انواع بلوط

میوه بلوط و انواع آن +موارد استفاده میوه بلوط در طب سنتی

بلوط میوه ای مشابه فندق است که محصول مناطق معتدل کشور مانند استان های مازنداران،کردستان و لرستان می باشد .این میوه ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و به علت کمیاب بودن آن تنها می توانید آن را در فروشگاه های عرضه کننده مواد غذایی مدرن پیدا کنید .بلوط خواص درمانی بی شماری دارد که سلامت وب امروز به بررسی تمامی این خواص درمانی پرداخته است.

میوه بلوط چیست؟

میوه بلوط (Castaneifolia – sativa) میوه ای کمیاب ، ارزشمند و مغذی با ظاهری مشابه فندق می باشد .این میوه جنگلی در نواحی مانند کردستان و لرستان کشت می شود و پوست تنه درخت و میوه آن خواص درمانی بی شماری دارد.طعم این میوه کمی شیرین و طبع میوه بلوط سرد و خشک می باشد .

خواص میوه شاه بلوط


گیاه شناسی بلوط

درختچه بلوط جنگلی و خودرو بوده و از تیره راش به شمار می آید .درخت بلوط با داشتن پوستی خاکستری و تاج گرد و عریض و برگ هایی به رنگ سبز تیره بومی مناطق معتدل کشور مانند کردستان،لرستان ،ایلام و مازنداران می باشد و میوه آن جزو میوه های پر مصرف در میان گیلک ها محسوب می شود.پوست تنه درخت ،میوه و مازویی که از برگ های این گیاه استخراج می شود خواص درمانی و دارویی موثری دارند .

بلوط را چگونه بخوریم؟


جایگاه میوه بلوط در ایران

جنگل های بلوط موجود در استان‌ های فارس، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهار محال و بختیاری و ایلام  از بی نظیرترین و زیبا ترین جنگل‌ های جهان به شمار می آیند.به عنوان مثال دشت برم، بزرگ ترین دشت بلوط ایران است که در کازرون و در غرب استان فارس قرار دارد. چوب درخت بلوط بسیار مرغوب بوده و در نتیجه ذغال به دست آمده از آن نیز بسیار مرغوب است.


ترکیبات تشکیل دهنده میوه بلوط

مهم ترین ترکیبات شیمیایی موجود در میوه بلوط شامل تانن ها،اسید پیروگالیک،کاتشین ، کورستین، موسیلاژ ، پکتین، رزین و روغن می باشد.سایر ترکیبات مغذی موجود در این میوه شامل ویتامین هایی مانند ،ویتامین ای ،ویتامین B1، B6، B9،و مواد معدنی مانند ،منیزیم ،مس،پتاسیم،آهن،مس ،کلسیم و منگنز و اسیدهای چرب اشباع نشده مانند امگا 3 می باشد.

مضرات بلوط


انواع بلوط

انواع بلوط شامل بلوط،بلوط هندی و شاه بلوط می باشد .شاه بلوط یکی از مهم ترین انواع میوه بلوط بوده که از پیوند زدن به بلوط معمولی به دست می آید و تفاوت زیادی با بلوط معمولی ندارد .


خواص میوه بلوط

با توجه به ترکیبات ارزشمند موجود در این میوه میوه بلوط دارای خواص درمانی بی شماری می باشد که در ادامه به تشریح آن یعنی خواص میوه شاه بلوط  می پردازیم:

خواص بلوط برای معده


1- کاهنده وزن

میوه بلوط با دارا بودن فیبر فراوان در پر کردن حجم معده شما تاثیر بسزایی داشته و در نتیجه از پرخوری جلوگیری می کند .با مصرف این میوه حجم معده شما پر شده و شما به خوبی سیر می شوید و در نتیجه با کاهش اشتها و تمایل شما به مصرف غذا به راحتی می توانید وزنتان را کم کرده و در این پروسه موفق باشید .همچنین فیبر موجود در این خوراکی سبب بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از بروز یبوست که عامل مهمی در چاقی های شکمی می باشد خواهد شد.


2- بهبود عملکرد سیستم عصبی

میوه بلوط به علت برخورداری از سطح بالایی از ویتامین های خانواده گروه ب مانند B1، B6، B9 در بهبود عملکرد سیستم عصبی و جلوگیری از بروز مشکلات عصبی نقش گسترده و موثری دارد .این دسته از ویتامین ها علاوه بر بهبود عملکرد سیستم عصبی در سلامت رشد عصبی جنین ،جلوگیری از بروز کم خونی در بارداری و تقویت سیستم ایمنی بدن نیز نقش بسزایی دارند و می توانند پوست و موی شما را زیبا و شفاف سازند.


3-کاهنده کلسترول

این ماده غذایی به علت عدم داشتن کلسترول می تواند در کاهش میزان کلسترول بد خون موثر بوده و چربی خونتان را به راحتی کاهش دهد .چربی های اشباع نشده موجود در این ماده غذایی جادویی با کلسترول بد خون مقابله کرده و از افزایش سطح آن جلوگیری می کند.


4- ضد سرطان

وجود سطح بالایی از ویتامین ای ،گلوسیدهای پیچیده، اسیدهای چرب اشباع نشده ، فیتواسترول ها، فیبرها و میزان بالای منیزیم و مس این خوراکی را به یک ماده ضد سرطان تبدیل نموده است .این میوه با تقویت قدرت دفاعی بدن می تواند سد محکمی را در برابر عوامل بیماری زا در بدنتان بنا نهاده و بدین ترتیب از بیمار شدن شما و تکثیر غیر اصولی سلول ها که عامل اصلی سرطان می باشد جلوگیری نماید .


5- سلامت قلب و عروق

منیزیم،آهن و پتاسیم موجود در این ماده غذایی علاوه بر تامین املاح معدنی مورد نیاز روزانه ما سبب سلامت قلب و عروق و بهبود عملیات خونرسانی در بدن و تنظیم فشار خون خواهد شد .بنابراین برای مقابله با بیماری هایی مانند بیماری های قلبی عروقی می توانید روی این میوه حساب کنید.

خواص درمانی بلوط


6- فاقد گلوتن

مبتلایان به بیماری سلیاک می بایست از مواد غذایی فاقد گلوتن استفاده نمایند .مصرف بلوط به علت فقدان گلوتن در افراد مبتلا به سلیاک به علت داشتن آلرژی غذایی و حساسیت نسبت به مصرف گلوتن بلامانع می باشد و این افراد می توانند با خیال راحت این میوه را مصرف نمایند.


7- ضد استرس

اگر سطح استرس زندگی شما بالاست و دائما خسته و کسل هستید ما مصرف بلوط را به شما پیشنهاد می کنیم .این ماده انرژی زا با دارا بودن گلوسیدهای مفید در تامین انرژی مورد نیاز بدن نقش مهم و موثری دارد و با دارا بودن سطح بالایی از ویتامین های گروه ب می تواند در رفع خستگی و کاهش استرس شما نقش چشمگیری داشته باشد.


8-درمان بواسیر

بلوط با دارا بودن ترکيبات فلاوونوئيدي و تانن خواص ضد التهابي فوق‌ العاده‌اي دارد.به همین علت در طب سنتی از این میوه برای درمان بواسیر،واریس،درمان ورم و اختناق پروستات و التهاب مقعد استفاده می شود.


نحوه مصرف میوه بلوط

میوه بلوط از فندق کمی بزرگتر بوده و در درون کاسه ای سبز و خاردار قرار دارد .برای استفاده از این میوه این پوسته سبز و خاردار جدا نموده و سپس پوسته قهوه ای آن را همانند پوسته فندق می شکنیم .اکنون می توانید از میوه بلوط به صورت خام یا آب پز استفاده کنید .اگر چه مزه چندان دلچسبی ندارد اما می توان از آن به عنوان یکی از اجزای آجیل و یا در تهیه نان ،کیک ،بستنی و ….استفاده نمود.بلوط را چگونه بخوریم ؟از آن جا که پوست بلوط به سختی کنده می شود ابتدا پوست این میوه را با چاقو یک دور شکاف دهید و سپس آن را در آب جوش انداخته و بیرون بیاورید تا بتوانید پوست آن را به راحتی کنده و مصرف کنید .برای آن که بلوط را از کرم زدگی دور نگهدارید آن رادر آب و نمک نگهداری کنید.

خواص بلوط برای دیابت


مضرات میوه بلوط

زیاده روی در مصرف میوه بلوط می تواند برای شما عوارضی را به همراه داشته باشد .مهم ترین مضرات میوه بلوط شامل موارد زیر می باشد:

  1. میزان جذب آهن را می تواند کاهش دهد .
  2. در اسیدی شدن معده و تاثیر دارد.
  3. در دوران شیردهی و بارداری باید با احتیاط مصرف شود.
  4. مصرف آن در اگزمای شدید،نارسایی های قلبی و عفونت های پوستی ممنوع می باشد.

انواع بلوط


خواص میوه بلوط در طب سنتی

با توجه به ترکیبات موجود در این میوه در انتها شما را با مهم ترین خواص بلوط در طب سنتی آشنا می کنیم این خواص عبارتند از:

  • جهت درمان اسهال یک مشت از میوه خشک شده درخت بلوط را خورد کرده و آسیاب کنید و هر روز چهار بار به مقدار نیم تا یک گرم از این پودر را به همراه کمی آب و عسل مخلوط کرده و مصرف کنید .
  • درمان ناراحتی های گلو مانند آنژین،گرفتگی صدا،ورم لوزه 50 تا 60 گرم از پوست ساقه های جوان بلوط را خشک کرده و بکوبید و پس از پودر شدن آن در یک لیتر آب سرد به مدت 12 دقیقه بجوشانید و پس از خنک شدن آن را غرغره کنید .از این دارو می توانید جهت شست و شوی زخم های ناشی از بیماری جرب،زرده زخم ،سرما زدگی و اگزما  و خونریزی لثه و دندان ها نیز استفاده کنید .
  • جهت بند آوردن خونریزی بینی 15 گرم پوست خشک ساقه های تازه درخت بلوط را در یک و نیم لیتر آب سرد خیس کنید و دو گرم زاج سفید به آن اضافه کنید و آن را بجوشانید تا حجم آب به نصف برسد .اکنون آن را از روی آتش برداشته و پس از سرد شدن در زمانی که دچار خونریزی بینی شده اید پنبه ای را به این محلول آغشته نموده و درون بینی خود قرار دهید و از خاصیت قابضی بلوط برای درمان خونریزی بینی خود استفاده کنید .
  • با محلول تهیه شده برای درمان بیماری های گلو می توانید واژن خود را شست و شو داده و ترشحات سفید زنانه را درمان کنید .
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *