آلرژی غذایی چیست؟+اطلاعات مفید راجع به آلرژی های غذایی

آیا تاکنون پس از مصرف برخی مواد غذایی و یا تماس با برخی مواد دچار  آلرژی یا حساسیت شده اید؟اگر پاسخ شما به این سوال مثبت است باید بدانید آلرژی یا حساسیت نوعی پاسخ سیستم ایمنی بدن نسبت به مواد حساسیت زای پیرامون ماست از آن جا که آلرژی غذایی شیوع فراوانی دارد مقاله امروز را به بررسی آن و پاسخ به سوالات پیرامون آن اختصاص داده ایم .

آلرژی غذایی چیست؟

آلرژی غذایی به پاسخ سیستم ایمنی بدن به دنبال مصرف یک ماده ی غذایی خاص گفته می شود.آلرژی غذایی در افراد مختلف واکنش های متفاوتی داشته و شدت آن از ضعیف تا شدید قابل تغییر می باشد .طبق بررسی های انجام شده 6 تا 8 درصد بچه های زیر سه سال و 4 درصد از بزرگسالان دچار آلرژی های غذایی می باشند.

درمان حساسیت غذایی


ابتلا به آلرژی غذایی با چه علایمی شناخته می شود؟

علائم وجود حساسیت به ماده غذایی مصرفی عموما در  عرض چند دقیقه تا یک ساعت بعد از خوردن غذای حساسیت زا بروز پیدا می کند و شامل موارد زیر می باشد:

  1.  سوزش دهان
  2.  کهیر
  3. خارش یا اگزما
  4.  ورم لب ها، صورت، زبان و گلو یا بخش های دیگر بدن
  5.  خس خس و گرفتگی بینی
  6.  درد شکمی
  7. اسهال
  8. حالت تهوع یا استفراغ
  9.  سرگیجه
  10. گیجی و یا غش

که در حالت آخر ممکن است فرد دچار شوک آنافیلاکسی شده باشد و جهت جلوگیری از مرگ چنین فردی می بایست سریعا او را به مراکز درمانی انتقال دهید .

آلرژی غذایی چیست؟


شوک آنافیلاکسی چیست؟

شوک آنافیلاکسی(anaphylaxis)عبارت است از پاسخ های بسیار خطرناک و کشنده سیستم ایمنی بدن در هنگام مصرف مواد غذایی آلرژی زا که با نشانه های زیر شناخته می شود:

  •  گرفتگی و تنگی راه های تنفسی
  •  ورم گلو
  •   افت شدید فشار خون
  •  ضربان تند قلب
  •  سرگیجه
  • گیجی و عدم هوشیاری

 آلرژی غذایی چگونه بروز پیدا می کند؟

در افراد مبتلا به آلرژی غذایی سیستم ایمنی بدن در شناسایی مواد غذایی مصرفی دچار مشکل شده و آن را به عنوان ترکیبی مضر برای بدن می شناسد .بنابراین با ترشح نوعی آنتی بادی که ایمونوگلوبولین(E (IgE نامیده می شود با این عامل مضر برخورد کرده و سبب بروز واکنش های آلرژن در بدن شما می شود.این ترکیب در سیستم ایمنی شما ثبت و ضبط می گردد و در صورت مصرف مجدد آن مجددا این پادتن درون خون ترشح شده و باعث بروز علائم و نشانه های آلرژیک می گردند.


عوامل موثر در بروز آلرژی غذایی

  • عوامل ارثی
  • گرده گل ها
  • تماس با برخی از حیوانات
  • الودگی هوا
  • نیش زنبور

کدام مواد غذایی در بروز واکنش های آلرژن سهم بیشتری دارند؟

  1. میگو
  2. بادمجان
  3. بادام زمینی
  4. گردو
  5. تخم مرغ
  6. گوجه فرنگی
  7. فلفل دلمه ای
  8. ماهی
  9. گندم
  10.  سویا
  11. خردل
  12. شیر و ….

مواد غذایی آلرژی زا


آیا ابتلا به آلرژی غذایی عارضه ای جدی است؟

در برخی افراد آلرژی های غذایی دوران کودکی حتی بدون درمان در دوران بزرگسالی از بین می روند و در برخی دیگر تنها شامل بروز عوارض سبک و زود گذر می باشد .اما به هر حال اگر فردی دچار واکنش های شدید آلرژیک مانند (استفراغ، مشکل تنفس، از دست دادن هوشیاری، بینی و گرفتگی گلو ) پس از مصرف مواد غذایی حساسیت زا می شود باید این عارضه را جدی قلمداد نموده و حتما از مصرف این مواد غذایی خودداری نماید.


آیا بیشتر آلرژی های غذایی در اثر مصرف بادام زمینی به وجود می آیند؟

پاسخ این سوال خیر می باشد چرا که میوه ها و سبزیجات دیگری نیز وجود دارند که ممکن است آلرژی غذایی ایجاد کنند.میوه ای مانند کیوی رایج ترین میوه تحریک کننده سیستم ایمنی بدن و پاسخ های آلرژیک می باشد .سایر مواد غذایی آلرژن نیز به تفصیل در بالا معرفی شده اند.


عامل اصلی بروز آلرژی غذایی چیست؟

عامل واقعی آلرژی پروتئین موجود در غذا می باشد. اگر چه برخی از مواد و  افزودنی های غذایی مانند رنگ های مصنوعی و طعم دهنده ها نیز در بروز آلرپی نقش دارند اما پروتئین ساختاری در آن ها باعث ایجاد آلرژی غذایی می شود.


آیا آلرژی تنها در اثر مصرف مواد غذایی به وجود می آید؟

حساسیت و بروز واکنش های آلرژیک تنها در اثر مصرف برخی از مواد غذایی خاص به وجود نیامده و می تواند در اثر مصرف برخی از داروها،استشمام برخی از بوها ،استفاده از برخی شوینده ها و  مواد شیمیایی و قرار گرفتن در فصول گرده افشانی مانند بهار نیز اتفاق افتد.


آیا بروز این عارضه محدود به سن و یا جنس خاصی می باشد؟

اگر چه بسیاری از واکنش های آلرژیک از زمان کودکی همراه فرد می باشند اما مطالعات نشان داده است آلرژی غذایی در هر سن و هر فردی ممکن است اتفاق افتد و حتی ماده غذایی که هرگز فکر نمی کردید به آن حساسیت دارید، در آینده واکنش های آلرژیک برایتان ایجاد نماید.

درمان آلرژی غذایی در طب سنتی


 آلرژی به غذا یا عدم تحمل غذا ؟

هنگامی که آلرژی دارید، سیستم ایمنی شما یک آنتی بادی به نام ایمونوگلوبین E ایجاد می کند که آلرژن غذایی را تشخیص می دهد. این آنتی بادی توسط هیستامین و سایر مواد شیمیایی با آلرژن های مواد غذایی مبارزه می کند. اما در برخی مواقع به علت عدم تحمل غذا ممکن است شما دچار علایمی نظیر نفخ معده و … گردید. این نوع از واکنش ها از آن جا که توسط سیستم ایمنی بدن صادر نمی شوند واکنش های آلرژیک تلقی نمی شود.به عنوان مثال شما ممکن است لاکتوز را تحمل نکنید و این موضوع ربطی به حساسیت غذایی نخواهد داشت.

دارو برای آلرژی غذایی


آیا آلرژی غذایی درمان دارد؟

از آن جا که واکنش بدن نسبت به مواد غذایی آلرژی زا بسیار غیر قابل پیش بینی است. بنابراین شما نمیتوانید پیش بینی کنید که آیا مصرف مجدد مواد غذایی آلرژی زا باعث واکنش شدیدتری خواهد شد یا خیر، بنابراین، برای جلوگیری از واکنش های شدید آلرژیک، باید از داروهای مفید استفاده کنید.


چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر زمان کوتاهی بعد از خوردن یک غذا علائم آلرژی در شما بروز کرد، به یک پزشک و یا متخصص آلرژی مراجعه کنید. پزشک با مشاهده علایم بالینی و انجام تست آلرژی از طریق خون و پوست شما وجود حساسیت را در شما تشخیص داده و با استفاده از داروهای رایج در درمان آن مانند ترکیبات آنتی هیستامین دار و سایر داروها برای آلرژی غذایی,  نسبت به درمان حساسیت غذایی در شما  اقدام می نماید .

 شوک آنا فیلاکسی


چگونه می توان از بروز آلرژی غذایی پیشگیری نمود؟

برای پیشگیری از بروز آلرژی غذایی در دوران بارداری از مصرف مواد غذایی نظیر  بادام زمینی،کرفس، مرکبات، فلفل خام، مارگارین ،روغن نباتی تا حد امکان خودداری نموده و مواد غذایی حاوی آنتی‌اکسیدان‌ ها،زینک و سلنیوم را بیشتر مصرف کنید .همچنین از مصرف مرکبات و مواد غذایی آلرژن تا قبل از یک سالگی کودک خودداری نمایید.

علائم وجود حساسیت به ماده غذایی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top