طبع گیاه منداب

گیاه منداب معرفی+ خواص و مصارف منداب برای سلامتی

گیاه منداب، یکی از گیاهان دارویی بسیار قدرتمند است که به  ­عنوان سلاحی مؤثر در درمان انواع بیماری­ ها شناخته شده است. این گیاه با دارا بودن سابقه ­ای طولانی در طب سنتی، اثربخشی و کارآیی بسیار زیادی نسبت به داروهای شیمیایی داشته و به­ علت کم ­عارضه ­تربودن، طرفداران پر و پا قرصی نیز دارد.در این نوشته قصد داریم تا شما را با منداب و اثرات درمانی آن آشنا کنیم تا شما نیز با اطلاع از خواص معجزه‌گر این گیاه بتوانید از بروز بسیاری از بیماری­ ها پیشگیری کرده و در صورت ابتلا، به­ سرعت آن­ ها را درمان نمایید.

گیاه منداب معرفی

گیاه منداب با نام انگلیسی Rockctsativa و نام علمی Erucasativa از جمله گیاهان دارویی پرکاربرد شناخته شده است که به عنوان گنجینه­ ای طبیعی و معجزه آسا دارای جایگاه بسیار مهمی در طب سنتی برای درمان بیماری ­های مختلف می ­باشد. نام ­های دیگر گیاه منداب شامل شابانک سالاد، جیرجیر و کتکیز بوده و طبع منداب گرم و خشک و طعم منداب مشابه فلفل دلمه­ ای می­ باشد.

خواص گیاه منداب در طب اسلامی


مشخصات ظاهری گیاه منداب

گیاه منداب، گیاهی گل­دار،‌ دولپه­ ای متعلق به راسته ­ی کلم ­سانان و تیره­ ی شب ­بویان است که به­ عنوان یک گیاه علفی یک­ساله دارای ارتفاعی در حدود 20 تا 60 سانتی­ متر با ریشه ­ای بلند و باریک می ­باشد. برگ ­های این گیاه سبز و پهن همانند برگ ترب بوده و گل ­های این گیاه درشت و به رنگ سفید مایل به زرد یا صورتی می ­باشد. میوه­ ی این گیاه به طول 1/5 تا 3 سانتی­ متر می ­باشد. بذر منداب به رنگ قهوه ­ای یا قرمز و کمی مشابه تخم شاهی بوده و تکثیر گیاه منداب از طریق کاشت بذر انجام می ­شود. کاشت منداب در نواحی شمالی و جنوبی ایران و استان­ های کرمانشاه، آذربایجان و تهران از سایر نقاط کشور متداول­ تر می­ باشد.


ترکیبات شیمیایی گیاه منداب

دانه منداب سرشار از پروتئین و فیبر بوده و اسیدهای چرب در آن به وفور یافت می ­شود. این دانه ­های روغنی گرد و کوچک سرشار از ویتامین ­هایی از قبیل ویتامین آ، ویتامین ث، ویتامین کا و ویتامین­ های گروه ب و املاح معدنی هم­چون کلسیم، سدیم، فسفر، منگنز، پتاسیم و مس می ­باشد. همچنین، سطح بالایی از آنتی‌اکسیدان­ ها و کاروتنوئیدهایی به نام لوتئین و زاکسنتین در این گیاه وجود دارد.

طریقه مصرف گیاه منداب


خواص درمانی گیاه منداب

با توجه به ارزش تغذیه ­ای بسیار بالای منداب، این گیاه فواید بی ­شماری برای سلامتی بدن به­ همراه دارد. مهم­ترین فواید منداب برای سلامتی و خواص منداب در طب اسلامی،  به شرح  زیر می ­باشد:


1- ضد سرطان

این سبزی بسیار پرخاصیت، هم ­خانواده سبزیجات برگ سبزی هم­چون کلم بروکلی، کلم ­پیچ و … است. وجود سطح بالایی از آنتی­ اکسیدان­ ها درون این سبزیجات و منداب این گیاه را به دارویی قدرتمند و ضد سرطان مبدل نموده است. گلوکوزینولات موجود در برگ­ های منداب پس از مصرف با آنزیم گوارشی به نام میروسیناز ترکیب و تبدیل به ترکیبی ضد سرطانی به نام ایزوتیوسانات  می شود. ترکیب جدید، جهش ­های سلولی و ژنتیکی را خنثی کرده و از تشکیل، رشد و پیشرفت تومورهای سرطانی مربوط به سرطان مری، روده، مثانه، سینه و پروستات جلوگیری می­ کند.


2- تقویت قدرت بینایی

مصرف منداب برای تقویت قدرت بینایی و محافظت از سلامت چشمان مفید و مؤثر می­ باشد. وجود بتاکاروتن و کاروتنوئیدهایی به نام ­های لوتئین و زاکسنتین از سلامت شبکیه و قرنیه و سایر قسمت­ های حساس چشم مراقبت کرده و از بروز خطرات و عوارض چشمی وابسته به سن، مانند آب مروارید جلوگیری می ­کند.


3- محفاظت از سلامت قلب و عروق

این ماده­ ی گیاهی به علت دارا بودن خواص ضد التهابی باعث کاهش سطح کلسترول، تنظیم فشار خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری­ های قلبی و عروقی می­ گردد.این ماده با بهبود جریان خون درون مویرگی از تشکیل پلاک در عروق خونی جلوگیری کرده و به تنظیم ریتم قلب کمک می­ کند.


4- جلوگیری از پوکی استخوان

این محصول گیاهی غنی از کلسیم و ویتامین K می­ باشد. این دو ترکیب برای محافظت از سلامت استخوان­ ها و جلوگیری از پوکی استخوان بسیار حیاتی است و در سلامت و تقویت استخوان­ ها، نقش کلیدی دارد.


5- کاهنده وزن

خواص منداب برای لاغری، به علت وجود فیبر بالا در این گیاه می­ باشد. این ماده بسیار کم­ کالری بوده و مصرف آن علاوه بر تأمین ویتامین­ ها و املاح معدنی مورد نیاز و روزمره، راهی آسان برای کاهش وزن و جلوگیری از پرخوری به ­شمار می­ رود.

نام دیگر گیاه منداب


6- محافظت از سلامت دستگاه گوارش

 این سبزی با تنظیم pH بدن و تقویت سیستم ایمنی در محافظت از سلامت دستگاه گوارش نیز، نقش چشم­گیری دارد. با مصرف منظم این سبزی، عملکرد روده ­ها را بهبود بخشیده و از نفخ معده و بروز یبوست جلوگیری نمایید.


7- درمان دیابت

 مصرف عصاره­ ی گیاهی منداب در کاهش نوسانات قند خون، تنظیم سطح انسولین، کاهش هایپرگلیسمی و کنترل و درمان دیابت سودمند است.


8- بهبود وضعیت پوست و مو

وجود ویتامین­ های گروه ب و ویتامین ث در این سبزی، آن را به ماده­ ای مفید و پرخاصیت برای تأمین سلامتی پوست و مو تبدیل کرده است. خواص منداب برای پوست، شامل روشن شدن رنگ پوست، درمان التهابات پوستی و رفع آکنه می ­باشد. این سبزی رشد موها را افزایش داده و ضد ریزش مو می ­باشد.


9- تقویت قوای جنسی

مصرف سبزی منداب با بهبود جریان خون، کاهش سطح استرس و کاهش سطح التهاب در تقویت قوای جنسی نیز تأثیر به ­سزایی دارد. این ماده، سلامت اندام ­های جنسی مردانه و زنانه را تضمین کرده و به افزایش میل جنسی و تقویت قدرت باروری کمک می ­کند.


10- بهبود عملکرد سیستم عصبی

وجود سطح بالایی از آنتی­ اکسیدان­ ها درون دانه منداب در جلوگیری از تخریب سلول­ های عصبی و ابتلا به آلزایمر و ام.اس نقش بالا و مؤثری دارد.فولات موجود در منداب، علاوه بر تقویت قدرت ذهن، بر بهبود عملکرد سیستم عصبی و کاهش خطر بروز سکته مغزی ارتباط مستقیمی دارد.


نحوه مصرف گیاه منداب

شما می ­توانید منداب را به­ عنوان یک سبزی استفاده نموده و با افزودن آن به سالاد، از مزایای آن بهره­ مند گردید. این سبزی به دو صورت تازه و خشک قابل مصرف است و برگ­ ها و تخم منداب، ارزش غذایی، دارویی و درمانی فراوانی دارند.


روغن دانه منداب

همان­ طور که قبلاً نیز گفته شد، منداب دانه ­ای روغنی است و روغن منداب، روغنی بی­ نظیر و بسیار پرخاصیت برای ماساژ و رفع دردهای مفصلی و سیاتیکی می ­باشد.علاوه بر این، روغن منداب برای مراقبت از استحکام استخوان­ ها و رفع التهاب نیز مفید بوده و جهت درمان و رفع گرفتگی عضلات کاربرد وسیع و گسترده ­ای دارد.

روغن منداب


مضرات گیاه منداب

مصرف منداب در مقادیر مجاز دارای اثرات بی­شماری برای سلامتی بدن می­ باشد؛ اما زیاده ­روی در مصرف این ماده موجب بروز مضرات منداب هم­چون دل­ پیچه، لخته ­شدن خون و مسمومیت خواهد شد.

 

 

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *