گیاه به لیمو یکی از گیاهان معطر، آرامبخش و بسیار پرخاصیت است که مزایای درمانی بیشماری داشته و مصرف دمنوش آن در این روزهای پاییزی میتواند در پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری ها مفید و مؤثر واقع گردد. چنانچه میخواهید با این گیاه شگفتانگیز و اثرات جادویی آن بیشتر آشنا شوید توجه شما را به مطالعه مقاله امروز جذب مینماییم. |
گیاه به لیمو معرفی
گیاه به لیمو با نام انگلیسی Lemon Beebrush و نام علمی Aloysia citrodora یکی از پر مصرف ترین ،محبوب ترین و پرطرفدارترین گیاهان دارویی است که از خواص آن نمی توان به سادگی گذشت.این گیاه معطر و خوش بو سالیان سال است که در طب سنتی به صورت گسترده استفاده می شود و در درمان بسیاری از بیماری ها و بهبود عملکرد ارگان های حیاتی بدن نقش موثری دارد.طبع به لیمو گرم و خشک بوده و مشخصات ظاهری آن به شرح زیر می باشد:
مشخصات ظاهری گیاه به لیمو
به لیمو گیاهی گلدار و دولپهای متعلق به راسته نعناع سانان و تیره شاهپسندیان است که درختچه این گیاه دارای ارتفاعی در حدود 1/5 تا 2 متر میباشد. برگهای این گیاه سبز، ساده و نیزهای به طول 7 تا 10 سانتی متر است که به صورت دستههای 3 تایی بر روی ساقه دیده میشوند. ساقه این گیاه همیشه سبز ،دراز و منشعب و گلهای به لیمو کوچک و جامی شکل و به رنگ سفید میباشد. اندام دارویی به لیمو برگهای معطر آن بوده و تکثیر درخت به لیمو از طریق قلمهزدن انجام میشود.این گیاه بومی آمریکای جنوبی بوده و در ایران کاشت به لیمو در استان های جنوبی و شمالی کشور و استان مرکزی بیشتر از سایر نقاط میباشد.
ترکیبات شیمیایی به لیمو
برگهای به لیمو بسیار معطر بوده و بویی شبیه به لیمو میدهند. این برگها غنی از فلاونوئیدها، تری ترپنها، موسیلاژ، تانن و اسانسها هستند و از همین رو این گیاه خواص درمانی بیشماری دارد.
خواص درمانی گیاه به لیمو
خواص درمانی گیاه به لیمو در طب سنتی را میتوان وارد زیر برشمرد:
- ترکیبات فنلی موجود در به لیمو از بدن در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت نموده و سیستم ایمنی بدن را تقویت مینماید.
- این گیاه در سمزدایی و پاکسازی بدن از حیث وجود سموم کاربرد گستردهای دارد.
- خواص آنتیاکسیدانی این گیاه سبب کاهش التهاب و تقویت عضلات و جلوگیری از گرفتگی عضلات میشود.
- برای کاهش استرس، تنشهای عصبی و عضلانی و رفع خستگی یک روز کاری نوشیدن دمنوش به لیمو به شما پیشنهاد میشود.
- این گیاه آرامشبخش بسیار قوی است لذا مصرف آن قبل از خواب سبب افزایش کیفیت خواب و جلوگیری از بیخوابی میگردد.
- با مصرف این گیاه و فرآوردههای آن عملکرد گوارش را بهبود بخشیده و نفخ، یبوست و روده تحریکپذیر را به آسانی درمان نمایید.
- خواص به لیمو برای کاهش وزن شامل سرکوب اشتها، جلوگیری از پرخوری، افزایش متابولیسم بدن و درمان سلولیت است.
- خواص به لیمو برای پوست افزایش نرمی و لطافت پوست و رفع التهابات پوستی میباشد.
- این گیاه به علت دارا بودن خواص آنتی باکتریال ضدعفونت بوده و در رفع تب نیز مفید میباشد.
نحوه مصرف گیاه به لیمو
شما میتوانید با مصرف دمنوش به لیمو یا چای به لیمو از تمامی خواص نامبرده بهرهمند شده و از سلامتی خود محافظت نمایید. آویشن مصلح به لیمو است لذا مصرف دمنوش آویشن و به لیمو میتواند در درمان مشکلات تنفسی مفید باشد. دمنوش به لیمو و آویشن و دمنوش به لیمو و دارچین، دمنوش به لیمو و بهار نارنج، دمنوش به لیمو و گلمحمدی از جمله متداولترین روشهای مصرف به لیمو میباشد و بهترین زمان مصرف و استفاده از دمنوش به لیمو 2 ساعت پس از صرف ناهار یا شام میباشد.
عوارض مصرف به لیمو
عوارض مصرف به لیمو در اثر استفاده نادرست از این گیاه بروز پیدا می کند. واکنشهای آلرژیک و بروز برخی مشکلات کلیوی از جمله اصلیترین مضرات به لیمو است که در اثر زیاده روی در مصرف به لیمو ایجاد میشوند. زنان باردار و شیرده میبایست از مصرف به لیمو صرفنظر نموده و سایر افراد در صورت ابتلا به بیماری یا مصرف دارویی خاص میبایست در مورد مصرف این گیاه با پزشک خود مشورت نمایند.