سیاه سرفه چیست؟+درمان فوری و گیاهی سیاه سرفه

 یکی از خطرناک ترین بیماری های عفونی تنفسی ،بیماری به نام سیاه سرفه است که می تواند کشنده باشد .اگر چه سیاه سرفه در تمامی سنین دیده شده اما شیوع آن در بزرگسالان بیشتر از سایر سنین می باشد.سلامت وب در مقاله امروز خود به بررسی این بیماری عفونی و روش های درمان فوری و گیاهی آن پرداخته است.

سیاه سرفه چیست؟

سیاه سرفه (Pertussis) یکی از بیماری های عفونی دستگاه تنفسی است که در اثر ورود یک باکتری به نام بوردتلا پرتوزیس به سیستم تنفسی فوقانی ایجاد می شود .این بیماری عفونی مسری بوده و در تمامی سنین علی الخصوص کودکان شیوع دارد .شایع ترین زمان بروز سیاه سرفه در اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار بوده و علایم اولیه این بیماری به شرح زیر می باشد:

سرفه های شبه سیاه سرفه


مکانیسم عملکرد سیاه سرفه

باکتری به نام بوردتلاپرتوسیس مولد بیماری سیاه سرفه می باشد که با اتصال به مژه های بخشی از سیستم تنفسی فوقانی سمومی را آزاد کرده و سبب آسیب دیدن مژه و تورم راه های هوایی می شود.در نتیجه با مسدود شدن مجاری هوایی علایم سیاه سرفه و سرفه های شبه سیاه سرفه  آشکار می شود . مدت نهفتگی بیماری در حدود 8 تا 14 روز بوده و تا حدود 2 ماه بعد از بروز علایم احتمال سرایت و انتقال وجود دارد. طول دوره بیماری سیاه سرفه بین 6 تا 12 هفته می باشد.آیا سیاه سرفه خطرناک است؟ بله در صورت عدم درمان به موقع این بیماری خطر مرگ را به همراه خواهد داشت.

اپیدمیولوژی سیاه سرفه


علایم ابتلا به سیاه سرفه

 علائم بیماری در سه مرحله نمایان می شوند:

1.فرد مبتلا علایمی مانند سرفه های خفیف ، آبریزش بینی، ‌قرمزی و آبریزش چشم، بی اشتهایی و تب خفیف  را همانند یک سرماخوردگی ساده تجربه می نماید.

2.مرحله حمله ای سیاه سرفه که تقریبا یک الی دو هفته پس از مرحله اول ایجاد می شود فرد مبتلا دچار سرفه های شدید و پشت سر هم به همراه قرمزی شدید چهره یا کبودی رنگ چهره خواهد شد .پس از سرفه فرد خروج خلط و استفراغ داشته و در سنین پایین تر کودک دچار قطع تنفس یا کندی ضربان قلب  و اشکال در عمل بلع خواهد شد.

3. آخرین مرحله این بیماری دوران نقاهت بوده که بیماری رو به بهبودی می رود و این مرحله نیز حدود 2 هفته به طول می انجامد.


عوامل ایجاد کننده سیاه سرفه از دیدگاه ابوعلی سینا

ابوعلی سینا عوامل ایجاد یا تشدید کننده این بیماری را مصرف گرمی (خوراکی های تند و شیرین)،ادویه،حلوا،حلوا ارده،کنجد،سوسیس و کالباس،پیتزا،ساندویچ،قارچ،خیارشور،ترشی،سیگار،خرما،میوه های ترش،زنجبیل،سرخ کردنی ها،خردل تخمه یا روغن آفتابگردان،گردو و آجیل،تخم مرغ سرخ کرده،اسفناج سرخ کرده،سالاد اولویه،رب و بورانی اسفناج می داند.


راه انتقال بیماری سیاه سرفه

سیاه سرفه یک بیماری مسری است که تنها می تواند انسان ها را گرفتار نماید و قابلیت انتقال از فردی به فرد دیگر را دارد.عطسه،سرفه،تنفس در فضایی که فرد مبتلا به این بیماری وجود دارد از مهم ترین و اصلی ترین راه های انتقال این بیماری به شمار می روند.

آیا سیاه سرفه خطرناک است؟


سیاه سرفه چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورت مشاهده علایم نامبرده می بایست هر چه سریع تر به یک متخصص عفونی یا ریه مراجعه کنید .پزشک با معاینه بالینی بیمار و شنیدن شرح حال وی از روش های زیر برای تشخیص سیاه سرفه استفاده می کند:

  • نمونه گیری از مخاط پشت گلو و بینی
  • آزمایش خون
  • عکسبرداری ریه

سیاه سرفه در بارداری


سیاه سرفه چگونه درمان می شود؟

رایج ترین شیوه درمان این عارضه استفاده از داروهای آنتی بیوتیک ،داروهای خلط آور و تب بر می باشد .این روش به عنوان روش درمان فوری سیاه سرفه شناخته شده و می تواند علاوه بر کاهش سرفه ها از انتقال این بیماری به افراد نزدیک بیمار جلوگیری نماید .

درمان فوری سیاه سرفه


درمان گیاهی سیاه سرفه

برای درمان گیاهی سیاه سرفه با استفاده از تدابیر ابوعلی سینا مصرف آب انار سیاه به مقدار فراوان ،شیر داغ+عسل+اندکی زنجبیل+سوپ تره+آب ترب سیاه یا سفید+عسل،عسل+آب شلغم خام ( هر ساعت یک قاشق مک بزنید)،شلغم پخته،آب انگور رسیده،دم کرده «تخم کاهو (3)+پونه تازه(5)+تخم کرفس(4)+دانه رازیانه(3)+عصاره گیاه شیرین بیان(4)+پرسیاوشان(4)+تخم کتان(5)+اسطوخدوس(4)+بهارنارنج (7) (همگی بر حسب گرم) با عسل،موارد خلط آور و فرنی داغ به بیمار توصیه می شود.


چگونه از بروز سیاه سرفه پیش گیری کنیم؟

ساده ترین و متداول ترین راه پیشگیری از ابتلا به سیاه سرفه تزریق واکسن سیاه سرفه می باشد .کاشف واکسن سیاه سرفه جولز بوردت و اوکتاو ژنکو در سال 1906 بوده اند و تزریق این واکسن می تواند از ابتلای نوزادان، کودکان، نوجوانان، و بزرگسالان به این بیماری پیشگیری نماید.

واکسن سیاه سرفه یا پنتاوالان نوعی واکسن ترکیبی است که از نوزادان و کودکان در مقابل بیماری هایی از قبیل دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب ، هموفیلوس و آنفلوآنزای تیپ ب، محافظت می کند.بزرگسالان نیز می توانند با تزریق واکسن TD (توام بزرگ سال) از بدن خود در برابر برابر بیماری های کزاز و دیفتری محافظت نمایند .تزریق واکسن سیاه سرفه در بارداری نیز می تواند از تولد نوزادی مبتلا به این بیماری جلوگیری نمایددر نهایت پوشاندن دهان و بینی ،شست و شوی مرتب دست ها و عدم قرار گرفتن در فضای مشترک با شخص آلوده به این بیماری از راه های مهم پیشگیری از ابتلا به این بیماری به شمار می روند.

کاشف واکسن سیاه سرفه


عوارض سیاه سرفه

شایع ترین عوارض بیماری سیاه سرفه عبارت است از:

  • پنومونی یا عفونت ریه
  • تشنج
  • آپنه خواب
  • آنسفالوپاتی
  • کاهش وزن
  • شکستگی دنده
  • احتباس آب در بدن

عوارض واکسن سیاه سرفه در بزرگسالان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *