چاقی بدن چیست؟ + جدیدترین روش‌های درمان چاقی بدن

چاقی بدن یکی از معضلات شایع جوامع بشری امروزی است که امروزه نوعی بیماری به شمار آمده و به علت ذخیره و انباشت فراوان چربی‌ها در بدن می‌تواند خطر ابتلا به سایر بیماری‌ها را در فرد مبتلا افزایش دهد. درصورتی‌که میزان انرژی و کالری دریافتی در طی روز بیش از کالری مصرفی باشد به مرور انرژی مازاد دریافتی تبدیل به چربی شده و بدین شکل دربافت‌های بدن ذخیره می‌گردد .امروزه روش‌های متعددی برای درمان چاقی کشف‌ شده است که در سلامت وب امروز به معرفی مهم ترین ،کاربردی ترین و موثرترین آن‌ها می‌پردازیم.

چاقی بدن چیست؟

چاقی بدن Obesity of the body عبارت است از وضعیتی که در طی آن فرد دچار وزن بالا و انباشت چربی‌ ها در بافت‌ های مختلف بدن خود گشته و این وضعیت به شدت سلامت فرد را تهدید می‌کند. بر طبق آمارهای جهانی چاقی یک مشکل شایع در میان افراد بوده و از هر 4 نفر یک نفر مبتلا به چاقی می‌باشد.

پیشگیری از چاقی بدن


میزان چاقی بدن در هر فرد چگونه تعیین می‌گردد؟

روش اصلی تعیین میزان چاقی در هر فرد اندازه‌ گیری شاخص توده بدنی یا (MBI)  و ( Body Mass Index ) می‌باشد. BMI یا شاخص توده بدنی از طریق تقسیم وزن برحسب کیلوگرم بر وزن به توان دو  محاسبه می‌شود. در این حالت عدد به‌ دست ‌آمده در طبقه ‌بندی زیر می‌تواند نشان‌ دهنده وضعیت سلامتی و تعیین ‌کننده میزان چاقی بدن در شما باشد.

  • کمتراز 15 معادل کمبود وزن بسیار شدید
  • کمتراز 16 و بیشتراز 15 معادل کمبود وزن شدید
  • درمحدوده 16 تا 18.5 بمعنی کمبود وزن
  • بین 18.5 و 25 بمعنی وزن طبیعی و نرمال
  • بیشتراز 25 و کمتراز 30 شخص دارای اضافه وزن
  • درمحدوده 30 و 35 نشانگر چاقی معمولی (چاقی نوع اول)
  • بین 35 و 40 نشان دهنده چاقی شدید (چاقی نوع دوم)
  • بیشتر از 40 شخص دارای چاقی بسیار شدید (چاقی نوع سوم)

شاخص توده بدنی


عوامل ایجاد یا تشدید کننده چاقی بدن کدام است؟

مهم ‌ترین عوامل ایجاد یا تشدید کننده چاقی بدن عوامل ارثی، یبوست، اختلالات عصبی، اختلال در عملکرد غدد، ابتلا به بیماری‌های قلبی یا کلیوی، تورم مغز، داشتن ژن حامل، وجود ماده شیمیایی مخصوص در مغز، مصرف زیاد نمک، نوشیدن آب بین غذا، خوب نجویدن غذا، مصرف بیش‌ازحد سوسیس، کالباس، پیتزا، گوشت‌ های چرب، اغذیه‌ ی چرب، سالاد الویه، قند و شکر، شکلات، شیرینی، پوست مرغ و ماهی، سس، لبنیات چرب، غذاهای خمیری ( آبگوشت، اسپاگتی و …) مواد نشاسته ‌ای، نوشیدنی‌ های شیرین بین غذا، داروهای حاوی کورتون، نان سفید، ناراحتی عصبی (عامل شکم آوردن)، تماشای زیاد تلویزیون و مصرف غلات بوداده به عنوان صبحانه می‌باشد.

علل موثر در بروز چاقی


روش‌های مؤثر برای درمان چاقی بدن 

ساده ‌ترین و مؤثرین راه برای درمان چاقی مصرف غذاهای سالم، دریافت کالری کافی، پیروی از یک برنامه غذایی سالم، انجام ورزش‌های هوازی به‌صورت منظم و داشتن تحرک می‌باشد. اما امروزه روش‌ های دیگری نیز وجود دارد که می‌توان از آن‌ها برای درمان چاقی بهره جست و نتایج خوبی را کسب نمود.


1- درمان چاقی با طب ابوعلی سینا

ابوعلی سینا برای درمان چاقی خام‌ خواری، مصرف میوه و سبزی به عنوان 80 % رژیم غذایی ، کاهش مصرف نان، مصرف گوشت کم‌چ ربی، کاهش مصرف لبنیات تا 20%، مصرف روزانه یک قرص مخمر، نوشیدن آب «سیب + هویج+ خیار+ کرفس» + آب دو عدد لیموترش (صبح ناشتا)، تا ساعت 2 بعدازظهر فقط از میوه‌ های مختلف استفاده شود و بعدازآن از غذاهای دارای چربی متعادل، دم‌کرده سبوس برنج، سالاد «هویج + کرفس + شوید + اسفناج خام + خیار + سرکه + آب‌ لیموی تازه». «کلم آب پز + کدوسبز آب پز + هویج آب پز + کرفس آب پز+ آب لیموترش تازه (دو عدد)» اگر از پلو استفاده می‌کنید همیشه  به آن گلرنگ بیفزائید.

اسید سینولئیک (کونژوگر)، بین سه وعده غذا یا ناشتا یک استکان سرکه سیب + یک قاشق عسل، دو لیوان چای بی قند بعد از هر وعده از غذا، نان سبوس‌دار، رژیم «دو عدد سیب‌زمینی آب پز + ماست چکیده + لوبیا سبز آب پز» غذا را با چنگال میل کنید، ساعت هفت شب شام میل کنید؛ (قبل از غذا) دو حبه سیر رنده شده در ماست (هرروز صبح)، انگور سیاه یا قرمز (متعادل ‌کننده)، تخم شاهی با آب گرم (قبل از غذا)، روزی یک لیوان آب شلغم، دم ‌کرده علف ماست، دم‌ کرده مریم ‌گلی، مقل + سرکه را مفید دانسته است.  


2- جراحی

امروزه استفاده از روش‌ های جراحی در دنیا برای درمان چاقی بسیار کاربرد وسیعی داشته و پیشرفت چشمگیری در این زمینه مشاهده‌ شده است. پس از انجام جراحی‌های لاغری میزان کالری دریافتی محدود گشته و یا در اثر کاهش جذب مواد غذایی لاغری پدید می‌آید. امروز این روش‌ ها گزینه ایده آلی برای کاهش وزن چشمگیر در مدت کوتاه و بدون بازگشت به شمار می‌آید. متداول ‌ترین روش‌های جراحی لاغری عبارت است از باندینگ معده، بای پس معده، بالون معده و اسلیو معده که در این میان عمل جراحی اسلیو معده به علت داشتن عوارض بسیار پایین و کسب نتایج بهتر در میان این جراحی‌ها طرفداران بیشتری را به خود اختصاص داده و از محبوبیت بالاتری نسبت به سایر روش‌ ها برخوردار می‌باشد.

جراحی های لاغری


3- سایر روش‌ها

چنان چه دارای چاقی موضعی می‌باشید می‌توانید از روش‌ هایی مانند لیپوساکشن، لیپوماتیک، کربوکسی ترابی، کرایولیپولیز و سایر تکنیک‌های زیبایی پیکرتراشی استفاده کنید و بدین شکل علاوه بر کاهش سایز و کاهش وزن به آسانی به اندامی‌ آیده آل دست پیدا نمایید.


چاقی بدن چه عوارضی را به همراه دارد؟

چاقی علاوه بر ایجاد تغییرات فیزیکی آشکار و بر هم ریختن تناسب ‌اندام شما می‌تواند تهدیدی جدی برای سلامتی فرد به شمار رود. امروزه و بر اساس تحقیقات مشخص‌ شده است عوارض چاقی و اضافه‌ وزن ارتباط مستقیمی با بروز بیماری‌های همچون سرطان، دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی و … داشته و خطر ابتلا به سکته‌های قلبی و مغزی را در فرد افزایش می‌دهد و همچنین بر روی کیفیت زندگی فرد تأثیر منفی داشته و سبب کاهش اعتماد به‌ نفس، افسردگی و … در فرد خواهد شد.

عوارض چاقی بدن


چگونه از بروز چاقی بدن پیشگیری کنیم؟

با داشتن سبک زندگی سالم، مصرف مواد غذایی مفید از تمامی گروه‌های غذایی و دریافت کالری لازم متناسب با قد، وزن و میزان فعالیت روزانه و ورزش منظم می‌توانید از بروز چاقی پیشگیری کرده و از عوارض ناشی از آن ایمن باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top