یکی از میوه های بسیار آبدار و پر خاصیت فصل تابستان میوه ای گرد یا کشیده به نام هندوانه است که از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار بوده و اگر چه کالری بسیار پایینی دارد اما حاوص انواع ویتامین ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن می باشد .این میوه خواص و مزایای بی شماری برای سلامتی و زیبایی دارد که در مقاله امروز سلامت وب به معرفی آن ها می پردازیم: |
میوه هندوانه چیست؟
میوه هندوانه با نام انگلیسی Watermelon و نام علمی Citrullus vulgaris یکی از میوه های بسیار مفید و آبدار تابستانی است که بیشتر حجم آن از آب تشکیل شده است .اگر چه طبع هندوانه سرد و تر می باشد اما از خواص فوق العاده این میوه نمی توان به سادگی چشم پوشی نمود .به همین علت تصیم گرفتیم تا در نوشتار امروز شما را با این میوه و خواص فق العاده آن که بسیاری از افراد از آن بی اطلاع هستند بیشتر آشنا کنیم .
گیاه شناسی میوه هندوانه
هندوانه گیاهی است یکساله و علفی از تیره کدوییان و دسته صیفی جات با سیستم ریشه ای قدرتمند و بسیار قوی که دارای ساقه ای به طول 4 یا 5 متر و به صورت خزنده ، نازک و طویل،کرکدار و نازک می باشد .برگ های این گیاه دارای بریدگی های عمیق و به رنگ سبز خاکستری بوده و دمبرگی بلند و بدون گوشوارک دارد .این گیاه گیاهی یک پایه بوده و گل های نر و ماده به صورت جدا از هم بر روی یک بوته قرار گرفته اند .گل ها در محور برگ ها به صورت انفرادی قرار گرفته و تعداد گل های نر بیشتر از گل های ماده می باشد .گل های این گیاه به صورت جام گل کامل و زنگوله ای شکل بوده و به رنگ زرد لیمویی یا سبز متمایل به زرد می باشد .این میوه بومی جنوب آفریقا بوده و دارای پوستی سبز و مستحکم با گوشتی قرمز و آبدار و شیرین است .تخم هندوانه نیز سرد و تر و در جمیع افعال شبیه تخم کدو بوده و دفع کننده سنگ مثانه می باشد.کاشت این میوه در ایران محدود به منطقه خاصی نبوده و در تمامی نقاط این میوه قابل کاشت می باشد .
انواع میوه هندوانه
انواع هندوانه در ایران شامل هندوانه قرق،هندوانه خانمی،هندوانه شریف آباد و هندوانه محبوبی می باشد.هم چنین بهتر است بدانید حنظله میوه تلخ مزه ای است که در زبان عامیانه به آن هندوانه ابوجهل می گویند.
ارزش غذایی میوه هندوانه
علیرغم این که بیش از 92 درصد هندوانه از آب تشکیل شده است اما این میوه از ارزش تغیه ای بسیار بالایی برخوردار می باشد .در جدول زیر می توانید با مزایای تغذیه ای این میوه بیشتر آشنا شوید:
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 30 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 7.55 گرم |
پروتئین | 0.61 گرم |
چربی | 0.15 گرم |
آب | 91.45 گرم |
فیبر | 0.40 گرم |
قند | 6.20 گرم |
ویتامین A | 28.00 میکروگرم |
ویتامین E | 0.05 میلی گرم |
ویتامین K | 0.10 میکروگرم |
ویتامین C | 8.10 میلی گرم |
تیامین (B1) | 0.03 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.02 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 0.18 میلی گرم |
کولین (B4) | 4.10میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.22 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.05 میلی گرم |
فولات (B9) | 3.00میکروگرم |
کلسیم | 7.00 میلی گرم |
آهن | 0.24 میلی گرم |
منیزیم | 10.00 میلی گرم |
فسفر | 11.00 میلی گرم |
پتاسیم | 112.00 میلی گرم |
سدیم | 1.00 میلی گرم |
روی | 0.10 میلی گرم |
مس | 0.04 میلی گرم |
منگنز | 0.04 میلی گرم |
سلنیم | 0.40 میکروگرم |
خواص درمانی میوه هندوانه
هندوانه چه خواصی دارد ؟ اگر شما نیز به دنبال پاسخ این سوال می باشید به ادامه نوشتار امروز توجه بفرمایید:
1- کاهنده فشار خون
بر اساس مطالعات انجام شده مشخص گردید مصرف این میوه در بهبود گردش خون تاثیر بسزایی داشته و لیکوپن موجود در این میوه می تواند در کاهش فشار خون و درمان پر فشاری خون بسیار مفید باشد .بنابراین در صورتی که به بیماری های قلبی و یا فشار خون مبتلا می باشید از مصرف این میوه غافل نشوید .
2- ضد سرطان
این میوه سرشار از آنتی اکسیدان ها و ویتامین ث بوده و در نتیجه مصرف آن می تواند از بروز اثرات مخرب رادیکال های آزاد بر روی بدن جلوگیری کرده و از بروز سرطان نیز پیشگیری نماید .خواص این میوه در پیشگیری و درمان انواع سرطان ها علی الخصوص سرطان پروستات کاملا به اثبات رسیده است .
3.بهبود فرایند گوارش
این میوه به علت دارا بودن محتوای بسیار بالا از فیبر و آب در بهبود فرایند گوارش و جلوگیری از بروز یبوست بسیار سودمند است .آب فراوان موجود در این میوه با هیدراتاسیون بدن از بروز کم آبی بدن و در نتیجه تجمع سموم در دستگاه گوارش جلوگیری می نماید .
4.ضد التهاب
وجود ترکیبی به نام کولین در این میوه می تواند از بروز التهاب در بدن جلوگیری کرده و در صورت بروز التهاب در بدن به کاهش التهاب مزمن کمک نماید .این میوه جزو میوه های بسیار مفید برای بیماران رماتیسمی که از دردهای عضلانی و التهاب به صورت هم زمان رنج می برند می باشد .
5.بهبود وضعیت پوست
خواص هندوانه برای پوست شامل افزایش ساخت میزان کلاژن،افزایش خاصیت ارتجاعی و الاستیته پوست ،نوسازی و ترمیم بافت پوست ،رفع چین و چروک از روی پوست،کاهش و درمان لک های پوستی به علت دارا بودن ویتامین ث می باشد .همچنین این میوه با دارا بودن ویتامین آ در بهبود وضعیت پوست و مو تاثیر چشمگیری دارد و به سلامت و زیبایی پوست و مو کمک می کند .
6.سم زدایی بدن
کلیه و کبد از مهم ترین اندام های بدن برای سم زدایی می باشند .بنابراین مهم ترین خواص هندوانه برای کبد به علت محتوای آب فراوان سم زدایی کبد و بهبود عملکرد کبد می باشد .همچنین تین میوه با دارا بودن پتاسیم فراوان سبب کاهش غلظت اسید اوریک در خون و افزایش دفع ادرار می گردد .
7- جلوگیری از گرما زدگی
این میوه به علت داشتن آب فراوان سبب خنک شدن بدن،کاهش دمای بدن و جلوگیری از گرمازدگی خواهد شد .
8-تقویت سیستم ایمنی بدن
این میوه به علت داشتن ویتامین ث و سایر آنتی اکسیدان های مفید و مورد نیاز بدن در تقویت قوایی بدن و مبارزه با عفونت ها نقش بسیار چشمگیر و بسزایی دارد .با مصرف این میوه می توانید از سرماخوردگی ها جلوگیری کرده و به نوعی خود را در برابر انواع عفونت ها واکسینه کنید .
9.درمان اختلالات نعوظ
مهم ترین خواص هندوانه برای مردان شامل درمان اختلالات نعوظ و درمان انزال زودرس در مردان می باشد .با مصرف هندوانه به دلیل دارا بودن اسید آمینه سیترولین می توانید به آسانی مشکلات نامبرده را درمان کرده و از بروز ناتوانی جنسی جلوگیری کنید .
10- حفظ استحکام استخوان ها
کلسیم و لیکوپن موجود در این میوه می تواند باعث کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد در بدن گردیده و از این رو این مصرف این میوه موجب استحکام استخوان ها و جلوگیری از بروز پوک استخوان خواهد شد .
سایر خواص هندوانه در طب سنتی
90 درصد این میوه آبست آبی که اثرات حیاتی و فیزیولوژی دارد. هندوانه سرد و تر مسکن غلیان و صفرا و خون و عطش زیاد و ادرار افزاء و لینت بخش ، تولید کننده خون صاف و رقیق می باشد .مهم ترین خواص هندوانه در طب سنتی عبارت است از:
- خوردن آب هندوانه مخلوط با عسل برای درمان بلغم بسیار مفید است .
- این میوه تب های عفونی را فرو می نشاند وحدت صفرا را برطرف می کند.
- خوردن هندوانه همراه با تمرهندی برای درمان صفرا و جرب بسیار مفید است.
- برای درمان گیرهای ادرار و شاش بند و یرقان خوردن این میوه همراه با سکنجبین بسیار سودمند است .
- برای درمان تب های شدید و گرم و دفع خلط های جزیی خوردن هندوانه و شیرخشت مفید است.
- خوردن این میوه سبب افزایش شیر مادر خواهد شد .
راهنمای خرید و نگهداری هندوانه
برای خرید یک هندوانه قرمز و شیرین به نکات زیر توجه نمایید .هندوانه ای را انتخاب کنید که سنگین تر بوده و با زدن ضربه به آن صدایی عمیق و توخالی شبیه صدای طبل به گوشتان بخورد .در صورت وجود رگه های قهوه ای بر روی هندوانه آن هندوانه شیرنی تر بوده و وجود چوب خشک شده انتهای میوه نشانه رسیده بودن این میوه می باشد .برای نگهداری از هندوانه آن را در دمای نزدیک به 50 درجه سانتی گراد نگهداری کرده و در صورت برش خوردن این موه حتما آن را با سلفون بپوشانید و در یخچال نگهداری کنید .
روش تهیه مربای هندوانه
روش تهیه مربای پوست هندوانه بسیار ساده می باشد .این مربا که با عسل یا شکر تهیه می شود تسکین دهنده سرسام و لکه ای سیاه و سفید جلدی و سینه درد و تقویت کننده دستگاه هاضمه می باشد و معده را تقویت می کند ( در صورتی که ناراحتی معده از حرارت باشد ).برای درمان عطش و تشنگی و حرارت و درمان ناراحتی های سینه با مربای پوست هندوانه در کسانی که از گرمی و حرارت دچار ناراحتی های سینه هستند مربای هندوانه توصیه می شود. برای این کار ورق نازکی از پوست سبز هندوانه را بتراشند و پوسته زیرسفید آن را مربا کنند و بخورند. سبزی پوست را بتراشند سپس آن را تکه تکه کنند سه روز در آب آهک می اندازند سپس بیرون آورده یک شبانه روز در آب نمک می گذارند. سپس سه شبانه روز در آب شیرین بیندازند سپس در آب عسل بجوشانند تا نیم پخته شود . این مربای تهیه شده با عسل برای سرسام و وسواس و درد سینه مفید است . طریقه دوم پختن نیم پز آن با شکر است که ارزانتر است این نوع مربا هم تقریبا ” خواص مربای اولی را دارد.
مضرات هندوانه
عوارض هندوانه در صورت بروز زیاده روی در مصرف این میوه بروز پیدا می نماید .مهم ترین مضرات هندوانه می تواند این باشد که این میوه مضر طحال نفاخ و زیان آورنده برای سرد مزاج ها و معده آن ها و قوه باء آن ها و تولید کننده درد مفاصل باز هم برای سرد مزاج ها می باشد . خنثی کننده زیان آن یا مصلح هندوانه گل قند و عسل و قند و امثال آن است.