمایید :
- مصرف این گیاه و فرآورده های آن توسط بیماران مبتلا به حصبه، اسهال خونی و خون ادراری ممنوع می باشد .
- زیاده روی در مصرف این گیاه توسط افراد گرم مزاج ممنوع است .
- مصرف این گیاه و فرآورده های آن در دوران بارداری و شیردهی غیر مجاز می باشد .