گیاه سلمک یکی از گیاهان دارویی بسیار محبوب و پرطرفدار است که فواید بی شماری برای سلامتی داشته و جزو گیاهان پرکاربرد و بسیار موثر در طب سنتی شناخته شده است .پیش تر این گیاه را به عنوان یک علف هرز می شناختند که مزاحم کاشت و رشد برخی محصولات زراعى هم چون چغندرقند، سویا و ذرت بود اما مطالعات انجام شده بر روی خواص فارمالوژیک این گیاه اثربخشی این گیاه را در درمان بسیاری از بیماری ها تایید نموده است .چنان چه علاقمندید تا در مورد مزایای این گیاه اطلاعات بیشتری به دست آورید مطالعه مقاله سلامت وب امروز را از دست ندهید . |
گیاه سلمک چیست؟
گیاه سلمک با نام انگلیسی LAMB’S QUARTERS و نام علمی HENOPODIUM ALBUM یکی از گیاهانی است که به علت دارا بودن خواص متعدد می توان از آن به عنوان یک گیاه دارویی بسیار مفید یاد کرد .در واقع این گیاه برای درمان طیف گستردهای از بیماریها کاربرد داشته و علاوه بر مصارف دارویی از ارزش غذایی بسیار بالایی نیز برخوردار می باشد .طبیعت سلمک گرم و خشک بوده و نام دیگر آن سلمه تره می باشد.
مشخصات ظاهری گیاه سلمک
گیاه سلمک گیاهی گلدار،دولپه ای،متعلق به راسته میخک سانان و تیره تاج خروسیان است که به عنوان گیاهى یکساله و ایستا دارای ارتفاعی در حدود 30 تا 180 سانتیمتر می باشد.این گیاه متعلق به خانواده اسفناجیان بوده که ریشه ای کوتاه و منشعب و ساقه ای صاف ،شیاردار و منشعب با خطوط صورتی و بنفش دارد .برگ های این گیاه دارای دمبرگی بلند و به شکل تخم مرغی با دندانه های کوچک و بزرگ است .برگ ها دارای کرک های سفید فراوانی بوده و گل و میوه این گیاه سبز رنگ می باشد .میوه این گیاه از نوع فندقه است و زمان گلدهی این گیاه ابتدای فصل تابستان تا اوایل فصل پاییز می باشد.تکثیر این گیاه از طریق کاشت بذر بوده و این گیاه به علت رشد بالایی که دارد به عنوان علف هرز شناخته شده و از نظر ظاهری شباهت بسیار زیادی به گیاه غازیاقی داشته و اندام دارویی سلمک برگ و ساقه های آن می باشد .
ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی گیاه سلمک
هر 100 گرم از این گیاه دارای 7.3 گرم کربوهیدرات ها، 4 گرم فیبر، 4.2 گرم پروتئین بوده و ویتامین هایی از قبیل ویتامین آ ،ویتامین های گروه ب از جمله تیامین،ریبوفلاوین،نیاسین،بیوتین،اسید فولیک و ویتامین ث در آن یافت می شود .این گیاه همچنین حاوی عناصر معدنی بسیار مفید برای بدن نظیر آهن،سدیم،کلسیم،منیزیم،منگنز،فسفر،پتاسیم و عنصر زینک بوده و از همین رو گیاهی از ارزش دارویی و غذایی بسیار بالایی برخوردار می باشد.
خواص درمانی گیاه سلمک
مهم ترین خواص سلمک در طب سنتی را می توان موارد زیر برشمرد:
- این گیاه دارای خواص دیوروتیک بوده و به علت ادرار آوری در درمان سنگ های کلیه و مثانه و عفونت ادراری بسیار نافع است.
- با استفاده از خواص ضد میکروبی این گیاه می توان به راحتی بسیاری از انگل های گوارشی را درمان نمود.
- این گیاه ضد یبوست بوده و با بهبود عملکرد روده ها فرایند دفع را آسان می نماید و بدین طریق از بروز بواسیر پیشگیری می کند.
- از خواص سلمک جهت تصفیه خون نمی توان به سادگی گذشت .مصرف این گیاه برای درمان غلظت خون بسیار مناسب بوده و خطر ابتلا به تصلب شرایین را کاهش می دهد .
- مصرف این گیاه به عنوان سبزی سبب بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع سوء هاضمه می شود.
- خواص آنتی باکتریال این گیاه آن را به ماده ای مفید برای درمان بیماری سل ،گلودرد و سرماخوردگی مبدل نموده است .مصرف این گیاه به سرعت می تواند عفونت های سیستم تنفسی را از بین برده و درمان نماید.
- این گیاه در تقویت قدرت بینایی و رفع مشکلات وبیماری های چشمی نیز کاربرد وسیع و گسترده ای دارد.
- برای پاکسازی کبد و درمان بیماری کبد چرب روی این گیاه و خواص آن حساب کنید .
- جوشانده سلمک دارویی بسیار موثر برای درمان بیماری نقرس است .
- برای تسکسن درد دندان و دردهای مفصلی می توان از ضماد این گیاه بر موضع دردناک استفاده نمود.
- خواص سلمک برای پوست نیز شامل رفع کک و مک ،درمان آفتاب سوختگی و روشن شدن رنگ پوست می باشد .
- این گیاه در افزایش اشتها نیز تاثیر بسیار بسزایی دارد.
طریقه مصرف سلمک
موارد منع مصرف گیاه سلمه تره
- برای جلوگیری از بروز مضرات سلمک از مصرف آن توسط کودکان خودداری نمایید و این گیاه و فرآورده های آن را دور از دسترس کودکان قرار دهید.
- با توجه به این که تاکنون مطالعات دقیقی در مورد مصرف سبزی سلمه در بارداری و شیردهی صورت نگرفته است در این برهه های حساس از مصرف این گیاه برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته خودداری نمایید .
- زیاده روی در مصرف این گیاه به دلیل دارا بودن ترکیبی به نام آفوکسالیک اسید موجب بروز مسمومیت می گردد .
- زیاده روی در مصرف این گیاه با خطر ابتلا به زخم معده و اختلالات شنوایی همراه می باشد .