میوه زیتون و فواید شگفت انگیز آن برای سلامتی

میوه زیتون یکی از شگفت انگیزترین و پر خاصیت ترین محصولات کشاورزی است که سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی مورد نیاز بدن است که اگرچه طعم تلخی دارد اما علاوه بر روغن گیری در آشپزی نیز کاربرد گسترده ای دارد .در ادامه با ما همراه باشید تا با با مطالعه سلامت وب امروز بیشتر با فواید میوه زیتون و اثرات جادویی آن در سلامتی و زیبایی آشنا شوید.

میوه زیتون چیست؟

میوه زیتون یکی از میوه های پرخاصیت و بسیار مغذی است که در اکثر کتب آسمانی مانند قرآن و انجیل از آن به عنوان یکی از برکات خداوند نام برده شده است.این ماده غذایی منحصر بفرد دارای کاربردهای فراوانی بوده و از شاخه زیتون در پرچم سازمان ملل متحد نیز به عنوان نماد صلح استفاده می شود.

فواید زیتون


مشخصات ظاهری میوه زیتون

درخت زیتون یکی از گیاهان همیشه سبز بسیار مقاوم و پرثمر است که بومی مناطق مدیترانه است که در ایران در منطقه طارم در زنجان، رودبار و منجیل در گیلان و استان فارس کاشت می شود.میوه زیتون به شکل بیضی شکل است و میانگین وزن هر عدد از آن در حدود 3-5 گرم بوده و طبع زیتون یا طبیعت زیتون گرم و خشک می باشد. منجیل شهر کوهستانی که در بین قزوین و رشت قرار دارد دارای باغستان های بزرگی از این درخت است و همه ساله مقدار زیادی از خود زیتون و روغن و فرآورده‌ های دیگر آن صادر می کند و روغن زیتون آنجا یکی از بهترین روغن زیتون های دنیا شناخته شده است.عمر درخت زیتون بسیار طولانی (بین یک تا دو هزار سال )بوده و پس از 4 سال میوه می‌ دهد و به طور متوسط از هر درخت زیتون می توان 65 کیلوگرم میوه زیتون برداشت نمود .

طبیعت زیتون

 


رنگ میوه زیتون وابسته به چیست؟

بعضی از زیتون ها سبز و برخی دیگر به رنگ سیاه می باشند .روش های تولید متفاوت این میوه در مناطق مختلف جغرافیایی سبب تنوع طعم و مزه، بافت و رنگ متفاوت در این میوه می شود.رنگ زیتون لزوما مربوط به رسیده بودن یا نارس بودن آن نمی باشد.بسیاری از زیتون ها سبز شده و هنگامی که به طور کامل می رسند، سیاه می شوند و برخی دیگر تا انتها سبز باقی می مانند.میوه سبز کم رنگ زیتون بیشتر مورد توجه مصرف‌کنندگان بوده اما بهتر است بدانید که میوه زیتون سیاه و رسیده از ارزش غذایی بیشتری نسبت به میوه زیتون سبز برخوردار است. هم چنین بهتر است بدانید که طعم میوه زیتون نارس تلخ و بیش از حد رسیده آن طعم تندی دارد.


ارزش غذایی میوه زیتون

میوه زیتون حاوی آب،چربی،کربوهیدرات و مقادیر جزئی پروتئین  بوده و حدود 60 درصد آن را مواد چرب خصوصاً اسید اولئیک تشکیل می دهد.سایر عناصر مغذی موجود در این میوه ارزشمند شامل ویتامین های آ،ث، و ای و املاح معدنی هم چون فسفر، پتاسیم، گوگرد، منیزیم، کلسیم، مس، آهن، منگنز و …می باشد.


خواص درمانی میوه زیتون

این میوه سراسر خاصیت است و شما از خواص درمانی و فواید میوه زیتون می توانید در موارد زیر استفاده نمایید:

طبع زیتون


1.درمان مارگزیدگی

هرگاه احیانا ” کسی را مار گزید بهتر است فورا” یک لیوان روغن زیتون سر بکشد مار گزیده را از مسمومیت و خطر برکنار می دارد.


2.درمان یبوست

کسانی که دچار یبوست می شوند بهتر است هر روز صبح یک یا دو قاشق سوپخوری روغن زیتون میل کنند و هرگاه به خوردن زیتون خالی رغبت ندارند بهتر است آن را با کمی آبلیمو و نمک مخلوط کرده و میل نمایند. یا هشت عدد انجیر را شب قبل شسته در روغن زیتون بخیسانند و بخورند.


3.درمان مسمومیت 

برای درمان مسمومیت پس از استفراغ کامل یک فنجان روغن زیتون بنوشد . روغن زیتون مخاط های معده و روده را از سم حفاظت کرده و اندام های داخلی را به راحتی پاکسازی می نماید.


4.درمان زخم های پوست

مقدار نیم لیتر روغن زیتون را با نیم لیتر شراب قرمز مخلوط کنید. پنبه ای را به آن آغشته کنید دوبار در روز و روی زخم ها بمالید و آن را کاملا” شستشو دهید. با استفاده از این مخلوط بزودی زخم ها درمان شده و بهبود می یابد.


5.درمان تب

برای درمان تب در حدود پنجاه گرم برگ مخلوط با پوست ساقه نو شاخه های جوان ( خشک یا تازه ) درخت زیتون را در یک لیتر آب بمدت یکربع بجوشانید یکربع کنار بگذارید، صاف کرده و با عسل شیرین کنید. در هر روز سه بار هر بار یک فنجان از آن بنوشید. این جوشانده انواع گریپ و تب را درمان می کند.


6.درمان نقرس

پانصد گرم روغن زیتون را با پانصدگرم صمغ کاج بجوشانید و ضمن جوشاندن خوب بهم بزنید و روی محل درد نقرس ضماد و ماساژ دهید درد را تسکین خواهد داد.


7.درمان اختلالات کلیه‌ ها و شاش‌ بند

برای رفع این مشکل بیست عدد برگ تازه یا خشک زیتون را در داخل سیصد گرم آب (کمتر از یک سوم لیتر ) یکربع بجوشانید صاف کنید و با عسل شیرین سازید صبح و عصر از آن گرم کنید و بنوشید. پانزده روز بطور مداوم صبح و عصراین جوشانده را بنوشید و بعد هشت روز وقفه بدهید و دوباره یک دوره پانزده روزه را دوباره شروع کنید تا نتیجه بگیرید.


8.درمان فشارخون

طریقه درمانی بالا را عینا” برای درمان این بیماری انجام دهید.


9.درمان بیماری های کبدی و سنگ کیسه صفرا

هر روز صبح یک قاشق روغن زیتون بنوشید اگر از طعم روغن زیتون خالص خوشتان نمی آید آب آنرا با یک پرتقال یا لیموترش مخلوط کنید .خود پرتقال و لیموترش هم کمک موثری در درمان کبد می کنند و سنگ کیسه صفرا را پاک کرده و از بین می برند.


10.درمان رماتیسم 

 بهنگام شدت ناراحتی رماتیسم از جوشانده برگ زیتون کمک بگیرید (عینا” بطریقه تهیه شربت در بالا قسمت کلیه عمل کنید ) و  یا با مرهم روغن زیتون مخلوط با صمغ کاج محل درد را ماساژ دهید. ( برابر شرح در نقرس )


11.کاهنده وزن

با استفاده از خواص زیتون سبز برای لاغری می توانید به راحتی وزنتان را کاهش دهید .این میوه به علت دارا بودن چربی های مفید می تواند در تجزیه سلول های چربی موثر بوده و با کاهش چربی های انباشته شده در شکم حساسیت به انسولین را نیز کاهش دهد .


12.سلامت دستگاه گوارش

یکی از مهم ترین خواص مصرف زیتون سیاه تضمین سلامت دستگاه گوارش است .با مصرف این زیتون می توانید از خواص زیتون برای معده بهره مند شده و سلامتی دستگاه گوارش خود را با بهبود فعالیت های معده تضمین نمایید.

خواص مصرف زیتون سیاه


در هنگام خرید میوه زیتون به چه نکاتی توجه کنیم؟

با توجه به تلخ بودن طعم این میوه برخی از تولید کنندگان صنایع غذایی برای حذف نامطلوب بودن طعم زیتون آن را در آب نمک قرار داده و پس از انجام فرایند تلخی‌ زدایی، به منظور حذف این مواد آن را شستشو می دهند.برای مصرف این نوع از زیتون ها که عموما به صورت بسته بندی و در شیشه های در بسته به فروش می رسد می بایست قبل از مصرف چندین بار زیتون ها را با آب گرم بشویید و سپس آن ها را با روغن زیتون بکر مخلوط کرده و میل نمایید تا بتوانید کمبود املاح و ویتامین‌ های ایجاد شده در فرایند تلخی زدایی زیتون را جبران نمایید.اما اگر قصد خرید زیتون را به صورت فله ای دارید توجه کنید میوه زیتون باید به رنگ شفاف بوده و کاملا سفت باشد تا از ارزش تغذیه ای بالایی برخوردار باشد.برای زدودن ننمک از زیتون شور نیز کافی است ابتدا آن را در آب خیس کنید تا نمک آن خارج شده و سپس آن را مصرف نمایید.

خرید زیتون


مضرات میوه زیتون چیست؟

با فواید زیتون به خوبی آشنا شدید اما بهتر است بدانید در صورت زیاده روی در مصرف زیتون دچار مضرات زیتون خواهید شد.مهم ترین مضرات زیتون عبارت است از:

  1. زیاده روی در مصرف آن سبب لاغری مفرط می گردد.
  2. زیاده روی در مصرف این میوه خطر افزایش التهاب در بدن را به همراه دارد.
  3. چرب بودن این میوه در برخی افراد سبب بروز اسهال می گردد.
  4. اگر مبتلا به آلرژی غذایی می باشید بهتر است برای جلوگیری از بروز هر گونه حساسیت در مصرف زیتون زیاده روی نکنید.
  5. مصرف زیتون شور خطر افزایش فشار خون را به همراه دارد بنابراین قبل از مصرف زیتون ها را یک ساعت در آب بخوابانید تا نمک آن گرفته شود.

مضرات میوه زیتون


روغن زیتون چیست؟

روغن زیتون یکی از روغن های بی نظیر گیاهی است که از میوه زیتون استخراج می شود .روغن زیتون بکر از میوه درخت تحت شرایط مکانیکی استخراج می شود .در هنگام استخراج این روغن سعی بر آن است تا در ساختار تری‌ گلیسیرید‌ های روغن تغییری ایجاد نگردد.این روغن از عطر و طعم مطلوبی برخوردار بوده و بنا بر استاندارد های مجمع بین المللی، روغن زیتون بکر انواع مختلفی دارد که در زیر می توانید با انواع آن بیشتر آشنا شوید:

  1. روغن زیتون فوق بکر یا ممتاز: این روغن دارای عطر و طعمی بسیار لذیذ بوده و مغذی ترین و ماندگارترین روغن زیتون به شمار می رود.
  2. روغن بکر خوب :این روغن حاوی کلیه خواص و مواد مغذی میوه زیتون بوده و از نظر عطر و طعم مناسب مصرف خانگی می باشد.
  3. روغن بکر معمولی:این روغن در ایران به روغن زیتون «بودار» شناخته می شود که از تصفیه آن روغن زیتون بدون بو تهیه می شود.
  4. روغن بکر لامپانت:این روغن قابلیت مصرف خوراکی نداشته و باید حتما تصفیه شود تا اسیدیته بالای آن از بین رود.

خواص زیتون شکسته


 فواید درمانی روغن زیتون

روغن زیتون یکی از محبوب ترین ،با ارزش ترین و مغذی ترین روغن های خوراکی  است که مصرف آن می تواند در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی نقش بسزایی داشته باشد .این روغن با دارا بودن ویتامین‌ های «آ»، «ای» و «د» به راحتی قابل هضم بوده و حاوی اسیدهای چرب امگا-9 می‌باشد. مصرف متعادل این روغن می تواند سلامتی را برایتان به ارمغان بیاورد.

فواید درمانی روغن زیتون


در هنگام خرید روغن زیتون به چه نکاتی توجه نماییم؟

در هنگام خرید روغن زیتون به نکات زیر توجه کنید تا روغن زیتون اصل خریداری کنید :

  1. روغن زیتون باید بوی زیتون داشته باشد و یا با استشمام بوی آن بویی شبیه سبزی یا سیب به مشامتان بخورد.
  2. طعم تند روغن نشانه مرغوبیت روغن می باشد و طعم گس نشانه روغن گیری از میوه نارس زیتون می باشد.
  3. روغن زیتون تازه بوی علفی و بوی چمن تازه می دهد.
  4. بنابراین از خرید روغنی که طعم کاه و خاک یا سوختگی می دهد به علت بی ارزش بودن جدا خودداری نمایید.
  5. در هنگام خرید به تاریخ مصرف و پروانه بهداشت توجه نمایید.
  6. روغن را از مراکز معتبر و سایت های آنلاین خرید و فروش روغن زیتون اصل خریداری نمایید.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *