کیست مویی و علایم آن +روش های درمان کیست مویی

یکی از بیماری های نشیمنگاهی عارضه ای به نام کیست مویی یا سینوس پیلونیدال است که در اثر عدم تحرک در انتهای ستون فقرات و در قسمت دنبالچه نمایان می شود .این کیست یک مشکل مزمن پوستی خوش خیم است که در اثر عفونی شدن می تواند دردناک گشته و یک کانون عفونت برای بافت‌ های اطراف محسوب شود.در سلامت وب امروز به معرفی این مشکل پوستی نحوه شناخت و راه های درمان آن می پردازیم .

کیست مویی چیست؟

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال (PNS) یک سوراخ کوچک، تونل یا گودال مانندی است که در شکاف بالای خط باسن و پایین استخوان دنبالچه قرار گرفته است .این مشکل پوستی خوش خیم بوده و تنها در صورت التهاب و عفونی شدن می بایست اقدام به درمان آن نمود.

درمان خانگی کیست مویی


سیر تشکیل کیست مویی به چه صورت می باشد؟

این بیماری در اثر مشکلات رویش در منطقه یاد شده ایجاد می شود .به همین علت در اثر این بیماری موهای ناحیه دنبالچه، به جای آن که از سمت ریشه به سمت پوست حرکت داشته و بیرون بزند؛ بدون بیرون آمدن به سمت زیر و بافت زیر پوست نفوذ کرده و سبب التهاب و حفره در آن ناحیه می شود.با گذشت زمان داخل این حفره حاوی ترشحات چرکی گشته و دردناک می شود که در این صورت برای تخلیه چرک از منطقه یاد شده می بایست به یک جراح مراجعه نمود .

درمان کیست مویی با دارو


مهم ترین علل بروز کیست مویی

اگر چه محققان نتوانسته اند علت مشخصی را برای ایجاد کیست مویی پیدا نمایند اما بر اساس مطالعات انجام شده در میان مبتلایان به کیست مویی عوامل زیر از مهم ترین علل بروز کیست مویی شناخته شده اند :

  • تغییرات هورمونی ناشی از دوران بلوغ
  • کم تحرکی و یک جا نشستن
  • عوامل وراثتی
  • پر مویی
  عوامل اکتسابی و ترکیبی از تغییرات هورمونی پس از بلوغ، رشد مو و اصطکاک ناشی از لباس طی نشستن طولانی‌ مدت با تحت تأثیر قرار دادن غدد سباسه موهای در حال رشد در این منطقه را مجبور به پسرفت در زیر پوست کرده و سبب تحریک سیستم ایمنی بدن می گردد. در این وضعیت پوست تحریک شده متورم، قرمز و دردناک گشته و کیست مویی ایجاد می شود.
درمان کیست مویی با لیزر

ریسک ابتلا به کیست مویی در چه افرادی بالاتر است؟

  1. افراد دارای شغل کم تحرک
  2. افراد دارای اضافه وزن و چاقی
  3. وجود سابقه ابتلا به این بیماری در افراد خانواده
  4. وجود سوراخ مادرزادی انتهای دنبالچه‌
  5. پر مویی یا داشتن موهای مجعد و درشت
  6. ضربه به ناحیه پایین کمر
  7. افراد دارای سن 15 تا 40 سال
  8. مرد بودن
  9. افراد استفاده کننده از لباس های تنگ و چسبان
  10. عدم عایت بهداشت فردی در ناحیه مقعد

روش های درمان کیست مویی

جهت درمان بیماری کیست مویی روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:


1- درمان های خانگی

درمان کیست مویی با دارو در اثر عدم پیشرفت بیماری و پایین بودن میزان عفونت تجویز می شود.بنابراین بر طبق این روش  استفاده از آنتی بیوتیک ها و پماد های گیاهی ساده ترین راه درمان این بیماری است .همچنین استفاده از خاصیت ضد التهاب برخی روغن‌ های گیاهی  مانند روغن درخت چای و روغن کرچک از رایج ترین درمان خانگی کیست مویی برای تسکین علایم کیست مویی می باشد.اما در اثر پیشرفت بیماری و بالا بودن میزان عفونت روش جراحی و لیزر از رایج ترین و پر کاربرد ترین روش های درمان این بیماری می باشد که در زیر به تشریح آن خواهیم پرداخت.

درمان کیست مویی بدون جراحی


2- روش جراحی

روش جراحی به دو صورت باز و بسته قابل انجام می باشد .در جراحی باز پس از بیهوشی عمومی بیمار با خارج کردن کیست مویی و تخلیه آن محل را بخیه نزده و با گذشت زمان این منطقه به وسیله پوست پر می شود. اما در روش بسته پس از خارج شدن کیست مویی و ترمیم پوست آن منطقه پوست بخیه زده می شود و پس از ده روز بخیه ها کشیده می شود.هزینه عمل کیست مویی بر اساس میزان کار انجام شده ،هزینه های کلینیکی و بیمارستانی و دستمزد جراحی تعیین و محاسبه خواهد شد.مراقبت بعد از عمل کیست مویی نیز شامل شست و شوی زخم با سرم نمکی و گاهی بتادین و پانسمان محل زخم می باشد.

عوارض عمل نکردن کیست مویی


درمان کیست مویی با لیزر

استفاده از لیزر برای درمان کیست مویی از روش های نوین ،موثر و ایمن برای درمان کیست مویی بدون جراحی شناخته شده است .این روش به صورت سرپایی ،با بی حسی موضعی و بدون نیاز به تراشیدن زخم توسط سوزاندن ریشه انجام می شود .پس از لیزر نیازی به پانسمان کردن محل زخم وجود نداشته و تنها مراقبت های پس از لیزر از اهمیت خاصی برای درمان این عارضه برخوردار است .

هزینه عمل کیست مویی


مهم ترین مزایای استفاده از لیزر در درمان کیست مویی

  • بی حسی موضعی
  • عدم نیاز به تراشیدن زخم
  • عدم نیاز به پانسمان
  • کاهش چشمگیر درد
  • سرپایی بودن جراحی
  • کاهش دوره نقاهت

مراقبت های پس از انجام لیزر کیست مویی

استفاده از لیزر موهای زائد برای حذف رویش مو در این منطقه از اقدامات و مراقبت های اصلی پس از درمان کیست مویی با لیزر می باشد .سایر مراقبت ها با توجه به وضعیت شما توسط پزشک به شما اعلام خواهد شد.

هزینه عمل کیست مویی


دلایل بازگشت بیماری کیست مویی

مهم ترین دلایل عود بیماری کیست مویی موراد زیر می باشد:

  • عدم تخلیه کامل بافت
  • عدم انجام لیزر برای حذف موهای زائد پس از جراحی
  • بخیه زدن

نتیجه گیری

بیماری کیست مویی یکی از شایع ترین بیماری های نشیمنگاهی در قسمت انتهای ستون فقرات ( دنبالچه) است که در اثر برگشت مو در این ناحیه ایجاد می شود. علت به وجود آمدن بیماری کیست مویی را عمدتا به، نشستن طولانی مدت و سایر عواقب ذکر شدن در بالا نسبت داده اند .روش های رایج درمان این بیماری جراحی و لیزر می باشد که امروزه پزشکان بر این باور هستند کهبا انجام لیزر و شست و شوی روزانه محل مورد نظر می توان نتایج بهتری را ترمیم پوست این منطقه و درمان این بیماری کسب نمود .جهت پیشگیری از کیست مویی از عوامل افزایش دهنده خطر بروز بیماری کیست مویی دوری کرده و از نشستن های طولانی مدت و اضافه وزن پرهیز نمایید.

 

 

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

  1. دکتر حسین یوسف فام گفت:

    سلام، وقت بخیر
    جراحی کیست پیلونیدال (کیست مویی) به روش کم تهاجمی Epsit از روش های نوین است که از سه سال پیش برای اولین بار در ایران توسط دکتر یوسف فام انجام شده است، موفقیت این روش و مزایای آن بسیار چشمگیر و قابل توجه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *