گل انگشتانه

گل انگشتانه و کاربرد دارویی آن را بیشتر بشناسید

گل انگشتانه یکی از پر خاصیت ترین و کاربردی ترین داروی گیاهی است که در طب سنتی برای آن اهمیت خاصی را قائل شده و پزشکان گیاهی بر اثرات مفید آن در درمان بسیاری از بیماری ها تاکید نموده اند.این گیاه دارویی می تواند اثرات معجزه آسایی برای سلامتی به همراه داشته باشد از این رو تصمیم گرفتیم تا در سلامت وب امروز در مورد این گیاه دارویی و اثرات درمانی آن مطالب جامع و کاملی را خدمتتان ارائه نماییم.

گل انگشتانه چیست؟

گل انگشتانه با نام انگلیسی Lady’s glove و Foxgloves و نام علمی Digitalis Lanata یکی از گیاهان دارویی بسیار ارزشمند و پر خاصیت است که برای بسیاری از بیماری ها و درمان آن می توان از آن استفاده نمود.این گیاه دارای خواص متنوعی بوده و  برای انواع امراض شناخته شده کاربرد وسیعی دارد.این گیاه بومی اروپا، جنوب آفریقا و غرب آسیا بوده و و در مناطق وسیعی از شمال و غرب کشورمان می روید.طبع گل انگشتانه گرم بوده و مشخصات ظاهری این گیاه به شرح زیر می باشد:

طبع گل انگشتانه


مشخصات ظاهری گل انگشتانه

گل انگشتانه گیاهی علفی و چند ساله متعلق به تیره بارهنگیان و راسته نعناسانان است که دارای ارتفاعی در حدود 90 تا 180 سانتی متر بوده و برگ هایی شیار دار و مرتب به طول 35-10 سانتی متر و به رنگ خاکستری مایل به سفید دارد .برگ های این گیاه پرزدارد بوده و در زمان گل دهی از وسط ساقه آن ها گل های خوشه ای این گیاه که شبیه زنگوله می باشند نمایان می گردند .گل ها معلق و آویزان بوده و به رنگ های ارغوانی، سفید، زرد، صورتی و قرمز با خال هایی در دهانه گل به رنگ های دیگر مشاهده می شوند. ارتفاع بوته بین ۹۰ تا ۱۸۰ سانتی متر است.میوه این گیاه کپسولی بوده و دانه این گیاه قرمز و قهوه ای رنگ می باشد .اندام دارویی گل انگشتانه برگ های آن بوده و تکثیر این گیاه از طریق کاشت بذر در فصل پائیز امکان‌پذیر است.

خواص درمانی گل انگشتانه


تاریخچه گل انگشتانه

اگرچه تمام قسمت های این گیاه سمی است ، اما جهت مصارف دارویی کاشت این گیاه در جنوب انگلیس رواج دارد. مدت ها پیش ، در ایرلند ، مردم آن را گیاهی بد یمن می دانستند و از استفاده از آن خودداری می نمودند اما در سال 1700 ، ویلیام وایترینگ اثر موثر این گیاه  را در درمان بیماری های قلبی کشف کرد و همین امر باعث استفاده از آن در داروهای قلب برای تقویت و تنظیم قلب شده است.


ترکیبات شیمیایی موجود در گل انگشتانه

ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه شامل گلیکوزیدهایی از قبیل دیجیتالین، دیجیتوکسین، دیجیتونین، جیتوکسین، دیجی نین بوده و ویتامین های A ،B ، C، D و … نیز در این گیاه یافت می شود.


خواص درمانی گل انگشتانه

مهم ترین خواص درمانی گیاه گل انگشتانه در طب سنتی عبارت است از:


1.درمان اختلالات قلبی

این گیاه سلامت قلب را تقویت می کند و همچنین استفاده از آن از بروز آریتمی جلوگیری می نماید. این گیاه  باعث تقویت بافت عضلانی و افزایش کارایی قلب می شود زیرا خون را در سراسر بدن پمپاژ می کند. با بهبود عملکرد عروق و رگ ها فشار خون را تنظیم کرده و آن را متعادل نگه می دارد.بهتر است بدانید  داروی دیجیتال یا دیجیتالین که در داروخانه‌های کشور یافت می‌شود از این گیاه ساخته شده است.

انگشتانه چه کاربردی دارد؟


2.سم زدایی بدن

این گیاه با دارا بودن خواص دیوروتیک و افزایش ادرار به سم زدایی از بدن کمک کرده و سبب دفع سموم از بدن می گردد.همچنین این گیاه اثرات استرس را بر روی کلیه ها و کبد کاهش داده و در نتیجه باعث می شود تا سیستم های بدن و متابولیسم عملکرد مناسب و خوبی داشته باشند.


3.سیستم عصبی سالم

این گیاه به طور موثری بیماری های مختلف عصبی را درمان می کند. این گیاه اثر تسکین دهنده ای بر سیستم عصبی دارد و مطالعات نشان می دهد که استفاده از آن برای کاهش علائم بیماری هایی مانند اختلالات صرع و سایر اختلالات شیدایی سیستم عصبی بسیار مفید است.


4.اختلالات خونریزی

این گیاه  دارای خواص قابض است و برای درمان بیماری های قلب بسیار موثر است. این ماده با سفت کردن رگ های خونی خطر لخته شدن خون در عروق را کاهش می دهد. بنابراین مصرف آن برای درمان اختلالات خونریزی و خون ریزی شدید قاعدگی مفید می باشد.


5.سلامتی مغز

این گیاه رگ های مغز را پاکسازی کرده و با انتقال جریان خون سالم و اکسیژنه به مغز باعث سلامتی و کاهش خطر سکته های مغزی می گردد.


6.ضد التهاب

این ماده با دارا بودن ترکیبات فعال ضد التهابی دارای اثرات مفید در درمان التهابات بوده و از این رو استفاده از آن برای افراد مبتلا به آرتروز و بیماری نقرس بسیار ایده آل می باشد.


7.مراقبت از سلامت پوست

این گیاه دارای خواص ضد باکتری و ترمیم کننده زخم است. یک برگ از این گیاه را مستقیماً روی زخم قرار داده و بگذارید تا بماند. این گیاه دارای اجزای منحصر به فردی است که ماده آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی را به زخم ها وارد کرده و روند بهبود را تسریع می کند. این یک فرم موثر برای درمان التهاب پوست ، زخم و جوش است.

خواص گل انگشتانه برای پوست


8. درمان ذات الریه

آگوستوس سزاروس، پزشک معروف یونانی اولین پزشکی بود که از خواص این گیاه برای درمان ذات الریه یا پنومونی در کودکان و بزرگسالان استفاده کرد. امروزه اثرات این گیاه در درمان پنومنونی به اثبات رسیده و این گیاه در این زمینه نیز قابل استفاده می باشد.


عوارض گل انگشتانه

با توجه به این که تمامی قسمت های این گیاه سمی است خود درمانی برای درمان هر نوع بیماری توسط خود فرد با این گیاه به هیچ عنوان توصیه نمی شود. بنابراین استفاده از این گیاه زیر نظر پزشک متخصص با دوز مناسب می بایست صورت پذیرد .مصرف خودسرانه این دارو سبب بروز مضرات گل انگشتانه هم چون کاهش ضربان قلب ، ناراحتی معده ، تاری دید ، ادرار بیش از حد ، سرگیجه ، ضعف عضلانی ، خستگی ، تشنج ، گیجی ، استفراغ ، حالت تهوع و انقباضات غیر هماهنگ در قسمت های مختلف قلب گردد.استفاده از این گیاه برای مدت زمان طولانی منجر به علائم سمیت مانند بینایی سبز-زرد ، هاله های بینایی و ناراحتی معده می شود.

مضرات گل انگشتانه

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *