فلفل دلمه یکی از سبزیجات بسیار پر خاصیت است که مصرف روزانه آن می تواند نقش مهمی در مراقبت از سلامتی عمومی بدن شما داشته باشد .بنابراین به سادگی با مصرف این سبزی و گنجاندن آن در منوی غذایی روزانه خود می توانید سیستم ایمنی بدن خود را تقویت نموده و از ابتلا به انواع بیماری ها جلوگیری کنید .مقاله سلامت وب امروز با هدف معرفی این ماده گیاهی شگفت انگیز و بررسی خواص ارزشمند آن تهیه شده و تقدیم حضور شما همراهان گرامی همیشگی سلامت وب می شود . |
فلفل دلمه چیست؟
فلفل دلمه با نام انگلیسی Sweet pepper و BELL PEPPER نام علمی CAPSICUM ANNUM در علم تغذیه یکی از سبزیجات بسیار پر خاصیت است که به علت دارا بودن ویتامین ها و عناصر معدنی با ارزش از نظر تغذیه ای در رده بالایی قرار داشته و مصرف آن می تواند مزایای بی شماری برای سلامتی و زیبایی شما به همراه داشته باشد .
تاریخچه و انواع فلفل دلمه
پس از معرفی فلفل دلمه نوبت به معرفی تاریخچه این گیاه می رسد.این گیاه بومی مکزیک و آمریکای مرکزی بوده و به علت آن که طعم آن به تندی سایر فلفل ها نیست در انگلستان و ایرلند این گیاه به نام فلفل شیرین شناخته شده است .دانه این گیاه در حدود سال 1943 میلادی در اسپانیا کاشته شد و سپس از آن جا کاشت این گیاه در سراسر اروپا،آسیا و آفریقا گسترش یافت .امروزه کشورهای چین ،مکزیک و اندونزی به ترتیب بزرگ ترین تولید کننده فلفل در جهان به شمار می روند .انواع فلفل دلمه نیز شامل رنگ های متنوع آن یعنی رنگ های قرمز، زرد، سبز و نارنجی می باشد.
مشخصات ظاهری فلفل دلمه
فلفل دلمه یا شیرین گیاهی یکساله است که دارای ساقه ای محکم و ایستاده بوده و ارتفاعی در حدود یک متر می باشد.برگ های این گیاه کشیده یا قلبی شکل بوده و گل های این گیاه به رنگ سفید ،زرد، سبز روشن، بنفش و قرمز می باشد.میوه این گیاه در اندازه ،رنگ و شکل های متفاوتی بوده و اغلب به شکل کشیده، مخروطی و گرد دیده می شوند.فضای داخلی میوه توخالی بوده و 4-2 حجره درون آن مشاهده می شود که به وسیله ی دیواره هایی از یکدیگر جدا شده و بذر زرد مایل به سفید فلفل به صورت متمرکز در ناحیه ی دم میوه قرار گرفته است.طبع فلفل دلمه گرم و خشک بوده و ارزش غذایی فلفل دلمه به شرح زیر می باشد :
ارزش غذایی فلفل دلمه
فلفل دلمه ای حاوی مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان ها ، کاروتنوئید، فیبر و ویتامین ها و املاح معدنی هم چون فولات، ویتامین k، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین B6 و کلسیم،آهن،پتاسیم ،مس و منگنز باشد.علاوه بر این ، بسیاری از اسیدهای آمینه همانند تریپتوفان ، ترئونین ، ایزولوسین ، لوسین ،لیزین ،متیونین ،سیستین و فنیل آلانین در این ماده غذایی به وفور یافت می شود .
خواص درمانی فلفل دلمه
این ماده غذایی به علت دارا بودن ترکیبات تغذیه ای ارزشمند خواص درمانی بی شماری دارد که در ادامه به معرفی مهم ترین خواص فلفل دلمه در طب سنتی می پردازیم:
1.مراقبت از سلامت چشم
شایع ترین نقایص بینایی شامل تخریب ماکولا و آب مروارید است و علل اصلی ابتلا به آن ها افزایش سن ،پیری و بروز عفونت در چشم است. این سبزی شامل مقادیر فراوانی از لوتئین و زاکزانتین ، کاروتنوئیدهاست که در صورت مصرف کافی آن ، می تواند سلامت چشم را بهبود بخشد. در واقع ، آن ها از شبکیه انسان ، یعنی دیواره داخلی حساس به نور ، در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کنند.تحقیقات نشان می دهد که مصرف منظم غذاهای سرشار از این کاروتنوئیدها به کاهش خطر آب مروارید و دژنراسیون ماکولا کمک می کند. بنابراین ،افزودن فلفل دلمه ای به رژیم غذایی شما می تواند راهی عالی برای کاهش خطر اختلالات بینایی باشد.
2.ضد سرطان
این ماده گیاهی سرشار از مواد مغذی آنتی اکسیدان و ضد التهابی است که در طی تحقیقات متعدد اثرات ضد سرطانی این گیاه کاملا به اثبات رسیده است. خطر ابتلا به سرطان در اثر التهاب بیش از حد مزمن و استرس اکسیداتیو افزایش می یابد. این عوامل می توانند با مصرف منظم مواد مغذی گیاهی با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی از بین رفته و در نتیجه مصرف این ماده در جلوگیری از سرطان معده ،سرطان مری ، سرطان پروستات ، مثانه ، گردن رحم و لوزالمعده بسیار موثر است.
3.پیشگیری از کم خونی
کم خونی یک بیماری شایع است که با کاهش میزان هموگلوبین در سلول های خونی توصیف می شود. یکی از شایع ترین دلایل کم خونی فقر آهن بوده و علائم اصلی ابتلا به آن ضعف و خستگی است.فلفل دلمه جدا از این که منبع مناسبی از آهن محسوب می شود ،به طور فوق العاده سرشار از ویتامین C بوده و باعث افزایش جذب آهن از روده می شود. به همین دلیل ، مصرف این ماده به افزایش ذخیره آهن بدن شما کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری کم خونی را کاهش می دهد .
4.کاهش وزن
این ماده گیاهی از نظر چربی و کالری بسیار کم چربی و کم کالری است از همین رو این ماده غذایی به یک گزینه میان وعده عالی یا یک مکمل عالی برای یک وعده غذایی اصلی تبدیل شده است . از همین رو مصرف مقادیر کافی این ماده می تواند در کاهش وزن تاثیر بسزایی دارد .
5.سلامت قلب و عروق
تحقیقات نشان داده است که فلاونوئید موجود در این ماده غذایی در پیشگیری از ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب بسیار مفید است. Capsicum هم گرم کننده و هم گشاد کننده عروق است و از همین رو این ماده در بهبود فشار خون و کاهش ضربان قلب تاثیر بسزایی داشته و در نتیجه اکسیژن رسانی به بافت های بدن بهتر صورت می پذیرد .
6.تقویت کننده فولیکول های مو
این ماده منبع عالی از ویتامین C بوده و مصرف آن برای سلامتی مو بسیار ضروری است. ویتامین C به جذب مناسب آهن کمک می کند ، بنابراین آهن کافی در گلبول های قرمز برای انتقال اکسیژن به فولیکول های تولید شده و علاوه بر آن ویتامین C سبب تشکیل کلاژن می شود. کلاژن برای سالم ماندن و رشد مطلوب فولیکول های مو ، رگ های خونی و پوست لازم است و ترکیب این دو ماده می تواند از بروز موهای خشک و شکننده و ریزش موها جلوگیری نماید .
7.مراقبت از پوست
همه ما می دانیم که ویتامین E برای سلامتی و زیبایی پوست بسیار مهم است. ویتامین E برای رشد بیشتر و بهتر سلول های پوست ضروری است و می تواند در آبرسانی ،درمان خشکی و چین و چروک های پوستی تاثیر بسزایی داشته باشد .فلفل با دارا بودن انواع آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدها از پوست در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد محافظت کرده و در نتیجه به آسانی فرایند پیری پوست را به تعویق می اندازد.
8.تقویت سیستم ایمنی
ویتامین C موجود در این ماده برای حفظ قوای سیستم ایمنی و همچنین ایجاد کلاژن قوی برای محافظت از پوست و مفاصل نقش موثری دارد.مصرف فلفل برای کاهش خطر ابتلا به آرتریت و کاهش التهاب مفید است. جدا از آن ویتامین K موجود در این ماده برای ایجاد استخوان های قوی و محافظت از سلول ها در برابر آسیب اکسیداتیو بسیار سودمند است.
نحوه استفاده از فلفل دلمه
شما می توانید از این ماده به صورت خام ،آب پز،بخارپز و یا سرخ شده استفاده کنید و با افزودن آن به خورشت ها ،سوپ ها،سالادها ، ترشی ها ،دلمه ها و کباب هایتان طعم غذایتان را لذت بخش تر نمایید .فلفل دلمه در صورت خشک کردن به پاپریکا تبدیل می شود .ادویه پاپریکا ادویه ای بسیار خوش طعم و خوش عطر است که از آن می توانید برای طعم دادن به غذاهایتان استفاده نمایید .
فلفل دلمه نر و ماده
آیا فلفل دلمه نر و ماده دارد ؟بله فلفل دلمه هم نری و مادگی داشته و روش تشخیص آن بر اساس تعداد پایه های انتهایی آن است .بدین منظور تنها کافی است تا فلفل دلمه را وارونه کنید و تعداد پایه های آن را بشمارید. اگر فلفل شما دارای چهار پایه بود فلفل ماده بوده و اگر سه پایه بود فلفل شما نر می باشد .درعکس فلفل دلمه زیر به خوبی این موضوع نشان داده شده است :
مضرات فلفل دلمه
اگر جزو افرادی هستید که مبتلا به آلرژی غذایی می باشید برای در امان ماندن از مضرات فلفل دلمه از مصرف فلفل پرهیز کرده و در صورت بروز عوارض جلدی هم چون کهیر، اگزما، جوش و آکنه بر روی پوست خود از مصرف این ماده جدا خودداری نمایید .این سبزی نفاخ بوده و مصرف آن به صورت خام توسط افراد مبتلا به نفخ معده توصیه نمی شود .