گیاه آقطی چه خواصی دارد؟+مضرات استفاده از آقطی

یکی دیگر از داروهای گیاهی بی نظیر که در سلامت وب امروز به معرفی و بررسی خواص درمانی آن می پردازیم گیاهی به نام آقطی می باشد .تمامی اجزای این گیاه همانند گل،برگ و پوست داخلی ساقه آن در طب سنتی خواص درمانی و کاربرد دارویی گسترده ای دارد که در ادامه سلامت وب امروز به تشریح هر یک از آن ها می پردازیم.

گیاه آقطی چیست؟

گیاه آقطی (Elderberry) یا یاس کبود ، درختچه ای وحشی است که بومی کشور ایران بوده و در شمال ایران می روید .نام دیگر گیاه آقطی انگور کولی و خمان کبیر بوده و این گیاه با دارا بودن خواص درمانی بی شمار از مهم ترین و کاربردی ترین داروهای گیاهی ایرانی محسوب می شود .برای آشنایی بیشتر با خواص گیاه آقطی در درمان بیماری‌ ها ، طریقه مصرف آن و مشاهده عکس گیاه آقطی سیاه تا انتها با ما همراه باشید.

عکس گیاه آقطی سیاه


گیاه‌شناسی گیاه آقطی

گیاه آقطی پلم با نام علمی Sambucus ebulus از تیره هفت کولان است و در مناطق شمالی کشور و استان هایی مانند آذربایجان شرقی و غربی و همدان در شرایط مساعد آب و هوایی رشد کرده و ارتفاع آن به 10 متر می رسد .برگ‌ های گیاه آقطی،بیضی شکل و دندانه‌ دار  بوده و گل‌ های آن به رنگ سفید و خوشه‌ای می باشد.این گل ها در اواخر بهار ظاهر می‌شوند.میوه آقطی سیاه مشابه حبه های انگور بوده و گوشتی، ریز و به رنگ آبی سیر یا قرمز است.از شکستن برگ های این گیاه بوی بدی متصاعد خواهد شد و تمامی قسمت های سبز این گیاه سمی می باشند.طبیعت آقطی سیاه، سرد و خشک است.

نام دیگر گیاه آقطی


ترکیبات موجود در گیاه آقطی

پوست و برگ این درختچه دارای ترکیباتی از قبیل ساوبوسین،‌ سامبو نیگرین کولی ، سیکوتین و مقدار کمی نیترات پتاسیم بوده و در گل های این گیاه حاوی ترکیبی به نام آلدرین و مقدار کمی اسانس می باشد. میوه آقطی سیاه نیز دارای ترکیباتی به نام های کریزان تمین ، مواد قندی ، اسانس، صمغ ، اسید والریانیک و اسید استیک می باشد.


خواص درمانی گیاه آقطی در طب سنتی

گل، برگ و پوست داخلی ساقه این گیاه در طب سنتی برای درمان بیماری‌ ها مصارف گسترده ای دارد .در ادامه شما را با فواید درمانی گیاه آقطی آشنا می کنیم.

تصویر گیاه آقطی


1- درمان درد و ناراحتی های عصبی

برای درمان مشکلات یاد شده 40 گرم از میوه خشک یا تر آقطی را در نیم لیتر آب یا شیر داغ به مدت 10 دقیقه بجوشانید و پس از خنک شدن روزانه سه فنجان از این نوشیدنی شفابخش در بین مصرف غذا برای درمان مشکلات عصبی خود بنوشید.


2-درمان تب و گریپ

برای برطرف کردن تب و رفع گریپ 5 گرم از گل های خشک یا تازه این گیاه را در یک لیتر آب جوشانده و پس از صاف کردن و خنک کردن با عسل شیرین سازید و روزانه سه فنجان از آن بنوشید.از این نوشیدنی می توانید برای درمان زکام و برونشیت نیز استفاده کنید .


3-درمان ورم عضله

برای درمان ورم عضلات و التهابات مفصلی یک دسته از گل های آن را در لای پارچه کمپرس قرار دهید و روی محل ورم کرده حداقل به مدت 1 ساعت قرار داده تا تورم کاهش یابد و درد حاصله از آن برطرف شود .همچنین بهتر است بدانید استفاده از عصاره ریشه گیاه آقطی در درمان شکستگی استخوان و جوش خوردن سریع آن بسیار نافع است.

آقطی سرخ


4- اختلال کلیه

50 گرم پوست و برگ خشک این گیاه را در یک لیتر آب سرد بریزید و بگذارید تا دو ساعت بماند سپس ظرف را روی آتش قرار داده و 5 دقیقه بجوشانید .پس از خنک شدن آن را صاف کرده و روزانه 3 تا 4 فنجان از آن بنوشید تا با افزایش دفع ادرار اختلالات کلیوی و حتی سنگ کلیه به راحتی برطرف شود .این دمنوش برای درمان دردهای روماتیسمی نیز نافع است .آقطی سرشار از ماده‌ای به نام سیتوکینین است و در نتیجه با تقویت سیستم ایمنی بدن می تواند دردهای روماتیسمی و درد مفاصل را کاهش دهد.


5- درمان شاش بند

50 گرم گل های خشک یا تازه گیاه آقطی را در یک لیتر آب بجوشانید سپس صاف کرده و خنک کنید و با عسل شیرین سازید .روزانه 3 تا 4 فنجان از آن بنوشید تا دردهایتان درمان یابد .


6- درمان جوش پلک چشم

100 گرم از گل های خشک یا تازه این گیاه را در یک لیتر آب جوش 10 دقیقه بجوشانید و سپس صاف و خنک کنید و در نهایت به صورت نیم گرد یا سرد با آن به وسیله یک تکه پنبه تمیز پلک چشم ها را روزی 4 تا 5 بار بشویید .

7 5


7- درمان یبوست

20 تا 40 گرم از میوه تازه یا خشک این گیاه را در نیم لیتر آب یا شیر بریزید ده دقیقه بجوشانید و پس از خنک شدن با عسل شیرین کرده و صبح های ناشتا به فاصله نیم ساعت هر بار یک فنجان در دو یا سه مرحله بنوشید.همچنین با این گیاه می توانید بواسیر و درد آن را درمان نموده و در نهایت از خاصیت ملینی و مسهلی این گیاه برای رفع مشکلات روده ای خود نهایت استفاده را ببرید.


8- سلامت و زیبایی پوست

عصاره این گیاه برای شستن پوست صورت و پاک کردن آرایش بسیار عالی است و استفاده از این تونر گیاهی به جای شیر پاک کن های صنعتی به افراد دارای پوست حساس توصیه می شود.همچنین استفاده از ماسک آقطی برای شادابی پوست ، از بین بردن لکه‌ها و رفع کک و مک صورت بسیار مفید بوده و این گیاه و ماسک های آن در جوان سازی پوست تاثیر بسزایی دارند.خواص گیاه آقطی برای پوست بی شمار بوده و استفاده از آقطی سرخ یا سیاه می تواند برای تهیه انواع ماسک های زیبایی سودمند باشد.

خواص گیاه آقطی برای پوست


9- زیبایی و پرپشت شدن مو

میوه آقطی سیاه و مالیدن شیره آن درمان موثری برای رفع سفید موهاست و استفاده مداوم آن با تشخیص متخصص طب سنتی در تقویت و افزایش رشد موها تاثیر بسزایی دارد.


نحوه استفاده از گیاه آقطی

از گیاه آقطی قرمز می توانید به صورت جوشانده، دم کرده، شربت، شیره یا سرکه استفاده کنید .البته امروزه استفاده از این گیاه در تولید صنایع آرایشی و بهداشتی کاربرد گستره ای داشته و پایه اصلی تهیه محصولات مربوط به شست و شوی صورت و پاک کردن آرایش می باشد.استفاده از شکوفه ها و میوه های گیاه آقطی در صنایع غذایی برای تولید شربت، سرکه، مربا، ژله و نوشابه نیز کاربرد فراوانی دارد.

آقطی قرمز


مضرات گیاه آقطی

با توجه به سمی بودن تمامی قسمت های سبز این گیاه برای در امان ماندن از مضرات گیاه آقطی به نکات زیر توجه کنید :

  1. در هنگام مصرف و تماس مستقیم با آن احتیاط کنید.
  2. زیاده روی در مصرف آن سبب ایجاد تهوع و ورم روده خواهد شد .
  3. استفاده از این گیاه در سرد مزاجان با توجه به طب سرد این گیاه ممنوع می باشد و در صورت مصرف می بایست با مصلح آن که عسل است استفاده شود .

     

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top