گوش درد به چه علتی ایجاد می شود و راه درمان آن چیست؟

گوش درد یکی از مشکلات آزار دهنده سیستم شنوایی است که می تواند فرد مبتلا را آزار داده و عملکرد وی را در طی روز تحت تاثیر خود قرار دهد و در نتیجه فرد را کسل و بی حوصله نماید .این درد ممکن است  یک یا هر دو گوش را درگیر کرده و بیشتر به علت عفونت گوش و ابتلا به برخی از بیماری ها ایجاد گردد .اگر می خواهید در مورد علل ابتلا به این عارضه و روش های درمان آن نکات آموزنده ای را بیاموزید به ادامه سلامت وب امروز توجه بفرمایید .

گوش درد چیست؟

گوش درد یکی از عوارض شایع شنوایی است که شیوه آن در بزرگسالان و کودکان به صورت یکسان بوده و بیشتر در اثر عفونت گوش ایجاد می شود .در این حالت فرد دردهایی  ثابت یا گذرا را با  حالت تیز یا سوزشی در یک یا هر دو گوش خود احساس نماید .اما به راستی علت اصلی بروز گوش درد چیست و چگونه می توان از عوارض ایجاد شده در اثر درد گوش جلوگیری نمود؟


گوش درد به چه علت ایجاد می شود ؟

شایع ترین علت ابتلا به گوش درد بر حسب نظر متخصصین گوش ،حلق و بینی ابتلا به عفونت ها عنوان شده است.آن ها ابتلا به عفونت های گوش داخلی و میانی را شایع ترین علت بروز این عارضه دانسته اند و در برخی موارد سرماخوردگی ،عفونت های دندانی ،تجمع جرم در گوش،عفونی شدن سینوس ها،سوراخ شدن پرده گوش،ورود آب به گوش،وجود جسمی خارجی در گوش و سندروم مفصل گیجگاهی و فکی ،تغییر فشار در گوش به علت مسافرت با هواپیما  را نیز در بروز این عارضه موثر دانسته اند .با توجه به شیوع کرونا در کشور گوش درد و کرونا نیز می تواند با هم ارتباط داشته و  ابتلا به ابن بیماری نیز می تواند به عنوان یک عامل موثر برای برای این عارضه در نظر گرفته شود که در این حالت انجام سریع اقدامات درمانی الزامی می باشد .


علایم ابتلا به گوش درد

رایج ترین علایم ابتلا به گوش درد عبارت است از :

  • دردناک شدن یک یا هر دو گوش
  • تب
  • سردرد
  • گوش درد
  • اختلال  خواب
  • بی اشتهایی
  • از دست دادن تعادل
  • احساس گرفتگی گوش
  • گریه و ابراز بی قراری غیر طبیعی در کودکان و نوزادان
  • گرفتگی گوش یا مشکل در شنیدن صداها

عوامل تشدید کننده گوش درد بر اساس نظر ابوعلی سینا

ابوعلی سینا مهم ترین عوامل ایجاد یا تشدید کننده این عارضه  را ابتلا به عفونت لوزه،گلو درد چرکی بعد از عمل لوزه،برداشتن لوزه سوم،زخم زبان،ضایعات دندان عقل،سینوزیت،سندرم کاستن،آرتریت مفاصل فک،ضایعات غدد بزاقی،دراز بودن زائده استلیوئید،ضایعات دیسک گردنی،استفاده از دندان مصنوعی،خشک نکردن گوش پس از استحمام و آب رفتن در گوش معرفی نموده است .


چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده هر یک از علایم نامبرده و بالا بودن تب هر چه سریع تر به یک متخصص گوش و حلق و بینی یا پزشک متخصص بیماری های عفونی مراجعه کنید تا با انجام اقدامات درمانی در اسرع وقت از بروز عوارض ناشی از این بیماری بر روی سیستم شنوایی جدا جلوگیری کنید .

درمان گوش درد


گوش درد چگونه درمان می شود ؟

برای درمان این عارضه روش های متعددی وجود دارد که در ادامه به معرفی روش های خانگی درمان گوش درد و سایر روش های موجود در طب سنتی و طب مدرن برای درمان این عارضه می پردازیم .


1.از کمپرس گرم استفاده کنید .

قرار دادن یک حوله گرم بر روی گوش دردناک می تواند در کاهش درد گوش تاثیر بسزایی داشته باشد .همچنین برای درمان گوش درد با سشوار می توانید با استفاده از سشوار و باد گرم آن گوش هایتان را گرم کنید و آب وارد شده به داخل گوش را خشک نمایید.در هنگام استفاده از هر یک از این روش ها مراقب گوش خود بوده و از سوختن آن توسط گرمای سشوار یا … جلوگیری کنید .

درمان گوش درد با سشوار


2.استراحت کنید .

در برخی مواقع استراحت کردن می تواند سبب کاهش درد گوش گردیده و علایم ایجاد شده در اثر آن را کاهش دهد. در این حالت بهتر است قبل از خوابیدن 2 بالش را زیر سر خود خود قرار دهید. اگر درد گوش شما در اثر عفونت ایجاد شده باشد بالا بودن سر در هنگام خواب ممکن است به تخلیه مایع اضافی موجود در گوش شما کمک کند.

گوش درد و کرونا


3.بینی خود را پاک کنید .

دردناک شدن گوش ها معمولاً در اثر ایجاد مایعات در لوله استوستیا  ( یک لوله ریز که گوش ، بینی و گلو را به هم وصل می کند) ایجاد می شود. با پاک کردن بینی ، می توانید فشار بر پرده گوش را تسکین دهید. بنابراین سعی کنید کمی آب نمک را در سوراخ بینی خود ریخته و آن را به سمت بالابکشید .همچنین می توانید از قطره کلرور سدیم برای این کار استفاده کنید و با ریختن آن درون سوراخ های بینی این مجرا را پاکسازی و تمیز نمایید .

درمان گوش درد با نمک


4.از بخور استفاده کنید .

استفاده از بخور گرم می تواند سبب تخلیه مجرای بینی ،کاهش فشار وارده بر روی گوش داخلی،باز کردن لوله های استوستیا و تخلیه مایعات از گوش گردد .برای این منظور با اضافه کردن چند قطره روغن اکالیپتوس  به آب تقریباً جوش در یک کاسه بخور گرم خود را تهیه نمایید .اکنون حوله ای را روی سر خود قرار داده و بخار حاصله را از طریق بینی سه بار در روز استنشاق کنید تا درد گوشتان فروکش کند.

قرص برای گوش درد


5.روغن زیتون را امتحان کنید.

برای کاهش درد ، چند قطره روغن زیتون گرم را در داخل گوش بریزید .برای گرم کردن روغن بطری حاوی روغن  را می توان برای چند دقیقه در یک لیوان کوچک آب گرم قرار داد تا گرم شود. اکنون چند قطره از روغن گرم شده را درون سوراخ گوش ریخته و سپس بر روی آن توپک پنبه ای قرار دهید و استراحت نمایید .پس از گذشت چند دقیقه درد گوش شما به راحتی تسکین می یابد .

درمان گوش درد با طب سنتی


6.سیر را فراموش نکنید.

روغن سیر خاصیت ضد باکتری و ضد ویروسی دارد و قرنها است که برای درمان عفونت گوش مورد استفاده قرار می گیرد. می توانید با گرم کردن یک قاشق چای خوری سیر تازه ، خرد شده یا خرد شده در یک قاشق غذاخوری روغن زیتون روغن سیر خود را تهیه کنید و برای درمان گوش درد با سیر با ریختن  سه تا چهار قطره در هر گوش دردتان را تسکین دهید .همچنین می توانید مقداری سیر را خرد کرده و تکه های سیر را در یک دستمال یا حوله کاغذی قرار دهید. کیسه سیر را روی گوش قرار دهید.

درمان گوش درد با سیر


7.یک کمپرس پیاز درست کنید.

برای درمان گوش درد با پیاز نیمی از پیاز را خرد کرده و آن را در مقداری روغن زیتون به آرامی گرم کنید. وقتی پیاز نرم شد ، بگذارید قبل از ریختن آن در یک پارچه نخی خنک شود. پارچه را تا کنید تا پیاز از بین نرود و کمپرس را روی گوش قرار دهید و اجازه دهید آب پیاز گرم درون گوش جاری شود. 10 تا 15 دقیقه بگذارید. هر سه تا چهار ساعت تکرار کنید.

درمان درد گوش با پیاز


8.از عسل استفاده کنید.

عسل خاصیت ضد باکتریایی و درمانی دارد ، بنابراین می توانید از آن برای تسکین درد گوش استفاده کنید. مقداری عسل را گرم کنید و سه تا چهار قطره داخل گوش آسیب دیده بگذارید. اطمینان حاصل کنید که عسل خیلی گرم نیست تا گوش خود را نسوزانید. روزانه سه تا چهار بار این عمل را تکرار کنید.

تسکین درد گوش با عسل


9.داروهای بدون نسخه را امتحان کنید.

داروهای مختلفی وجود دارد که می توانید از آن ها برای تسکین درد گوش استفاده کنید. قطره برای  گوش درد ، استامینوفن ، ایبوپروفن و آنتی هیستامین رایج ترین داروهای بدون نسخه ای هستند که می توانید از آن ها برای تسکین درد گوش خود استفاده نمایید .

قطره برای گوش درد


10.داروهای تجویز شده توسط پزشک را حتما مصرف کنید .

بیشتر بزرگسالان مبتلا به عفونت خفیف گوش در طی یک هفته با استفاده از داروهای خانگی نامبرده بهبود می یابند. اما اگر عفونت گوش شما  شدید باشد ، پزشک ممکن است برایتان آنتی بیوتیک تجویز کند. برای كودكان كمتر از شش ماه كه دارای عفونت گوش هستند باید سریعاً آنتی بیوتیك تجویز شود. سعی نکنید از داروهای خانگی برای درمان عفونت گوش  کودک استفاده کنید.آموکسی سیلین رایج ترین داروی آنتی بیوتیک  برای گوش درد درمان عفونت گوش است.اگر درمان عفونت گوش با آموکسی سیلین انجام نپذیرد و  یا دردهای شدید گوش و یا علائم دیگری مانند درجه حرارت بالای بدن همچنان  وجود داشته باشد ، پزشک شما از آنتی بیوتیک های قوی تری هم چون آزیترومایسین، سفکسیم،پنی سیلین،کو آموکسی کلاو ،سفتریاکسون و …. برای درمان این عارضه استفاده نماید .

آنتی بیوتیک برای گوش درد


درمان گوش درد با طب سنتی

درمان گوش درد از نظر دکتر خیر اندیش و ابوعلی سینا به شرح زیر می باشد . استفاده از دود «اسفند +خاکشیر »زیر گوش،«آب ترب سیاه یا سفید+روغن گل محمدی» را با حرارت کم به مدت 5 دقیقه بجوشانید و صاف کنید و در گوش بچکانید ،بخور گل بابونه (برای درد ناشی از آب رفتن به داخل گوش)،برگ گل همیشه بهار را در روغن زیتون بجوشانید و صاف کنید و در گوش بچکانید،پیاز و بابونه را روی خاکستر طبخ کنید و عصاره ی آن را بگیرید و بچکانید ؛مالش پودر برگ خشخاش (یا تازه ) به پشت گوش (آنتی بیوتیکی بسیار قوی است ) می باشد.

اگر بر اثر آب رفتن در گوش باشد با انگشت دست طرف موافق سوراخ گوش را باز کنید و روی همان پا لی لی کنید یا نمک را درون ماهیتابه داغ کنید و در کیسه بریزید ( زیاد داغ نباشد ) و آن کیسه را بر روی گوش درناکتان قرار دهید و دوبار این عمل را در روز و هر بار به مدت ده دقیقه تکرار نمایید .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *