ناخن ها می توانند نشانه های ابتلا به یک بیماری را در وجود شما به خوبی آشکار نموده و سالم بودن و یا نبودن شما را کاملا مشخص نمایند .تغییرات در رنگ ناخن ها ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که در این نوشته سلامت وب به بررسی علت تغییر رنگ ناخن پا و درمان کبودی ناخن پا خواهیم پرداخت . |
تغییر رنگ ناخن پا به چه علت به وجود می آید؟
تغییر رنگ ناخن پا می تواند به دلایل مختلفی بروز نماید .از مهم ترین دلایل تغییر رنگ ناخن پا می توان به بروز بیماری های زمینه ای و یا ضربه دیدن انگشت پا اشاره نمود. اگرچه تغییر رنگ ناخن ها می تواند بیماری های مهمی را آشکار نماید اما در برخی موارد مشکلات تغذیه ای مهم ترین علت رنگ پریدگی ناخن به شمار می آید .
علت تغییر رنگ ناخن پا
تغییر رنگ ناخن ما همانطور که در بالا بدان اشاره شد می تواند به دلایل مختلفی بروز پیدا نماید .در ادامه شما را با شایعترین علت تغییر رنگ ناخن پا آشنا می نماییم :
1- ضربه دیدن ناخن پا
ضربه دیدن ناخن پا می تواند سبب بروز مشکلاتی نظیر کبودی ،تاول ،تغییر رنگ ناخن پا به سیاهی و یا خونریزی در زیر بستر ناخن ها شود .این موضوع بیشتر در میان دوندگان و استفاده کنندگان از کفش های تنگ شایع بوده و به عنوان ترومای تکراری شناخته می شود .
2- عفونت قارچی
عفونت های قارچی نیز یکی دیگر از دلایل تغییر رنگ ناخن شست پا به شمار می آید .در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع عفونت های قارچی می توانند به سایر قسمت های ناخن پا گسترش یافته و سبب ایجاد سایه هایی به رنگ زرد، قهوه ای، بنفش، آبی، سبز و سیاه شود.در این حالت قارچ مانند یک ماده ی سفید گچی در خطوط بستر ناخن قرار گرفته و بوی بدی را ایجاد می کند.
3-هماتوم زیر ناخن
در برخی اوقات افتادن یک جسم سنگین بر روی پا سبب پاره شدن رگ های خونی زیر ناخن و تجمع خون در زیر ناخن می شود .در این صورت شاهد تغییر رنگ ناخن شست پا و سیاه شدن آن می باشیم که علت آن هماتوم زیر ناخن می باشد .در صورت داشتن درد شدید در انگشت پا می توانید به پزشک مراجعه کنید تا او با استفاده از یک سوزن نازک خون را از زیر ناخن خارج نموده و بدین وسیله موجب کاهش فشار ،درد و سیاهی ناخن ها شود.
4-سرطان پوست
ملانوم (خطرناک ترین نوع سرطان پوست) یکی دیگر از دلایل تغییر رنگ ناخن ها به شمار می رود و با افزایش رنگدانه های پوست موجب تغییر رنگ ناخن و کوتیکول شود .در صورتی که هیچ مشکل پوستی ندارید و ناخن شما به تدریج شروع به تغییر رنگ نمود بهتر است برای تشخیص به موق ملانوم به پزشک مراجعه نمایید تا به سادگی درمان شده و از عوارض ناشی از ملانوم در امان بمانید .
5-بلندی ناخن پا
بلند شدن ناخن پا و تماس آن با کفش یا جوراب سبب گیر کردن آن به اشیا مختلف و در نتیجه کبودی آن می شود .بنابراین برای جلوگیری از اسیب دیدن ناخن ها همواره آن ها را کوتاه نگهدارید.
6- مصرف برخی داروها
مصرف برخی از داروهای رقیق کننده خون یکی دیگر از عوامل کبودی ناخن ها به شمار می آید .شایع ترین داروهایی که مصرف آن ها سبب کبودی و تغییر رنگ ناخن ها می شود موارد زیر می باشند:
- آسپیرین
- وارفارین
- کلوپیدوگرل
- داروهای ضد سرطان
- داروهای استروئیدی
سایر علل تغییر رنگ ناخن ها
1- ناخن های رنگ پریده
این رنگ پریدگی می تواند به دلیل ابتلا به بیماری کم خونی ،نارسایی احتقانی قلب ،بیماری های کبدی و سوء تغذیه ایجاد شود.
2- ناخن های سفید رنگ
سفید شدن رنگ ناخن ها عمدتا به دلیل ابتلا به بیماری های کبدی مانند هپاتیت می باشد.
3- ناخن های زرد رنگ
یکی از شایع ترین دلایل زرد بودن ناخن ها، عفونت های قارچی و یا ابتلا به بیماری های جدی مانند بیماری شدید تیروئید، بیماری های ریه، دیابت یا پسوریازیس می باشد.
4- ناخن های قهوه ای مایل به قرمز
ناخن های قوه ای مایل به قرمز بیشتر در افراد مبتلا به بیماری پسوریازیس و یا آرتریت های التهابی مشاهده می شود.
علت بنفش شدن ناخنها چیست؟
مهم ترین علت بنفش شدن ناخن ها و کبودی ناخن شست پا کمبود اکسیژن و ابتلا به بیماری های قلبی و ریوی است .در این صورت بهتر است برای ریشه یابی و تشخیص این موضوع به یک متخصص ریه و یا قلب مراجعه کنید .
درمان سیاه شدن ناخن پا در اثر ضربه به چه صورت می باشد؟
درمان سیاه شدن ناخن پا در اثر ضربه و به صورت خفیف بسیار ساده می باشد.کافیست تنها ناخن ها به مرور زمان رشد کرده تا سیاهی و تغییر رنگ ناخن ها با رشد ناخن ها از بین رود .اما در موارد شدید تاول ایجاد شده در زیر ناخن سبب جدا شدن بخش و یا تمام ناخن می شود .در این صورت ناخن جدا شده به عنوان بخش مرده به حساب آمده و دیگر لازم نیست تا سرجایش قرار گیرد .
پزشک چه اقداماتی را در هنگام جدا شدن ناخن انجام خواهد داد؟
در صورت جدا شدن ناخن میبایست برای درمان کبودی ناخن پا و کاهش درد ایجاد شده از مسکن های غیر استروئیدی استفاده نموده و برای جلوگیری از برخورد انگشتتان با اجسام آن را ببندید.در صورتی که ترومای تکراری مجددا ایجاد شود و پوست اطراف ناخن قرمز و ملتهب شد و ترشحاتی داشت برای جلوگیری از بروز عفونت حتما به پزشک مراجعه نمایید .پزشک با حذف ناخن مرده و برداشتن آن فضای کافی برای رشد ناخن جدید را آماده می سازد .
زمان لازم برای رشد ناخن
در صورتی که انگشت شست پا جدا شده باشد می بایست در حدود یک سال برای رشد و جاگذاری مجدد ناخن خود صبر نمایید ولی زمان رشد ناخن در انگشت کوچک پا کوتاهتر بوده و در صورت جدا شدن ناخن انگشت کوچک پا زمان رشد بین 3 الی 6 ماه متغیر خواهد بود .
درمان عفونت قارچی ناخن ها چیست؟
در صورت مشاهده علایم ابتلا به عفونت قارچی ناخن هایتان به یک پزشک مراجعه کنید .پزشک با ایجاد برش و نمونه برداری از ناخن ها وجود عفونت را در ناخن شما تشخیص داده و برای درمان و از بین بردن عفونت ها از داروهای خوراکی و موضعی استفاده می نماید .
درمان خانگی کبودی ناخن
ساده ترین راه برای درمان کبودی ناخن استفاده از درمان خانگی است .درمان هایی که در زیر ارائه می شود را به مدت 20 دقیقه و هر دو ساعت یکبار تکرار نموده تا شاهد درد و کبودی کمتری بر روی ناخن هایتان باشید .
- قرار دادن کمپرس یخ بر روی ناخن
- بالا نگهداشتن پاها
نتیجه گیری
ناخن ها آیینه تمام نمای سلامتی بدن ما به شمار می آیند بنابراین هرگونه تغییر شکل و رنگ در ناخن ها می بایست مورد بررسی قرار گیرد تا در صوت بروز مشکل درمان به صورت ساده تر انجام شود .برای پیشگیری از کبود شدن ناخن پا حتما از کفش های مناسب استفاده کنید و از یک برنامه غذایی متعادل که حاوی انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدنتان می باشد استفاده نمایید .و برای بررسی ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری های زمینه ای چکاب های سلامتی خود را به صورت مرتب و منظم انجام دهید.