تشخیص بیماری بهجت

علت بیماری بهجت چیست؟+روشهای تشخیص و درمان بیماری بهجت

ما تا کنون در قسمت اخبار سلامت خود به معرفی و بررسی بیماری های فراوانی پرداخته ایم و امروز نیز قصد داریم به معرفی یک بیماری به نام بیماری بهجت بپردازیم .این بیماری خود ایمنی یا اتو ایمیون با التهاب در رگ های خونی بدن نمود پیدا کرده و در قسمت های مختلفی از بدن بروز پیدا می کند .برای اینکه با این بیماری بیشتر آشنا شوید به ادامه مقاله سلامت وب امروز توجه بفرمایید.

بیماری بهجت چیست؟

بیماری بهجت که همچنین به نام سندرم بهگز شناخته می شود، یک بیماری طولانی مدت خودکار التهابی است که بر عروق خونی بدن اثر می گذارد.این لوله ها، مانند شریان ها و رگ ها، خون را در اطراف بدن حمل می کنند.بیماری Behcet باعث علائم مختلفی از جمله زخم های دهانی، زخم های ژنیتال و پوست، التهاب چشم، آرتریت و التهاب روده، مغز و نخاع می شود.علت این نامگذاری کشف این بیماری توسط پزشک ترک پروفسور دکتر هولوسی بهجت در سال 1937 می باشد .

درمان گیاهی بیماری بهجت


حقایق بیشتر در مورد بیماری بهجت

بيماري راه ابريشم يا بيماري آدمنتياس (Behçet’s disease) یک بیماری نادر است که جزو بیماری های روماتولوپیک طبقه بندی شده و بیشتر در ترکیه دیده می شود. با این حال، در حال حاضر این بیماری در سایر کشورهای جهان نیز شیوع دارد . بر اساس گزارش انجمن بیماری های آمریکا، شیوع بیماری بهجت در ترکیه به میزان 400 مورد در هر 100 هزار نفر است در مقایسه، شیوع این بیماری در ایالات متحده 1 مورد به  170،000 نفر است.بیماری بهجت واگیردار است؟ خیر این بیماری مسری نیست و نمی تواند از فردی به فرد دیگر سرایت پیدا نماید.علایم این بیماری در افراد مختلف متفاوت بوده و علائم ممکن است در طول یک هفته یا بیشتر تشدید و تضعیف شوند.


علل ابتلا به بیماری بهجت چیست؟

در حالی که علت دقیق این بیماری هنوز ناشناخته است اما گروه های خاصی از افراد در معرض خطر بیشتر این بیماری در مقایسه با دیگران می باشند.اگر چه تمام سنین و جنس ها در معرض خطر بیماری بهجت قرار دارند اما بیشتر ،افراد در 20 تا 30 سالگی به این بیماری مبتلا می شوند. مردان معمولا علائم شدیدتری نسبت به زنان دارند.قومیت و موقعیت جغرافیایی ممکن است در چگونگی پیشرفت بیماری Behcet نقش داشته باشد. این وضعیت در مردان از شرق میانه و آسیا و زنان از ایالات متحده، دیگر کشورهای غربی، ژاپن و کره  شایع است. همچنین ممکن است اختلالات سیستم ایمنی بدن و یک عنصر ژنتیکی یا ارثی دلیل ابتلا به این بیماری بوده و یا باکتری ها، ویروس ها و یا عوامل محیطی دیگر در بروز این بیماری نقش داشته باشند.


علایم ابتلا به بیماری بهجت

علائم ابتلا به این بیماری در همه افراد متفاوت است. این بیماری باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم در مناطق مختلف بدن می شود. این علائم عبارتند از:

درمان قطعی بیماری بهجت


1-زخم های دهان

معمولا زخم های دردناک در دهان اولین علامت بیماری بهجت است. این بیماری می تواند منجر به بروز یك زخم منفرد و یا بیش از یک زخم شود.این زخم ها می توانند در هر کجای دهان ایجاد شوند، مناطق خاص شامل زبان، لب ها، لثه ها، لوزه ها، پوشش های گونه ها، سقف دهان و پشت گلو هستند.زخم های دهان ناشی از این بیماری می تواند به صورت دردناک ،بیضی شکل با پایه سفید یا زرد همراه با هاله قرمز در اطراف و به اندازه 1 تا 20 میلیمتر باشد .این زخم ها عموما ظرف 10 الی 20 روز از بین می روند.

آیا بیماری بهجت خطرناک است؟


2-زخم و ضایعات تناسلی :

در مردان این زخم ها به صورت زخم بر روی شکم یا سر آلت تناسلی ، اپیدیدیمیت یعنی التهاب لوله هایی که اسپرم را حمل می کنند دیده می شوند و در زنان ضایعات ناشی از این بیماری می توانند ناحیه تناسلی مانند مهبل و دهانه رحم را درگیر می نماید.


3-زخم پوستی :

افراد مبتلا به این بیماری ممکن است مشکلات پوستی به نام erythema nodosum را تجربه کنند. این پاسخ سبب ایجاد پوستی می شود که گره های قرمز و نارنجی داشته و شباهتی به ضربه یا کبودی ها داشته باشد. سایر ضایعات مرتبط با بیماری بهجت شامل ندول های آکنه، پوسیدوفوللیکولیت و ضایعات پاپولوپلاستی است.


4-مشکلات چشمی:

افراد مبتلا به این بیماری  اغلب التهاب لایه میانی چشم را تجربه می کنند. این وضعیت به معنی uveitis است.یوئیت قدام جلو چشم است. علائم رایج شامل درد، تار شدن دید، حساسیت به نور و تولید بیش از اندازه اشک است. با این وجود آیا بیماری بهجت خطرناک است؟ بهتر است بدانید مشکلات چشم ناشی از این بیماری در صورت عدم درمان ممکن است باعث بروز عوارض جدی مانند نابینایی گردد.


5-مشکلات عروقی:

التهاب رگ ها و شریان ها می تواند منجر به عوارض جدی نظیر لخته شدن خون، آنوریسم و عروق محدود یا مسدود شود.افراد مبتلا به بیماری بهجت ممکن است شرایطی به نام ترومبوفلبیت داشته باشند که نشانه هایی از قبیل قرمزی، درد، گرما و تورم اندام به علت حضور لخته خون است.


6-آرتروز:

یک یا چند مفصل ممکن است تحت التهاب مفصلی مرتبط با بیماری بهجت قرار گیرند. درد، تورم و سختی معمولا طی چند هفته به طول می انجامد.مفاصلی که بیشترین آسیب در آن ها دیده می شود عبارتند از زانو، مچ پا، مچ دست و آرنج.


7-زخم های گوارشی:

گاهی اوقات زخم ها ممکن است در هر نقطه از دستگاه گوارش از دهان تا عضله تشکیل شوند. بیماران مبتلا به این عارضه ممکن است نشانه هایی از قبیل عدم اشتها، درد، استفراغ، اسهال و خونریزی مجدد رکتوم را تجربه نموده و یا در برخی موارد خاص دچار یک بیماری نادر شناخته شده به عنوان سندرم Budd-Chiari شوند. در صورت بروز این بیماری رگهای که خون را از کبد حمل می کنند مسدود می شوند.


8-مشکلات ریه:

اگر چه ریه ها به ندرت ممکن است تحت تاثیر این بیماری قرار گیرند اما این بیماری می تواند علایمی مانند سرفه، تنگی نفس و آنوریسم را در ریه ایجاد نماید.


9-بروزمشکلات در سیستم عصبی مرکزی

 آیا بیماری بهجت کشنده است؟این بیماری نیز می تواند منجر به التهاب مغز گشته و سبب بروز علایمی مانند سردرد، سردرگمی، سکته مغزی، تغییرات شخصیتی، عدم تمرکز، تب، تعادل ضعیف و از دست دادن حافظه شود .


بیماری بهجت چگونه تشخیص داده می شود؟

از آنجا که هیچ تستی برای تشخیص بیماری Behcet وجود ندارد، تشخیص بیماری بهجت بسیار سخت و مشکل می باشد .پزشکان برای اطمینان از وجود این بیماری می بایست تمامی علایم را بررسی نموده و از عدم وجود بیماری دیگر اطمینان یابند.شایعترین علایمی که سبب می شود پزشک این بیماری را تشخیص دهد شرح حال بیمار و بیان موارد و علایم زیر می باشد:

  1. وجود زخم های دهان تکراری حداقل یک بار در یک سال علاوه بر موارد فوق
  2. زخم های تناسلی تکراری
  3. زخم های چشم
  4. زخم های پوستی در بزرگسالانی که کورتیکواستروئیدها مصرف نمی کنند .

 


تست تشخیص برای بیماری بهجت چه می باشد ؟

تست پاترژی توسط فوق تخصص روماتولوژی بدین صورت انجام می شود:پزشک خراشی را توسط یک سر سوزن بر روی ساعد بیمار ایجاد کرده و محل خراش را علامت گذاری می کند .48 ساعت بعد محل خراش توسط پزشک بازبینی گشته و در صورت ایجاد برجستگی قرمز رنگ در محل خراش تست پاترژی نتیجه تست مثبت اعلام می شود.

بیماری بهجت واگیردار است؟


بیماری بهجت چگونه درمان می شود؟

پس از تشخیص این بیماری فرایند درمان آغاز می گردد .جهت درمان قطعی بیماری بهجت راه های فراوانی وجود دارد که یکی از آن ها درمان موضعی می باشد .درمان موضعی برای بیماری بهجت ممکن است شامل استفاده از روش های آرام بخش، از جمله شستشوی زخم با کورتیکواستروئید، ژل، قطره چشم و پماد باشد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از: تریامسینولون استونید، بتامتازون و دگزامتازون.در برخی موارد نیز جهت درمان این بیماری استفاده از داروهای درمان بیماری نقرس و یا داروهای مناسب برای سرکوب سیستم ایمنی بدن مانند کلشیسین، آزاتیوپرین، سیکلوسپورین و سیکلوفسفامید نیز می تواند مفید واقع شود.

غذاهای مفید برای بیماری بهجت


درمان گیاهی بیماری بهجت

درمان گیاهی بیماری بهجت یکی از روش های نوین در طب اسلامیست که تاکنون نتایج خوب و سودمندی به همراه داشته است .مصرف زغال اخته در درمان مشکلات چشمی بیماری بهجت و استفاده از ژل آلوئه ورا در درمان ضایعات پوستی ناشی از این بیماری بسیار مفید است .استفاده از روغن بنفشه ،عصاره هویج ،عصاره انار ،دمنوش تخم خرفه،هلیله سیاه و عسل و ….سایر روش های گیاهی درمان زخم های ناشی از این بیماری می باشد .

آیا بیماری بهجت کشنده است؟


غذاهای مفید برای بیماری بهجت

در کنار تمامی دستورات ذکر شده نقش تغذیه را در درمان این بیماری نباید نادیده گرفت .استفاده از غذاهای مفید برای بیماری بهجت می تواند روند درمان این بیماری را سرعت بخشیده و علایم این بیماری را تضعیف نماید .بنابراین مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین آ،ویتامین ب، و ث  و لبنیات را فراموش نکرده و مواد غذایی حاوی روی را به برنامه غذاییتان اضافه کنید و  مصرف مواد غذایی که سبب بروز آفت می شود مانند خرما، گردو، بادام‌زمینی، کاکائو، شکلات و نارگیل را محدود نمایید .

راه های انتقال بیماری بهجت

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *