دانه کندر چیست و چه خواصی دارد ؟+کندر را بجویم یا قورت دهیم ؟

دانه کندر ماده ای گیاهی  خوراکی است که بیشتر ما آن را به عنوان ماده ای برای افزایش هوش کودکان و تقویت کننده حافظه می شناسیم .اما بهتر است بدانید این ماده علاوه بر این دارای فواید فراوان دیگری نیز می باشد که با استفا ده از آن می توانید از سلامتی عمومی بدن خود بیشتر محافظت کرده و خود را در برابر بسیاری از بیماری ها واکسینه نمایید .در سلامت وب امروز قصد داریم تا این دانه گیاهی بی نظیر و قدرتمند را خدمتتان معرفی نموده و شما را با خواص اعجاب برانگیز آن بیشتر آشنا نماییم .

دانه کندر چیست؟

دانه کندر با نام انگلیسی Olibanum  و نام علمی Boswellia یکی از گیاهان مفید دارویی است که دارای خواص درمانی و دارویی متعددی می باشد .طبع کندر گرم و خشک بوده و نام های دیگر کندر شامل لیبان ذَکَر، لبان و لیبان می باشد .این گیاه بومی هندوستان، آفریقا و عربستان سعودی بوده و مشخصات ظاهری این گیاه به شرح زیر می باشد:

بهترین نوع کندر


مشخصات ظاهری گیاه کندر

گیاه کندر گیاهی خزان دار متعلق به راسته افراسانان (Sapindales) می باشد که دارای ارتفاعی در حدود 2 تا 8 متر می باشد .این گیاه می تواند به صورت یک تنه یا چند تنه رشد کرده و پوست این درخت کاغذی می باشد لذا به راحتی ازتنه جدا می گردد .برگ های کندر سبز رنگ ،مرکب و متقابل بوده و گل های آن خوشه ای و به رنگ سفید یا زرد می باشد .

میوه این گیاه به شکل کپسولی در ابعاد یک سانتی متر بوده و در سال های هشتم تا دهم این گیاه شروع به تولید رزین می نماید .برای دسترسی و استخراج رزین تنها کافی است تا بر روی تنه یا شاخه های سرخ فام این درخت شکاف کوچکی ایجاد کرده  پس از خارج نمودن رزین این شیرابه سفید رنگ آن در معرض هوای آزاد جهت استفاده خشک نمایید .تکثیر کندر از طریق قلمه زنی بوده و رشد این گیاه در خاک های سنگریزه دار و آهکی بیشتر است .کندر خشک شده دارای رنگ کاهی و طعمی تلخ و کمی گس و بسیار معطر است.

مشخصات ظاهری گیاه کندر


ترکیبات شیمیایی موجود در دانه کندر

ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه شامل  ترکیبات تری ترپنوئیدی ضد التهاب مانند اسید بوسولیک است.علاوه بر این  کندر دارای حدود 25 درصد صمغ غیرمحلول در الکل شامل آرابین و باسورین و یک رزین به نام اولیبانورزن و مقداری اسانس می باشد.


انواع کندر

انواع کندر شامل موارد زیر می باشد:

  1. کندر گرد و سرخ رنگی که به آن  کندر ذَکَر می گویند.
  2. کندر سفید و سست که به آن اُنثی می گویند.
  3. اگر کندر تازه را در کیسه و با حرکت مدور پوسته پوسته نمایند به آن «قشار کندر» گفته می شود.

خواص درمانی دانه کندر

کندر در واقع صمغ گیاهی به همین نام بوده  قابض است و مهم ترین خواص درمانی دانه کندر در طب سنتی عبارت است از :


1. کاهش دردهای ناشی از آرتروز و آرتریت

کندر دارای اثرات ضد التهابی است و می تواند به کاهش التهاب مفصل ناشی از آرتروز و آرتریت روماتوئید کمک کند. محققان معتقدند که کندر به جلوگیری از ترشح لوکوترین ها کمک می کند ، ترکیباتی که می توانند باعث التهاب شوند. ترپن ها و اسیدهای بو سولیک موجود در این ماده  به نظر قوی ترین ترکیبات ضد التهابی در کندر هستند و در نتیجه مصرف این ماده به کاهش علائم آرتروز و آرتریت روماتوئید کمک می کند.


2.ضد سرطان

اسیدهای بوسولیک موجود در این ماده ممکن است از گسترش سلول های سرطانی جلوگیری کرده و سبب محدود شدن رشد  سلول های سرطانی گردد. کندر می تواند با سلول های سرطانی سینه ، پروستات ، لوزالمعده ، پوست و روده بزرگ مقابله کرده وبه کاهش عوارض جانبی ناشی از سرطان نیز کمک کند. هنگامی که افراد تحت درمان تومور مغزی هر روز 4.2 گرم کندر مصرف می کردند ، 60٪ از آن ها کاهش ادم مغز یا تجمع مایعات در مغز را تجربه کردند.


3.بهبود عملکرد روده ها

خواص ضد التهابی کندر نیز ممکن است به بهبود عملکرد روده ها کمک نماید. این صمغ گیاهی به ویژه در کاهش علائم بیماری کرون و کولیت اولسراتیو ، دو بیماری التهابی روده ، موثر به نظر می رسد. عصاره کندر به اندازه داروی  مزالازین در کاهش علائم در افراد مبتلا به کرون موثر بود.


4.بهبود علایم آسم

طب سنتی قرن ها است که از کندر برای درمان برونشیت و آسم استفاده می کند. تحقیقات نشان می دهد که ترکیبات آن ممکن است از تولید لکوترین ها جلوگیری کند ، که باعث انقباض عضلات برونش در آسم می شود. به همین ترتیب ، برای بهره مندی از خواص کندر برای ریه مصرف روزانه 1.4 میلی گرم کندر توصیه می شود .این ماده  باعث بهبود ظرفیت ریه و کمک به کاهش حملات آسم در افراد مبتلا به آسم مزمن می شود.


5.محافظت از بهداشت دهان و دندان

این صمغ گیاهی ممکن است به شما در جلوگیری از بوی بد دهان ، دندان درد ، حفره و زخم های ایجاد شده در دهان کمک کند. به نظر می رسد اسیدهای بوسولیک موجود در آن دارای خواص ضد باکتریایی قوی هستند ، که در جلوگیری و درمان عفونت های دهانی بسیار مفید و موثر است .

خواص کندر برای ریه


6.سلامتی و زیبایی پوست

استفاده موضعی از روغن کندر می تواندر محافظت از سلامت و زیبایی پوست تاثیر بسزایی داشته باشد.این روغن گیاهی قارد است تمامی چین و چروک ها،لک های پوستی و تیرگی های پوستی را از بین برده و موجب جوانسازی و افزایش کلاژن سازی در پوست گردد .


7.کاهنده فشار و قند خون

مصرف این ماده در کاهش فشار و قند خون نیز موثر بوده و می تواند در تنظیم فشار و قند در بیماران مبتلا به بیماری های قلبی و دیابت بسیار مفید باشد .


8.تقویت‌کننده حافظه

مصرف کندر با دفع بلغم می‌تواند قدرت حافظه را تقویت کرده و ضعف حافظه را درمان نماید.برای تقویت حافظه، می‌توان آن را به صورت ناشتا و همراه با عسل یا مویز مصرف کرد.


9.محافظت از سلامت رحم

خواص کندر برای رحم شامل کنترل تولید هرومن زنانه استروژن بوده و از ایجاد کیست های رحمی جلوگیری می نماید .این ماده با پاکسازی رحم از سرطان رحم در زمان یائسگی جلوگیری می کند.


میزان مجاز استفاده از دانه کندر

این گیاه به  سه صورت خوراکی، موضعی و بخور  مصرف می شود و میزان مجاز استفاده از دانه کندر برای هر بیماری متفاوت بوده و به ترتیب شامل موارد زیر می باشد:

  • آسم: 300-400 میلی گرم ، سه بار در روز
  • بیماری کرون: 1200 میلی گرم ، سه بار در روز
  • آرتروز: 200 میلی گرم ، سه بار در روز
  • آرتریت روماتوئید: 200-400 میلی گرم ، سه بار در روز
  • کولیت اولسراتیو: 350-400 میلی گرم ، سه بار در روز
  • التهاب لثه: 100-200 میلی گرم ، سه بار در روز

بهترین نوع کندر

بهترین نوع کندر، آن کندری است که تازه باشد ،سفید بوده و خیلی زود شکسته نشود و در هنگام سوختن، دود کمتر و اشتعال بیشتری ایجاد می‌کند.کندر را بجویم یا قورت دهیم؟ شما می توانید با جویدن کندر دهان خود را خوشبو کرده و با قورت دادن آن بسیاری از مشکلات نامبرده را درمان نمایید.

خواص کندر برای رحم


مضرات دانه کندر

مصرف بیش از حد یا استفاده از این ماده توسط برخی افراد سبب بروز مضرات کندر می گردد .مهم ترین عوارض کندر عبارت است از:

  1. کندر ممکن است خطر سقط جنین در بارداری را افزایش دهد ، بنابراین زنان باردار از مصرف این ماده در سه ماه اول بارداری جدا خودداری نمایند .
  2. افرادی که معده ضعیف دارند باید از مصرف این گیاه خودداری کنند زیرا ممکن است باعث استفراغ و حالت تهوع و رفلاکس معده گردد .
  3. کندر همچنین ممکن است با برخی از داروها به ویژه داروهای ضد التهاب ، داروهای رقیق کننده خون و قرص های کاهش دهنده کلسترول تداخل داشته باشد.
  4. مصرف کندر به دلیل طبع گرم و خشکی که دارد در گرم‌ مزاج ‌ها با رعایت اعتدال انجام شود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *