بیماری فتق چیست؟

بیماری فتق چیست و کجا ایجاد می شود ؟+درمان گیاهی باد فتق

بیماری فتق یکی از بیماری های شایع شکمی است که باعث برجستگی و جا به جایی ارگان های بدن می شود .در اثر بروز این بیماری برآمدگی موضعی در ناحیه شکم یا کشاله ران ایجاد شده و سبب ایجاد درد و ناراحتی برای فرد می شوند .در سلامت وب امروز می توانید با بیماری فتق بیشتر آشنا شده و در مورد این بیماری اطلاعات بسیار مهمی را کسب نمایید .

بیماری فتق چیست؟

بیماری فتق یا هرنیا ( hernia ) به بیماری گفته می شود که در اثر بروز آن ارگان ها بدن به سایر حفره ها و یا بافت های مجاور تغییر مکان می کنند و در اثر تضعیف لایه های درونی عضلات  شکم، جداره شکم یا دیافراگم پاره یا کشیده می شود.اگر چه شایع ترین نوع فتق ،فتق شکمی می باشد اما احتمال بروز این عارضه در قسمت های دیگر بدن همانند بالای ران، ناف و کشاله‌ ران نیز وجود دارد .


انواع بیماری فتق

این بیماری انواع مختلفی دارد که در ادامه می توانید با انواع بیماری فتق آشنا شوید :

1. فتق مَغبِنی یا فتق کشاله‌ ران (Inguinal hernia)

رایج ترین نوع فتق ،فتق کشاله ران می باشد که در اثر حرکت روده از نقطه‌ ای ضعیف یا پارگی در قسمت پایین دیواره‌ی شکمی ایجاد می شود .فتق مغبنی در مردان شایع تر از زنان می باشد .


2. فتق هیاتال (Hiatal hernia)

این عارضه در اثر ورود معده از طریق شکاف موجود در دیافراگم به حفره قفسه سینه ایجاد می شود و بیشتر در افراد بالای 50 سال دیده می شود .این عارضه با علایمی هم چون سوزش معده و رفلاکس معده همراه می باشد.


3. فتق ناف (Umbilical hernia)

بروز این نوع از فتق در نوزادان زیر شش ماه و کودکان شایع تر بوده و موجب برآمده و برجسته شدن ناف  به خصوص در زمان گریه شدید کودک می شود .فتق ناف در بیشتر موارد معمولا خود به‌ خود برطرف می‌شود.


4. فتق برشی (Incisional hernia)

این عارضه در اثر انجام جراحی های شکمی ایجاد شده و در اثر آن روده از محل برش جراحی یا بافت ضعیف اطراف آن بیرون می زند .


مهم ترین علل ایجاد بیماری فتق چیست؟

این بیماری بیشتر به دلیل ضعف عضلات و تحت فشار قرار گرفتن بافت ها و عضلات بدن ایجاد می شود .عوامل زیر به عنوان مهم ترین دلیل ضعف عضلات و ایجاد این بیماری شناخته می شود:

  1. درست بسته نشدن دیواره‌ی شکمی بر اثر نقایص مادرزادی
  2. سن
  3. سرفه مزمن و طولانی مدت
  4. آسیب های ناشی ازانجام جراحی های شکمی
  5. بارداری
  6. یبوست مزمن
  7. بلند کردن اجسام سنگین
  8. آب آوردن شکم
  9. چاقی و اضافه وزن ناگهانی
  10. پریدن ،دویدن و تقلای شدید
  11. جماع خسته کننده
  12. دوش یا شنا در آب سرد
  13. انجام حرکات شدید بدنی با شکم پر
  14. مصرف غذاهای چرب و ثقیل

چه عواملی در افزایش ریسک ابتلا به فتق موثر است؟

مهم ترین عوامل افزایش دهنده ریسک ابتلا به بیماری فتق شامل موارد زیر می باشد:

  1. سابقه ابتلا به این بیماری در خانواده
  2. اضافه وزن و چاقی
  3. سرفه های مزمن
  4. یبوست مزمن
  5. استعمال دخانیات
  6. ابتلا به بیماری‌ مانند فیبروز سیستیک (cystic fibrosis)

علایم بیماری فتق چیست؟

شایع‌ ترین علامت ابتلا به بیماری  فتق وجود برآمدگی یا توده‌ای در شکم و کشاله‌ی ران می باشد .اما موارد زیر را نیز می توان به عنوان علایمی از این بیماری برشمرد:

  1. لمس برجستگی یا توده در شکم وکشاله ران در هنگام ایستادن، خم شدن یا سرفه کردن
  2. احساس درد یا ناراحتی در قسمت پایین شکم
  3. ضعف، فشار یا احساس سنگینی در شکم
  4. ریفلاکس معده
  5. درد در قفسه سینه
  6. اشکال در بلع غذا

بیماری فتق چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص بیماری فتق بهتر است به یک پزشک جراح و یا پزشک اورولوژیست مراجعه کنیم .پزشکان مربوطه می توانند با معاینه بالینی بیمار و لمس شکم یا کشاله ران وی وجود این عارضه را در فرد مراجعه کننده تشخیص داده و برای تشخیص دقیق تر فتق از روش هایی همانند عکس برداری با اشعه ایکس پس از نوشیدن محلول باریم و یا آندوسکوپی استفاده نماید .برای تشخیص فتق ناف در کودکان روش سونوگرافی کم نیز کاربرد دارد .


بیماری فتق چگونه درمان می شود؟

پس از تایید و تشخیص این بیماری پزشک برای درمان بیماری فتق با توجه به اندازه و پیشرفت بیماری و شرایط عمومی بیمار روش مناسبی را انتخاب کرده و به بیمار توصیه می کند .در ادامه می توانید با مهم ترین روش های درمان این بیماری آشنا شوید :


1.درمان‌های دارویی

پزشک با توجه به نوع فتق داروی مناسبی را به بیمار تجویز می کند .در صورت ابتلا به فتق هیاتال داروهای کاهنده اسید معده می تواند موجب کاهش علایم و بهبود وضعیت شما شوند.


2.جراحی

در صورت بزرگ بودن فتق پزشک با استفاده از روش جراحی اقدام به درمان این بیماری می نماید .با توجه به شرایط فرد و محل فتق روش جراحی به دو شکل جراحی باز و جراحی لاپاراسکوپیک قابل انجام می باشد.در روش باز پس از ایجاد شکاف در محل مورد نظر توسط ابزارهای جراحی فتق به محل اولیه خود بازگشته و با استفاده از بخیه محل بسته و مسدود می شود .در روش لاپاراسکوپیک پزشک برش های کوچکی بر روی محل مورد نظر ایجاد نموده و با وارد نمودن دستگاه لاپاراسکوپی اقدام به بالا کشیدن فتق می نماید .هر دو روش تحت بیهوشی عمومی انجام شده و پس از گذشت دو ماه می توانید تقریبا فعالیت های عادی خود را مجددا شروع نمایید.عمل جراحی فتق در بیماران زیر سن بلوغ باعث عقیم شدن فرد می گردد .


3.تغییر شیوه زندگی

تغییر شیوه زندگی علاوه بر پیشگیری از بروز فتق راه موثری برای درمان فتق نیز به شمار می آید .با تغییر رژیم غذایی ،نگه داشتن وزن در حد متعادل و جلوگیری از افزایش وزن و چاقی ،انجام ورزش های مفید و پرهیز از غذاهای مضر و موثر در ابتلا به سوزش و رفلاکس معده و ترک سیگار می توانید از بروز این بیماری پیشگیری کنید.


4.درمان با طب ابوعلی سینا

برای درمان با طب ابوعلی سینا روی محل فتق را با یک سکه محک ببندید (فتق ناف) ،خوردن شیر با مویز ،سالاد «هویج خام (200)+کرفس(200)+اسفناج (60) +جعفری (60) » (بر حسب گرم )،ضماد خرفه +آرد جو،ضماد جوشانده پر سیاوشان ،مصرف دم کرده دارچین به جای چای ،حمام ته نشین با جوشانده تخم و برگ شوید ،رژیم کاهش و کنترل وزن مفید می باشد.


عوارض بیماری فتق چیست؟

با توجه به این که راه درمان قطعی فتق جراحی می باشد بنابراین در مواجهه با این بیماری نگران نشوید و به سرعت آن را درمان کنید .عدم درمان به موقع فتق می تواند سبب بروز عوارض فتق یعنی تشدید درد و بروز عوارضی هم چون انسداد روده،یبوست شدید و حالت تهوع مداوم و طولانی شود .بنابریان این بیماری را جدی بگیرید و به سرعت آن را درمان کنید .

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *