گیاه خار مریم معجزه ای گیاهی برای سلامتی+عوارض خار مریم

گیاه خار مریم گیاهی بسیار پر خاصیت است که مصارف درمانی و طبی فراوان و گسترده ای در طب سنتی دارد.این گیاه بیشتر با دارا بودن اثرات فارمالوژیک در سلامتی کبد و درمان انواع نارسایی های کبدی علی الخصوص بیماری کبد چرب مورد استفاده قرار گرفته و در این امر نقش مهم و بسیار موثری داشته است .اگر می خواهید با این گیاه شگفت انگیز و مزایای آن بیشتر آشنا شوید به ادامه سلامت وب امروز توجه بفرمایید .

گیاه خار مریم چیست؟

گیاه خار مریم  با نام انگلیسی Milk thistle و نام علمی Silybmom marianum گیاه دارویی بسیار ارزشمندی است که اثرات آن در سم زدایی کبد و پاکسازی کیسه صفرا کاملا به اثبات رسیده است .نام های دیگر این گیاه شامل مارتیغال ، خار شیری ،حرشف بری  و خار اسکاتلندی بوده و طبع خار مریم گرم و خشک می باشد.

طبع خار مریم


گیاه شناسی گیاه خار مریم

گیاه خار مریم گیاهی گلدار ،دو لپه ای متعلق به راسته گل‌ مینا و تیرهٔ کاسنیان است که بومی جنوب اروپا و احتمالا سواحل جنوبی انگلستان بوده و امروزه به علت دارا بودن خواص درمانی فراوان در سطح وسیعی در جهان کشت می شود.این گیاه دارای ساقه ‌ای ایستا، ضخیم، ساده و کمی منشعب و معمولاً دارای حالت پنبه‌ای در دور خود بوده که بیشتر فضای این ساقه تو خالیست. خار مریم دارای برگ‌ هایی بزرگ و دارای لکه‌ های سفید رنگ در اطراف رگبرگ‌ها می باشد. گل‌ های این گیاه  به رنگ ارغوانی یا صورتی بوده و میوه (دانه، بذر) آن تخم مرغی شکل و به رنگ قهوه‌ ای روشن یا تیره با پوسته سخت می باشد که توسط اجسام مویی شکل سفید رنگ و ابریشمی محافظت می‌شوند.برگ ها و ساقه های این گیاه دارای شیرابه بوده که هنگام برش از آن ها خارج می شود .

مشخصات ظاهری خار مریم


ترکیبات موجود در گیاه خار مریم

مواد موثره و ترکیبات فعال موجود در این گیاه شامل سه فلاونولیگنان به نام‌های سیلی‌بینین، سیلی‌کریستین و سیلی‌دیانین است که به مجموع آن‌ها “سیلی‌مارین” گفته می‌شود. سایر ترکیبات موجود در این گیاه شامل  ترکیبات فلاونولیگنانی دیگر هم چون (بتائین، آپی ژنین، سیلی‌بونول)، روغن‌های غیرفراری نظیر (لینولئیک اسید، اولئیک اسید، پالمیتیک اسید)، پروتئین، استرول‌ها ، اسیدهای چرب آزاد و موسیلاژ می باشد.

قرص خار مریم


خواص درمانی گیاه خار مریم

مهم ترین خواص درمانی گیاه خار مریم در طب سنتی عبارت است از:


1.کنترل و درمان دیابت

این گیاه از مخلوطی از آنتی اکسیدان ها ، اسیدهای چرب و سیلیمارین تشکیل شده است که در واقع استفاده از آن می تواند برای کنترل سطح انسولین و حتی حفظ سطح قند خون برای افرادی که از دیابت رنج می برند یا در معرض خطر هستند بسیار مفید و کاربردی باشد.


2.کاهنده کلسترول

این گیاه دارای خواص ضد التهابی بسیار قوی است که مصرف آن در کاهش سطح التهاب بسیار مفید و کاربردی می باشد.بالا بودن التهاب در بدن یکی از دلایل اصلی ابتلا به بیماری های قلبی است. همچنین این گیاه مفید با کاهش سطح کلسترول بالا و افزایش کلسترول خوب یا HDL و کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب استرس اکسیداتیو به عروق ، از سلامت قلب حمایت می کند.


3. سم زدایی از بدن

از عصاره خار مریم  به دلیل تأثیر زیادی که بر کبد دارد ، به عنوان ماده ای مفید برای سم زدایی کبد استفاده می شود. همان طور که می دانید ، کبد وظیفه پالایش خون و دفع بسیاری از سموم بدن و از بین بردن آن ها را بر عهده دارد. طیف وسیعی از اجزای آلی این گیاه در تحریک عملکرد کبد و تمیز کردن سیستم لنفاوی برای بهبود عملکرد بدن بسیار موثر می باشند.


4.هضم بهتر غذا

در صورتی که از مشکلات مربوط به هضم غذا رنج می برید ،این گیاه می تواند در درمان سوء هاضمه و مشکلات مربوط به نفخ شکم بسیار مفید و سودمند باشد. بدین منظور  دانه های این گیاه  را با معده خالی مصرف کنید تا بدین طریق فرایند گوارش و هضم غذا را تسهیل کرده و بهبود بخشید.


5.ضد سرطان

تحقیقات نشان داده است عصاره این گیاه می تواند اثر مهاری در رشد سلول های سرطانی و تومورهای پوست داشته باشد و همچنین می تواند از رشد تومورهای سرطانی پروستات ، پستان ، و دهانه رحم  تا حدود بسیار زیادی جلوگیری نماید.

خواص گیاه خار مریم در طب سنتی


6. حفظ سلامتی و زیبایی پوست

استفاده موضعی از عصاره این گیاه به نام سیلیمارین باعث رشد طبیعی سلول های پوستی گردیده و در نتیجه از سلامتی و زیبایی پوست محافظت می کند. تحقیقات اولیه حتی برای بررسی پتانسیل سیلیمارین به عنوان جایگزین طبیعی ضد آفتاب مرسوم آغاز شده است و می توان در آینده ای نه چندان دور با استفاده از خواص این گیاه از پوست خود در برابر اثرات مخرب ناشی از نور خورشید نیز محافظت نمود.


7.درمان کبد چرب

افراد مبتلا به بیماری کبد چرب ،سیروز کبدی و سایر نارسایی های کبدی می توانند برای جلوگیری از آسیب وارده به کبد و حفظ سلامتی آن از عصاره این گیاه به صورت خوراکی استفاده نمایند و بدین طریق آسیب های وارده بر کبد را خنثی نمایند.


8.سلامت قلب

عصاره این گیاه از درصد های زیادی از اسیدهای چرب مفید و امگا 3 تشکیل شده است که برای حفظ سلامت قلب ضروری هستند. اسیدهای چرب امگا 3 قادر به تعادل سطح کلسترول در بدن شما بوده و می توانند از تصلب شرایین جلوگیری نمایند . بنابراین مصرف این گیاه می تواند خطر ابتلا به سکته مغزی یا حمله قلبی را نیز کاهش داده و سلامت قلب و عروقتان را تضمین نماید.


9.جلوگیری از پیری زودرس پوست

استفاده موضعی از این گیاه پوست شما را درخشان و جوان نگه می دارد.این گیاه از پیری زودرس پوست جلوگیری کرده و زیبایی و طراوت از دست رفته پوستتان را به سرعت بازیابی می نماید.


10.کنترل و درمان ریزش موها

چنان چه دچار ریزش مو می باشید روی این گیاه و مزایای درمانی ارزشمند آن حساب ویزه ای باز کنید .مصرف این گیاه می تواند در کنترل و متوقف نمودن ریزش موها بسیار موثر باشد .

مضرات خار مریم


مقدار مصرف مجاز گیاه خار مریم

میوه، ساقه و دانه‌های خارمریم ارزش دارویی دارند و متخصصان مقدار مصرف مجاز خار مریم به صورت روزانه را در حدود 100 تا 250 میلی گرم بیان نموده اند چرا که  مصرف بیش از این می تواند عوارضی مانند حالت تهوع ، سردرد ، معده ، تحریک پوست و خارش ایجاد کند.

قیمت خار مریم


طرز استفاده از گیاه خار مریم

نحوه استفاده از گیاه خار مریم به صورت  قرص خار مریم و کپسول های مکمل، پودر، تنتور، عرق و دمنوش خار مریم می باشد.همچنین برگ های این گیاه می تواند جایگزین مناسبی به جای اسفناج بوده و برگ ها،ریشه ها ،و دانه های این گیاه به صورت خام یا پخته در تهیه خورش و انواع سالاد سبزیجات و ترشی به کار می برند.

دمنوش خار مریم برای کبد چرب


موارد احتیاط و منع مصرف

مصرف گیاه خار مریم به صورت هم زمان با داروهایی که متابولیزم آنها در کبد است مانند آسپرین، استامینوفن ممنوع بوده و همچنین برای در امان ماندن از مضرات خار مریم از مصرف این گیاه در دوران بارداری و شیردهی خودداری نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top