گیاه زنبق و خواص آن در طب اسلامی+مضرات زنبق

یکی دیگر از گیاهان دارویی بسیار مفید گیاهی به نام زنبق است که بارها بر استفاده از آن برای درمان بسیاری از بیماری ها در طب اسلامی و طب سنتی تاکید شده است .در نوشته سلامت وب امروز شما را با خواص ارزشمند این گیاه و معجزات درمانی آن آشنا می کنیم .

گیاه زنبق را بیشتر بشناسید

گیاه زنبق گیاهی چند ساله با گل های درشت، سفید رنگ و معطر است که زینت دهنده باغچه ها بوده و علاوه بر مصارف زینتی خواص دارویی بی شماری نیز دارد. زنبق را به فرانسه Iris و به اصطلاح علمی Iris Cermanica گویند.طعم زنبق تند و طبع زنبق نسبتا گرم و خشک بوده و نام های دیگر آن سوسن آزاد ، سوسن ابیض و، بیخ بنفشه ، آسمان جونی و ایرسا می باشد.

طبع زنبق


تاریخچه

گیاه زنبق از زمان بسیار قدیم معروف بوده و آن را یکی از گل های خوشبو و زیبا می دانسته‌اند .در قرن اول میلادی به عنوان دارو آن را برای دفع استفراغ و تصفیه ریه‌ها بکار می‌برده‌اند و بعد‌ها به عنوان مسهل و برطرف کننده خلط ریه‌ها نیز به کار برده شد. زنبق چون بر روی عضلات برونش‌ ها اثر دارد سبب اخراج اخلاط از ریه ها می شود.در اساطیر زرتشتی این گل به امشاسپند اَمُرتات (امرداد) اختصاص یافته و یونانیان باستان، آن را در کنار مزار مردگان خود می‌کاشتند و یا از آن به عنوان هدیه استفاده می نموده اند.


گیاه شناسی زنبق

زنبق گیاهی چند ساله ، دارای ساقه ی زیر زمینی پیاز مانند متورم ،حجیم ، گوشتی و بند بند است که سطح خارجی آن خاکستری رنگ بوده و مغز آن سفید می باشد.برگ های این گیاه باریک ،دراز ،نوک تیز و به رنگ سبز تیره بوده و گل های زنبق به رنگ های مختلفی مانند سفید ، زرد ، آسمانی و بنفش با خطوط تیره می باشد به همین علت به آن ایرسا می گویند چون ایرسا به معنی رنگین کمان می باشد. در سطح فوقانی گل برگ های زنبق تار های مو مانندی مشاهده می شود و به همین علت به انگلیسی به این گیاه زنبق ریش دار می گویند، میوه ی زنبق بیضی شکل ، دارای 3 زاویه یا حجره  می باشد که در هر یک تعداد زیادی تخم وجود دارد.گیاه زنبق دارای گونه های گیاهی متعددی می باشد که تاکنون بیش از 300 گونه ی آن شناخته شده است .این نبات که در واقع گل زیبای بسیار معروفی است و در منازل و باغها کاشته می شود و حتی بطور وحشی هم می روید. محل کشت آن بایستی نسبتا گرم و آفتابگیر باشد و نقاط مرطوب برای آن مناسب نیست.زمان گل دهی اکثر گلهای زنبق در اواخر بهار و یا اوایل تابستان می باشد.

طعم زنبق


انواع گیاه زنبق

انواع زنبق شامل موارد زیر می باشد:

  1. زنبق ریش دار
  2. زنبق بی ریش
  3. زنبق تاج دار
  4. زنبق سوخ دار
  5. زنبق انگلیسی
  6. زنبق اسپانیایی و هلندی
  7. زنبق وحشی

خواص درمانی گیاه زنبق در طب سنتی

در ادامه به بررسی و تشریح خواص درمانی گیاه زنبق خواهیم پرداخت و شما با مطالعه ادامه سلامت وب امروز با خواص شگفت انگیز و جادویی این گیاه بیشتر آشنا خواهید شد .


1.درمان بیماری های تنفسی

15 تا 60 گرم ریشه تازه یا خشک‌کرده زنبق سفید را در یک لیتر آب‌جوش بریزید تا بمدت 2 دقیقه بجوشد سپس آن را بمدت 20 دقیقه کنار بگذارید تا خوب جا بیفتد و دم بکشد . بعد آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید و هر ساعت یک یا دو قاشق سوپخوری از آن را میل کنید.از ریشه زنبق  به روش فوق  می توانید برای درمان عوارض و بیماری هایی مثل آسم، سیاه‌ سرفه، اقسام سرفه‌ های شدید،برونشیت وسایر بیماری های تنفسی استفاده کنید.


2.درمان سوختگی

خواص زنبق برای پوست چیست؟ چند عدد برگ زنبق را در روی اجاق یا هر منبع حرارتی مشابهی گرم کنید پس از این که کاملا گرم شد بشکل پوشش روی محل سوختگی بگذارید .


3.درمان یبوست

مقدار 0/25 تا 2 گرم ریشه خشک‌کرده زنبق را بکوبید و صبح ناشتا همراه با کمی عسل میل کنید یکی از مفیدترین مسهل ها است.


4.درمان میخچه

مقداری از برگ های سبز زنبق را کاملا در هاون بکوبید عصاره بدست‌ آمده و برگ های کوبیده را مخلوط و بصورت مرهم روی میخچه قرار دهید و آنرا ببندید تا چند ساعتی بماند هرگاه این عمل را چندین مرحله تکرار کنید میخچه ها از بین می روند.


5.برطرف کردن سیاهی دندان

یکی دیگر از خواص زنبق در طب اسلامی سفید کردن دندان هاست .اگر دندان های شما به علت مصرف سیگار سیاه و لکه‌دار شده‌اند نگران نباشیدبرای رفع این مشکل تنها کافی است ریشه خشک زنبق را بصورت پودر درآورید و با آن روزانه چند مرحله دندان های خود را مسواک بزنید.  بدین طریق هم لک و سیاهی دندانها برطرف می شود و هم دهان شما خوشبو می گردد.روستانشینان ریشه زنبق را در دهان نوزادان شیرخوار میگذارند تا با مکیدن آن دندان های آنها بهتر رشد کند.

خواص چای زنبق


6.درمان درد و ناراحتی کبد

برای درمان دردها و ناراحتی های کبدی 60 تا 90 گرم ریشه زنبق خشک را بکوبید و در داخل یک لیتر آب‌ جوش بریزید و مدت 20 دقیقه کنار بگذارید تا خوب دم بکشد سپس آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید و روزانه 2 تا 3 فنجان از آن در فاصله غذاها بنوشید.


7.التیام زخمها

بر روی هر نوع زخمی که دارید مقداری پودر ریشه زنبق (را که قبلا خشک کرده و کوبیده اید) بپاشید و در هوای آزاد قرار دهید تا زود التیام یابد.


8.درمان زکام و سرماخوردگی

مقدار 0/25 تا 2 گرم پودر ریشه خشک زنبق را با عسل مخلوط کرده و داخل چای نمائید و روزانه چندین بار از این نوشیدنی بنوشید زکام شما به زودی برطرف خواهد شد .

خواص زنبق در طب اسلامی


9.درمان اختلالات مثانه

نوشیدن چای مخلوط با پودر ریشه زنبق بهترین داروی ادرار افزا و شستشو دهنده و پاک کننده مجاری ادرار است.شما می توانید از این نوشیدنی برای تصفیه بدن و دفع سموم،افزایش یا بازکردن ادرار نیز استفاده نمایید.


10.درمان آب‌ آوردن بدن

هرگاه دچار این عارضه شدید مقدار 15 تا 60 گرم از کوبیده برگ زنبق مخلوط با عصاره آن را با قدری عسل مخلوط کنید و روزی 2 قاشق سوپخوری از آن میل کنید تا آب بدن دفع شود.

خواص عرق زنبق


عرق گیاه زنبق

عرق زنبق یکی از فراورده های گیاه زنبق است که طبع نسبتا گرم و خشکی داشته و مصارف درمانی آن به شرح زیر می باشد:

  • درمان گرفتگی رگ ها
  • تصفیه کننده خون
  • تنظیم فشار خون
  • درمان کننده التهاب پروستات
  • درمان تنگی نفس و  سایر بیماری های ریوی
  • درمان التهابات پوستی
  • درمان فیبروم رحمی و ترشحات زنانه

برای بهره مندی از خواص این نوشیدنی گیاهی و دور ماندن از مضرات زنبق بسته به نوع بیماری روزانه از سه فنجان تا سه لیوان از این اکسیر جادویی بنوشید.


چای گیاه زنبق

یک قاشق مرباخوری ریشه خشک زنبق را در یک لیوان آب جوش به مدت 10 دقیقه دم کرده و روزی 3 بار استفاده کنید .مهم ترین خواص چای زنبق عبارت است از:

  • درمان هپاتیت و یرقان
  • درمان عوارض پوستی مانند آکنه
  • درمان سو هاضمه
  • درمان بیماری رماتیسم
  • کاهنده وزن

ریشه گیاه زنبق

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top