گل محمدی و مزایای آن برای سلامتی+نحوه مصرف گل محمدی

‘گل محمدی یکی از گیاهان دارویی و زینتی بسیار پر خاصیت است که از سال ها پیش به علت دارا بودن خواص درمانی از آن در طب و صنعت استفاده شده است .این گل زیبا و خوشبو نوعی از گل رز بوده و مشخصات ظاهری و خواص درمانی آن به شرح زیر می باشد:

گل محمدی چیست؟

گل محمدی با نام انگلیسی Rose و نام علمی Rosa damascenaMill  یکی از خوشبوترین و زیباترین گل های موجود در دنیاست که امروزه به علت دارا بودن خواص درمانی بی شمار در صدر پرفروش ترین و پر کاربرد ترین گل های زینتی قرار گرفته است .طبعگل محمدی گرم بوده و تاریخچه استفاده از این گیاه به شرح زیر می باشد:

طبع گل محمدی


تاریخچه گل محمدی

این گیاه گیاهی بسیار قدیمی است که فسیل های برجای مانده از آن قدمتی در حدود 30 میلیون سال پیش را نشان می دهند .گل محمدی یا همان گل سرخ بومی ایران بوده و پیشینه پرورش آن به چند هزار سال پیش بازمی گردد. در آغاز سده ی هفدهم میلادی، این گیاه از ایران به هندوستان،‌ شمال آفریقا، ترکیه و سپس بلغارستان برده شد و سپس کاشت این گیاه در مناطق نامبرده گسترش یافت. ایران از قدیمی ترین تولیدکنندگان گل محمدی و اسانس آن یعنی گلاب است و بر اساس اسناد موجود تقطیر گل سرخ نخستین بار در ایران و اواخر قرن هفتم پس از میلاد مسیح انجام شده است  و پس از آن اسپانیا به عنوان اولین کشور اروپایی به عنوان تولید کننده اسانس این گیاه شناخته شده است.


مشخصات ظاهری گل محمدی

این گیاه گیاهی دو لپه ای متعلق به تیره گل سرخ می باشد که به عنوان یک درختچه برگ ریز گاها ارتفاعی در حدود دو متر دارد .این گیاه دارای ساقه هایی تیغ دار ،برگ هایی دندانه دار و چرمی شکل و گل هایی زیبا به رنگ صورتی است که گلبرگ های این گیاه بسیار معطر بوده  و در برخی از واریته های گل محمدی ساقه و برگ نیز معطر می باشند.این گیاه دوره گل دهی کوتاهی داشته و معمولاً یک‌ بار در سال گل می‌دهد و مزارع کاشت و پرورش این گل زینتی به صورت عمده در استان های اصفهان، فارس، مرکزی، سمنان، کرمان و… بوده  و بهترین و با کیفیت ‌ترین گل محمدی در مزارع گل سرخ کاشان در بخش‌های نیاسر و قمصر برداشت می‌شوند.

میزان مجاز استفاده از گل محمدی


علت نامگذاری این گل به نام گل محمدی چیست؟

شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده است که چرا این گل را محمدی می نامند؟ بهتر است بدانید در زمان های دور مسلمانان معتقد بودند که منشاء رویش این گیاه ریختن عرق حضرت محمد(ص) بر روی زمین بوده است و با توجه به این دیدگاه که این گل از ریختن عرق پیامبر اسلام بر روی زمین به وجود آمده است نام آن را محمدی نهاده و بدین ترتیب جایگاه والای پیامبر اکرم و یاد او را گرامی داشته اند.نام دیگر این گیاه در زبان عربی وَرد بوده و در زبان فارسی  گل سرخ، گل گلاب و گل سوزنی می باشد.


ترکیبات موثره موجود در گل محمدی

این گیاه دارای آنتی اکسیدان ها و ترکیبات شیمیایی بسیار ارزشمندی هم چون کمپفرول، سیترال،کوئرستین، ژرانیول، تانن،اوژنول، سیترونئول، میرسن، نرول، فنیل اتیل الکل، نونا دکان،فارنرول و کربوکسیلیک اسید بوده و میزان این ترکیبات بسته به شرایط اقلیمی پرورش این گیاه و واریته آن متغیر می باشد.


خواص درمانی گل محمدی

این گیاه به علت دارا بودن ترکیبات مفید و آنتی اکسیدان های بسیار ارزشمند دارای خواص درمانی بی شماری است که در ادامه شما را با مهم ترین خواص درمانی گل محمدی در طب سنتی آشنا می نماییم.


1.درمان دیابت

بیماری دیابت نوعی اختلال غدد درون ریز به شمار آمده و این گیاه معطر و خوشبو  نقش مهمی در کنترل و درمان این بیماری دارد. آنتی اکسیدان های موجود در این ماده ، قادر به هضم نشاسته  از طریق مهار آنزیم های گوارشی می باشد. در واقع گل رز می تواند هضم نشاسته را به دنبال مصرف کربوهیدرات غذای غلیظ به تأخیر بیندازد از این رو مصرف آن  برای کنترل دیابت بسیار مفید است.


2.ضد سرطان

عصاره گل محمدی به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و در نتیجه مصرف آن می تواند از رشد و سنتز غیر معمول سلول ها جلوگیری کرده و از همین رو این گیاه در درمان انواع سرطان ها علی الخصوص سرطان کولون مفید و موثر واقع شود .


3.کاهنده کلسترول

تحقیقات نشان داده است مصرف روزانه عصاره گل رز با کاهش سطح کلسترول همراه است. این ماده همچنین می تواند احتمال مشکلات قلبی را تا 17 درصد کاهش دهد. این ماده می تواند به عنوان یک گزینه مطمئن برای کاهش کلسترول استفاده شود و سلامت قلب و عروقتان را تضمین نماید.


4.درمان آرتریت روماتوئید 

مطالعات نشان می دهد که پودر استخراج شده از گل رز باعث کاهش درد در مفاصل ، باسن و زانوها در مبتلایان به روماتیسم مفصلی می شود. این ماده حاوی اسید چرب GOPO است که دارای  خاصیت ضد آرتریت می باشد.

خواص درمانی گل محمدی در طب سنتی


5.سلامت پوست

روغن استخراج شده از گل محمدی برای تقویت سلامت پوست بسیار مفید است. ویتامین C موجود در آن باعث تولید کلاژن و کاهش خطوط ریز و چین و چروک می شود. ویتامین A موجود در آن میزان رطوبت پوست را افزایش داده و به خنثی کردن آسیب UV ناشی از آفتاب کمک می کند. این روغن دارای اسیدهای چرب ضروری است و باعث بازسازی پوست می شود.


6.سلامت قلب و عروق

پلی فنول ها ، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدهای موجود در این گیاه به عنوان آنتی اکسیدان های قوی عمل کرده و به خنثی سازی یا از بین بردن اثرات مخرب رادیکال های آزاد بر بدن کمک می کنند. این محصولات تولید جانبی متابولیسم سلولی است که می تواند به سلول های سالم آسیب رسانده و باعث جهش در سلول های سرطانی شوند.


7.تقویت استخوان ها

آنتی اکسیدان های موجود در گل سرخ برای تولید کلاژن حیاتی است. کلاژن در هنگام ترکیب با سایر مواد معدنی سبب حفظ تراکم مواد معدنی و جلوگیری ازبروز پوکی استخوان می شود و استخوان ها را قوی و انعطاف پذیر نگه می دارد.


8.افزایش میل جنسی

 اسانس گل محمدی در افزایش میل جنسی ، افزایش تعداد اسپرم و تولید تستوسترون نقش موثری داشته و مصرف آن در درمان ناباروری مردان و کمک  به افزایش قدرت باروری بسیار مفید است.


میزان مجاز و بهترین زمان مصرف گل محمدی

میزان مجاز استفاده از گل محمدی در روز 5 تا 10 گرم بوده و بهترین زمان مصرف آن 1 تا 2 ساعت پیش یا پس از غذا می باشد.

مضرات گل محمدی


نحوه استفاده از گل محمدی

روغن گل محمدی، گلاب ،مربا و دمنوش گل محمدی را از گلبرگ های گل محمدی تهیه می کنند.شما می توانید با افزودن گلبرگ های خشک شده این گل به ماست،حلوا و سایر دسرهایتان آن ها را خوشبو و معطر ساخته و بدین ترتیب از مزایای درمانی این گیاه بهره مند گردید.

دمنوش گل محمدی


مضرات گل محمدی

مهم ترین مضرات گل محمدی که در اثر مصرف نادرست یا زیاده روی در مصرف آن ایجاد می شود شامل موارد زیر می باشد:

  • زیاده روی در مصرف این گیاه باعث  مسمومیت کبدی شود.
  • افرادی که سابقه لخته شدن خون در پاها یا ریه را دارند، می بایست در مصرف آن احتیاط کنند.
  • زیاده روی در مصرف آن سبب ابتلای فرد به سنگ کلیه خواهد شد.
  • مصرف فراوان آن سبب افزایش جذب آهن در بدن گشته و در نتیجه مصرف آن توسط مبتلایان به تالاسمی ممنوع می باشد.

     

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *