تمشک میوه ای سرشار از آنتی اکسیدان که جوانی را به شما هدیه میکند یکی از میوه های خوشمزه ای که در سلامت وب امروز قصد معرفی آن را داریم میوه ای به نام تمشک است .این میوه ترش مزه شبیه شاتوت و توت فرنگی بوده و به رنگ سرخ مایل به سیاه می باشد .این میوه کوچک اما قدرتمند دارای مواد و ترکیبات مغذی مورد نیاز بدن است و استفاده از آن می تواند فواید بی شماری برای سلامتی شما به همراه داشته باشد . |
تمشک چیست؟
تمشک (به انگلیسی: Raspberry) و (نام علمی تمشک : Rubus) یکی از میوه های ترش مزه فصل تابستان است که هم خانواده توت ها بوده و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاه می باشد.این میوه خوشمزه حاوی مواد و عناصر بسیار مغذی است که در زیر به معرفی آن ها می پردازیم:
ارزش غذایی تمشک
این میوه منبعی غنی از ویتامین ها، موادمعدنی، فیبر و آنتی اکسیدان ها به حساب می آید.آنتی اکسیدان هایی از جمله کاروتنوئیدها (لوتئین و زیگزانتین) و فلاونوئیدها (روتین، رزوراتول، کوئرستین)،آنتوسیانین،مواد معدنی مانند پتاسیم،منیزیم،منگنز،سلنیوم ،آهن و مس و ویتامین هایی از قبیل ویتامین A، ویتامین B کمپلکس، ویتامین E ، ویتامین C و ویتامین K و اسیدهای چرب امگا 3 در این میوه کوچک به وفور یافت می شود.
گیاه شناسی تمشک
تمشک درختچه ای از تیره گل سرخیان است که به صورت وحشی در مناطق گرم و مرطوب، در جنگل ها و صحراهای نقاطی مانند گیلان و مازندران و آذربایجان می روید. ساقه های این گیاه تیغ دار ،برگهایش متناوب و گوشوارک دار و بیضی شکل و گل های آن به رنگ های سفید، صورتی می باشد. طبع تمشک خشک و سرد است.نام های دیگر تمشک، توت وحشی و سه گلی است که در گیلان و مازندران به این گیاه تمشک شمالی،تمش، ولش، بولوش و بوروش و در آذربایجان بؤیورتکن میگویند.
انواع تمشک
انواع تمشک های خارجی شامل موارد زیر می باشد:
1- Theodor reimer
2- Wilson
3- Mammouth
فرق تمشک و شاتوت
در زیر به چند فرق تمشک و شاتوت برای تشخیص دقیق تر این دو میوه و افتراق آن ها از هم اشاره می کنیم :
- تمشک نوعی میوه است که بوته آن تیغ دار می باشد ولی شاتوت میوه درخت است نه بوته
- تمشک به زبان انگلیسی blackberry و شاتوت Mulberry نامیده می شود.
- مزه این دو میوه کاملا متفاوت از یکدیگر می باشد .
- شاهتوت خیلی کشیده و پرتر و آبدارتر از تمشک هست .
- شاتوت دارای دانه های ریز و تمشک دارای دانه های درشت می باشد.
خواص درمانی تمشک
بخش های مورد استفاده این گیاه میوه ، برگ، ساقه و ریشه آن می باشد.به علت وجود عناصر و ترکیبات مغذی در این میوه خواص درمانی تمشک بی شمار است که در ادامه سلامت وب امروز می تواند فواید میوه تمشک برای سلامتی را مطالعه بفرمایید.
1.حفظ سلامت قلب و عروق
وجود آنتی اکسیدان های فراوان در این میوه می تواند بدن را از اثرات مخرب رادیکال های آزاد محافظت نموده و سلامت قلب و عروق را تضمین نماید . تمشک خون را تصفیه میکند و فیبر موجود در آن نقش مهمی در کاهش کلسترول نوع بد ،تنظیم سطوح فشارخون و حفظ سلامت قلبی-عروقی دارد.
2.ضد سرطان
3.سلامت چشم ها
بر اساس پژوهش های انجام شده آنتی اکسیدان های موجود در این میوه از جمله کاروتنوئیدها (لوتئین و زیگزانتین) و فلاونوئیدها (روتین، رزوراتول، کوئرستین) در حفظ سلامت و تقویت قدرت بینایی، کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا، آب مروارید و نزدیک بینی موثر می باشند.
4.بهبود عملکرد سیستم عصبی
وجود آنتوسیانین ،مس و سلنیوم در این میوه از آسیب سلولی مغز جلوگیری نموده و به بهبود سلامت نورون ها وبهبود عملکرد سیستم عصبی کمک شایانی خواهد نمود .مصرف این میوه از بروز بیماری ها و اختلالات عصبی پیشگیری نموده و خطر ابتلا به آلزایمر را به شدت کاهش خواهد داد.
5.زیبایی و جوانسازی پوست
وجود مقادیر فراوانی از ویتامین ث در این میوه در افزایش میزان ساخت کلاژن و افزایش خاصیت الاستیته پوست نقش مهمی دارد .بنابراین مهم ترین فواید تمشک برای پوست شامل موارد زیر می باشد :
- درمان کک و مک
- روشن شدن و سفید شدن پوست
- برطرف کننده منافذ باز پوست صورت
- درمان جوش های صورت
- از بین بردن چین و چروک
6.افزایش قدرت باروری
این میوه در افزایش قدرت باروری تاثیر بسزایی داشته و به علت دارا بودن سلنیوم و سایر آنتی اکسیدان ها در بهبود و افزایش قدرت و کیفیت اسپرم موثر بوده و مصرف آن سبب افزایش شانس بارداری در زنان خواهد شد .بنابراین فواید مصرف تمشک در بارداری شامل موارد زیر می باشد:
- کاهش ریسک سقط جنین
- پسر شدن جنین
- حفظ سلامت مغز و ستون فقرات کودک
7.کاهنده وزن
مصرف تمشک در رژیم های لاغری به علت وجود ترکیبی به نام کتون و فیبر فراوان بسیار سودمند است .یک لیوان تمشک تنها 64 کیلو کالری دارد بنابراین مصرف آن به عنوان میان وعده می تواند یکی از رازهای کاهش وزن به شمار آید.
خواص تمشک در طب سنتی
این میوه متعلق به خانواده توت ها بوده و ترش مزه و ادرار افزاست.در درمان اختلالات مثانه مفید بوده و ضماد برگ تازه آن خشکی پوست و آبسه گرم و کورک را از بین می برد .در تهیه رژلب و سرخاب نیز کاربرد دارد .به علت دارا بودن اسید ایسیلیک در درمان روماتیسم نافع است و با قلیایی کردن خون در درمان دیابت سودمند است .این میوه دارای خواص ضد عفونی کنندگی بوده و با دارا بودن ویتامین ث و کا در کاهش اوره و تنظیم فشار خون تاثیر بسزایی دارد.
مضرات تمشک
اگرچه این میوه یک خوراکی کاملا سالم و ایمن است اما زیاده روی در مصرف این میوه می تواند شما را دچار مضرات تمشک نماید .لذا برای جلوگیری از ابتلا به عوارض تمشک به این موارد توجه نمایید:
- این میوه در بیماران کبدی و مبتلایان به صرع می بایست با احتیاط مصرف شود.
- مصرف این میوه در مبتلایان به آلرژی غذای باید با احتیاط صورت پذیرد.
- در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون در مورد مصرف این میوه با پزشکتان مشورت کنید.
چگونه از تمشک استفاده کنیم؟
این میوه به دلیل میزان چربی پایین و چگالی مواد مغذی بسیار بالا به عنوان بخشی از رژیم غذایی سالم در تغذیه روزانه مورد استفاده قرار می گیرد .شما می توانید از این میوه به تنهایی استفاده نموده و یا با افزودن آن به انواع دسر ها، سالاد ها ،ماست ها و اسموتی ها از خواص بی نظیر آن بهره مند شوید .از این میوه می توان برای تهیه دمنوش، مربا، شربت، بستنی ،شیرینی ،کیک و …نیز استفاده نمود.
سلام مزه گدامیک ترش وکدامیک شیرین است؟
سلام عالی بود
awliii mrc
خوشمان امد nody.ir