بیماری چسبندگی روده چیست؟+ داروهای گیاهی مفید برای چسبندگی روده

بیماری چسبندگی روده یکی از مشکلات جدی پزشکی است که در اثر کاهش حرکات روده ایجاد می‌شود و می‌تواند باعث گرفتگی و مسدود نمودن مسیر مایعات و گازها و مواد غذایی در روده ها گردد. این بیماری نیاز به انجام اقدامات درمانی فوری دارد چرا که هرگونه عدم درمان صحیح و به موقع این بیماری با خطر پاره شدن روده ها همراه می باشد. در سلامت وب امروز قصد داریم تا به معرفی بیشتر این بیماری، علائم و علل ایجاد کننده آن به همراه روش های درمان و پیشگیری از این بیماری خواهیم بپردازیم.

 بیماری چسبندگی روده چیست؟

 بیماری چسبندگی روده یکی از جدی ترین و دردناک ترین مشکلات گوارشی است که بروز آن محدود به سن و جنس خاصی نبوده و می تواند به دو صورت مکانیکی و عملکردی ایجاد شود. در واقع در طی ابتلا به این بیماری حرکات طبیعی مواد غذایی در روده ها و عمل دفع دچار اختلال گشته و فرد دچار درد در ناحیه شکم، نفخ شدید و یا تنفس بدبو خواهد شد.

درمان چسبندگی روده طب سنتی


انواع چسبندگی روده

همان طور که در بند پیش بیان شد انواع چسبندگی ‌روده شامل دو نوع مکانیکی و عملکردی می باشد که در زیر به معرفی هر یک از این حالات خواهیم پرداخت:

1.عملکردی :  این عارضه بیشتر در اثر وجود نقص و اختلال در حرکات دودی طبیعی روده ها ایجاد می گردد.
2. مکانیکی :  در این وضعیت مانعی در مسیر طبیعی حرکات مواد غذایی در روده ها ایجاد شده است.

درمان چسبندگی روده دکتر خیراندیش


مهم ترین علل ابتلا به بیماری چسبندگی روده کدامند؟

بروز این عارضه بیشتر پس از انجام جراحی های شکمی و یا سایر جراحی ها به علت مصرف برخی داروها همانند هیدرومورفون، مورفین و…. مشاهده شده است.  این داروها سبب کند شدن حرکات روده و در انتها فلج شدن روده ها خواهند شد.  اما عوامل دیگری نیز در بروز این عارضه نقش دارند که مهم ترین  آن  ها عبارت است از:

  1. سرطان روده
  2. التهاب روده 
  3. ابتلا به پارکینسون
  4. بروز مشکلات در دیواره روده

عوامل ایجاد کننده چسبندگی روده از دیدگاه ابوعلی سینا

 ابوعلی سینا پزشک و حکیم پرآوازه ایرانی مهم ترین عوامل ایجاد یا تشدید کننده این بیماری را  مصرف سبزی دارای انگل،  استنشاق مواد نفتی،  مصرف زیاد قارچ،  استفاده از روغن های سوخته ( روغن هایی که در آن چندین بار غذا سرخ شده)،  حبس گاز روده،  یبوست،  مصرف غذاهای چرب و ثقیل، سرخ کرده و شور،  آبگوشت،  اسپاگتی،  کالباس و سوسیس،  ادویه،  پیتزا،  سمبوسه،  سس،  سالاد الویه،  مصرف گرمی ( خوراکی های تند و شیرین)،  کنسرو،  پفک،لواشک،  چیپس،  گوشت های پرچرب،  افراط در مصرف ملین ها،  افراط در خوردن نان  و دیر تخلیه کردن مدفوع معرفی نموده است.


علایم ابتلا به بیماری چسبندگی روده

رایج ترین و متداول ترین علایم چسبندگی ‌روده عبارت است از:

  • انقباضات و کرامپ های شکمی
  • کاهش و یا از دست دادن اشتها
  • احساس سیری زودرس پس از صرف مقدار کمی غذا 
  • ابتلا به یبوست 
  • تورم و نفخ شکم 
  • تهوع و استفراغ
  •   ناتوانی در بیرون دادن گاز معده

علایم چسبندگی روده


عوامل افزایش ریسک ابتلا به بیماری چسبندگی روده

  1. افزایش سن 
  2. ابتلا به بیماری های گوارشی 
  3. آسیب های روده ای 
  4. مسمومیت های عفونی
  5. کاهش وزن در زمان کوتاه 
  6. ابتلا به بیماری فتق

بیماری چسبندگی روده چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم نامبرده بهتر است هرچه سریع تر به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.  پزشک پس از شنیدن شرح حال و بررسی سوابق پزشکی شما و معاینه شکم و گوش دادن به صدای روده و معده شما برای تشخیص چسبندگی روده از روش های تشخیصی زیر استفاده خواهد نمود:

 1.تصویربرداری با اشعه ایکس با استفاده از محلول حاجب باریم برای شفاف تر دیدن محیط روده ها

 2.سی تی اسکن و ام. آر. آی

 3.استفاده از امواج فراصوت برای عکس برداری از روده ها 

 4.کولونوسکوپی برای مشاهده دقیق تر محیط روده

تشخیص چسبیدگی روده


بیماری چسبندگی روده چگونه درمان می شود؟

برای درمان چسبندگی روده با توجه به میزان درگیر شدن روده ها پزشک از روش های متعددی استفاده می نماید. متداول ترین روش های درمان این عارضه عبارت است از:


1- تغییر برنامه غذایی

مصرف مواد غذایی حاوی فیبر فراوان همچون میوه‌ها و سبزیجات تازه به همراه نوشیدن آب فراوان در طی روز می تواند به دفع راحت مدفوع و جلوگیری از نفخ و یبوست کمک بسیاری نماید.


2- دارو درمانی

مصرف برخی داروها و برخی آنتی بیوتیک ها برحسب تجویز پزشک و با توجه به شرایط عمومی بیمار می تواند در درمان این بیماری مفید واقع شده و عوارض ناشی از آن را محدود تر نماید.


3- درمان با طب سنتی

برای درمان گیاهی چسبندگی روده  و یا درمان چسبندگی روده با دکر خیر اندیش مصرف سبزی تازه به خوبی شسته شده باشد،  جوشانده تخم و برگ ریحان،  «ماست + شوید +خیار با پوست +سیر+ کمی زیره  » (هر شب)  میوه های رسیده روزی ۵ تا ۲۰ عدد،  تخم بوداده اسفرزه (۳ گرم) +رازیانه (۳گرم ) + بارهنگ  (۳ گرم) + گل ارمنی (۲ گرم )+ مورد ( ۲ گرم) + بذرکتان ( ۲ گرم ) همه را پودر کنید و با صمغ عربی مخلوط کرده روزی دو قاشق میل کنید؛ برای درمان چسبندگی روده با طب سنتی  استفاده فراوان از گیاهان فیبری، روغن زیتون یک قاشق بین هر وعده غذا و…  مفید می باشد.


4- جراحی

در صورت عدم درمان چسبندگی روده با هر یک از روش های  نامبرده برای درمان قطعی چسبندگی روده روش جراحی بسیار مفید و کاربردی می باشد. در این روش پزشک ممکن است اقدام به حذف بخشی از روده یا کل  روده نماید که در این صورت می بایست سبک زندگی سالمی را در پیش گرفته و حتماً به توصیه پزشک خود توجه نمایید.

جراحی برای چسبندگی روده


عوارض بیماری چسبندگی روده

همان طور که متوجه شده اید در صورت ایجاد و تشکیل بافت اسکار بین حلقه های روده (کوچک یا بزرگ)  با پوشش داخلی شکم یا با سایر اعضا هم مانند کبد، کیسه صفرا، رحم و تخمدان ها  چسبندگی روده ایجاد می گردد.  بنابراین عوارض ناشی از بیماری چسبندگی روده شامل انسداد روده و ناباروری در زنان و ابتلا به نوعی عفونت به نام عفونت پریتونیت می باشد.


چگونه از ابتلا به بیماری چسبندگی روده پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از ابتلا به چسبندگی روده ها به موارد زیر توجه کنید:

  • حتی الامکان جراحی های شکمی را با روش کم خطر و کم تهاجمی لاپاراسکوپی انجام دهید.
  • درمان بیماری های گوارشی و فتق را جدی بگیرید.
  •  مصرف غذاهای مفید برای چسبندگی روده ( مواد غذایی پر فیبر ) را فراموش نکنید.
  • نوشیدن آب و مایعات فراوان در طی روز را از یاد نبرید.
  •  برای کاهش وزن خود به یک پزشک متخصص تغذیه مراجعه کنید و با استفاده از روش های اصولی مبادرت به انجام این عمل نمایید.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *