نیش حشرات

نیش حشرات و درمان سریع آن ها در طب سنتی

نیش حشرات همواره یکی از مشکلاتی است که می تواند در عین دردناک بودن مشکلاتی را برای فرد ایجاد نماید.حشرات  مختلفی هستند که دارای نیش بوده و بدین طریق از خود دفاع می نمایند و بنابراین در هنگام نیش زدگی تشخیص نوع حشره  که موجب بروز تورم و آماس پوستی شده است به علت نجات جان بیمار از اهمیت فوق العاده بالایی برخودار می باشد .به همین منظور تصمیم گرفتیم تا مقاله امروز سلامت وب را به معرفی نیش حشرات مختلف و نحوه تشخیص و درمان سریع آن ها در طب سنتی اختصاص دهیم تا شما در زمان قرار گرفتن در چنین وضعیتی خونسردی خود را حفظ کرده و بتوانید سریع تر اقدامات درمانی لازم را انجام دهید .

نیش حشرات چیست؟

نیش حشرات به انگلیسی  Insect bites and stings  یکی از ابزارهای دفاعی آن هاست که در برخی موارد آن ها با نیش زدن انسان ها برای تغذیه یا دفاع از خود می توانند مشکلاتی را برای فرد ایجاد نمایند .در بیشتر موارد می توانید شاهد تورم و قرمزی پوست و محل گزش باشید اما در موارد غیر عادی گزیدگی توسط نیش برخی موجودات می تواند زندگی و حیات فرد را تهدید کرده و سبب از دست دادن جان وی گردد .


کدام حشرات نیش می زنند؟

همه ما به خوبی می دانیم زنبورها،پشه ،مورچه،کک ،ساس ،مگس،عنکبوت ،رطیل و عقرب از جمله حشراتی هستند که دارای نیش بوده و می توانند سبب آزار دادن انسان ها شوند و شکل جای نیش بسته به نوع حشره ایست که شما را نیش زده است .به همین دلیل تشخیص عامل گزیدگی برای درمان سریع تر و جلوگیری از بروز برخی عواقب جبران ناپذیر امری بسیار مهم و ضروری است .


تشخیص نیش حشرات

 در بیشتر موارد افراد بلافاصله پس از آن که توسط نیش حشرات گزیده شدند با مشاهده حشره می توانند عامل گزیدگی خود را تشخیص داده و شناسایی نمایند .در صورتی که متوجه نشده اید چه حشره ای شما را نیش زده و یا لاشه آن موجود برایتا نا آشناست برای شناسایی عامل گزیدگی و تشخیص نیش حشرات برای جلوگیری از به خطر افتادن جان خود هر چه سریع تر به مراکز درمانی مراجعه نمایید چراکه بعضی گونه‌ ها سم‌ های خطرناکی دارند و می توانند سبب مرگ گردند.


 نیش حشرات چه افرادی را بیشتر تهدید می کند؟

تمامی افراد در معرض نیش حشرات و خطرات ناشی از آن قرار دارند اما  در روستا ،نواحی جنگلی و بیرون از خانه و در پارک احتمال گزیدگی توسط نیش حشرات بیشتر از سایر اماکن می باشد .


علت واکنش بدن نسبت به جای نیش حشرات چیست؟

 سمی که از طریق نیش حشرات وارد بدن می شود به عنوان عاملی مزاحم توسط سیستم ایمنی بدن شناسایی شده و سیستم ایمنی بدن به عنوان مقابله و دفاع از بدن در مواجهه با عامل مزاحم و ناشناس واکنشی هایی هم چون قرمزی و تورم پوست ،خارش و درد در محل گزیدگی را از خود نشان می دهد .کودکان و سالمندان به علت شرایط جسمی خود می توانند واکنش های شدید تری را نسبت به گزیدگی نشان داده و بیشتر در معرض آسیب باشند.چنان چه  شما نسبت به سم حشرات حساسیت داشته باشید، ممکن است دچار عوارض جدی هم چون ابتلا به بیماری‌های عفونی و …. گردید.


شناسایی نشانه های گزیدگی نیش حشرات مختلف 

با توجه به این که شکل جای نیش حشرات مختلف متفاوت است توجه شما را به علایم ناشی از گزیدگی توسط حشرات مختلف جلب می نماییم:


1.پشه

پشه یکی از حشرات مزاحم و خونخوار است که شایع ترین و متداول ترین گزیدگی توسط این حشره ایجاد می شود.محل گزیدگی توسط نیش پشه کوچک، گرد و کمی پف ‌کرده است که سریعا نمایان شده و در نتیجه محل گزیدگی قرمز رنگ شده و جای آن سفت و متورم و دچار خارش گردد.


2.کک

کک ها حشرات خونخواری هستند که به صورت گروهی اندام تحاتانی بدن هم چون قسمت پایینی پاها را برای گزیدگی انتخا می نمایند و محل گزیدگی توسط کک ها سریعا قرمز شده و دچار خارش می گردد.


3.ساس 

ساس ها نوعی دیگر از حشرات دارای نیش می باشند که محل گزیدگی توسط آن ها به سرعت قرمز و متورم گشته و به‌صورت نقاط قرمز کوچک که داخل آن سیاه است، در آمده و دچار خارش زیادی می باشد.


4.شپش 

شپش ه انواع مختلفی داشته و می توانند در لا به لای موهای سر و موهای بدن زندگی کرده  و با تغذیه از خون انسان ها سبب تحریک سیستم ایمنی ،بروز خارش در منطقه مورد نظر و در موارد شدید موجب کم خونی گردند.


5.زنبور

نیش زنبورها می تواند موجب ،درد ،قرمزی و خارش پوست گشته و ناحیه ای سفید را در محل گزیدگی ایجاد نماید.ابوعلی سینا مصرف فراوان کرفس،ادویه،آویشن،فلفل قرمز ،خردل،سس تند و .. را اصلی ترین عامل گزیدگی توسط این حشره عنوان نموده و جهت درمان گزیدگی با زنیور در صورت امکان خارج نمودن نیش ،قرار دادن ضماد جعفری تازه ،شست وشوی محل گزیدگی با محلول جوش شیرین،پرمنگنات ،مالش پیاز یا سیر و آغشته نمودن موضع به سرکه معرفی نموده است.


6.عنکبوت

گزیدگی توسط عنکبوت  جزءِ موارد اورژانسی در علم پزشکی محسوب می‌شود و نیازمند مراقبت های  پزشکی فوری است. عنکبوت‌های خطرناک همانند عنکبوت قهوه ای، تارانتولا، عنکبوت گرگی و … می توانند سبب بروز واکنش های آلرژیک گشته و محل گزیدگی توسط نیش این حشره به شکل جوش چرک ‌دار دارای  یک ناحیه‌ی قرمز دیده می شود.


7.عقرب

عقرب حشره ای هشت پا با دو دست بزرگ بوده و نیش آن در انتهای دم این حشره قرار دارد .این موجود دارای نیش بسیار سمی بوده و پس از گزیدگی فرد دچار درد شدید در محل گزیدگی ،مورمورشدن پوست و  بی‌حسی و … می شود. در برخی افراد حساس یا دارای سیستم ایمنی ضعیف فرد ممکن است دچار تنفس سخت، انقباض ناگهانی عضلانی، افزایش ضربان قلب گردد.در این موارد مراجعه فوری به مراکز درمانی ،آرام نگهداشتن مصدوم،قرار دادن کمپرس آب یخ،بستن یک وجب بالاتر از محل گزش با پارچه ،آغشته نمودن موضع با آمونیاک،خوردن آب لیموی تازه،شیر+اندکی اسفند +شاهی،نوشاندن جوشانده افسنطین،نوشاندن عصاره غلیظ گل گندم صغیر،روغن زیتون تصفیه نشده+5 گرم مخلصه پودر شده ،تریاق فاروق مفید می باشد .همچنین تا زمان انتقال فرد به مراکز درمانی می توانید روی زخم را شکاف دهید و روی زخم پشم شیشه ی سفید بگذارید.


8.رطیل

محل گزیدگی توسط رطیل ها می تواند دچار سوزش شدید ،تورم و قرمزی گشته و فرد دچار بروز آلرژی یاحساسیت های پوستی گردد .ابوعلی سینا مراجعه به مراگز درمانی  در زمان گزیدگی با رطیل،قرار دادن کمپرس یخ،ضماد پونه ،ضماد همیشه بهار ،گیاه مارچوبه +آب انگور سیاه را برای درمان گزیدگی توسط این حشره مفید معرفی نموده است.


درمان نیش حشرات در طب مدرن

در صورت گزیدگی با نیش حشرات مختلف در صورت احساس درد،سوزش ،خارش و یا بروز عفوت بهتر است هر چه سریع تر به مراکز درمانی مراجعه نمایید .متخصصین پوست یا متخصصین بیماری های عفونی با تجویز داروهای آنتی بیوتیک و یا خارج نمودن نیش حشره و استفاده از داروهای موضعی اقدام به درمان فرد آسیب دیده  می نمایند .

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *