آلو بخارا یکی از خوشمزه ترین و بهترین خشکبار هاست که از خشک کردن آلو قطره طلا یا گوجه سبز رسیده به دست می آید .این میوه خشک شده به علت دارا بودن انواع ویتامین ها و انواع مواد معدنی به عنوان یک میان وعده بسیار مغذی و مناسب می تواند سلامتی شما و زیبایی پوستتان را تامین نموده و برایتان خواص سودمندی داشته باشد .با مطالعه مقاله سلامت وب امروز با خواص ارزشمند این خشکبار به خوبی آشنا شده و به اهمیت گنجاندن آن در برنامه غذایی خود پی خواهید برد. |
آلو بخارا چیست؟
آلو بخارا یکی از انواع خشکبار است که از خشک نمودن آلو یا گوجه سبز به دست می آید .این ماده غذایی خواص خوراکی بی شماری داشته و می تواند در تامین سلامتی ارگان های حیاتی بدن شما و زیبایی پوستتان نقش ویژه و چشمگیری داشته باشد .طبع آلو بخارا سرد و تر بوده لذا مصرف آن برای دفع گرمی و حرارت بدن بسیار سودمند است .
ساختار گیاهی آلو بخارا
آلو سیاه میوهای خوشمزه و آبدار است که از نظر گیاهشناسی متعلق به تیرهی گلسرخیان می باشد. درخت آلو بخارا کوچک است و در سراسر جهان به ویژه در چین، امریکا، ژاپن، و اروپا میروید.این درخت عموما در طول ماههای خرداد تا مهر میوه میدهد و بر اساس منطقه رویش میوه آن از نظر رنگ و اندازه متفاوت می باشد .در زیر می توانید عکس آلو بخارا را مشاهده بفرمایید .
ارزش تغذیه ای آلو بخارا
آلو بخارا منبع غنی از پتاسیم ،سدیم ،فلوراید ،آهن و ویتامین هایی نظیر نیاسین،ویتامین آ،ویتامین ب 6،ویتامین ث،ویتامین کا و … می باشد .ترکیب شیمیایی سوربیتول و هیدروکسی فنیلی ساتین ( hydroxphenylisatin)موحود در این ماده در بهبود عملکرد دستگاه گوارش تاثیر بسزایی دارد .کالری این ماده غذایی بسیار پایین بوده و هر 100 گرم آن حاوی 46 کالری می باشد.
خواص آلو بخارا برای سلامتی
آلو بخارا خواص ارزشمند بسیاری دارد و گنجینه ای از مواد معدنی پر ارزش و ویتامین های ضروری و مورد نیاز بدن است .با مصرف این میوه ارزشمند می توانید خواص و فواید قابل توجه زیر را کسب نمایید .
1- ضد سرطان
بر اساس تحقیقات انجام شده آلو بخارا حاوی رنگدانه ای به نام آنتوسیانین می باشد که این ترکیب با دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی از بدن شما در برابر آسیب های ناشی از رادیکال آزاد محافظت نموده و با پاکسازی سموم بدن از بدن شما در برابر ابتلا به سرطان محافظت می نماید .با مصرف این ماده غذایی مفید و خوشمزه می توانید خود را در برابر ابتلا به سرطان هایی مانند سرطان سینه ،سرطان های دستگاه گوارش و سرطان ریه محافظت نمایید .
2-حفظ سلامت قلب و عروق
آنتی اکسیدان های خاص موجود در این ماده به همراه ویتامین ث و پتاسیم از اکسید شدن کلسترول و چربی در رگ های بدن جلوگیری نموده و با کاهش سطح کلسترول خون به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک میکند.مصرف این ماده غذایی از لخته شدن خون درون رگ ها جلوگیری نموده و در پیشگیری از تصلب شرایین و آمبولی بسیار سودمند است .خلاصه آن که وجود ترکیبات ارزشمند در این ماده سبب شده است تا با مصرف آن قلب و عروق سالمی داشته باشید .
3- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
فیبر محلول موجود در این ماده غذایی سبب جذب صفرای اضافی ،هضم و دفع بهتر چربی ها ،تنظیم عملکرد سیستم گوارش و درمان یبوست می شود .خواص آلو بخارا برای کبد بسیار زیاد بوده به نحوی که ترکیبات سوربیتول و ایزاتین که در آلو یافت میشود به بهبود عملکرد کبد و درمان کبد چرب کمک بسیار زیادی می نماید.
4- تقویت قدرت بینایی
وجود سطح بالایی از ویتامین آ در این میوه خوشمزه در تقویت قدرت بینایی بسیار موثر است .آلو بخارا می تواند از چشم شما در برابر نابینایی و سایر مشکلات چشمی مانند آب مروارید محافظت کرده و چشمتان را قوی و بینایی شما را قدرتمند سازد .
5- تقویت کننده قوای دفاعی بدن
ویتامین ث موجود در این ماده غذایی سبب افزایش مقاومت بدن در برابر ابتلا به بیماری های عفونی ، ساخت بافت های سالم و خلاصه تقویت دستگاه ایمنی می شود. مصرف این میوه از بروز سرماخوردگی و آنفلونزا در فصل زمستان پیشگیری کرده و در سلامت عمومی بدن تاثیر گذار است.
6-درمان کم خونی
آلو بخارا با داشتن آهن فراوان و ویتامین ث در بهبود جریان خون در بدن ،تشکیل گلبول های قرمز خون و درمان بیماری کم خونی بسیار سودمند است .فولیک اسید فراوان موجود در آن در تامین فولات نقش داشته از این رو مصرف آن در بارداری برای سلامت و رشد دستگاه عصبی جنین بسیار مفید است.
7- کمک به کاهش وزن
آلو بخارا و لاغری رابطه تنگاتنگی با هم دارند .بدین صورت که مصرف آلو بخارا سبب دفع سموم از بدن و کاهش وزن به صورت طبیعی خواهد شد .این میوه از ابتلا به یبوست جلوگیری نموده و با بهبود عملکرد دستگاه گوارش به سوخت و ساز بدن کمک می کند .اسید سیتریک موجود در آن عملکرد کبد را بهبود بخشیده و با دفع چربی ها از بدن در کاهش وزن موثر است.
8- تضمین کننده سلامت استخوان ها
این ماده غذایی سرشار از ترکیبات فنلی و فلاونوئیدها است و در نتیجه مصرف آن سلامت استخوان ها را تضمین نموده و سبب محافظت استخوان های شما در برابر ابتلا به پوکی استخوان می شود .عنصر کلسیم موجود در آلوبخارا سبب استخوان سازی و حفظ تراکم استخوان می شود.
9- زیبایی و جوانی پوست
ویتامین ای و بتاکاروتن موجود در این ماده غذایی با نشانه های پیری زودرس مبارزه کرده و از پوستتان در برابر آسیب های رادیکالهای آزاد محافظت میکند. وجود مقادیر فراوانی از آنتیاکسیدان هادر این ماده در کاهش التهابات پوستی موثر بوده و سبب افزایش خاصیت ارتجاعی پوست می شود.خلاصه آن که آلو بخارا سبب بهبود سلامت پوست ، جوانسازی پوست،یکسانسازی رنگ پوست و استحکام آن می شود.
10- تقویت کننده موها
این ماده با دارا بودن ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز فولیکول های مو ،ریشه موها را تغذیه نموده و با محافظت از سلولهای رگ های پوست سر در ایجاد موهایی سالم، قوی، و ضخیم موثر باشد .شوره سر را از بین برده و در تقویت موها موثر است .این میوه علاوه بر جلوگیری از ریزش مو در جلوگیری از سفیدی زودرس مو نیز موثر است.
خواص آلو بخارا در طب سنتی
آلو ضد یبوست است .100 گرم آن 300 میلی گرم کالری دارد و قند و ویتامین ث فراوان دارد .محتوی مقادیر فراوانی فسفر است .شامل انواع آلوهای زرد ،سیاه ،سرخ و آلوچه و آلوی ترش جنگلی و غیره است ولی بیشتر منظور آلوی زرد درشت آن است.خواص آلو بخارا در طب سنتی برطرف کننده حرارت طبع و صفرا و خشکی مزاج و غلظت خون و مسکن حرارت دل و قی صفراوی و تشنگی است و سردرد گرم و خارش بدن را برطرف می کند .
1-طرز تهیه آلو بخارا برای یبوست
برای استفاده از آلو بخارا برای یبوست در حدود 400 گرم آن را داخل4 برابر حجم آب با کمی شکر مخلوط کنید مدتی بماند تا جا بیفتد مسهلی خوب و نافع و بی ضرر و آرامبخش سینه نیز هست .مثل سایر ترشی ها برای سینه ضرری ندارد .
2-قی و خشکی معده
مقداری آلوی پخته را بر روی شکم ضماد کنید ضمن دفع کردن خشکی برای درمان قی و استفراغ های حاصل از گرمی و حرارت طبع مفید است .
3-ورم گلو و نزله های دماغی و ورم لوزتین و تقویت لثه ها
پخته و جوشانده ای از برگ و ساقه آلو برای ناراحتی های ذکر شده بسیار مفید است .
4-کرم معده
نوشیدن آب آلو دفع کننده کرم های معده است .مغز هسته آلو هم کرم کش است .
4-تقویت چشم
به چشم کشیدن آلو برای چشم مفید است و آن را قوت می بخشد .
5-جوش های توام با ترشح
ضماد مخلوطی از آلو و سرکه درمان کننده جوش ها به خصوص جوش بدن اطفال (که توام با ترشح می باشد ) می باشد.
خواص آلوچه
خواص آلوچه نیز مشابه خواص آلو می باشد .برای افراد سرد مزاج و کسانی که نفخ شکم دارند مضر است .
1-درمان برفک دهان نوزادان
مالیدن یک عدد آلوی خیس شده در صورت لزوم پیچیدن آن در یک تکه تنظیف نوزاد و مالیدن به دور دهان و داخل دهان بسیار مفید است و آن را برطرف می کند .
2-درمان یبوست
8 عدد آلوی سیاه خشک را به مدت 12 ساعت در آب تمیز خیسانده سپس به مدت 10 دقیقه آن را بجوشانید .به محض جوشیدن کمی آب لیمو در آن بریزید .سپس آلوچه ها را شب هنگام موقع خواب و صبح به علاوه دو عدد سیب درختی میل کنید .پیش از ظهر ها هم هر مرتبه دو لیوان آب طبخی ساده بنوشید .
روش تهیه آلو بخارا
برای تهیه آلو بخارا کافیست به دنبال آلوهایی باشید که رنگ قوی و کمی گرد سفید روی پوست آن هست بوده و از خریدن آلوهایی که خیلی نرم هستند اجتناب کنید. پس از شست و شوی کامل آن ها آن ها در زیر آفتاب قرار داده تا خشک شود .از آلو بخارا می توانید در تهیه مربا، پای، دسر و ژله و خورشت ها استفاده کنید .
عوارض جانبی آلو بخارا
مضرات آلو بخارا شامل موارد زیر می باشد:
- آلو حاوی اسید اسکالیک بوده و زیاده روی در مصرف آن سبب بروز سنگ اگزالات در مجاری ادراری می شود.
- زیاده روی در مصرف آن به علت خاصیت ملینی آن سبب بروز اسهال می شود .