گیاه اکلیل الملک یکی از گیاهان دارویی است که خواص آن مورد تایید اطبا طب سنتی بوده و استفاده از آن در درمان بسیاری از بیماری ها و مشکلات رایج است .این گیاه معطر خواص درمانی بی شماری دارد که در سلامت وب امروز به معرفی آن ها پرداخته ایم . |
اکلیل الملک چیست؟
اکلیل الملک (اِکلیلُالمَلِک) به انگلیسی Melilotusofficinalis و با نام علمی Trigonella grandiflora Boiss گیاهی دارویی و معطر شبیه یونجه و شنبلیله می باشد.طبع اکلیل الملک گرم و خشک بوده و گل ها و برگ این گیاه خواص درمانی بی شماری دارد که در ادامه با این گیاه دارویی و خواص آن بیشتر آشنا می شوید.
گیاه شناسی اکلیل الملک
این گیاه علفی متعلق به تیرۀ Papilionaceae (تیرۀ پروانهآسایان) بوده و به صورت خودرو در حواشی جاده ها و زمین های آهکی می روید .گل های این گیاه زرد و معطر بوده و ظاهر آن مشابه گیاه یونجه یا شنبلیله می باشد .زادگاه اکلیل الملک کشور انگلستان و یونان بوده و در ایران می توان آن را در مناطقی مانند نواحی شمالی ایران، اطراف تهران، آذربایجان، بلوچستان، تبریز و لاهیجان کشت نمود.
نام های دیگر اکلیل الملک چیست؟
نام های دیگر اکلیل الملک شامل تاجشاهی، شاه افسر، گیاه قیصر،شبدر زرد، یونجۀ زرد و ناخنک می باشد.با توجه به این که میوه این گیاه هلالی شکل بوده و شبیه سر ناخن می باشد آن را ناخنک می نامند. در زبان یونانی نام این گیاه گل عسل است.
ترکیبات شیمیایی اکلیل الملک
این گیاه دارویی حاوی ترکیبات شیمایی مانند کومارین، ملیلوتین، تاننها و مواد رنگی (فلاون) ها می باشد.طعم این گیاه تلخ بوده اما اثرات درمانی آن بی شمار می باشد که در ادامه سلامت وب امروز به بررسی و معرفی آن ها می پردازیم.
فواید درمانی اکلیل الملک
- در بهبود عملکرد خونرسانی و رقیق شدن خون موثر بوده و در نتیجه مصرف آن از آمبولی قلبی و تصلب شرایین جلوگیری می کند.
- دمنوش این گیاه در برطرف نمودن اسهال خونی و تورم و التهاب روده ها بسیار نافع است .
- اگر دچار مشکلات ادراری هستید می توانید از جوشانده این گیاه براب درمان عفونت ادراری و بوی بد ادرار استفاده کنید.
- تنظیم ضربان قلب،آرامش اعصاب و تسکین دردهای عصبی از دیگر معجزات این گیاه دارویی سودمند می باشد.
- برای بازکردن قاعدگی و رفع اختلالات یائسگی می توانید از این گیاه جادویی استفاده کنید .
- درمان دردهای مفصلی علی الخصوص دردهای روماتیسمی با استعمال موضعی روغن اکلیل الملک به سادگی امکان پذیر می باشد.
- جهت درمان برونشیت،گرفتگی سینه ،درمان نزله و ناراحتی های برونش و ورم حلق که در اثر بلغم یا صفرای زیاد باشد، می توانید از خواص درمانی این گیاه استفاده کنید .
- برای درمان و شست و شوی جوش و دمل و ضد عفونی کردن کورک ها 30 گرم مغز گیاه ناخنک به اضافه 5 گرم بادیان، 5 گرم بسفایج و 5 گرم از گیاه آویشن شیرازی را در یک لیتر آب جوشانده و پس از صاف کردن استفاده کنید.
- برای درمان تشنج،سرگیجه،مالیخولیای سبک ازضماد تهیه شده از تخم گیاه دارویی ناخنک با سرکه و روغن گل سرخ، استفاده کنید.
- برای ازدیاد شیر در مادران شیرده می توانید از این گیاه و خواص درمانی آن بهره مند شوید .
- برای تقویت اسپرم مردان و قدرت نیروی جنسی مردانه و جلوگیری از انزال زودرس از اثرات درمانی این گیاه استفاده کنید و قدرت باروری را در مردان افزایش دهید. به این منظور، بایستی آب دم کرده گیاه ناخنک را با انجیر و عسل میل نمایید.
- جوشانده گل های اکلیل الملک برای شستن چشم و معالجه ورم پلک ها و گل مژه بسیار مفید است.
نحوه خشک کردن اکلیل الملک برای استفاده
برای استفاده از مصارف دارویی این گیاه قدرتمند پس از جمع آوری گل ها و سرشاخه های فوقانی این گیاه ،آن ها را در سایه و حرارت کمتر از 40 درجه سانتیگراد و به تدریج خشک می نمایند عمل خشک شدن گیاه، بایستی به آهستگی صورت پذیرد تا ترکیبات معطره آن علی الخصوص کومارین آزاد شده و اثر بخشی آن افزایش یابد .از این گیاه علاوه بر مصارف یاد شده می توان در تهیه پاستیل های تسکین دهندۀ آسم برونشیک استفاده نمود.
مضرات اکلیل الملک
زیاده روی در مصرف این گیاه می تواند در بروز عوارض ناخواسته تاثیر داشته باشد .مهم ترین مضرات اکلیل الملک در اثر زیاده روی استفراغ،تورم بیضه ها و اسهال می باشد.سایر مضرات گیاه ناخنک موارد زیر می باشد:
- مصرف این گیاه در افراد مبتلا به فشار خون ممنوع می باشد.
- مصرف این گیاه به صورت هم زمان با داروهای رقیق کننده خون به علت دارا بودن خاصیت رقیق کنندگی خون ممنوع می باشد.
- مصرف این گیاه در دوران بارداری سبب سقط جنین می باشد.
در انتها می توان گیاه اکلیل الملک و خواص درمانی آن را در جدول زیر خلاصه نمود تا با بررسی اجمال یاین جدول بتوانید چکیده ای از مقاله امروز سلامت وب را دریافت نمایید .
گیاه اکلیل الملک | |
طبع گیاه | گرم و خشک (صفراوی) |
طریقه مصرف |
|
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
تداخل دارویی | از مصرف خودسرانه آن پرهیز نموده و در صورت استفاده از داروهای دیگر حتما با پزشک مشورت نمایید. |